HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Gurulhat-e a kocka?

2009.08.04. 15:12 Utcamacska

"Óvónéni: Miért nem tud gurulni a kocka? Lackó: Mert nincsen kereke!"

Egy dologra számos megoldást lehet találni. A szerinted helyes válasz helyett lehet, hogy a másik ember szerint valami egész más megoldást hoz egyértelműen. A gyerek, vagy a tiszta logikájú ember képes efféle kupáncsapott, mégis logikus válaszokra. Az üzleti világban az efféle gondolkodást sokan díjazzák. Ám a kocka a maga erejéből soha nem fog gurulni, sarkai vannak, és fixen áll a heyén. A kocka csak akkor gurul, ha kerekekre szereljük. Ehhez viszont kell egy ember, aki felismeri, hogy a kockát gurítani kell, kell valaki aki megcsinálja a folyamatot - de végül miért is kell a kockának gurulnia?

Kocka, vagy gömb?

Ezt a kérdést a személyügyi osztályokon szeretik feltenni az interjúztatók. A poén az, hogy nincs jó válasz. A kocka is és a gömb is jó valamire. Én ezt soha nem tudtam eldönteni, amikor először megkérdezték tőlem, akkor is azt feleltem: mindkettő.Pedig nem gondoltam végig először a szimbolikát.

Mi a jobb - elfogadni, hogy a gömb gurul, a kocka stabil, vagy a gömböt kockítani, a kockát gurítani? Szerintetek?

11 komment

Címkék: kocka tárgyalás gömb

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr701288405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marr 2009.08.04. 15:54:38

Semmiképp nem kell alakítgatni rajtuk, minden helyzetben ki kell választani a megfelelőt a kettő közül.

...hála az égnek, ilyet tőlem még nem kérdeztek, biztos csak néztem volna kérdően. :))

pogacem 2009.08.04. 17:03:21

Igen, ennél a kérdésnél szerintem a jó válasz a visszakérdezés: Mire kell?

igaziatommaki 2009.08.04. 17:09:19

Almafáról nem barackot kell akarni leszedni...

Bit Rot 2009.08.05. 09:16:30

Ha már vicc:

Tudod miért jó a kerekes kút?
Mert oda lehet tolni, ahol víz van.

Bit Rot 2009.08.05. 09:32:27

Az a jó a humán érdeklődésű emberekben, hogy hónapokig el tudnak azon gondolkozni, filozofálgatni, (mindenféle valós konklúzió nélkül), hogy:

- Hogyan marad a víz tetején a hajó, ha egyszer vasból van?
- Hogyan tud fent lenni a levegőben a repülő, ha acélból van, ami köztudottan nehéz?

"Mi a jobb - elfogadni, hogy a gömb gurul, a kocka stabil,"

Ha az ember logikusan, tudományosan gondolkozik, vagy a tudományosra akár csak minimális hajlama van, akkor nagyon egyszerűen megérti és elfogadja, hogy a gömb gurul, a kocka stabil.

Amúgy az indító idézet:
""Óvónéni: Miért nem tud gurulni a kocka? Lackó: Mert nincsen kereke!""

A gyerek válasza (szinte) tökéletes, hiszen a kocka nem kerek, ezért nem gurul. Annak ellenére, hogy nem a pontos, tökéletes kerekség a gurulási feltétel, de ha valami kerek, az elég ahhoz, hogy guruljon.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.08. 04:15:29

Én konkrétan megkérdezném, hogy mi a faszt akar tőlem, és elküldeném a jó kurva anyja picsájába. Nem lehetetlen, hogy rendőrt kéne hívni. Tessék már leszokni az ilyesmiről.

Egyébként Bit Rottal értek egyet.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.08. 04:16:27

Van egy másik módszerem, amikor kérdőn nézek a szemébe, hogy ez itt most mi is? És várom, hogy ettől megsemmisüljön a barom állatja.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.08. 04:19:36

Egyébként nem biztos, hogy egy dologra számos HELYES választ lehet találni. Ha például az a kérdés, hogy a tízes számrendszerben mennyi kétszer kettő, arra egyetlen helyes válasz létezik. És számos ilyen van.

Nem véletlen, hogy a pacateszt nyilvánosságra hozatalától be van fosva egy egész szakma. Ennyit ér a pszichológia, mint "tudomány". Legalábbis ez a része.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.08. 04:27:05

Jut eszembe: miért is kéne tiszta logikával gondolkodni? "A líra nem logika" - írta József Attila. Ha az üzleti világ logika lenne, akkor nem lennének gazdasági válságok.

Jut eszembe még: miért is KELL minden kérdésre válaszolni? Egykor azzal bolondítottam meg a tanáraimat, hogy amikor azt kérdezték, hülye vagy, fiam? Azt válaszoltam, hogy igen. Én egyébként minden kérdésre válaszolni szoktam, de azokra mindenképpen, amelyekre nem várnak választ. De akkor miért kérdezik?

Legutóbb egy biztosítási ügynök kérdezte, hogy "Ugye, azt senki nem vonja kétségbe, hogy az utódairól az Ön halála után is gondoskodnia kell?" "De igen - válaszoltam -, a sok milliárd elmer közül legalább egynek léteznie kell. Pl. én."

algi 2009.08.10. 02:22:59

Aki nem tudja, hogy a kocka gurul, az életében soha nem játszott társasjátékot, de az ne is menjen el versenyszférába!

SickBoy 2009.10.05. 10:20:58

Hm... lehet, hogy egyszerűen csak nincs kedve gurulni annak a kockának?
...látom magam előtt a világot, amelyben annak a kockának, amelyik nem akar, nem kell gurulnia. :o)

A beugratós kérdések amúgy jópofák, amíg viccből teszik fel őket. Ha komolyan, akkor kinyílik a zsebemben a péklapát. Nyilván mert én is tudok olyat kérdezni, amire fifikás a válasz és/vagy nincs is, de ezzel sresszelni az amúgy is aggódós droidokat nem hiszem, hogy okos/humánus, akármi. Azt meg pláne nem hiszem, hogy ilyen kérdéseknek bármi reális köze volna egy interjúhoz.
Szégyellje össze magát, aki ilyet kérdez valakitől, akit állásért interjúztat - amitől több mint valószínű a megélhetése függ/függene.
süti beállítások módosítása