HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Indiszkréció az állásinterjún? Kezeld okosan!

2009.07.19. 21:11 Utcamacska

Nagyon sokan panaszkodnak nekem az ismerősök közül, hogy túl bizalmas, vagy törvényellenes kérdéseket kapnak az állás interjún. Gyakori, hogy éppen gyerekkel, magánélettel, párkapcsolattal összefüggő indiszkréciótól szenved az, aki munkát keres. Ám a munkáltató gyakran nem gonoszságból, vagy visszaélési szándékkal kérdez, egyszerűen csak kíváncsi.

Erről írt nekem egy kedves, két gyerekes édesanya is, aki nevének eltitkolását kérte: 

Szia Utcamacska! 

Ha olyan nagyon okos vagy, akkor azt mondd meg nekem, mitévő legyek. Már ötödik hónapja próbálok állást találni. 6 évem maradt ki, mivel két gyerekkel voltam idehaza. Már nagyon visszamennék a munka világába, de úgy érzem, sehol nem kellek. Meghallják, hogy két gyerekem van és máris semmi lehetőség nincsen. Hogyan válaszoljak, ha a gyerekekről kérdeznek? Diplomás vagyok, de nincs számottevő tapasztalatom. Erre van valami tárgyalási technikád? Nem hiszek benne, hogy bármi is működne, csak megkérdeztem.

Mit tegyünk, hogyan kezeljük, ha indiszkrécióval találkozunk? 

Azt javaslom, kérdezz vissza! Ha megkérdezik, hogy hány gyereked van, akkor kérdezz vissza: - Miért szeretné tudni?

Még jobb, valahogy ha úgy kérdezed: - Mire kíváncsi pontosan a gyerekeimmel kapcsolatban, ami a munkakörömet és a munkavállalásomat érinti?

Magold be ezt a mondatot, gyakorold, hogy élesben jól menjen. Fontos, hogy ne legyen "éle" a mondatnak. érdeklőd, nyitott és őszinte kérdés legyen. Ha a munkáltató épkézláb választ ad - márpedig erre kénytelen lesz! - akkor valószínűleg olyasmit válaszol majd, hogy csupán az érdekli, mi van, ha a gyerekekkel otthon kell maradnod, vagy kifejezheti aggódását, hogy nehéz lesz téged pótolni, ha kiesel a munkából.

A legjobb, ha kifejezed megértésedet aggódása iránt és megnyugtatod. Mivel erre minden édesanya fel kell hogy készüljön, így felelj őszintén. Ha meg tudod oldani, akkor azt mondd, ha nem, akkor inkább legyél korrekt, de kérdezz vissza, lehetséges-e a feladatodnak bizonyos részeit távmunkában elvégezni, ha ez bekövetkezik.

Ilyesmire gondolok: - Értem, aggódik, hogy gyakran fogok majd hiányozni. Ez rossz volna a vállalatnak, hiszen ez a munkakör nem csak érdekes, de a működés szempontjából fontos is. Nos, én általában el tudom helyezni a gyerekeket, ha betegek, ám azt is tudom, hogy a munka egy része időnként távmunkában is elvégezhető, ha minden kötél szakadna. Így a vállalat jól járhat velem.

A legtöbb ember nem szemétláda, bár vannak ilyenek is. Az csak tiszta mázli, ha nem egy szemétláda lesz a főnököd! Ha felcsattansz, kikéred magadnak, vagy ha zavarba esel, saját esélyedet rombolod. Az egyenes, nyílt, őszinte válaszra valószínűleg sokkal inkább vevők, mint a maszatolásra, s ugyanilyen viselkedést várhatsz érte cserébe. Tudd: az is az egyenes, őszinte válasz része, ha nemet mondanak neked!

Remélem, tudtam segíteni és köszönöm, hogy megtiszteltél a bizalmaddal és írtál nekem!

84 komment

Címkék: állásinterjú megoldás édesanya tárgyalástechnika indiszkréció

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr881255381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.07.19. 22:58:50

Jó tanács, megfogadom egyszer majd jól jöhet.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.07.19. 23:08:30

Ez megalkuvás. Egy cég csaló, mocskos szemét cég ha gyerekes dolgozókat nem alkalmaz. Az pedig, hogy rákérdez, mi más okból történne?

Titokban rögzítsétek mobillal a beszélgetést. Aztán bármi lesz, hulljanak a férges cégek, férges vezetők!

Iustizmord 2009.07.19. 23:11:54

ne dolgozz. csak bátorítod őket.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.07.19. 23:29:35

Én megértem mindkét oldalt! :S

Karnamantra 2009.07.19. 23:30:18

Tőlem egyszer azt kérdezték, hogy leszbikus vagyok -e, mert odamentem 26 évesen, és az igazságnak megfelelően egyedülállónak valltam magam. Vajon azt hitték, hogy hazudok? Köpni-nyelni nem tudtam, de rezzenéstelenül válaszolgattam tovább. Aztán szerencsére nem hívtak vissza. Nő volt az interjún, még az is lehet, hogy kiszemelt.

csz0 (törölt) 2009.07.19. 23:32:51

A kapitalizmus porig rombolja az egyént és a családot, kiszolgálva néhány pénzéhes disznó érdekeit.

Én csak a remetévé válást tudom elképzelni megoldásként, az ember megtermelne pár állatkát meg levelet, hogy legyen, amit egyen s élné világát.

Esetleg ha olyan szakmád van, hogy egyedül is boldogulsz, próbáld meg az egyéni vállalkozást, bár ehhez konkrét szakmai tudásra/tapasztalatra és vastag arcbőrre is szükség lesz.

Gabbesz 2009.07.19. 23:42:27

Szerzett egy diplomát, majd szült két gyereket. Tapasztalat semmi. Ezek után ne csodálkozzunk, hogy nem veszik föl. Ennek semmi köze a gyerekekhez.

Netuddki. 2009.07.20. 00:09:29

De most komolyan! Mit vártok egy olyan rendszertől, ahol ilyen magasak az emberi munkaerőre rakódó terhek? Ahol aki dolgozik az 4-5 másik embert tart el az adójából? Ja, az államon keresztül.
Ha kevesebb lenne az adó, akkor a cégek is annyi embert foglalkoztatnának, hogy az időlegesen kiesőket tudják pótolni. (Ez sem kevésbé elrugaszkodott elmélet, mint az a tanács, hogy próbálja megbeszélni az anyuka a munkaadóval a dolgot)

sapuh 2009.07.20. 00:11:20

@Gabbesz: ja, aki még nem szült gyereket, de fiatal, azt meg azért nem, mert szülni fog, és "a cég pénzén" gyesre menni, akit pedig kora miatt már nem érint ez a kérdés, az nyilván túl öreg. Szóval a legjobb, ha tényleg leszbikus lesz, ha karriert akar.

Aztán 20 év múlva majd küzdhetünk a nyugdíjas éhséglázadásokkal.

blr 2009.07.20. 00:25:58

Nem mindegy, hogy mi van az interjún? Három hónap próbaidő manapság teljesen alap. Addig minden indok nélkül kirakhatnak, a gyereket pedig nem tagadhatod le. Pontosabban dehogynem, csak akkor nézd meg a fizetésed. Erről gondoskodtak az SZJA tv. módosításával:
Asszony a múlt héten hozott haza egy papírt, amit a kezébe nyomtak, hogy töltse ki: gyermekek száma, TAJ-számokkal(!), emelt összegű családi pótlék hány ember után jár (plusz természetesen TAJ-számok). Ha nem adja be kitöltve, de közli, hogy van egyéb jövedelme (ha letagadja, az APEH, a mai gyakorlatnak megfelelően, biztos kihozza a maximális bírságra), akkor felső adókulcs szerint kell vonni az adóelőleget. (Szeretné, ha egyébként is aszerint kéne, de hát annyit nem fizetnek :)

Ilyenkor hol van az adatvédelmi ombudsman?

Fekete Sámuel 2009.07.20. 03:14:36

@sapuh: Sőt ha leszbikus lesz, akkor megintcsak szaladhat az ombudsmanjához, hogy nem vették fel mert leszbikus, kirekesztés intolerancia, európasegíts!!!

Fekete Sámuel 2009.07.20. 03:21:19

@csz0: Nem a kapitalizmus a bűnös, azt meg lehetne csinálni tisztességesen is. Az 1900-as évek USÁ-jában nem volt se családi pótlék, se ingyenes orvosi ellátás, se se ingyenes tanulás (ált. iskola se).

Ja, és 3-6 gyereket szültek még a fehér anyák is. És tisztességgel felnevelték őket, még úgy is, hogy csak a papa dolgozott, egymaga el tudta tartani a családot az 1 db fizetéséből.

Tudod, miért? Azért, mert eközben 5% körüli adók voltak, nem 70-90%-osak, mint ma (számold csak ki: nettó a szuperbruttó százalékában, mínusz áfa).

És az USA 1900-ra világelső lett, és máig is világelső.

-------------

Meg lehet csinálni tisztességgel is a kapitalizmust. Más bajok vannak itt.

Fekete Sámuel 2009.07.20. 03:28:01

@endike: Törvényellenes titokban rögzíteni akármilyen beszélgetést. De attól még általában felhasználható bizonyítékként, de te is támadható leszel tőle. A támadhatóságot el lehet kerülni például azzal, hogy ha mondjuk hatan voltak bent egy tárgyaláson, utólag már lehetetlen megmondani, hogy melyikük zsebében volt a rögzítős mobil.

Fekete Sámuel 2009.07.20. 03:29:44

@Gabbesz: Annyi köze van hozzá, hogy az a két gyerek 30 év múlva a te nyugdíjas, éhező, gyermektelen seggedet fogja védeni a kalasnyikovjával. Röhögsz? Röhögj. Majd meglátod... idiot.

Fekete Sámuel 2009.07.20. 03:30:59

@Karnamantra: Én lekentem volna egyet neki.

gabcigirl 2009.07.20. 07:22:19

Az a legszebb amikor az otthon sokgyermekes kicsiny feleségét eltartó vállalkozó nem akar még csak hallani sem egy egyedülálló fiatal nő foglalkoztatásáról mert "már ketyeg az időzített bomba, és a genyó előbb utóbb majd itt szülni akar hát hogyisképzeljükezt?" Bezzeg kisnejének lehet egy tucat gyereke, de azért más ne akarjon semmit...

Épp most hallottam egy ilyen történetet...

Szerinten egyébként mesebeszéd ez a"gyerekes majd biztos állandóan hiányozni fog " című szöveg. Ugyanis annyi ember vár ma állásra, hogy nyugodan megoldható lenne akár a részmunkaidős. osztott állás is.

Egész egyszerűen családellenes a korszellem, és minden féle szopósmacának sajnos nagyobb becsülete van mint a normális nőknek...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.07.20. 07:50:35

@blr: Roppant egyszerű, valld be te a gyerekeket az adókedvezményért, ne az asszony. Férfiembert ezügyben valahogy nem diszkriminálnak...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.07.20. 07:56:04

@Pszientológus: "A bökkenő ott van, hogy normális országokban nem kell egy teljes, egyedülálló férfi teljesítményét nyújtania egy kétgyermekes anyának."

És mesélj, milyen teljesítményt nyújt egy egyedülálló férfi a nagycsaládoshoz képest? Mert esetükben valahogy nincs szó megkülönböztetésről, sőt, ha lehet mondani, a többgyerekes, családos férfi még jobb és megbízhatóbb munkaerő is, nem ugrál néhány évente ágról ágra. Én nem értem, de tényleg nem. A gyerekcsinálás kétemberes feladat, a felnevelése nem?
Csak gyerekes strapaanyák léteznek és egyedülálló tutipasik? Hogy a francban van ez? Beporzással?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.07.20. 07:58:48

Azt írod, ne legyen éles hangú. De legyen! Nagyon is legyen! Az ilyen tetvekkel csak így lehet, és még aznap az EBH!

Nyomek 2009.07.20. 08:14:24

Ez a @Pszientológus nagyon osztja itten az eszet, a baj nagyobbik része azonban az, hogy a dolgok 90 %-ában igaza van.

Ez a poszt nagyon gáz, remélem, az olvasók nem fogadják meg okoskodó tanácsait, mert azok alapján nem tudom elképzelni, hogy a posztíró valaha részt vett volna egy felvételi elbeszélgetésen a zsűri oldalán.

Ja, kapitalizmus van, ha valaki nem tudná. Bár egyes politikusaink sincsenek ezzel tisztában, de az utca emberének fejében még egyenesen kommunizmus van.

Ebben az adószisztémában komoly kihívás egy eccerű vállalkozónak egy férfiembert is alkalmazottként eltartani, nem hogy még különféle szociális terheket is a nyakába venni. A vállalkozó válogat, legalább ezt a jogot hagyjuk meg neki, a kurva életbe!
Ombudsman? Menjetek már a p...ba!

MÁS: A kedves levélíróról mit tudunk? Diplomás, gyerekes anyuka. Más tulajdonsága nincs? Kretén-e vagy beszédhibás, bal lábára biceg, első két szemfoga hiányzik, ránézésre 50 m-ről egy balfasz... vagy valami.
Őszinte sajnálatomra szoktam felvételiztetni, ajánlom, hogy beszélgessetek el 50 felvételizővel, akiből egyre van szükség. Elmondom, hogy az 50-ből kb 30 ránézésre alkalmatlan, a megszólalásuk csak ront a képen, és az elküldött 49 emberből 20 diplomás anyuka.

Teccik érteni?
Hiába veszek fel diplomás anyukát! El kell utasítanom másik 20 hasonló jelentkezőt. Ma már "mindenkinek" van diplomája - ennyit is ér.

Ha meg férfit akarok alkalmazni, hadd tegyem már meg azt, jó? Légyszi.

fullánkhegyező 2009.07.20. 08:22:25

Én csak sajnálni tudom a " diplomás vagyok,de nincs tapasztalatom" szövegű munkakeresőket.A sajnálat mellett van kis megvetés is bennem ettől az egész munkakeresés hozzáállástól ,tanácsoktól,amit itt lehet olvasni." ne mondd meg,hallgasd el,titokban mobillal vedd fel "
Azt lehet kihallani,hogy a leendő munkaerő eleve épp olyan szemét kell ,hogy legyen mint az a piszkos,mocsos kapitalista,munkaadó.Miért kell úgy kezdeni egy bemutatkozást,hogy" diplomás vagyok"?Még nem hallottam,hogy csavarhúzós,kőműveskanalas,menetvágós vagyok.Helyesebb lenne azt mondani ,mihez értek kiválóan,mihez értek jártasság,esetleg ismeret szintjén,de ha a leendő munkadóm kívánja képesnek érzem magam 3 órás tanfolyam után akár egy kisműtét elvégzésére is.
Álltalában azt érzem,hogy az itt posztoló,kommentelő,tanácsadók nagy része egy elszigetelt világban él.El sem tud képzelni mást munka,de helyesebben mondva munkahelyként,mint iroda,számítógép,mobil,munkaidőben elugrani a manikűröshöz, visszafelé kicsit bevásárolni,ebédidőt jogosan kapni,persze késve visszaérkezni.Ja nehogy elfelejtsem! Távmunkában "dolgozni",mert ez olyan divatos.
Végül nem kell ám azt hinni ,hogy az indiszkréciót is most találták fel ebben a kapitalista világban.
A kommunista munkaadó,kommunista üzemvezetője a kommunista irodában a következőket mondta,kérdezte,vagy utasította:
"remélem a másik gyereke nem lesz megkeresztelve?"( Az első megkeresztelését lenyomozták"

Nyomek 2009.07.20. 08:31:45

Megint más:
Még egy régebbi cégemnél kerestünk új munkaerőt (egyébként rendszeresen).
Egyszer csak levél jött a nagytiszteletű kisebbségi ombudsmantól, hogy vizsgáljuk ki és haladéktalanul és azonnal és szigorúan meg nagyon, hogy ezen és ezen a napon a felvételizők közül miért nem vettünk fel egy (Gipsz Jakab nevű) cigány embert?

- Watafakk, ki az a Gipsz Jakab? - mondtuk ekkor.

Utánanéztünk, tényleg ott volt a tag, igaz volt több olyan jelentkező, aki még cigányabbnak nézett ki, mint ő, de tényleg nem vettük fel a tagot.
Leírtuk, hogy mi történt, nem a származása alapján de meg izé, nagyon szégyelljük magunkat, hogy nem kérdeztünk rá, hogy cigány-e vagy csak annak néz ki... (ezt persze nem írtuk le:-)) de ekkora baromságot!

Szóval amit mondani akarok:
Ha egy olyan helyen felvételiztetek, ahol sok cigány jelentkező van , óhatatlanul el kell utasítanom cigányokat is.
Ilyenkor magyarázkodhatok, hogy miért küldtem el őket, egyáltalán honnan tudom, hogy cigányok, hiszen ha rákérdezek, akkor eleve egy fajgyűlölő köcsög vagyok.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.20. 08:37:17

a nőket beszopatták "az érek annyit mint egy férfi" feminista dumával, mindent és mindenkit emancipáltak, most meg sírnak a nők, hogy ugyanazt - vagy többet - kell teljesíteniük, mint a férfiaknak.
hát persze, hogy értek annyit, még többet is, csak nem ugyanazt tudjátok. mint ahogy a férfiak sem képesek helyt állni a nők helyett. de ált. nem is akarnak.
a tőkés viszont jól járt, mert a családfenntartó bérét felezték, kaptak egy + munkaerőt, akinek meg nem fizetnek annyit. sőt, még szivatgatják is.
ki volt ez találva. klara zetkin, emmeline pankhurst csak eszközök voltak.

Pampara 2009.07.20. 08:38:37

Azért kérdezte meg, hogy van-e gyereke, mert:
1: a gyerekek után járó betegszabadságra a munkáltatónak kell megoldani a helyettesítést
2: a gyerekek utánjáró plusz szabadságot ő fizeti ki saját zsebéből (plusz ekkora is kell helyettesítés) és nem az állam.
Ezek után még mindig úgy gondolja vki, hogy fölöslegesen kérdezik meg?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.20. 08:43:00

@Nyomek: az etnikai hovatartozás kérdésében csak egy mérvadó szempont létezik (van elismerve): olyan etnikumú vagy, aminek vallod magad.
ergo: ha nem jelentette be, nem kell/szabad tudnod, így szempont sem lehet. nem is bizonyítható. saját magának kell mondania, hogy C -e. Barna bőrű lehet szingaléz is.
lényeg, hogy az indoklás okszerű legyen!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.20. 08:43:37

@Pampara: akkor csak férfiakat kell alkalmazni. az meg hátrányos megkülönböztetés. akkor most?

Borcsika 2009.07.20. 08:45:03

én azt gondolom, a mai világban először is, luxus otthon maradni 6 évet 2 gyerekkel. a munkáltató sem hülye, látja, hogy neked a gyerekeid mindenek előtt állnak, hiszen 6 évet feláldoztál az életedből arra, hogy neked, és a gyerekeidnek kényelmes legyen. Sokkal többre értékelnek egy olyan anyát, aki "bevállalós", és bedobja a gyereket a mélyvízbe, lesz ami lesz alapon, és elmegy dolgozni, vagy viszamegy a munkahelyére. sajna az a helyzet, hogyha legalább tapasztalatod lenne (bár 6 év kiesésnél gyakorlatilag pályakezdő vagy, bármi is legyen a szakmád) akkor lehetne esélyed egy állásra, mert eltörpülne mellette a gyerekek léte, de az a tény, hogy 2 gyerek, 0 tapasztalat, tényleg azt vonzza maga után, hogy ez a menet nagyon nehéz lesz.

Pampara 2009.07.20. 08:48:14

@vero: férfiak is igénybe vehetik a +szabadságot

vőfély · http://hervai.hu 2009.07.20. 08:50:51

Egyszerű.
A munkaadónak TILOS a magánélettel kapcsolatos kérdést feltenni a felvételi beszélgetésen.
Viszont hiába tilos, ennek ellenére előfordulhat (tipikusan nőknél, hogy pl. tervez-e gyermekvállalást a közeljövőben).
Mivel ilyenkor a munkaadó átlépi a határt, ezzel a leendő munkavállalónak sem kell kényelmetlenül éreznie magát, ha nem mond teljesen igazat (a fenti kérdésre azt feleli, hogy "nem", és miután lejár a próbaidőszak elmegy szülni...).
:-)

Dr. Trebitsch 2009.07.20. 08:54:57

"Aztán 20 év múlva majd küzdhetünk a nyugdíjas éhséglázadásokkal. "

Lelki szemeimmel már látom, amint az éhező nyugdíjasok körbeveszik a Parlamentet a banyatankokkal...

Forest (törölt) 2009.07.20. 09:04:33

Érdekes téma. Legutóbb hasonlóval kapcsolatban habzó szájjal bizonygatták hogy micsoda luxus 3 évig otthon maradni a kölykökkel, amikor (talán Francia)országban 6 hónapig lehetnek csak otthon, és így mennyivel jobban jár a társadalom.
Amikor beszélgettem erről kollégával, akinek a felesége gyermekpszichológus, és elég sokat jár gyermekotthonokba is, sőt, nemzetközi területen is otthonosan mozog, erre csak annyit mondott: Igen _ez_ az időszak így olcsóbb. A rákövetkező 20 év meg sokkal drágább, tekintve a fiatalkorúak bűnözési arányát.
Követhetnénk az amerikai példát: Apa keressen annyit hogy a család szabadon eldönthesse Anya mikor álljon munkába.
Egyébként a tapasztalat nélküli diplomásokhoz még annyit, hogy 22-es csapdája: Nem vesznek fel, ha nincs tapasztalat, és nem lesz tapasztalatod, ameddig nem vesznek fel. Megoldás? Tényleg le kell szopni valakit az első munkahelyért? Mert tapasztalat-tanfolyam ugye nem létezik...

Azhát 2009.07.20. 09:13:27

ToMorgan sztorija ide tartozik:

"Kiscsaj kb. 3 éve melózott, nagyon ügyes volt, mindenki elégedett volt vele, aztán egyik nap jött hogy terhes és holnap már nem is jön mert rosszul van.
OK, bár beletelt több mint fél évbe mire pótolni tudtuk, ez az élet rendje.

GYED után jönne vissza, természetesen visszavesszük, közben az utódja is nagyon ügyes volt, úgyhogy felajánlunk egy másik munkakört, de azt nem fogadja el.

OK, akkor visszakapja az eredeti munkakörét a új hölgynek pedig találunk valami mást. Új hölgynek nem tetszik az új állapot, ezért felmond.

4 hónap múlva kismama jön, hogy megint terhes, holnap már nem jön, mert rosszul van..."

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 09:16:47

@Nyomek: Az általad leírt helyzetben volt arra is példa, hogy felvettél cigány jelentkezőket?

Nyomek 2009.07.20. 09:21:22

@Pampara:
Bocs a kekeckedésért, de szeretnék népi, alulról építkező kezdeményezést elindítani, amely érinti az egyik mondatodat:
"a gyerekek utánjáró plusz szabadságot ő fizeti ki saját zsebéből (plusz ekkora is kell helyettesítés) és nem az állam. "

Szóval az "állam" és a "fizeti" jellegű kifejezések esetén az "állam" helyett használjuk a "többi adófizető", vagy egyszerűen az "adófizetők" kifejezéseket.

A mondat ezek szerint:
"a gyerekek utánjáró plusz szabadságot ő fizeti ki saját zsebéből (plusz ekkora is kell helyettesítés) és nem a többi adófizető."
Így jobban közelíti a valóságot, nem?

Bola 2009.07.20. 09:21:30

Én megértem, hogy a munkáltatónak "macerásabb" egy női alkalmazott, de hátha nem csak a baj van vele és esetleg hasznos munkaerő lehet.
Én is most állás keresésben vagyok, mert a férjem elvesztette az állását és nekem sem lesz már sokáig. Viszont van egy 3 éves lányom. Ugyan én csak 1 évig voltam otthon vele, és szakmai tapasztalatom is van, mégis görcsbe rándul a gyomrom ha az állás interjúra kerül a sor, mert a gyerek miatt kevesebb esélyem van... meg azért mert nő vagyok...és velem csak a baj van...

ladislaus 2009.07.20. 09:22:16

@Pszientológus: "A bökkenő ott van, hogy normális országokban nem kell egy teljes, egyedülálló férfi teljesítményét nyújtania egy kétgyermekes anyának."

Itt szerintem nem a munkateljesitmenyrol van szo. Sokkal inkabb hogy mennyit fog hianyozni. Ezek a "managerek" cegvezetok, fingjuk nincs a humaneroforras managementrol.
De miert baj ha valakinek 2-3 gyereke van es el akar helyezkedni? Talan meg szorosabba teheti a munkahelyi barati kapcsolatokat, munkahelyi kozosseget... stb...

Pampara 2009.07.20. 09:31:34

@Nyomek: feőlem, a lényegen nem változtatat. Egy társadalmi probléma megoldását tolja át az állam a munkaadóra, úgyhogy megtiltja, hogy megkérdezze létezik-e ez a probléma.
Viszonz meg is fordíthatnánk ezt a dolgot. Mindenki akinek problémát okoz ez a kérdés, nyugodtan ne válaszolja meg és nyugodtan ne vegye fel a munkavállalójától az érte járó pénzt -hisz végül is mi köze hozzá? Szóval nem a munkaadón kell a port elverni hanem a törvényhozókon, amirt ilyen helyzetbe hozzák az embereket.
Fölösleges bejegyzések elkerülése végett nekem is vannak gyerekeim.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 09:32:04

Ez egy érdekes téma, nem csak sértegetési és háborgási lehetőséget kellene látni benne.

Mivel olyan beosztás, munkaköri leírás, hogy "diplomás" aligha van, a konkrét helyzet értékeléséhez tudni kellene, milyen cég, milyen meghirdetett állására, milyen diplomával jelentkezett a hölgy.

Ha szakképzettséget nem igénylő, "diplomás ügyintéző" feladatra, amire ab ovo szinte bárki szóba jöhet, aki bizonyos, ma már szinte természetesnek tekinthető készségekkel rendelkezik, akkor a kiválasztás szempontjai a cég oldaláról nagyon széles körűek (hogy választanál egy 45 éves férfi kohómérnök és egy 28 éves, gazdasági végzettségű hölgy között, ha igazából egyik végzettség sem releváns?). Itt nyilván szerepe van, kell legyen az aktuális élethelyzetnek is, de nem csak egy irányú ez a dolog.

Én adott helyzetben el tudom képzelni, hogy a teljesítménykényszerben szenvedő, rendkívül ambíciózus férfiember helyett inkább egy kétgyerekes anyukát választanék, ha a munka jellege olyan, hogy meg tudjuk oldani a vélhetően gyakoribb távolléteket, viszont tudom, hogy a másik embernek nem fogok tudni karrier lehetőséget kínálni, arra meg nincs szükségem, hogy két év után az itt szerzett tapasztalattal menjen jobb állásért kopogtatni a konkurenciához.

A kétgyerekes anyuka, ha a cég mellette áll, talán hűségesebb lesz (bár ez lehet, hogy csak naiv illúzió).

Egyébként meg sokat segít, ha adott esetben a gyerekek apja is otthon marad, a saját munkája és karrier lehetősége rovására. Ha viszont az a felállás, hogy "a férjem munkája, karrierje a fontos, ezért mindig én maradok otthon, mert mégis ő keresi komoly pénzt, nehogy neki ebből baja legyen", akkor ne csodálkozzon az anyuka, ha másodrendű munkavállalóként kezelik, hiszen ő is így kezeli saját magát.

Nyomek 2009.07.20. 09:40:32

@zombizan:
"Az általad leírt helyzetben volt arra is példa, hogy felvettél cigány jelentkezőket?"

Én nem, mert amikor annál a cégnél dolgoztam, ahol az eset történt, nem én felvételiztettem, az ország túlsó felén történt, csak az info jött át az esetről, az ügyet ki kellett vizsgálnunk és csak erre volt rálátásom.
Jelenlegi munkahelyen meg: nem tudom, nem kérdeztem rá sosem. De jellemzően nem jönnek C-nak kinéző emberek felvételizni. A helyi kisebbség valami másból élhet, nem a mi cégünk által adott munkából.

Egyébként a cigány szót nem származás értelemben használjuk (gondolom, Te sem), hanem a "megélhetési színesfémbegyűjtő" helyettesítésére, ami egy (részben) hibás általánosítás.
Mert a kérdésed alapján végiggondolva - van és volt is C.származású alkalmazottunk és partnerünk. De szerintem ők sértődnének meg a legjobban, ha "lecigányozom" őket.

Inkább az életvitel jelenti a megkülönböztetést, ahhoz meg el kellene menni a lakásukra.
Azaz, aki napi nyolc órát melózik, az nem számít C-nak. C-ok azok, akik csoportokban az utcán szotyiznak a kiscsaládjukkal.
Felénk ez így van.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 09:41:10

A távmunkával az a baj, hogy ehhez a céges folyamatokat is át kell alakítani. Ahol az a feladatkiosztás és visszajelzés módja, hogy a vezető tárgyalásra sietve megáll az illető asztalánál, és egy perc alatt elmondja, mit szeretne, ott nehéz lesz elfogadtatni, hogy az illető nincs fizikailag bent az irodában.

Nyomek 2009.07.20. 09:46:11

Ja:
egyébként a papírmunkákra és a telefonos ügyintézésekre a nők sokkal alkalmasabbak, gyerekek számától függetlenül. Biztos van olyan férfi, aki alkalmas, de mi ilyet nem találtunk. Vagy maguktól mentek el, vagy átkérték magukat más munkakörbe, vagy el kellett küldenünk őket. Most már nem is próbálkozunk férfiakkal. Diszkrimináció?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 09:50:14

@Nyomek: szerintem a cigány szó igenis egy népet jelent, annak jó és rossz tagjaival egyetemben. Gondolom mi is felháborodnánk azon, ha egy szlovák azt mondaná, a Szlovákiában élő magyarokkal gond van, de a magyarul beszélő szlovák állampolgárokkal nincs. Ne akarjuk elvenni tőlük a származásukat, még akkor is, ha ebben most még ők maguk se látnak értéket. A diszkrimináció túlélhet minden asszimilációs kísérletet, pl. Japánban a feudális kasztrendszer állítólag a mai napig tovább él félig titkos családnév jegyzékek, stb formájában.

Én arra lettem volna kíváncsi, cigány, vagy ha úgy tetszik cigány származású embereket alkalmazott-e a cég? Ha igen, akkor egy-egy elutasítást gondolom könnyű megvédeni. Arra viszont nehéz lehet választ adni, hogy egy 10-20 % cigány lakosságú környéken 400 alkalmazottból miért nincs egy cigány se. Ilyen körülmények közötr én a cég helyében megpróbálnék akár pozitív diszkriminációt is alkalmazni.

pampalina 2009.07.20. 09:58:16

Akkor kezdtem 8 órában újra dolgozni, amikor a gyerekem óvodába ment (vezetőség tagjaként, 2 diploma, pár éves szakmai tapasztalat, stb.). Elkapta a gyerek a betegségeket, sőt volt egy elhúzódó, hosszabb is. Hiányoztam is. A meló (ami nem volt kevés) mégis mindig el volt végezve, befejezve, nem mulasztottam határidőt. Nem tagadom, a HR-sel nem ápoltam így sem különösebben jó viszonyt...

2009.07.20. 10:08:56

volt már, hogy engem sem vettek fel, mert 28 voltam gyerek nélkül. ott pl pont azt részesítették előnyben, akinek már volt. egy könnycseppet sem hullajtottam értük. felvettek olyan helyre, ahol ez nem téma. mert pontosan tudják, hogy se pro se contra semmilyen jelentősége sincs, hogy van-e gyerek vagy nincs. 1 év múlva attól még vígan leléphetek a konkurenciához, nemcsak szülni. még én sem tudom mi lesz velem 1 év múlva SEM, nemhogy 5 meg 10 év múlva. ezt is be lehet dobni a kellemetlen kérdéskor az interjún.

sanyix 2009.07.20. 10:17:23

"Már nagyon visszamennék a munka világába,"

Nemsemmi... én nagyon visszamennék az otthoni világba, a munka annyira hiányzik mint a hátamra egy púp... de hát a kényszer.

Nyomek 2009.07.20. 10:28:44

@zombizan:
"Én arra lettem volna kíváncsi, cigány, vagy ha úgy tetszik cigány származású embereket alkalmazott-e a cég? Ha igen, akkor egy-egy elutasítást gondolom könnyű megvédeni."

Tehát kellene nyilvántartást vezetni az alkalmazott emberek származása alapján, hogy ki tudjuk védeni az ombudsmani megkereséseket? Hát nem mindegy az, hogy milyen származású?:-)
Állítom, nálunk osztrák, szlovák, horvát "származású" (már a szó sem tetszik, hiszen, ha kiutazok USÁ-ba, akkor én sem leszek magyar származású, hanem maradok magyar - na, mindegy) ember dolgozik, ahogy beszélgetek velük, ez kiderül, de igazából ki nem szarja le??

opelgeza 2009.07.20. 10:29:19

Jópár év multis gyakorlattal, és sok-sok sikeres állásinterjúval a hátam mögött azt mondanám, hogy a helyes válasz: a gyerekek elhelyezése megoldott, természetesen nem fog problémát okozni a munkád elvégzésében, és ez eddig is minden esetben így volt (a múltra hivatkozás fontos). Ha jó munkaerő vagy, úgysem lesz gond, ha meg nem, akkor úgyis bukik máson a dolog. Ha meg a cég inkorrekt, ígyis-úgyis talál valami kivetnivalót, függetlenül ettől.

mirka 2009.07.20. 10:42:02

nagyon tartanak a munkáltatók a gyerekek miatti hiányzástól.
ennyi erővel megnézhetnék azt is, hogy úgy átlagban ki mennyi betegszabadságra, betegállományra kényszerült az elmúlt év(ek)ben.
informatikai területen dolgozom, nagyrészt férfiak között, és a sok gyermektelen, esetleg egyedülálló férfi hetekig betegeskedett, immunrendszerük semmi, sport semmi, gerincbántalmak miatti hiányzás rengeteg. másnaposság, esetleg ki sem józanodás.
nekem meg van egy gyerekem, nem fogok munkaképtelenül bemenni, nem szoktam beteg lenni (max. 1 hét/év), az egér nem esik ki a kezemből 18:00-kor, azonban előfordulhat, hogy a gyerek megbetegszik, és esetleg nekem kell itthon maradnom vele. és még ezzel együtt sem hiszem, hogy többet maradnék ki a munkából, mint a kollégáim.

Azhát 2009.07.20. 11:05:02

@mirka:
"nagyon tartanak a munkáltatók a gyerekek miatti hiányzástól.
ennyi erővel megnézhetnék azt is, hogy úgy átlagban ki mennyi betegszabadságra, betegállományra kényszerült az elmúlt év(ek)ben."

Teljesen jogos. Csak azt bonyolultabb megnézni. Míg emezt elég megkérdezni (ha nem is jogszerű stb. stb.)

Che Pel (törölt) 2009.07.20. 11:11:51

Sajnos, tudomásul kell venni, hogy "sok az eszkimó és kevés a fóka", azaz túlkínálat van álláskeresőkből. Ennek megfelelően, a munkáltató VÁLOGATHAT az alkalmasnak vélt jelöltek közül és azt fogja választani, amelyik SZÁMÁRA A LEGKISEBB KOCKÁZATOT JELENTI a minél hatékonyabb munkavégzés érdekében. A legtöbb munkáltató szemében a gyerek nem más, mint potenciális veszélye egy munkavállaló kiesésének és így a profit csökkenésének. A MUNKÁLTATÓ DÖNT!!!!

raklap 2009.07.20. 11:16:30

geci ez a hr jó sok munkahelyen dolgozik a hozzászólások alapján....

1 ki az a hülye aki egy multinál akar dolgozni ahol ilyen állásinetrjúk meg faszom szarok vannak ... hr meg lófasz... ezeknek vége van hamarosan... mai világban senki nem kiváncsi ilyesmire... a produktivitás a lényeg ...

szerintem a multiknak leáldozott pláne nincs létjogosultságuk egy ilyen kis országban.. helyüket átveszi a kkv szektor.. ahol ha dolgozni akarsz felhivod a tulajt elmondon mi van ő meg mondja ugorj be oszt megbeszéljük... nem pedig állásközvetítő meg ügynkségek... ez egy csomó felesleges lépés... piacgazdaságban pedig a lényeg a produktivitás...azt hittem...

ke-cula 2009.07.20. 11:23:48

@endike: remélem egyszer életedben eljutsz odáig, hogy MO.-n saját céged lesz. Bízom benne, hogy ekkor is ezt fogod állítani. Bizony azért érdemes megvizsgálni minden éritett fél szemszögéből az esetet.

Turboanyu 2009.07.20. 11:25:59

Én beleírtam a kísérőlevélbe hogy van két gyerekem és hogy a nyugdíjas nagyszülők tudnak rájuk vigyázni. Így már eleve csak azok hívtak be interjúra akiknél ez nem okozott problémát. Lehet hogy ezért nem is volt kellemetlen élményben részem interjún (pedig 3,5 év kihagyás, egy 2 és egy 3,5 éves gyerek nem a legjobb ajánlólevél). Egyébként nem vagyok diplomás, de két nyelven bármikor meg tudok szólalni, simán ment a váltás interjú közben és a gyerekek előttről 10 év szakmai tapasztalatot, jónevű ismert cégeknél fel tudok mutatni. 1,5 hónapnál nem telt el több az álláskeresés kezdete és az állásajánlat között. Sajnos sokan azt hiszik, hogy diplomával majd minden munkaadó a keblére öleli őket, holott tapasztalat és tényleges nyelvtudás (nem csak nyelvvizsga) nélkül sajnos semmit sem ér.

Egyébként az elmúlt 4 évben összesen 2 napot voltam betegszabadságon csak és kizárólag a gyerek miatt, és összesen 9 napot hiányoztam mert én voltam beteg, de a céges légkondi miatt. Úgyhogy ennyit arról, hogy az anyukák megbízhatatlan munkaerők lennének.

Che Pel (törölt) 2009.07.20. 11:29:28

@raklap:
Te sem gondolod komolyan, hogy vége a multiknak! A "MINDENHATÓ PÉNZ" mindig is az ő (és főleg a tulajdonosaik) kezében volt és lesz a Nap felrobbanásáig. Ezen nem fog változtatni sem jobbik sem balik. MINDIG a pénz beszél és mi csak úgy ugrálunk, ahogy az fütyül... :-(

Turboanyu 2009.07.20. 11:38:44

raklap, én egy ismert multinál dolgozom. Itt nincs olyan, hogy huszonéves nőt ne vennének fel, mert majd úgyis szülni fog. A rengeteg dolgozó fele fiatal csaj, sőt nem én vagyok az egyetlen anyuka akit GYED/GYES után vettek fel. Amúgy innen jó elmenni szülni, mert akik visszajönnek, azoknak tuti lesz állásuk (van is jópár ilyen). Nem úgy mint egy 5 fős Bt-nél ahol megoldották a helyettesítést és nincs szükség a visszatérő anyukára. Nem minden multi egyforma, ahol én dolgozom egyáltalán nem érzek semmiféle diszkriminációt. A munkában sem zsigerelnek ki, vannak nehezebb időszakok amikor túlórázni kell, de ez kiszámítható, a túlórákat meg vagy kifizetik vagy lecsúsztatom, ahogy ÉN kérem. Ja, és nálunk kötelezően betartják a napi max. 12,5 órát, engem és már másokat is küldtek haza. Majdnem leestem a székről, amikor zárás közben odajött a főnököm és rámszólt, hogy amikor ő reggel megérkezett én már itt voltam, neki már lejárt a 12,5 órája akkor nekem is biztosan, azonnal menjek haza és holnap folytatom. Azt is figyelik félévkor hogy kinek mennyi volt az addigi túlórája, aki elérte az éves keret felét vagy többet, annak szólnak.

raklap 2009.07.20. 11:54:33

@Che Pel:

a pénz a multi mellett szól persze tőkeerős... de a kkv ki tudja nyirni a multit a szolgáltatási szektorban.. nem olyan tőkeerős de rugalmasabb szinvonalasabb minden téren jobb... csak az embereknek erre rá kell jönniük plusz a kkv meg kell hogy kapja azt a támogatást amit egy multi élvez... és máris vége a dalnak.. ez nem jobbik balik kérdés..

raklap 2009.07.20. 11:55:52

@Che Pel:

a pénz a multi mellett szól persze tőkeerős... de a kkv ki tudja nyirni a multit a szolgáltatási szektorban.. nem olyan tőkeerős de rugalmasabb szinvonalasabb minden téren jobb... csak az embereknek erre rá kell jönniük plusz a kkv meg kell hogy kapja azt a támogatást amit egy multi élvez... és máris vége a dalnak.. ez nem jobbik balik kérdés..

raklap 2009.07.20. 11:57:35

@Che Pel:

a pénz a multi mellett szól persze tőkeerős... de a kkv ki tudja nyirni a multit a szolgáltatási szektorban.. nem olyan tőkeerős de rugalmasabb szinvonalasabb minden téren jobb... csak az embereknek erre rá kell jönniük plusz a kkv meg kell hogy kapja azt a támogatást amit egy multi élvez... és máris vége a dalnak.. ez nem jobbik balik kérdés..

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.20. 11:58:27

@Nyomek: Szia! Mostanában főleg a felvételiztető székében ülök. Viszont egyet tudok: vannak állások, amit nem lehet sok gyerek mellett rendesen csinálni. (Van gyerekem, tudom, hogy van ilyen poszt) és van olyan KKV, ahol tényleg iszonyú gáz lenne, ha valaki totál kimaradnak 2 hétre negyedévente 2x. Ez még nem ok a diszkriminációra, csak ezt mindkét oldalnak fel kell fogni. A levélíró arra kért, hogy általános tanácsot adjak, kivettem azt a részt, melyben magáról írt, mert felismerhető lett volna, és kérte, hogy ne legyen felismerhető. Ennyi.

Turbóanyu nagyon jó példa arra, amit mondani akartam. Amit ő képvisel, az egyszerűen annyi: megfelelő ember van a megfelelő helyen, és akkor már mindegy lesz, hogy hány gyereked van. Vannak megoldásaid.

A cigányozós kommenteket - érdemi tartalmuktól függetlenül viszont azonnal törlöm. Ezen a platformon senki nem cigányozhat.

raklap 2009.07.20. 12:02:53

@Utcamacska:

"A cigányozós kommenteket - érdemi tartalmuktól függetlenül viszont azonnal törlöm. Ezen a platformon senki nem cigányozhat."


ezen jót röhögtem:) akkor milyen platformon lehet cigányozni? flash?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.20. 12:16:04

@raklap: bárhol másütt, mások blogjain. Az enyémen nem lehet.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.20. 12:48:08

@Nyomek: ezt a posztot a definiálások miatt meghagyom - nem sértő, intelligensen próbálkozik.

sapuh 2009.07.20. 15:07:42

@Pampara: miért, a munkaadók nem részei a társadalomnak? Akkor ők minek a részei, a végtelen univerzumnak?

@Traktorka: erről beszéltem. és pont megadod a választ @Che Pel: felvetésére is

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.07.20. 15:40:51

Nálunk dolgoznak kisebbségek, több területen, szóval ha nagyobb a cég kerülhet mindenkinek munka. Én sokszor úgy érzem, hogy szándékosan veszik őket fel, hogy véletlenül se mondják rá a cégre, hogy diszkriminatív :)

Van például kézzel történő termékcsomagolásra diák- kismama- fogyatékkal élő és roma munkaerő igénybevétel is. Persze ehhez nem kell diploma, talán többen lealacsonyítónak tartják a kétkezi munkának ezt a változatát, de teljesítménybérezés van ha megcsinálsz 16 évesen mondjuk x db dobozolást, akkor kapsz érte x pénzt. Hasznos, hogy végezheti az illető akkor a munkát amikor akarja, napi átlag 2 óra kell csak minimum. Azaz dolgozhat hétfőn 10 órát a többi napon meg semmit.
Van összeszerelés is meg egy csomó szezonális munka, irodai is, sajnos bizonyos szintű tapasztalat a jobban fizető állásokhoz kell.

Amikor én voltam pályakezdő és a felvételi beszélgetés a szakmai tapasztalathoz ért én például tudtam ezt felelni:
Diákéveim alatt már középiskolás 16 éves koromtól kezdve nyaranta dolgoztam XY biztosítónál. A kötelező 2 hét helyett olykor 2 hónapot is alkalmam nyílt dolgozni ahol a kisebb irodai feladatok mellett megismertem a cég nyilvántartásrendszerét, szigorú dokumentációs feladatait. Érdeklődésemet bátorítva 1994-től a hitelfedezeti életbiztosítások adminisztrációját és teljes számítógépes rögzítését, elemzését bízták rám. A nyilvántartások mellett az irodai szoftvereket használva rendszeres elemezésekkel segítettem a cég döntéshozóit, illetve később az XY Bt-n keresztül 4 éven át végeztem az asztali számítógépek karbantartását, javaslatot tettem bővítésükre. Tapasztalatokat szereztem DOS, Windows, Novell rendszerekben DBase adatbázis kezelőben,hardver architektúrákban, Office programokban.

Ez kb. 7-8 nyár és néhány hétvége ideje mely alatt kávéfőző diákból amolyan IT-s sráccá nőttem ki magam és annyira kellettem külsősként, hogy számlát kellett adnom így hamar vállalkozó voltam legalábbis papíron :) Lehet, hogy az adatrögzítés egyszerű buta munka mint a dobozolás, de hamarosan adatbázis riportokat kértek tőlem meg diagrammokat, s bár nem jártam értekezletre és az egész üzletág amit kaptam éppen a fizetésemnyit termelte de egy jól elhatárolható terület felelőse voltam.

Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy ha valakinek nincs tapasztalata, de volt lehetősége nyárimunkás diákként dolgozni elég kíváncsi volt, akart dolgozni használja nyugodtan azt tapasztalatnak. Ma már gondolom gyorsétteremi tapasztalatokat lehetne leírni, de az is valami! Aki dolgozott legyen rá büszke s csinálja úgy, hogy mire befejezi a sulit legyen mire hivatkoznia.

Aki gyerek mellől kerül vissza nyilván ma már nem gond egy áruházban, vendéglátásban elhelyezkedni, próbálja meg! Aki meg diplomás, vélhetően idegen nyelven is beszél irány a callcenter!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.07.20. 15:58:36

Még valami: sokan a homo sapiens színimájaként mondják magukról, hogy diplomások.
Akkor ér valamit az említett papír ha szakmába vág: agrár diplomásként baromi messze van pénzügyi terület pl.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy pozíció milyen alkalmasságot feltételez.

Egy időben kerestünk recepcióst. Rengetegen jelentkeztek követelmény volt pár mondat angolul (alap) számítástechnika (email,chat, web keresés) és a legfontosabb: kommunikációs készség. Minden más pussz előny ha érdemben köthető a pozícióhoz. Rengetegen jelentkeztek, aki konkrétan megragadt a fejemben: középfokú végzettségű 1 gyermekes 35-ös hölgy aki a fenti elég kevés extra mellett egy jogosítványt tudott felmutatni illetve egy 2 diplomás (bölcsész + matek/tesi tanári) 3 idegen nyelvet beszélő 26-os független hölgy. Személyes elbeszélgetés: az utóbbi hölgy egyáltalán nem talpraesett félénk az irodai szoftvereket alig kezelő ideges csóka, az előbbi pedig egy vagány, ügyes csaj... gondolhatjátok kit vettünk fel..

Szóval ha valaki olvassa, hogy mi a min. követelmény és neki nincs, ne menjen el, még akkor se, ha más, hasznos-haszontalan készségből 5x annyi van.

Bit Rot 2009.07.20. 16:20:47

@Borcsika:
"Sokkal többre értékelnek egy olyan anyát, aki "bevállalós", és bedobja a gyereket a mélyvízbe, lesz ami lesz alapon, és elmegy dolgozni, vagy viszamegy a munkahelyére."

Ja, aztán nevelje a babyszitter, anyját lehetőleg ne is nagyon lássa, legyen belőle drogos állat, stb.

Na, ezt nem kéne!

Bit Rot 2009.07.20. 16:40:27

@mirka:
"sok gyermektelen, esetleg egyedülálló férfi hetekig betegeskedett, immunrendszerük semmi, sport semmi, gerincbántalmak miatti hiányzás rengeteg. másnaposság, esetleg ki sem józanodás."

A másnaposság előre tervezhető (pl. határidő előtt nem szokás), a gyerek betegsége azonban nem.

De amúgy a férfi-női bérkülönbségnek tartalmaznia kellene ezt a kockázatot, tehát ez be van árazva elvileg.

Turboanyu 2009.07.20. 17:13:17

@Bit Rot: "De amúgy a férfi-női bérkülönbségnek tartalmaznia kellene ezt a kockázatot, tehát ez be van árazva elvileg. "

Miért kellene? Amikor dolgozom, ugyanannyit teljesítek mint a férfikollegáim. Egy perccel sem voltam többet betegállományban mint más, sőt a 4 év alatti összesen 11 napommal még jobban is állok mint egyesek. Miért kapnék kevesebbet?

Turboanyu 2009.07.20. 17:26:58

@Bit Rot: "Ja, aztán nevelje a babyszitter, anyját lehetőleg ne is nagyon lássa, legyen belőle drogos állat, stb."

Tudok neked mutatni olyan óvodás gyereket a környezetemben, ahol anyuka otthon volt vele évekig, a kölök meg üvölti az anyjának az utcán, hogy "Te hülye". A szomszédok már hallották tőle a "hülye kurva" kiabálást is. De az anyuka a jó anya, aki nem adta bölcsibe drága csemetéjét és nem ment vissza dolgozni, mondván gyereket nevel, mert a gyereknek az a jó, ha az anyja mellett van. Az ovi legparasztabb idiótája (a másik), akit mindenki utál pont ilyen anyuka mellől jött.

Elég sok család életébe láthatok a gyerekeiken keresztül, de nincs olyan összefüggés hogy dolgozó anya = neveletlen bölcsis kölök, anya 3-4 évig otthon = jól nevelt, okos kisgyerek. Sőt, a kényszerből otthon maradt, szenvedő és folyton hisztis anyuka mellől elég sok idegbeteg és önállótlan gyerek kerül ki (nem mind, tisztelet a kivételnek és azoknak az anyukáknak akik az otthontöltött időt tényleg a gyerekeik nevelésére fordítják - ilyet is ismerek személyesen, példaértékű ahogy nevel).

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 17:43:20

@sambalabammbumbumm: Tökre igazad van, én is minden fiatalt arra biztatnék, hogy dolgozzon iskola mellett (azért ne helyette...), még ha anyagilag nincs is rá feltétlen szüksége, mert ez is releváns tapasztalat, neki is könnyebb később beilleszkedni egy állandó munkahelyen, + előnyként is betudhatják, ha be tud számolni ilyen tapasztalatról. Rátermett logisztikus kolléga diákként a McDonalds-nál edződött, és sztem a szakmájáról is tanulhatott sok mindent ott, mindamellett, hogy a pénz is kellett neki.

Mivel a felvételi beszélgetésen leginkább a személyes tulajdonságai alapján fognak megítélni egy pályakezdőt, és a saját boldogulásáért tenni hajlandó, munkaszerető fiatal általában népszerűbb az elkényeztetett "gazdag kölöknél", érdemes talán egy kicsit gyúrni erre az imidzsre (és kerülni a másikat, még ha a családi helyzetéből ez is jön le).

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 17:55:11

@Turboanyu: ez önmagában szerintem se sokat magyaráz egy gyerek későbbi fejlődéséből. Engem egy éves korom előtt beadtak bölcsődébe, de nem ezért lett belőlem idegbeteg :-)

Komolyan: én annak örülnék, idealista módon, ha az anyák választhatnának, és sem otthon maradni, sem dolgozni menni nem kellene kényszerből.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.20. 17:58:50

@sambalabammbumbumm:

Ez fontos mondat, és nem csak diákok kellene, hogy megszívleljék a tanácsodat.

"Aki dolgozott, legyen rá büszke s csinálja úgy, hogy mire befejezi a sulit legyen mire hivatkoznia."

Ha valaki szeret dolgozni, az nagy előny, és hamar kiderül.

Én még azt szoktam mondani, hogy rosszul dolgozni általában éppen annyira fárasztó, mint jól, tehát ha úgyis ott kell lennie, akkor inkább jól csinálja.

Bit Rot 2009.07.21. 19:44:14

@Turboanyu:
"Miért kellene? Amikor dolgozom, ugyanannyit teljesítek mint a férfikollegáim."

Te igen, de te kivétel vagy.
Másrészt szerintem nincs abban semmi rendkívüli, hogy ha a gyerek bajban van, az anya megy segíteni általában. Ilyen az élet rendje.

Ezt beárazza a piac, de akkor a piac ne pofázzon és ugráljon, hogy neki mennyire nem éri meg anyát alkalmazni!

Kalória 2009.07.21. 20:49:08

Letezik egypar jo ceg, ahol nem okoz gondot gyesrol visszaterni. Ilyen pl az IBM/Geodis, ahol ismerik a reszmunkaidot es a home office napokat. Vegus is nem lenne nehez belatni, hogy jobb, ha a munkaero otthonrol dolgozik a beteg gyerek mellol, vagyis elvegzi a munkajat, mintha tappenzen lenne a gyerekkel, a munkaja meg nem lenne elvegezve. Vajon miert nem csinaljak ezt a legtobb helyen? Ma mar nem egy hatalmas kerdes az informatikai rendszer megfelelo atalakitasa, es legalabb az olyan helyeken, ahol mindegy, hol talalhato az a laptop amin a munkaero dolgozik, lehetne ez magatol ertetodo.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.21. 22:13:17

@Kalória: A KKV-ben már szerencsére egyre gyakoribb, de főleg csak az olyan posztokon, ahol agy kell a munkavégzéshez. Egyébként nekem van egy hiedelmem, lehet, hogy puszta ostobaság, de aki felelősen nevel egy gyereket az felelősebben képes dolgozni, jobban osztja be az idejét és tudatosabb, empatikusabb lehet. (Nyilván minden alól vannak kivételek, de én szívesen dolgozom ügyes-okos kisgyerekes mamákkal!)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.07.22. 11:13:27

Az otthon maradott szülőkről:
Az, hogy vki otthon marad még nem biztos, h neveli a gyereket. Láttam olyan szomszédot aki bekapcsolja a gyereknek a TV-t, vagy kiviszi a kutyához az majd felneveli ő maga meg olvas/számítógépes játékot játszik.
Meg olyat is láttam, hogy az anyuka rendesen foglalkozik a gyerkőccel, hordja-viszi több helyre, zenét hallgatnak, játszanak de azért elfoglalja magát is nyelv tanulással, hogy ne "csak gyereknevelés" legyen a feladata. Az eredmények magukért beszélnek pl. 20 hónapos gyereket még tud és akar szoptatni pedig óvodás dalokat (többet!!!) fejből tud már a gyerek versus másik gyerek aki 7 évesen majdnem szobatiszta, és szinte ki tudja magát 1-2 szavas mondatokban fejezni...

Tehát az, hogy valaki otthon van vagy sem az nem azonos azzal, hogy neveli-e vagy sem. Egy bölcsiben, óvodában azért mindenhol közösség van s bár a családot nem pótolják, de egy csomó dologra meg tudják tanítani. Úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás megtalálni az arany középutat.

Csacsika 2009.07.28. 09:46:11

Bocsánat, nem olvastam végig az összes hozzászólást. Szóval szerintem egyáltalán nem az a döntő, hogy kinek hány gyereke van. Kérdezzék meg, mert joguk van tudni, de ne ez alapján döntsenek. Valaki írta, hogy azért kérdezik, mert bérezési vonzata van (betegszabadság, pótszabadság). Ugyanakkor tudom (4 évig dolgoztam munkaügyi előadóként), hogy egy gyermekes anyuka félti az állását, és éppen ezért sokkal megbízhatóbb munkaerő tud lenni, mint a "függetlenek". Tisztelet a kivételnek!!! Ezzel nem sértegetni akarok bárkit is, csak írom a tényeket. Az anyuka ugyanis tudja, hogy a gyermekeit el kell tartania valamiből, és nagyon nagy szüksége van a munkára, ezért nagyon odafigyel arra, hogy mit, mikor és hogy csinál. Reggel bejön, és a munkáját végzi, nem vihog hátul a "függetlenekkel" a napi 8 órából kettőt. Számtalan esetben egy óra alatt többszörös munkát végez, mint akár másik két "független". Ha a gyerkőc beteg lesz, nem biztos, hogy szalad haza, hanem felhívja a nagymamát, hogy el tudna-e érte menni, esetleg otthon tudna-e maradni vele 2-3 napot. Ha nem, persze otthon kell maradnia, de szinte biztos, hogy úgy megy el (ha nem el kell rohannia), hogy nem hagy hátra fontos munkát, és tényleg csak addig marad otthon, amíg muszáj. Persze itt is vannak kivételek, de én mindig ezt láttam. A "függetlenek" pedig mivel függetlenek, talán azért sem olyan lelkiismeretesek, és főleg még a 20-as éveikben járók azok, akik állandóan beteget jelentenek, mert "lógni" szeretnének egy kicsit. Ha egy évet vissza kellett néznem, bizony kiderült, hogy a gyermekes apukák és anyukák jóval kevesebbet voltak betegszabadságon, mint a gyermekkel nem rendelkezők! Tehát szerintem ezzel egyáltalán nem szabad vagdalkozni.
Egy mondatban összefoglalva, ez is emberfüggő!!! A felelősség kialakul a szülőkben, szerintem ezért is figyelnek jobban oda a munkahelyük megtartására is, és ezért is képesebbek bizonyos kompromisszumokra.
Én ahogy olvastam az anyuka írását, inkább az a baj, hogy ő nem is akar visszamenni dolgozni. Valahogy tolja maga előtt a dolgokat. Egy pszichológus jobban le tudná írni mire is gondolok, de a lényeg: nem egy olyan ember írását olvastam, aki mindenképpen el akar helyezkedni.

Csacsika 2009.07.28. 10:27:40

@sambalabammbumbumm:

Igen, ilyen is van, én viszont erre is azt mondom, hogy gyerekfüggő is a dolog, és most hosszú leszek, mert ezt egy mondatban nem lehet. A gyermeki lélek, nem ilyen egyszerű, szóval akit nem érdekel, ne olvassa el.
Egyik barátnőm hiába hordja a gyereket heti 6 alkalommal különböző foglalkozásokra, semmi nem marad meg a gyerekben. Sem a beszéd, sem a versek, sem az úszás SEMMI!!!!! Egész nap foglalkozik vele, a nagymamákról már nem is beszélek, mégis "butácska" a kis srác. (Még csak szót sem fogad.) Én meg olyan anyuka lennék, amit te írtál :-D. A gyereknek bekapcsolom a tévét, én meg ("internetezek :-DDD) port törlök, főzök, kiviszem a szemetet és ha még elvan egy kicsit, netezek. "Mégis" tök okos, el vannak tőle ájulva. Én sem tudtam, akárcsak te sem, hogy egy tévé is tud hasznos lenni, csak tudni kell, mit nézhet. Azóta kiderült számomra, hogy a gyerekműsorokkal ő is ugyanolyan élményt kap, mint mi, és igenis, a tévéből is tanul, akárcsak a mesékből. Másfél éves koráig én sem kapcsoltam be, még magam miatt sem, mondván, hogy húúúú, az milyen rossz!!! Aztán rám szóltak többen - többek között a védőnő, a gyerekorvos és az asszisztens hölgy is-, hogy ne legyek már ilyen konzervatív!!! Régen mondták ezt, mert egész nap híradó ment, meg filmek, meg gyilkolászás, s ment reggel meg este fél-fél óra mese és kész. Ma viszont már nagyon sok gyerekeknek készült műsor van, sőt gyerekcsatornák is léteznek. A gyereknek is szüksége van a kikapcsolódásra, és nagyon hasznos egy-két műsor, amit úgy kell felfogni, hogy nemhogy nem baj ha nézi, sőt néznie kell!!!! Le lettem "ugatva" , aztán meg anyum is mondta, hogy ő is az esti mese alatt tudott csak megfürdeni, mert akkor leültünk a tévé elé, és el sem mozdultunk, s mégis ember lett belőlünk, szóval megadtam magam, és láss csodát! Azóta nincs üvöltés, csak mosolygás, és én is nyugiban el tudom közben végezni a dolgom. Ugye külön vagyunk így egy ideig, közben el is játssza vagy elénekli a látottakat, így aztán van is mit videóra vennem. Miután pedig ráun, szívesebben ül le velem játszani, mintha egész nap nyaggatnám azzal, hogy most ezt tanuljuk, meg azt tanuljuk....
A másik: én nem tehettem meg anyagilag SEM azt, hogy itthon nyelvet tanuljak, SEM azt, hogy különböző foglalkozásokra járjak vele. Mégis másfél évesen víz alatt úszott, két éves korára rengeteg mondókát ismert (Minimax-on is rengeteg mondóka van), s mindezt úgy, hogy én egy mondókát sem ismertem. :-( Most már tanultam tőle párat. :-DDD
A harmadik meg: hiába ültem le vele a szőnyegre, hogy akkor most játszunk, vagy játszva tanulunk!!!! Nem akart velem játszani!!!! Másfél - két éves koráig vígan elvoltunk, utána már "megunt". Kevés voltam neki, és el is zavart!! A szívem szakadt meg. Akkoriban kezdtem el erről olvasni, (a neten :-DDDD) hogy tudomásul kell vennem, van olyan gyerek, aki igényli a magányt, és van olyan gyerek, aki egész nap szívesen játszik a felnőttekkel. Miért is kellene egy kalap alatt nevelni minden gyereket? Leegyszerűsítve, mindig változnak az igényei (meg fejlődik is ugyebár) , ilyenkor nekem is kell egy kis áttérési idő, fel kell mérnem, hogy mik lettek az ő szükségletei, és ehhez viszonyítva mik lettek az enyémek. Szerintem nem is jó, ha elhatározunk valamit, hogy mikor megszületik majd a gyerek, én ezt és ezt fogom vele csinálni, és ezt és ezt meg nem. Én is ezt mondtam, míg nem volt gyerekem, és mondom, vagy egy éves koráig úgy is csináltam, aztán jött a kiborulás. Mióta "engedek", s átállunk, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak vagyunk. Szerintem ez többet ér bármilyen foglalkozásnál.
Visszatérve arra, az igényei változnak. Van olyan nap, hogy be sem szabad kapcsolni a tévét, mert nem érdekli aznap, nem köti le, van olyan is, hogy akár két óra hosszát is ül előtte, és van olyan is, hogy SZINTE egész nap kéri, hogy hadd nézhesse, és csak kisebb szüneteket tart. Most mondjuk volt egy hét, hogy egyáltalán be sem kapcsoltuk. Tehát ez is változó, neki is vannak igényei, és ezt nem szabad elfelejteni!
S még egy példát el kell mondjak. Egy gyerekkori haveromnak fél évvel fiatalabb a kisfia mint az én lányom. A felesége nagyon korán visszament dolgozni, mert nem tudták fizetni a lakáshitelt. Szóval a kisfiú mindig máshol landolt. Hol a bölcsiben volt, hol az egyik nagymamánál, hol a fogadott nagymamánál, hol a másik nagypapánál szóval vándorolt állandóan. A hét napból kb. másfelet volt otthon a szüleivel. Most lehet azon vitatkozni, hogy ez jó-e a gyereknek, vagy sem, de egyet kell nézni.... hogy a kisgyerek kiegyensúlyozott-e? És igen, az. Valószínűleg ha ő most beteg lenne, és az anyukája vigyázna rá a nagymama helyett, lehet, hogy nem is gyógyulna meg, mert nem lenne ismerős a helyzet neki. Hátulütője is van, az pedig az, hogy 3 évesen még nem szobatiszta, mert egyik helyen így tanították neki, másik helyen úgy, csóri persze, hogy nem tudja, hogy most hogy kell, DE!!!! már EGY ÉVESEN frankón dumált!!!! Miért is? Mert a gyerek siránkozásait nem érti csak az anyuka. Neki mindig el kellett mondania, már fél éves korától benne volt a késztetés ugye, hogy elmondja, hogy most éhes, most fázik, most bepisilt és csípi. Míg én a lányom nyafogásából tudtam, hogy mi a baja, meg sem kellett szólalnia, addig ő rá volt kényszerülve, hogy hamar beszélni kezdjen, hogy megértsék őt.
A gyereknevelésnek tehát nagyon színes a skálája, szerintem egy anyát sem lehet leszólni semmiért, addig, amíg azt a gyerkőcöt nevetni látjuk.Tehát mi a tanulság? Minden éremnek két oldala van. Nem hiszem, hogy az az anya, aki "leteszi a gyereket a tévé elé" és nem tanul közben angolul, hú de rossz anya lenne. :-DDD
(De ha már itt tartunk, mit csinált a "példás" anyuka a gyerekkel, míg ő angolt tanult? Gyanítom, hogy a tévét nézte. :-DDDD)

Csacsika 2009.07.28. 10:50:46

Az utolsó mondattal azt akartam írni, hogy míg az anyuka angolul tanul (vagy lefoglalja magát, főz, mos, takarít) persze hogy közben nem a gyerekkel foglalkozik, mert másra kell koncentrálnia. Tehát akkor amíg Ő angolt tanul, addig "nem neveli a gyerekét?". Akkor tehát rá is igaz, hogy nem jó anya, mert az alatt az idő alatt nem foglalkozik a gyerekével. :00000

mbenedek 2009.08.09. 21:31:14

@Turboanyu: feleségem is beírta (3 gyerek - de én távmunkás vagyok). Le sem sz@rták. 20-ból 2 visszajelzés, köszönjük most nem (ez is közvetítőcégektől).

1 interjún volt, ismerősök segítségével "kis" multinál. Két jelölt volt, a gyermektelen fiatal hölgyet választották, nem az asszonyomat - nincs is evvel semmi gond. Csak ismerősön keresztül megtudtuk, hogy az interjúztatók közül az egyetlen (szintén 30-as, igaz egy gyermekes) asszony fúrta meg a feleségemet, mert hogy túl sokat fog betegeskedni a 3 gyerek. (A két iskolás gyerekről tudom, hogy ők összesen egy napot hiányoztak tavaly a suliból). Végül elnyerték méltó büntetésüket, mert nem igazán vált be az ifjú hölgy.

Tapasztalatom szerint egyébként a nők (különösen a "karrierista" nők) sokkal gyanakvóbbak a gyermekes anyukákkal szemben, mint a férfiak.

mbenedek 2009.08.09. 21:44:50

@Utcamacska: lehetnek iszonyú gáz helyzetek (én is vezettem kkv-t, mikrovállalkozást - 10 fő alatt már 2 fő együttes kiesése nagyon nagy gáz
(2 fő kiesése: 1 fő rendes szabadság - már pedig ennek átlagos bekövetkezése évi 220 munkanapnál, 20-25 nap évi átlag szabadságnál már 8-10 főnél is 1 - és időnként vannak betegek)
Nagyon gáz, de megoldottuk. Voltak talonban tartott külsőseink, de még konkurenseinktől, alvállalkozóinktól is tudtunk kölcsönözni munkaerőt, ha lehetett átszerveztük a munkafolyamatokat... Egy három gyermekes hölgy jött hozzánk időről-időre (7 év alatt), egy kolléganő még próbaidő alatt mondta el (nem kérdeztük, nem is látszott rajta, csak partnernek kezeltük egymást), hogy terhes lett - megtartottuk. Egyik döntésünket sem bántuk meg. Persze nem reprezentatívok az adatok. Sem a gyermekes nőket, sem a dohányosokat, sem a túlsúlyosokat, sem a cukorbetegeket, sem a bulizós fiatalokat nem diszkrimináltuk azért, mert úgy véltük (ami esetenként statisztikailag igazolható is) hogy a fenti csoportok az átlagnál gyakrabban betegek...
De úgy látszik, mi voltunk a fehér holló

mbenedek 2009.08.09. 21:47:02

@Turboanyu: De a gyakorlatban be van árazva...
süti beállítások módosítása