HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Proaktív, mint egy margarin!

2009.07.29. 08:43 Utcamacska

Sokan dobálják a sarat erre az imádnivalóan cuki és modoros kifejezésre. Értem őket. Már csak azért is, mert kedvenc margarin márkámon találkoztam először ezzel a kifejezéssel. Azóta első asszociációm az, hogy "proaktív ám a margarin..."Az idegen szavak gyűjteménye így definiálja a proaktivitást: 

proaktív:

előrelátóan cselekvő; felelősségteljes, önmagáért felelősséget vállaló; automatikusan végbemenő; kérés nélkül lezajló.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eddig szép és jó a dolog, sőt nem is ezzel van a baj. Azzal, ha egy szót körbecsattogtatunk egy jóféle karikás ostorral, és elmagyarítunk, szétcsépelünk. Ebben a magyar biznisztrendi nyelv élenjár. Van egy haverunk, aki időpontkiosztás, vagy időzítés helett tájmingot, koraesti étteremben megtartott tárgyaláskor dínert (NEM dílert!) periódot és termint, tímet és kreativitást emleget. Multi emlőjén nevelkedett az istenadta, jó ember egyébként.

Proaktív. Ezt a szép, velős, ősmagyar tőről szakasztott kifejezést az álláshirdetésekben szokás szerepeltetni mostanában, kéz- a kézben járva az asszertív, a kreatív, valamint a csapatjátékos kifejezésekkel.

A magam részéről kissé ostoba dolognak tartom, hogy egy jól körülhatárolható munkakör esetében ezeket a frázisokat kötelezően csépeljük. Egy jó sales munkatárs általában vagy proaktív, vagy alkalmatlan. Ugyanúgy, ha egy adatrögzítő kreativitást vinne a munkájába, akkor azt dobhatnák a kukába, neki inkább monotóniatűrőnek kéne lennie.

Egyes területeken vannak alapvető képességek, melyek megléte egyértelmű kellene hogy legyen. Fölösleges kiírni, hogy "halat keresünk, aki bírja a mély vizet.." Informatívabb és fontos viszont kiírni, ha a hirdetés így szól: "Halat keresünk, szatyorba!" -  na de ezt meg nem szokták kiírni, hiszen rendes hal nem akadna horogra, ha így horgásznánk rájuk. A jól megfogalmazott álláshirdetésbe ezek a trendszavak lehetőleg ne kerüljenek be. S ugyanígy érdemes őket kerülni a motivációs levelünkben, a rólunk és képességeinkről szóló részben.

Addig is idézem Bambano tegnapi kommentjének rövid, velős részletét gondolatébresztőnek: "a proaktívokat pedig lelőném géppuskával..."

Míg gondolkodsz, kenj egy kenyeret magadnak, és várom a véleményeket. Emberek! Csak proaktívan! ;) 

18 komment

Címkék: motiváció felelősség álláshirdetés állás interjú proaktív

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr521274990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bit Rot 2009.07.29. 10:13:39

"Míg gondolkodsz, kenj egy kenyeret magadnak, és várom a véleményeket. Emberek! Csak proaktívan! ;) "

Nem mondom, hogy zavaró, de szerintem külön felszólítás nélkül is ugyanúgy jönnének a kommentek.

Vagy ez a záró kérdésfelvetés valami tanári tapasztalaton alapuló, rossz helyen (blogon) alkalmazott, tárgyalástechnikai elem? :-)

Bár amíg azt nem kezded el írni, hogy: "Gyerünk barátaim, tegyük a dolgunkat!", addig nem szaladok ki a szobából :)

Bambano 2009.07.29. 10:16:38

lyalyly lyalyly.

Kár, hogy nem kérdeztél meg előtte. De akkor tegyük tisztába a dolgot.

A proaktív eredeti jelentése SEMMI ilyesmit nem jelent. A proaktívot egy, magát nagy gurunak képzelő management tudor kezdte ebben a jelentésében használni (nem mondanám, hogy seggfej, de az, ha rákeresel a wikiplédiában a proaktív szóra, konkrétan megmondja, hogy ki volt az).

A proaktív szóról mindenki azt hiszi, hogy azt jelenti, hogy a problémák elé menő, azokra felkészülő, és lehetőleg minél hamarabb megoldó személyiségről van szó. Csakhogy a pro latin előtag utánit jelent, nem előttit.

Gondolom a 9/11 megvolt mindenkinek, de azért hagy elevenítsek fel pár eseményt. A titkosszolgálatok elvileg tudtak a terror támadásokról, csak mindenféle hatalmi sakkjátszmák és flame warok miatt nem kezelték sem ők, sem Bush megfelelően ezt a kérdést. Pedig tudtak róla, de nem tettek semmit. Amikor maga a terrortámadás bekövetkezett, Bush éppen egy pr rendezvényen, óvodásokkal foglalkozott. Bement az egyik embere, a fülébe súgta, hogy mi van, erre bambán nézett. Mint én szoktam :P ÉS NEM CSINÁLT SEMMIT. Majd még többször is rászóltak, végül valamelyik embere egyszerűen kirángatta, hogy csináljom már végre valamit. Közben ment a támadás.

Na ezt jelenti a proaktív. Tojunk az előzetes felkészülésre, bekövetkezik a krach, és csak várunk, nem csinálunk semmit.

Tényleg ILYEN embereket akarnak felvenni azok, akik ezt a bullshitet tolják folyamatosan?

Egy normális proaktív elnök eleve becsukatta volna a terroristákat, mielőtt elindul a hajcihő. Egy normális proaktív elnök az első gép becsapódásakor parancsokat osztogatott volna, 50 másodperc múlva teljes légtérzár lett volna, csak a Nemzeti Gárda F-16-osai meg a Légierő AWACS-ai lettek volna a levegőben tökik felfegyverkezve és lőttek volna mindenre, ami 5 centivel letér a legközelebbi repülőtérre vezető úttól.

Úgyhogy a proaktív nálam a bambán néző, nyáladzó, cselekvésképtelen idióta jelzője. Az sajnálatos, hogy a management bullshit mögül ki nem látók elkezdték megmagyarázni, hogy a hideg csapból melegvíz folyik.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.07.29. 12:08:06

A proaktív nem azt jelenti, hogy a problémák elé menő személyiség. Legalábbis nem csak ezt. Nem igényel a proaktív viselkedés feltétlenül problémát, egyszerűen azt jeleti, hogy az ember megpróbálja a körülményektől függetleníteni magát, és saját utat teremteni.

Ha proaktív vagy, TE befolyásolod az életed alakulását, és nem az időjárás, a gyerekkorod, vagy a partnered aktuális hangulata.

A proaktív ellentéte a reaktív (reakció szóból származik), aki mindenre csak reagál. Sodródik az eseményekkel, ha rossz az idő, rossz a kedve, nem gondolkozik előre, nem keresi a megoldásokat olyan problémára, ami elő se jött. Nem tűz ki célokat.

Ha pedig felmerült egy probléma, a proaktív ember az, aki nem hisztizni kezd, hogy "jajj, válság van", hanem elkezd gondolkozni, hogy "mit tehetnék én?".

Tehát ha neked, kedves bambano, a proaktív a bambán néző, nyáladzó cselkvésképtelen idióta jelzője, az igencsak érdekes dolog. minimum.

Sok szeretettel ajánlom Stephen R. Covey könyvét: A kiemelkedően sikerees emberek 7 szokása. Remekül le van írva benne minden a proaktív gondolkodásmódról!

U.i.a pro latin előtag nem utánit jelent. Az a post. A pro azt jelenti: -ért, miatt, érdekében.

Bit Rot 2009.07.29. 12:23:16

@Bambano:
"Egy normális proaktív elnök eleve becsukatta volna a terroristákat, mielőtt elindul a hajcihő."

Nagy francokat :)
Tudod te, hogy mekkora üzlet lett a biztonságtechnika, háborúindítás, ellátás, stb?

Eszméletlen sok pénzt fel tudtak venni az államtól a biztonságtechnikai cégek, közöttük sok nagy cég, amely politikusi kapcsolatokkal is rendelkezik. Ez egy üzlet. Az üzletben pedig néha vannak áldozatok. Nagy üzlet - nagy áldozat. Ennyi

Bambano 2009.07.29. 12:49:49

@Csodanő:

en.wikipedia.org/wiki/Proactive
the word has come to mean "to act before a situation becomes a source of confrontation or crisis"

A nagyon sikeres emberek 7 tulajdonsága: 1. tulajdonság: írtak egy könyvet, amiben számozott listát állítottak fel és kikiálltották főfontos könyvnek.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.07.29. 18:05:24

OK, könyvet ajánlani nem volt jó ötlet, bocsi. Gondoltam érdekes lehet számodra, hogy miért olyan hülye mindenki, hogy bamba, nyáladzó, stb munkaerőt keres.

Nem a könyv a lényeg, aki egy könyvet elfogad teljes igazságként, az meg is érdemli. (nem utalok senkire, semmire, csak mondom.) De én nem tudok 20 oldalt írni most kapásból, ő meg már megtette :D

Szerintem a sodródás a legnagyobb hiba, amit bárki elkövethet az életében. És én ennek ellentéteként értelmezem a proaktivitást, és így az egyik legfontosabbb emberi tulajdonságnak tartom. Ja és nem csak én, még mielőtt ebbe bárki belekötne.

Amúgy miért mondod, hogy "ezt jelenti a proaktív" pont erre a Bush féle szituációra? Ez még reaktív sem! Nem cselekedett megelőzően, nem cselekedett sodródva: nem cselekedett SEHOGYAN! Nonaktív, vagy nem is tudom :D

Bambano 2009.07.29. 18:28:48

@Csodanő: A proaktív pro-ja valamiért jellegű kifejezésnek azért nem tetszik nekem, mert akkor mögötte kellene lenni, hogy miért. Pro patria et libertate: a hazáért és a szabadságért. De ott ott van, hogy pro patria. A pro aktiv meg az lenne, hogy az aktivitásért? túlmozgásos valaki, kavar, mint a fagylaltgép?

A probléma magja, hogy akar valamit a hr-es, de nem tudja rendesen megfogalmazni, tehát előkap egy divat szót, amit én lebullshiteztem, de azóta rájöttem, hogy a buzzword a helyes kifejezés rá, és használja ész nélkül.

A proaktív, mint utáni előtag, pedig pont illett Bushra, megvárta, míg összedől fél amerika meg az amerikai álom teljesen, és utána próbálkozott valami gagyi ténykedéssel.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.29. 19:29:13

"A probléma magja, hogy akar valamit a hr-es, de nem tudja rendesen megfogalmazni, tehát előkap egy divat szót, amit én lebullshiteztem, de azóta rájöttem, hogy a buzzword a helyes kifejezés rá, és használja ész nélkül."
Na ez a tökéletes összefoglalás erről :)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.29. 19:34:15

@Csodanő: A sodródással kapcsolatos szavaiddal tökéletesen egyetértek. A sodródás nagyon veszélyes dolog, mert sodródóként a sodrást hibáztatod a saját boldogtalanságért.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.07.29. 19:53:58

Bólint. Nagyot!

A pro előtaghoz... én is agyalok nagyon, hogy van ez rendesen :)

pl ott van a progresszív kifejezés. Ami ugyebár fejlődést előrehaladást jelöl. Ennek van számomra hasonló "íze", mint a proaktívnak...

Na mindegy, ez már tényleg nem kötözködés, meg semmi ilyesmi, én is kíváncsi lennék, mit is jelent szó szerint.

Talán ha nem "aktivitásért" hanem "aktivitás valamiért, valami miatt"?

Asszem 2009.07.30. 00:15:43

@Bambano: olvastad is azt a könyvet? bár valóban elég fura címe van, de maga a könyv jó. nagyon.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.30. 07:36:41

@Asszem: én azt hiszem régebben olvastam, belenéztem, de olyan címe van, mint a csók és genny, meg a kisnagysága magazinok életmódtrendi cikkeinek, ettől nekem azonnal az az érzésem, hogy ha adnak nekem két napot, tudok ilyen könyvet írni. (És tényleg tudok!) De ha kezembe kavarodik, akkor újra megnézem, ígérem.

A fenguru néven itt hozzászóló barátnőm (akinek a nagymamája megfogta az orosz katonákat) na szóval ő tanult latint. Azt mondja, hogy a pro (ahogy már valaki mondta) a "valamiért"-et jelenti. Ha nagyon leegyszerűsítve akarunk fogalmazni, akkor a mozgásban levésért, a működésért, vagy a tevékenykedésért élő ember lehet a proaktív.

igaziatommaki 2009.08.01. 11:56:39

Pro et contra=mellette/érte és ellene, tehát a pro-aktiv: aktivitás mellett/aktivitásért a voksát letevő ember...

Asszem 2009.08.01. 22:15:15

@Utcamacska: szerintem kivételesen adj ennek a könyvnek még egy esélyt, mert tényleg nagyon jó, és mert kiállta az idők próbáját, dacára a valóban szerencsétlenül béna címnek. az se tévesszen meg, hgoy amikor olvasod, úgy tűnik, hogy annyira triviális, amit leír, hogy ilyet bárki tudna írni, és ez sok sekélyes self-help és manager könyvre igaz, de néha az egyszerűség letisztultságot is jelent és ebben a könyvben inkább ez van. ha a saját kategóriáját nézed, akkor mindenképpen kiemelkedő darab.

nickelbolha 2009.08.05. 21:10:02

@Bambano: a pro előtag semmiképpen sem jelent utánit, ezt a post-tal kevered. A pro ért, pro patria et libertate pl.

SickBoy 2009.10.05. 10:08:23

@Bambano: akkor a proaktív helyett aaaaaaa.... preaktív volna a helyes? :o)

Amúgy sem értem, hogy minek kell - már bocsánat de - telesz@rni a mondatokat mindenféle marketinges varázsszavakkal... nem lesz tőle okosabb senki, sőt. Pláne, ha rosszul használja amit itt-ott összeszedett.
Akad egy-két ügyfél, akivel alig lehet kibírni egy megbeszélést röhögés nélkül, mert annyira igyekszik villantani, hogy bármilyen szót bárhova beszúr. Én meg cirkumveniálhatom :o)))

KZsuzsa · http://deepindata.com 2012.02.19. 23:00:42

mostmár csak azt mondjátok akkor meg, hogyha ne használjanak a proaktív szót, akkor mit használjanak helyette, amikor tényleg olyan embert keresnek, aki tevékeny?

Számomra egyébként a proaktív azt jelenti, hogy nem csak bejáratva csinálja azt, amit kell, hanem folyamatosan új vagy saját utakat keres arra, hogy amit csinál jobban vagy hatékonyabban csinálja (pl egy táblázat egyes részeinek automatizálása, sablonkészítés, új/jobb eszközök felkutatása stb)

de abban mondjuk én is egyetértek, hogy agyon van csépelve az összes ilyen izé. legtöbbször egyébként azt értik alatta (szerintem) hogy képes önállóan dolgozni.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2012.02.19. 23:28:06

húha, most látom,h ez egy 2009es bejegyzés :)
nembaj :)
süti beállítások módosítása