HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Így kávézz a tárgyaláson!

2009.08.09. 16:59 Utcamacska

Hozhatok egy csésze kávét, teát vagy ásványvizet? - a kérdés szinte minden komolyabb tárgyalás előtt elhangzik. Hogyan illik elfogadni? Miért kínálnak meg bennünket egyáltalán? Mi a protokoll a kávézás során? Néhány alapvető gondolat fekete vérünkről, s a tárgyalástechnikáról.A kanna-számra előre lefőzött "négerlábvíz" gyakorlatilag ihatatlan, vendégünknek ne ilyet adjunk.

Iszom a kávémat éppen - erre eléggé igényes vagyok. Nem szeretem a kávét, csak ha tényleg minőségi. Ez most nem ilyen. Pocsék. Sok tejjel még elviselhető, de kint esik a várva várt eső, ölemben a macska, lábamnál a kutya, szobában a DVD előtt a gyerek, ígyhát itt az idő, hogy a kávézásról írjak, feledve a sajátomat.
(Természetesen az ügynök határozó is folytatódik majd)

A kávéval kínálás a mai tárgyalások egyérelmű, első fázisa. Általában a titkárnő, asszisztens, vagy maga a vendéglátó kínálja a partnerét kávéval. Népszerű dolog, hogy a tárgyalóba olyan kávéautomatát készítenek, mely egy pillanat alatt megfelelő krémességű kávét készít. Én is ezt szeretem legjobban - frissen őröl, isteni aromát ad.

A kávé kínálása hivatalosan a megérkezésünk után, de a névjegycsere előtt történik, míg a kávét szervírozzák, addig cserélnek névjegyet a tárgyalófelek, ha az első találkozásról van szó. Ezért nem illik nagyon hosszan váratni a kávéra a vendégeket. A kávé felszolgálása, majd a kávé első kortyainak elfogyasztása szolgál a beszélgetés felvezetésére. Ilyenkor illendő a "csevegés". Ekkor kell megdícsérni a szép kilátást a tárgyaló ablakából, a helyes srácokat az igazgató úr asztalán lévő fotón, vagy éppen gratulálni a falra függesztett sport-trófeákhoz, vagy a vállalati CSR tevékenységet bemutató képekhez. Vendéglátónk megkérdezheti például, hogy könnyen ideértünk-e. Ez a néhány mondatos felvezető oldja a kezdeti feszüktséget.

A kávé, tea, ásványvíz fogyasztása oldja feszültséget, barátibbá teszi a beszélgetésünket. Fogadjuk el bátran a kínálást, kifejezetten illendő! Egyszerre csak egy dolgot kérjünk. Kifejezetten pofátlan dolog, ha megkérdezik, hogy kávét, teát narancslét vagy vizet kérünk, azt felelni, hogy a sorrend épp megfelel.

Apró figyelmesség, kifelé menet köszönjük meg a titkárnőnek a kínálást. Sokszor, ha ő is megjegyez bennünket, megalapozzuk jó hírünket! A vizet tilos első hajtásra meginni, és nem illik a pohárban hagyni sem.

A kávézás jó lehetőség egy kis játékra! Milyen személyiség is az, aki veled szemben ül? Nézd meg, hogy kávézik, s azonnal kiderül! 

A kavargatós:
A kávét nem illik hosszasan kavargatni, főleg nem csörömpölve. Aki hosszasan kavarja a kávéját, akkurátus, elgondolkodó ember, aki nehezen hozza meg döntéseit. Adjunk időt neki arra, hogy meggondolja amit kínálunk neki, de kapjon határidőt, mert különben évtizedekig halogat.

Hajigálós:
Hirtelen lendületű ember, akit nem érdekel, mit gondolnak mások. Ő hajítja messziről a cukrot a kávéjába. Ha a kávé kicsap a csésze szélén, azt nem törli fel. Óvatosan bánjunk vele, mert nem fogja celofánba csomagolni a véleményét. Nem akar bántani bennünket, egyszerűen ilyen a temperamentuma. Mindenképp a célkitűzésekkel kezdjük mondatainkat, ő ezt szereti. A háttérmunkát átengedi a személyzetnek - ő csekelszik.

Akkurátus:
Óvatosan a kiskanállal helyezi a cukrot a kávéjába. Rövid ideig kavarja, a csésze szélén lerázza, lecsepegteti a kiskanalat, majd hozzáadja a tejet. Apró kortyokban fogyasztja el. Precíz munkavégzésére mindig számítani lehet. Neki mindenképp áruljunk el "apró, titkos részleteket" és sok táblázatot is kapjon, hogy utólagosan tájékozódhasson.

Sietős:
Gyorsan felhajtja a kávét, mintha egy felest inna a sarki talponállóban. Cukrot, tejet nem rak bele. A cukor kispórolása azokra az emberekre jellemző, akik nem tudják igazán élvezni az élet édességét. (kivétel a cukorbetegek!)Őket ne próbáljuk bókokkal lekenyerezni, haladjunk szaporán, engedjük, hogy diktálja a tempót. Szinte mindig bagósok is egyúttal, tehát ha nem zavar bennünket, utalhatunk arra, hogy a cigizés közben jobban megy a beszélgetés...

Hedonista:
Hosszan, élvezettel kóstolgatja a kávét, szemét közben lehunyva esetleg picit cuppant is hozzá. Sokszor az ő számára oda van készítve egy palack tejszínhab is. Ő az, aki lenyalja a kiskanalat. Ő aztán élvezi az életet, kreativitására számíthatunk, anyagilag motiválható. Ha még egy cukrot is kér a kávéjába, akkor tudjuk, hogy őt a kreatív, egyedi ötletekkel lehet megnyerni! Nem fogják édekelni a táblázataink, inkább az a kihívás, amitől különlegesebbé tesszük az életet.

A kávézás alapvető illemtana

  • A kávéba a cukrot a kiskanállal tegyük bele. (Hajigálni tilos!) 
  • Keverjük el, úgy, hogy ne csapjon zajt. (Ugye nem a kolompos ökörcsorda érkezett haza?) 
  • Ne kocogtassuk a csészéhez a kanalt és ne is nyaljuk le. Egyszerűen fektessük a csészealjra.
  • A csészét mindig a csészealjra helyezzük vissza.
  • Igyuk ki a kávénkat, nem illik meghagyni.
  • A kisujjunkat – mint az köztudott – nem illik eltartani a csészétől.
  • Ugyancsak nem illik marokra fogni a csészénket.
  • A helyes dolog a fülénél fogva a szánkhoz emelni.
  • A szürcsölés, csettegés cuppogás minden formája tilos!

Aki kávét kínál, annak illik valami rendesebb márkájú, iható kávét adni. Sikítok, amikor a multinál az automatából, a vendéglátóm saját pénzén vett kávét kínálják fel nekem. Ezt nem is szeretem elfogadni, ugyanis ott nem a személyes vendégeként vagyok jelen, hanem a vállalataink megbízottai vagyunk mindketten. A kanna-számra előre lefőzött "négerlábvíz" gyakorlatilag ihatatlan, vendégünknek ne ilyet adjunk.

A tárgyalásra bevitt tálcán szalvéta, kis pohár víz, cukor és édesítő, valamint kis kannában tej, vagy előre csomagolt kávétejszín szerepel. A cukor előre csomagolt fajta, vagy csipesszel felszolgált kockacukor. A csésze espresso méretű, ha presszó kávét, és capuccinos csésze, ha capuccinot szolgálunk fel.

131 komment

Címkék: kávé illem tárgyalás felkészülés protokoll tárgyalószoba

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr421298499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuc 2009.08.09. 20:21:49

Én csak akkor kérek ha főzött és nem automatás a kv,megkérdezem melyik.

Tudom hogy übergáz,de humorosan sokat dob a hangulaton,és kevesebb szemetet kell meginnom...

2009.08.09. 20:25:26

Akkor is soká kevergetem a kávét, ha nem elég meleg, hogy felolvadjon, akkor is én vagyok akkurátus, és nem a vendéglátó bunkó?:D

Mike36 2009.08.09. 20:30:29

teljesen jó összeállítás

serwer 2009.08.09. 20:34:34

@tiboru:
Mi az a magánblog? :D olyan, mint az "én városom"

"A helyes dolog a fülénél fogva a szánkhoz emelni."
Az ilyenek mondatok és a kijelentő, oktató mód miatt vannak fenntartásaim az írással.

devadel 2009.08.09. 20:40:47

@tiboru:

:-)

kb a 60-70 es években tartott itt a tudomány. de ha tudsz mondani legalább három olyan hadvezért a történelemben, aki win-win szituációra törekedett... még az is lehet hogy meggyőzöl.

ubi904 (törölt) 2009.08.09. 20:41:45

Ez mekkora egy f..ság, ez a post. Én aztán idült koffeinista vagyok (egyetlen ember az egységnél, aki vett saját magának bentre kis kávéfőzőt ...), de ez amit szerzőnk írt, nettó baromság.

devadel 2009.08.09. 20:44:19

csak hogy még érthetőbb legyen. vegyünk egy olyan tárgyalópartnert, aki azt akarja, hogy hosszú távú üzleti kapcsolat alakuljon ki közöttünk, tehát törekszik arra, hogy az én érdekeimet is figyelembe vegye. most mi van, ha én hamisan közlöm az érdekeimet (közöttük a személyiségemet).

a tárgyalópartnerem legjobb szándéka mellet sem lesz ebből üzlet.

Blogger Géza 2009.08.09. 20:50:33

Tovább aki hosszú kávét kér, annak biztos rövid a farka, és így kompenzálja. :) Még valami épületes dolog mára?

"A kávé kínálása hivatalosan a megérkezésünk után, de a névjegycsere előtt történik, míg a kávét szervírozzák, addig cserélnek névjegyet a tárgyalófelek,"

Bakker, én számtalan több (tíz) millió euróról szóló tárgyaláson voltam, de senkinek nem jutott eszébe arra várni, hogy megjöjjön a kávé, addig is vidáman cseréltünk névjegyet. De biztos bennünk van a hiba. Én az összes protokollost elküldeném kapálni egy napra, hogy valami hasznosat is csináljanak végre.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.09. 20:50:46

@szelephézag: Nemár - vasárnap délután nem fér bele ennyi játék? :P

@Bambano: nézd..ebből a szempontból a hosszan, remegő nyelvvel lenyalós ;)

@Volkov: Szívből köszönöm :)

@eloszto: hát akkor igyá' telyát, vizet, narancslét.Most ugye tényleg nem vagy ennyire hülye? ;)

@Mária: ha gondolod, szívesen - de az tényleg nagyon náció-függő, és főleg a protokollról szól - alap szinten a Thomas Lieven post erről szót.

Hmmm... édeseim, mostantól fogva mindenhez képzeljétek hozzá a következő szót: SZERINTEM. Okés?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.09. 20:53:08

@Blogger Géza: Tovább aki hosszú kávét kér, annak biztos rövid a farka, és így kompenzálja. :)

Már megérte élnem, hogy ezt megtudtam. Mostantól basszus, éljen az összes rövid kávé barát, mert vakon hiszem, hogy a méret a lényeg :)

Amúgy épp azt írtad le, amit én is ... névjegyet cseréltetek a KV előtt ;) bocsika. (Ma már kapáltam, még eső előtt tényleg jólesett!)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.08.09. 20:58:34

Emberek, a kávézás egészségtelen. Ajánlom helyette a koffeintablettát.

Venza 2009.08.09. 21:00:08

@evp 5.5: Azért az általad lenézett dolgok sokat elárulnak egy ember felfogásáról, igényességéről. Gondolom te sem szívesen vennél autót egy strandpapucsos rövidnadrágos kereskedőtől.

Blogger Géza 2009.08.09. 21:09:02

@Utcamacska: Elárulom, az.enyém olyan hosszú, hogy nem is kérek kávét. D

A kapálásért kapsz 1 piros pontot.

Ez az idősorrendiség a cikkben zavaros, nekem azt sugallja, hogy a kává előtt nem lenne ildomos, de amúgy is lényegtelen, mindegy, nem erre volt kihegyezve az írás.

Az egész kicsit olyan, mint ez erőltetett grafológia vagy az asztrológia, ha akarom elhiszem , és okosabbnak hiszem magam tőle, de hogy bizonyítható-e ebből bármi, hát ki tudja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 21:09:16

@serwer:

A magánblog az, amit a szerző tölt meg tartalommal, nem kér érte pénzt, viszont azt ír bele, amit akar.

Tudod, mint a saját ház: nem kérek beléptitdíjat a telkemre, de én szabom meg a viselkedési kódexet. Ha nem tetszik, szevasz, örültem a szerencsének.

És az utcáról betévedő ne ossza az észt, hogy vágjam ki a barackfámat és ültessek helyette szilvát. Örülök, hogy ott van mindaddig, amíg jól érzem magam a társaságában és egyikünk sem akarja ráerőltetni a véleményét a másikra.

Szerintem :-)

evp 5.5 2009.08.09. 21:12:07

@Venza:
Sejtettem, h valaki ezt a vegletes dolgot is elsuti.
Nos, a homlokig begombolt designer oltony es a rovidnadrag/papucs kompo kozott azert van ezernyi mas lehetoseg is. Az igenyesseggel sincs semmi bajom, sot. Az igenyesseget elvarom a targyalopartneremtol. Csakhogy ez ( marmint az igenyesseg ), nincs kapcsolatban a protokollal ( legfeljebb annyiban, h a protokollt is lehet igenyesen..). Ezt nem magyaraznam el itt, mert feltetelezem, h erzed mirol beszelek.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.09. 21:13:05

@Blogger Géza: mondom VASÁRNAP DÉLUTÁN ennyi játék beleférhet. Amúgy ne szidd a grafológiát (én többek között grafológus vagyok, viszonylag konyítok az asztrológiához és más különféle analógiai alapú jósrendszerekhez is) ... lazíts, mert bármekkora kávét is iszol, görcsösen nem fog összejönni ;)
@tiboru: köszönet - és véleményünk közös.

mig8 (törölt) 2009.08.09. 21:13:41

Az a baj, hogy én nem szeretem a kávét. Viszont a teát igen, de abból is csak a minőségit. A partnerek viszont nincsenek a teára felkészülve, csak a kávéra, esetleg a gyümölcslére.

(Bár esetemben szó sincs üzleti tárgyalásról, csak az ösztöndíjjaim kapcsán kerültem sokszor idegenekkel szembe a vendéglátó helyen. De szeritem azt is nyugodtan tekinthetjük hasonló szitunak.)

Ígyhát már jó ideje kávét kérek, ha megkínálnak vendégvárós itallal. de igyekszem gyorsan túlleni rajta, így én akár a "sietős" kategóriába is eshetnék. Pedig nem, egy-egy döntés előtt igyekszem hosszabban mérlegelni. A "kaméleon" jobban illene rám :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 21:14:10

@devadel:

Háborúban olyan ritka a win-win szituáció, mint magyar gárdista az SZDSZ-közgyűlésen.

Amúgy túl van ez misztifikálva, ez a win-win szitu; nem vagyok üzletember, de környezetemben elég sokan a piacgazdaságban dolgoznak, s úgy érzékelem, hogy a w/w az üzleti tárgyalások mintegy 30-40 százalékában kivitelezhető.

Tárgyalástechnika ide vagy oda :-)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.08.09. 21:14:15

Kávét kapsz? Ne picsogj! Ha nem tetszik, tanulj belőle és figyelj majd oda ha hozzád jönnek.
Te vagy a vendéglátó? Ne sóherkedj, rendes kávét kínálj vagy semmilyet. Szarrágó multinál, fillérbaszó kisvállalkozásnál is bele kell ennyinek férnie a profitba.
Hogy ki hogyan issza, magánügy és ízlés dolga, aki ebből bármire következtet, vagy akinél ezen bármi múlik az kapja be a néger maci kávézaccos bránerét, úgyszintén az is akit a dolgok, fogalmak, emberek nevükön nevezése zavar.
Ó, bocsánat, majd elfelejtettem: SZERINTEM! :-)

evp 5.5 2009.08.09. 21:17:59

@Venza:
Sejtettem, h valaki elobb-utobb elojon valami vegletes peldaval...
Az igenyessegnek nincs koze a protokollhoz ( legfeljebb annyiban, h a protokollt is lehet igenyesen...).
Az igenyesseg szamomra fontos es el is varom a targyalopartnereimtol ( is ).

Egyebkent vennek autot papucsos/rovidnacis kereskedotol is, ha megbizhato, jo hire van es jol vegzi a munkajat.

Bocs, ha ketszer jelenik meg a hozzaszolasom, de az elozo ( igenyesebben...:) ) megirt valtozat eltunt.

Kalória 2009.08.09. 21:24:04

gratulalok a cimlaphoz! kellett ez neked??!! ;)

Pukker 2009.08.09. 21:26:39

A protokoll azért jó, hogy teljesen más gyökerekkel rendelkező fél is hamar talál egy biztos pontot, amire azt mondhatja, hogy na egy hullámhosszon vagyunk. Ennélkül elég nehéz jó üzletet csinálni, persze máshogyan is el lehet érni. A kezdeti nehézségeken segít a protokoll.
Csak egy példa, hollandoknál és a finneknél is normális, ha meghívnak egy sörre, az nem jelent sört, hanem egy kis időt egy kocsmában ahol kifizetheted a magad sörét a másik társaságában (egyes hírek szerint sopronban is dívik ez a szokás). Egy finnél ez üzleti ebéd címen is játszik, meghív ebédelni és te fizeted a magadét. Gondolom mindenki érzi mennyire kínos lehet ez egy pesti managernek. Vagy ha ő hívja meg és ő akar fizetni, mit gondol a másik fél (most korrumpálnak?). A protokollnak megvannak azok a szabályai, hogy lehet ezt megkérdezni a másik féltől, hogy ne legyen félreértés. De ha valaki eleve az első percben felrúja a protokollt, akkor a másik elbizonytalanodik, hogy mit lehet kérdezni.
Egy hosszú tárgyaláson megkérdezi az angol, hol lehet kezet mosni (akkor budit akar). Ez nem illik teátrálisan hangosan mutogatva magyarázni neki, elkísérni az ajtóig meg főleg nem. hugyozni akar a szerencsétlen, nem világgá kürtölni.
Amúgy illik óránként felajánlani a szünetet és kérés nélkül is elmondani valamelyik vendégnek, hogy hol tud kezet mosni (nem azt hogy hol a wc!). Az informált vendég se mindegy melyik, mert központi figurának kell lennie (mondjuk aki bemutatja a saját oldalán a feleket) és a másik oldalon sem a főtárgyaló informál.
Még van egy sor dolog, amit a protokoll előír és hasznos. De egy átlagmagyar tárgyaló ritkán tájékozott a dologban. Ahogy itt is, nagyon kevesen vannak tisztában az előnyeivel.

Blogger Géza 2009.08.09. 21:27:06

@Utcamacska: Hadd szidjam már, ami nem tetszik - véleményemet pszichológusokkal való beszélgetésre alapozva. Nagyon könnyű belemagyarázni mindenbe bizonyos dolgokat azért hogy okosabbnak higgyük magunkat. Megfigyeltem, hogy keveri a kávét vagy írja az f betűt - és hopp, máris mindent tudni vélek róla. Hát nem. Kávét ettől függetlenül nem iszom, tartom magam a mormonok előírásaihoz. :)

Pista bá 2009.08.09. 21:31:40

én szoktam kérni kávét is és vizet is, egyáltalán nem parasztság

üdv

Pukker 2009.08.09. 21:41:31

Én egyébként nem kávézok, nem dohányzok. A protokollos ismerős azt mondta, igyak vizet, pohárból, félig töltsem csak és apró kortyokban igyak. mindig igyam meg amit kitöltök.
Sose jutott eszembe ez így egyben, de a másik oldalon is ezt csinálták (mondjuk nemzetközi tárgyalás volt).
Történetesen én voltam, az aki szervezte a megbeszélést, így én kezdtem a bemutatószöveget. utána a másik oldalról meg is dicsértek a főnöknek. Ami protokollnyelven nem az én dicséretemet jelentette, hanem az, hogy a tárgyalás jól volt megszervezve, elégedettek.Konkrétan a tárgyalás kimenetelétől függetlenül.

devadel 2009.08.09. 21:44:01

@tiboru: lehet, hogy van ahol túl van misztifikálva, de azért könnyen belátható, hogy ha valaki hosszú távon veszít az üzleten, az be fogja szüntetni az üzletelést. ez van kicsit tudományosabban megfogalmazva a win-win elméletben.

mint ahogy háborút sem lehet (egyébként) nyerni. a kínaiak azért zárkóztak be párszáz évre a világ legfejlettebb államaként, mert elég magas szintű volt a kultúrájuk, hogy belássák ezt. máskülönben már nem lenne kína :-)

Bambano 2009.08.09. 21:44:17

Az nálam szokásos volt, hogyha elhívott vacsorázni egy leendő beszállító vagy alvállalkozó, akkor én fizettem a teljes cehhet. Voltak ebből lefagyások meg bamba nézések, de tojtam rá.

Olyan is volt, hogy egy ilyen üzleti ebédre szándékosan előbb érkeztem (eleve jól ismert helyre szerveztem) és letettem előre egy kalap pénzt a pincér elé és mondtam, hogy számítson rá, hogy vita lesz abból, hogy ki fizeti a cehhet, de ne foglalkozzon vele, ha vége az ebédnek, hozza a számlát, meg eltesz még 10% borravalót és a visszajáróval együtt leteszi elém.

Na ebből volt még pofaleszakadás:)))

Pukker 2009.08.09. 21:46:29

Pistabá, kávé mellé a víz nem parasztság, komolyabb kávézókban automatice hoznak vizet leöblíteni a végét. Itt is a félig öntöd a poharad és azt kortyolgatva megiszod a "szabály".
De mondjuk naracslét meg kólát már nem illik inni kávéhoz.
A kaja sokkal érdekesebb, én nem is szoktam enni közben, sokat kell gyakorolnom, hogy ne zabálásnak tűnjön :)

Pukker 2009.08.09. 21:47:42

Bambano
hát szerintem ez nem egy szokásos elintézési mód :)

devadel 2009.08.09. 21:53:11

@Pukker: kreativnak lenni ér :-)
nekem teccik

Bambano 2009.08.09. 21:54:25

@Pukker: ez igaz. meg az sem, amikor jön az alvállalkozó, hogy elvisznek két hétre vitorlázni az adriára én meg mondom, hogy kösz, nem.

Pukker 2009.08.09. 21:54:39

Tiboru
Ezzel azt akarod mondani, hogy a tárgyalások 60-70%a úgy végződik, hogy az egyik fél az eredménnyel nincs megelégedve? Akkor hogyan fog teljesíteni?
A ww általában azért jobb, mert lehet hogy többe kerül, de a teljesítési igazoláson veszekedni sokkal többe van. Egy ww szituációból sokkal jobban ki lehet jönni a végén.
Bár kétségtelen, hogy valakit ütni kell, hogy rendesen dolgozzon. szerencsére én ritkán kerülök ilyen felekkel egy asztalhoz.

Bit Rot 2009.08.09. 21:54:44

Akkurátus - Hedonista között vagyok, de nagyjából stimmel :-)

Nem rossz ez a post, sőt, szerintem jó.

Volt olyan vendégünk is, aki csapvizet kért! Az se semmi :)

Németeknél divat a termoszban lefőzött kávé, igaz, baráti megbeszélésnél: "hogy állunk, hogy haladunk, mit kellene megcsinálni még", nem pedig üzlet-kötő tárgyalásnál.

Pukker 2009.08.09. 21:57:38

Bitrot
a németek nem kávét isznak, hanem valami meleg barnát :)

GergőÁron (törölt) 2009.08.09. 21:58:49

Jópofa írás, de szerencse, hogy ez csak az ilyen nagymanágeres, felsővezetős, projektet kiadós képzelhető el.
Ha csak úgy mérnökök és szakemberek, meg főnökeik tárgyalnak, szóval azok, akik az értéket teremtik, termelnek, akkor ott a tárgyalás a tárgyalásról szól, nem a kávézásról, és nem azon múlik, hogy ki kap egy megbízást, hogy ki hogyan bassza bele cukrot abba retves kávéba...

eloszto · http://eloszto.hu 2009.08.09. 22:03:50

@Utcamacska: a kedvességedért biztosan sokan szeretnek :)

ergerberger 2009.08.09. 22:04:04

Kimaradt a felsorolásból, pedig fontos: a legújabb üzleti etikett szerint bármennyire is csábító, de a tárgyalófél kávéjába tilos előzőleg beleszarni, hasonlóképpen kerülendő a narancslé feldúsítása emberi vizelettel!

Pukker 2009.08.09. 22:04:11

@Bambano: Vitorlázás az már nagy értékű ajándék, komolyabb cégeknél van külön eljárás, hogy lehet elfogadni. Közigazgatásban nem tudom, de remélem nem a tárgyalóra van bízva, hanem van pár szint még ahol tudni kell róla és jóvá kell hagyni. Azért csak reméleme, mert nem hinném hogy tényleg így is van :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 22:07:44

@Pukker:

Hát most, hogy rákérdeztél: igen, ezt akarom mondani :-)

Egészen pontosan: a tárgyalások 60-70%-ában az egyik fél nem MARADÉKTALANUL elégedett az eredménnyel.

Ami azt jelenti, hogy nem elégedetlen, de úgy fog felállni az asztaltól, hogy "a francba, lehetett volna jobb is..."

Pukker 2009.08.09. 22:08:14

@GergőÁron: Ez a prolimentalitás, én kezelem az esztergát, tehát én vagyok az aki ért hozzá, mindenki más csak beleugat.
Normális helyen, a mérnök technikai jellegű specifikációt gyárt a mellékletekbe, nem pedig az üzlettel foglalkozik. Mérnök csak mellékszereplő.
De lehetne rajzoló is egy marketingakció esetén.
Az első amit meg kell tanulni, nem a termék az üzlet. Aki nem így gondolkodik, kurvagyorsan csődbe megy.

Pukker 2009.08.09. 22:11:41

@tiboru: csak akkor w ha maradéktalanul elégedett?
Valahogy úgy képzeltem el, hogy az l az, amikor lenyomod a torkán azt amit nagyon nem akar (határidő, ár, egyéb feltételek). W az, amikor a másik fél a teljesítésben és együttműködésben érdekelt. (mondjuk ez pongyola így, de nem vagyok szaki)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 22:16:52

@Pukker:

Államigazgatásban a nagyjából két-három ezer forintos ajándék felett már illik, ötezer forintos felett pedig kvázi kötelező a következő szinttől engedélyt kérni, vagy minimum utólag írásban (visszakereshető módon) rögzíteni az elfogadás tényét, megindokolva, hogy miért volt elkerülhetetlen.

Én (fegyveres testületnél dolgozva) több olyan példát láttam, amikor meghurcoltak embereket azért, mert egy rohadt töltőtoll vagy bőrbe kötött (amúgy ízléstelen) határidőnapló elfogadásának tényét nem írta bele az utólagos jelentésébe, hogy komolyabb tételekről ne is beszéljek...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 22:19:59

@Pukker:

Oké, elfogadom, hogy az elégedettség nem digitális/bináris, hanem inkább analóg fogalom: vannak fokozatai és lépcsőfokai.

Ettől függetlenül én akkor vagyok elégedett, ha nincs hiányérzetem - és ez nem kizárólag az üzleti tárgyalásokra vonatkozik :-)

algi 2009.08.09. 22:22:14

Ha jól értem, ezeket a protokollokat azok tartják be, akik nem tudnak saját meggyőző egyéniséget kialakítani. Pl. Richard Bransonról valahogy nem tudom elképzelni, hogy a panorámás irodájában, nyakkendőben, öltönyben, így kínál kávéval. Az igazán nagyok szerintem oldottabbak.

devadel 2009.08.09. 22:35:27

@tiboru: azért én már olyant is láttam államigazgatásban, hogy valaki nem vallotta be a jelentésbe a borítékba kapott összeget, és mégselett semmibaja.

:-)

Mille38 2009.08.09. 22:36:28

@devadel: Az nem a ötezer forintos kategória volt ;)

Mille38 2009.08.09. 22:37:45

@algi: Szerintem nem oldottabbak, hanem rutinosabbak a protokoll alkalmazásában.
Aki beleszületik, annak nem probléma a társasági viselkedéskultúra.

Volkov 2009.08.09. 22:38:00

Mérnökként mondom nektek, hogy igen is sokszor a protokolon múlnak k*rva nagy üzletek összehozása, és sajnos azt kell látnom, hogy a (magyar) szakma ezt nem hajlandó tudomásul venni.
A tárgyalások 80% szokott lenni az, amikor mérnökök ülünk egymással (vagy területi képviselők, tervezői egyeztetéseken tervezők-kivitelezők, alvállalkozók). Itt valóban kicsit lazábban lehet venni dolgokat, főleg, ha előzetesen már kapcsolatban álltak a felek.
De el kell menni a beruházóhoz tárgyalni, a banki finanszírozóhoz, nemzetközi területi nagyfőnökökkel egyeztetni, prezentációt tartani, vagy úgy általában reprezentálni stb. Sokan elfelejtik, hogy ilyenkor a bizalom elnyerésén (ez nem ugyanaz, hogy megjátssza az ember magát!!!) sok múlik.
A kezdő mérnököknek mondom, hogy ez is a szakmához tartozik ma már. Mert ha nem is te leszel az ilyen tárgyalásokon a vezérszónok, de el fognak téged is vinni, mert kvázi te tudod elmondani, hogy miről van szó. Egy nagy szerződés letárgyalását nem lehet csak jogászokkal és közgazdászokkal végigvinni, mert bukó lesz a vége (Sajnos itthon, és főleg a közbeszerzéseknél nagyon kezd nem így lenni, és láthatjuk is az eredményét.)
Egyszer voltunk egy több körös versenytárgyaláson, amiből ketten voltunk magyar cég, a többi külföldi. A másik magyar cégtől elküldtek valami kisfőnököt tárgyalni, aki egyrészt felkészületlenül jött oda, és akkora volt az arca, hogy már nekem volt égő (elkésett, felborította a napirendet, gondjai voltak a tárgyalási nyelvvel, stb.). Elmondom nektek, hogy a következő körre be sem hívták őket, hiába a több hónapos előminősítésen (ez csak papiron szokott menni) toronymagasan vezettek.
Egyébként a tervezői egyeztetésekkel kapcsolatosan mondom, hogy a protokol sokszor segít keretet adni a dolognak. Néha a kedves tulbuzgó kollégák több órai egyeztetés után sem jutnak eredményre, mert elkalandoznak a tárgytól (reszelik a majmot, vagy ahogy nálunk mondják "szellemi f*szverés").
A kávézás témája, pedig ebből az egészből csak egy kis részlet.
Egyébként ez a kávézaccból jóslás is olyan, hogy kell egy bizonyos saját tapasztalat, hogy ezekből az apró jelekből is jól tudjon olvasni az ember. Pl. A tárgyalópartner kávét kér, megkavarja de a végén nem foglalkozik vele, félreteszi, elhűl stb. ebből pl. egy adott helyzetben le lehet vágni, hogy nem tud koncentrálni, mert vagy nagyon megszorítottuk, vagy a váratlan helyzetet nem tudja kezelni és improvizál, de mindenképpen kizökkentettük.

Pukker 2009.08.09. 22:40:25

@tiboru: szerintem kevered az folytonos, diszkrét, digitális, analóg fogalmakat.
Mondhatnám, hogy a protokoll az üzleti élet zsargonja, ahogy nekem mérnökként halálom, ha a másik fél rosszul használ szakszavakat, mert nem értem mit akar. Sőt minden másban felmerül bennem, hogy lehet nem is azt érti alatta amit mond.
Jogászok tudnak szőrözni egy kifejezésen, vagy pusztán a vagyvagy és a vagy kifejezés különbségén. Vagy hogy egy felsorolásban a vessző az és vagy vagy kapcsolatot jelöl.
nekem az üzlet arról szól, hogy a kiadásaim és a bevételeim is megbízhatón megérkeznek, időben. Beszállító teljesíti amit vállal (és az az, amit én szeretnék), időben elkészül a nagy mű és hozza a bevételt. Mindezt a tervezhető idő, ár és erőforrás mellett. Nem pedig úgy ahogy sikerül.
Hiába tudnám feldugni neki a nagy lompost, nekem nem ez a jó, hanem ha a tervezett időben elindul a kampányom, megnyilik a boltom, elkészül az sms szavazásom.
(annyi pénzt nem láttam még amennyivel maradéktalanul elégedett lennék profit oldalon :))

váj mí 2009.08.09. 22:51:05

Macsek, macsek.. címlap lettél, elleptek ;)
Ezt a mélypszííís elemzést a kávéivási szokásokról és a jellemvonásokról, melyik női lapból szedted? ;). Szórakoztató :).
Különben, én olyan területen melóztam, ahol bár sokat kellett tárgyalni (nu, nem öltöny-nyakkendő-kiskosztümben jellemzően), de ezek a tárgyalások hál'istennek nem irodai, hanem kocsmai vagy éttermi környezetben bonyolódtak. És az sem volt túl rendhagyó, ha a kávé-üccsi-tea-bubis-mentes szentség helyett egy pohár sör vagy bor képezte a feszültségoldást ;) Bár ettől a protokoll minden bizonnyal fejre áll ....

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.09. 22:53:22

@váj mí: vótam már párszor címlapon :) - és csont egyedül vagyok ennyire hülye ;)

Tökjó, értelmes tanulságos kommentek vannak, teccccccik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 22:59:12

@Pukker:

Szerintem meg nem keverem. A digitális az egy változó jelenség megszámlálható értékeinek halmaza: 1, 2, ..., k, k+1, ... n...

A digitális rendszerek a fenti értékek leírásához számokat (újabban már csak kettőt: az egyest és a nullát) használnak.

Az analóg szót nem nyelvészeti vagy módszertani értelemben használtam, hanem simán a digitális ellenpontjaként. Lásd még digitális kijelző vs. analóg kijelző. Tudod: a digitálison a 18:19 után 18:20 jön (ha percnyi a lépték), míg az óramutató minden közbenső értéket érint.

Szóval nem keverem. És köszönöm, hogy segíthettem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 23:00:35

@Pukker:

A jogászok szőrözése egy "vagy" és egy "és" szócskán néha tíz évet jelent az ítéletben.

Vagy egy semmisnek nyilvánított szerződést.

Bambano 2009.08.09. 23:03:53

@Volkov: sokszor meg azon, hogy szomszédos piszoárba csurgattál-e a másik nagyfőnökkel és esetleg váltottál vele két szót odakint...

Pukker 2009.08.09. 23:04:31

@Utcamacska: Régebben egyszerű volt, egyféle kávé volt. Igaz országonként más, de akkor is egyféle. Illik-e olyat mondani a kér kávét kérdésre, hogy egy capucciónt ha lehetne? Vagy csokoládét, latte blabla izét (nem tudom micsoda, nem iszom kávés dolgot).
Vagy ha ásványvizet kínál, akkor egybubisat két bubisat kérni (kék, zöld, rózsaszín kupakosat).
Nálunk magyarhonban még csakcsak egyértelmű miről beszélek, de külföldinek fingja sincs róla esetleg (mondjuk egy magyar titkárnő se tart 26 féle ásványvízet, ha kreatív a szentkirályit felhigitja csapvízzel, esetleg málnaszörppel is).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 23:07:31

@Pukker:

De ha elmagyarázod, hogy szerinted mi a különbség pl., a "diszkrét" és a "nem folytonos" kifejezések között (most a logikai/számítástechnikai/matematikai területre vonatkozó értelmekre gondolok, nem a többire), megköszönöm; hadd tanuljak én is még egy kicsit.

Bambano 2009.08.09. 23:10:24

@Pukker: figyelembe véve, hogy a rendes capuccino elkészítése sokkal több meló, én azt gondolom, hogyha nem ajánlották fel, akkor nem kellene azt kérni... Kevésbé jólnevelt asszisztencia simán káromkodik is ilyenkor:))) Vagy a hátad mögött, a kolléganőnek morog.

váj mí 2009.08.09. 23:10:28

@Utcamacska:
Akkor az ellepési gyakorlat megvan ;). Olyan sok az ismerős "címlap nick" ;)
Ne mááááááár... tényleg tök egyedül? ;) Bár ilyeneket én is írtam anno, színekkel is, meg járási szokásokkal, meg virágokkal, meg hasonló értelmességekkel ;).
Egyébként engem inkább feszélyezni szokott az általad leírt "protokoll-kávézás", jobban mondva a szertartás mellette, amikor mindenki kínosan ügyel, nehogy valami kilöttyenjen, és olyan feszengős lesz egész. Legalábbis nekem nem az oldott légkör jut eszembe róla. Pedig épp elég protokollon voltam, igaz, azok nem a hagyományos értelemben vett üzletkötésről szóltak. Bár az is egyfajta üzlet volt ....

szelephézag 2009.08.09. 23:13:19

@Volkov: igen ám, de a miről te beszélsz, az nem a kávé keverése, hanem józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető interperszonális folyamat. A protokol fogalmát összekeverni az ingerszegény környezetük miatt másokat csesztető mancikákkal csak akkor melléfogás, mintha azt mondanád Pákóról, hogy zenész :)

@Utcamacska: a vasárnap délután rendben :) Ami viszont tanulság: hiába elmélkedik itt bárki a műfaji keretekről, hogy mi a blog és mi nem, tessék a HATÁST nézni. Mert lehet hogy hárman-négyen értik is a fogalmat, de a felelőssége akkor derül ki, ha a többi kétszázezer nem.
Márpedig a blog fogalmába is bele lehet kötni, ha egy hírportál címlapjára kerül...
És akkor nem kell csodálkozni, hogy majmok rohangálnak az utcán és tépkedik le békés járókelők retiküljeit... :)

váj mí 2009.08.09. 23:16:43

@Bambano:
Mondjuk, az nem is olyan hülyeség, hogy egy üzlet alapjait olykor a közös rókakergetési-élmények teszik le ;)

Bit Rot 2009.08.09. 23:17:29

@GergőÁron:
"Ha csak úgy mérnökök és szakemberek, meg főnökeik tárgyalnak, szóval azok, akik az értéket teremtik, termelnek, akkor ott a tárgyalás a tárgyalásról szól, nem a kávézásról"

Pontosan így van.
De ahhoz, hogy a mérnökök tárgyalhassanak ahogy tetszik, előbb a főnöknek kell óvatosan kevergetni a kávét egy azt megelőző tárgyaláson :-)

Pukker 2009.08.09. 23:18:20

@tiboru: Ha a változóról van szó, akkor az diszkrét, én is villamosmérnök volnék :) Mutatós műszer is lehet digitális.
De pl a diszkrétnek egész más jelentése van a köznyelvben. Ha azt mondom hogy indiszkrét, jobban érthető. Pl azt mondod, hogy diszkrét módon kell mérni, akkor ez mást jelent egy villamosmérnöknek, meg mondjuk a főnökének, aki közgazdász (ő titkolná az eredményt).

A vagyban meg igazad van, bár üzletben inkább pénz van a másik oldalon. Abban biztosan egyetértünk, hogy nemcsak jó mérnök (műszaki témát feltételezve) kell egy jó üzlethez, hanem rohadt jó ügyvéd is.

Pukker 2009.08.09. 23:22:47

@Bambano: tegyük fel egy német vagy aki hosszúkávéhoz szokott, neked az a kávé. Ehelyett kapsz egy simplát (szivinfartkus neked), no akkor mit teszel? vagy hogyan magyarázod el az asszisztenciának, hogy ne dögerős kávét hozzon neked.

Bit Rot 2009.08.09. 23:25:23

@Volkov:
Elég jókat írtál szerintem :-)

"Egyszer voltunk egy több körös versenytárgyaláson, amiből ketten voltunk magyar cég, a többi külföldi. A másik magyar cégtől elküldtek valami kisfőnököt tárgyalni, aki egyrészt felkészületlenül jött oda, és akkora volt az arca, hogy már nekem volt égő"

Na igen, ez nálunk is néha felmerül, hogy a másik fél miért magasabb vagy alacsonyabb beosztású embert küld a megbeszélésre, mint gondolnánk.

Tehát pl. technikai megbeszélésre ha a vezérigazgató jön, akkor az a másik cég kicsit gyanús, de legalábbis a szituáció.

(Lehet, hogy csak egy vezérigazgató és egy programozó van ott? :-)

Bambano 2009.08.09. 23:28:09

@váj mí: és ezzel a kérdéssel megfogtuk utcamacskát, mert "ilyen körökben" ő nem forog :))

@Pukker: nekem a hosszú kávé meg a capuccino nem ugyanaz. Ha német lennék, kis kávét kérnék sok tejjel. De a rendes capuccino kávé, egyéb alkotórészek, tejszinhab, csokireszelék, mittomén még milyen cicoma. Hidd el nekem, a legtöbb asszisztens a pokolba kivánja az ilyet. Csak van, amelyik elmondja, van, amelyik nem.

Pukker 2009.08.09. 23:28:27

@tiboru:
mivel 1,2,3 k, k+1... n-t írtál, az eleve megszámlálható, csak diszkrét lehet :)
A nem folyotonos végtelen érték készlettel rendelkezik és van egy olyan tartomány ahonnan nem vesz fel értéket semmiképpen.

kb 15 éve nem tanultan ilyesmit, nem vagyok biztos benne, hogy meg tudnám úgy fogalmazni, hogy egy matek szigorlaton is megállná a helyét. pedig annó átmentem.

Pukker 2009.08.09. 23:37:41

@Bambano: Nekem a capucchino egy gomb az automatan, amit a kollégák nyomkodnak. ott se tejszinhab se csokireszelék sem más nincsen, vagy csak nem figyeltem jól.

A kérdés egyébként az volt, hogy a protokoll mit engedélyez az egyedi kivánságok terén. Mi az ami nem pofátlanság.
vagy mit mond, mondjuk a helyi szeszekről, mennyiben "szabad" kínálgatni (pálinkát, unikumot, sört, bort).

Bambano 2009.08.09. 23:53:11

@Pukker: a kérdés az volt, mit engedélyez a protokoll, a válasz pedig az, hogy szerintem capuccinot nem, ha nincs a felsorolásban.

Szerintem munkahelyen szeszt soha.

váj mí 2009.08.10. 00:12:53

@Bambano:
Pedig milyen komoly tárgyalási alapokat veszít ezzel ;)

ddevil 2009.08.10. 00:25:15

Cappuccino, két p, két c.

Volkov 2009.08.10. 01:20:37

Persze amiket írtam, egy olyan cégnél működnek, ahol a vezetőség oldaláról is megvan az a bizonyos igény. Pl. A főnök azért visz el egy komoly tárgyalásra, mert tudja hogy ő sem érthet mindenhez, és számít a csapat támogatására.
Nem mindenütt működött igy, de az olyan multiknál, ahol magas szintű (és szakmai követelményekhez kötött) a vezetési kultúra.
Egyébként, meg ne essünk tévedésekbe, ez a mai Magyarországon divatos, összesúgó, mutyizó kultura csak a közszférában (ide sorolom a közbeszerzéseket) tud működni. Egy magáncégben, versenyszférában, és főleg nemzetközi cégnél ezt csak valaki egyszer tudja eljátszani, utánna majd max. elmehet szalag mellé csoportvezetőnek.
Ott a megfelelő döntési szinteken, ha eldőlt a dolog, ott már nincs miért összesúgni.

@Bit Rot:
Amit irtál, az is egy nem túl etikus eszköz amit előszerettel alkalmaznak a közepes-nagy cégek.
Ha túl magas "rangú" embert küld egy egyszerű egyeztetésre: lehet hogy kész helyzet elé akarnak állítani, és szerződést akarnak kierőszakolni. (Oroszoknál tipikusan ez az erővel politizálás esete - mert ha nem is születik döntés, a másik fél a következő tárgyaláson pszihológailag minuszból indul). Döntésre nem jogosult embert küldeni (vagy nem felhatalmazott embert): időhúzás, az ellenfél felmérése (oroszoknál ez nyiltan tiszteletlenséget jelent)
Pont ezért jó a protokol: Egy tárgyalás meghivójában általában leirják a témát (esetleg napirendet) név szerint (beosztás feltüntetésével) megjelölik a delegáltakat. A meghívott vissszajelez, hogy a hely és időpont ok, és ő kit delegál (név,beosztás) + elérhetőség (ha valami közbejönne). Erre a meghívó elküldhet a tárgyaláshoz kiegészítő anyagokat (szerződéstervezet, háttéranyag, stb.). A meghívott ugyanigy az ő témájáról átküldi az anyagot. Ez abban segít, hogy mire az asztalhoz ülnek, pl. mindenki előtt ott legyen minden infó. Tárgyalás végén összefoglaló, és a további akciók és felelősök megjelölése (pl. jogász állásfoglalása mikorra kinek elküldeni, hatóság felé történő engedélyeztetések elindítása, költségvetés átdolgozása, műszaki megoldási alternativa kidolgozása, vagy az esetleges következő találkozó megjelölése.) Erről a jegyzőkönyvvezető (vagy a titkárnő) vázlatos feljegyzést készít ("minutes of meeting", oroszul "protokol" :) ) kisebb horderejű ügyekben valamelyik fél maga elkészíti, és minél hamarabb megküldi a részvevőknek. Akik átnézik és ha esetleg valami eltérés van jelzik.
Ez kicsiben is működik, egyszerűsítve, emailban intézve,néhány lépést összevonva, nem kell itt nagy dolgokra gondolni.
Pont ez tud az ilyen visszás helyzetektől megóvni, mert már rögtön az elejét lehet venni a meglepetésből támadásnak. Igy mindenki nyílt lapokkal játszik, és nem utolsósorban, általában mindkét részvevő félnek valahová erről be kell számolni a felettesének (akármilyen furcsa, még egy vezérigazgatónak is - ugyanis általában felügyelő bizottság, vagy tulajdonosi képviselet van!) A felelőtlen döntések utáni elsunnyogást nem tűrik meg mindenhol. Említhetném Kínát, ahol vezető embereket akár ki is kivégeznek.

Persze én csak mi környezetünkben bevett dolgokat tudom hozni, mert pl. mi van ha valaki sz*rik a protokolra? Pl. nem tudnak az adott létesítménybe előre belépési engedélyt kérni, és igy aki nem lett előre jelezve az kint maradt. - pl. egy nagy erőműnél ez nem egy napos akció (mivel általában ezek a megbeszélések helyszíni szemlékkel, bejárásokkal vannak összekötve).

De elkanyarodtunk a kávétól!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.10. 08:34:15

@Pukker:

Na tessék, máris találtunk olyan témát, amelyről azonos a véleményünk, márpedig a sikeres tárgyalások egyik alapja a "hasonlítunk egymásra, ugyanazt akarjuk" fíling kialakítása a partnerben :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.10. 08:42:36

@Volkov: Viszont nagyon jókat írtál, s köszönet érte, hogy megosztottad ezeket. Ami neked evidencia, ejjjjj de sok "Tojáshéjafenekemen de Megváltomavilágot" kissrác és kiscsaj számára nem az.

A protokoll szigorúan azt mondja, hogy a felsoroltakból válassz - de a való élet, főleg ha az emberek esetleg ismerik is egymást, sokkal lazább is lehet. 600 kilós víziló-méretű (csak azért mondom, mert imádom a vízilovakat!) hölgy ügyfelem egyszer a fogyókúrás teáját hozta magával (sokadik) tárgyalásra, letette a titkárnő elé, és megkérte, mikorra hozza be neki. Tök oké volt :) minden ment a maga útján, amúgy a Hölgy azóta is akkora. De próbálkozik....
Pia a tárgyaláson - én most szívem szerint azt mondom: Soha. De tárgyaltam én már vidéki gyárigazgatóval, meg sokholdas gazdával is. Nos, nekik ilyesmit nem mondhatunk, mert abból harag van. (Én ilyenkor gyenge csúsztatással mindig a sosem létezett máj-műtétemre hivatkozom, akkor sajnálnak és előkerül a HÁZI finom szörpike ;) csajok, érdemes bevetni a trükköt! )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.10. 09:14:21

@Utcamacska:

Kijevben történt, valamikor a kilencvenes évek második felében.

A rutinos, évek óta ott élő tolmácsunk a tárgyalás előtt azt javasolta, hogy még a szállodában együnk egy darab szalonnát sok kenyérrel. Nem igazán értettük, hogy miért, de elmagyarázta: vodka biztos lesz, abból meg halálos sértődés van, ha visszautasítjuk; a szervezetbe az előrelátóan preventív jelleggel bevitt zsiradék ideig-óráig megakadályozza az alkohol felszívódását.

Hát megfogadtuk a tanácsát, szerencsénkre... A tárgyalóba belépve láttuk, hogy kétszemélyenként egy fél liter vodkával számoltak a vendéglátók; ott gyöngyöztek a mélyhűtőből frissen kivett üvegek és poharak az asztalon.

És a poén: a tárgyalást után az mondja az ukrán delegáció vezetője, hogy na, ezzel megvolnánk, akkor most elmegyünk meginni egy vodkát a sikeres együttműködést megkoronázandó :-)

(Azt azért gyorsan elmondom, hogy nem klasszikus üzleti tárgyalás volt, hanem egy konkrét üggyel kapcsolatos partneri viszony kialakítása államigazgatási területen).

váj mí 2009.08.10. 12:28:34

@Utcamacska:
De mi van, ha én szeretem a bort? ;) Pláne, ha egy borosgazdához megy az ember "tárgyalni", akinek a sauvignonja aranyérmes? :)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.10. 16:30:52

@váj mí: Hát, erre nem csak Győrött mondanák, hogy Rába..... ;)

Bambano 2009.08.10. 18:14:11

@Volkov: nehogy azt hidd, hogy privát cégnél nem megy a mutyizás, ha a tulajdonosi kör meg a végrehajtói kör nem egyezik meg...

Ladyb 2009.08.10. 22:30:41

@Utcamacska: ez jó, ez a májműtét. :)))) Kv-hoz nem tudok hozzászólni, nem kvzom. És asszem stílus faux pas-t is elkövettünk már nem egyszer a cégben, kv-val kapcs. :)
Na, menek, nyávog a szürke macskánk, vagy
a. ki akar menni a folyosóra
b. ki akar nézni a folyosóra
c. enni akar
d. simit akar
e. csak nyávog.
:) Ki kell derítenem.
Télleg, hol van a cicád fotója? :)

Bambano 2009.08.10. 22:40:45

@Ladyb: és ha kiengeded a cicádat, ő is utcamacska lesz?:))

2009.08.10. 23:45:45

@Utcamacska:
"én többek között grafológus vagyok, viszonylag konyítok az asztrológiához és más különféle analógiai alapú jósrendszerekhez is"

Köszönöm, nincs több kérdésem. :)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.11. 08:44:04

@tff: :) Egyébként még nő is vagyok, lilapicsa, és nem értem a mémeket.

"Nem tudok jól vezetni, cukinak tartom Hello Kitty-t, hiszek a vízprogramozásban, agykontrollos vagyok, tapasztalom, hogy pránaszimbólumokkal könnyebb az élet, pozitvan gondolkodom, s igenis nálunk van a Föld szívcsakrája! Ezotéria! Én így szeretlek!"

Ladyb 2009.08.11. 14:54:24

@Bambano: ha kiengedem a folyosóra (hogy végre csönd legyen) és becsukom a bejárati ajtót, azonnali hatállyal elkezd nyávogni és kaparja az ajtót. :))) Ha kinyitom az ajtót, akkor bamba arccal néz a levegőbe és visszamegy a közös előtérbe. Majd becsukom az ajtót, nyávogás, kaparás, kinyitom bambulás stb. Ezt így akár a végtelenségig is eljátszaná. :) De nem teszi, mert 3 szori ismétlés után fogom és beviszem a lakásba. Ahol végre elhallgat. :)) Aztán újrakezdi. :))

2009.08.11. 19:38:46

@Utcamacska:
Amíg otthon vagy nő, és a csajszikkal a vörösorcsiban pletyiztek az ezotériáról, addig nincs is semmi gond.
Ha már munkavégzés során viselkedsz b.atlanul, pms-es módra, és a munkavégzésedbe kevered bele a grafológiát és a csillagjóslást, akkor ott előbb-utóbb gondok lesznek. :))

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.14. 17:26:11

Én azt szokom mondani: persze, aggyá teát, a kávé köll a faszomnak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.14. 17:28:06

Nekem nincs névjegyem, mégis tárgyalt velem a köztársasági elnök. Ki a hülye akkor? Minek a névjegy? Bemutatkozom, ő is, oszt annyi. Ha névjegyet ad, látványosan széttépem.Mert személytelen.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.14. 17:30:01

Figyíitek! Minek ezek az udvariaskodó mondatok? Amikor ilyennel jönnek, megkérdezem, hogy most komolyan gondolták, hogy tárgyalunk, vagy ha nem, az én hobbim a modellvasút, beszéljünk arról.

Érdekes.

Külföldön (Németországban) nem szaroztak hülyeségekkel.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.14. 17:32:18

Imádok szürcsölni!
Nehogymá illetlen legyen... Ezek modorosságok. Hát nem azér kínál, hogy NEKEM jó legyen? (A teát a kínaiak is szürcsölve isszák, mert forró, és úgy finom.)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.14. 17:33:07

Ha szomjas vok, mér ne ihatnám elsőre meg a vizet? MI AZ, HOGY TILOS????????????????????????

2009.08.14. 20:02:50

Ez a leírás valami szájbaszexuált protokoll könyvből van?
Dolgoztam asszisztensként még a főiskolai évek alatt.
Könnyesre röhögtem magam, amikor a nagyon tisztelt vendégek egyike-másika előadta hogyan szereti a kávét, a kapucsííííínót, tejjel vagy tejszínnel, tejhabbal, vagy tejszínhabbal kéri, sőt volt olyan aki külön Complettát kért, vagy esetleg Marézit.
Neki a tej nem volt jó! Annyira fontosnak hitték magukat!
Az volt viszont a legszebb amikor a kávézás közben szépen lecsöpögtették magukat - persze nekem sietni kellett a nedves ronggyal - vagy egymás ölébe borították a csészéket, mert a nagyon fontos urakból annyi már hiányzott hogy el is vitessék a csészéket.
Vicces volt az is amikor -baromi nagy tárgyaló lévén - bementem a csészékért, kivételesen behívtak értük - viszont bsztak a méltóságos urak visszatenni a tálcára a csészéket, minden szanaszét volt.
Én meg kényelmesen végigsétáltam a 13 méteres tárgyalóban, szép lassan mindent visszatettem a legalább 5 kilós tálcára majd kivonultam volna ha a baromja kinyitja előttem az ajtót. De persze nem kapcsolt. Mosolyogva megkértem, nyissa már ki ha már ott áll az ajtó mellett és még neki állt feljebb, mert állt a szupertitkos megbeszélés amíg benn voltam.
Ez a megbeszélés alatti kávézás semmi másra nem jó, csak arra, hogy a nagyrészt férfiak megsasolják egymás titkárnőjét és saját kisebbrendűségű érzésüket tompítsák azzal, egy nőt ugráltatnak egy kávéért.
Ez nem vendéglátás vagy udvariasság. Ez csicskáztatás és a felsőbbrendűség kinyilvánítása. főleg egymás felé, de az alkalmazott felé is.
Nem kis lecseszést kaptam egyszer mert a tányérokon nem kockacukor volt hanem zacskós. Mert az milyen igénytelen.
Válaszomat persze elengedte a füle mellett: Bocs öreg te írtad alá a megrendelést akkor nem volt ez fontos?

Szóval ez a tárgyalás közbeni kínálás-kávézás ez egy orbitális kamu. Ha kávézni akarnak beül kocsiba, kávézó. Ott megkapják amit akarnak.

Sajnos manapság nagyon eluralkodott ez a felsőbbrendűségi mutogatás - kicsit sajátságosan értelmezik az asszisztens és feladatkörének fogalmát.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.14. 20:11:03

@vágtázó halottkém: hát ha én valakit titkárnőnek alkalmazok, és ez a feladata része, akkor úgy rúgom ki, hogy a lába sem éri a földet, ha ezt csicskáztatásnak veszi! A kávézás egy jóleső gesztus. Én annak vagyok a híve amúgy, hogy a bekészített csészékbe profi kávéfőzőn a tárgyalóban lehessen készíteni, szervírozni a kávét.

2009.08.14. 20:44:23

@Utcamacska:
Egy profi magára valamit adó vállalat külön erre a célra tart egy kávézót a földszinten, vagy egy kávéfőző-kiszolgáló hölgyet/alkalmazottat.
Most nem nevezem meg a cégeket ahol ez a minimum.
Az asszisztenst nyugaton nem azért alkalmazzák hogy csicska legyen.

Mint említettem én dolgoztam asszisztensként Magyarországon is és Németországban is. TE is?

Elárulom, Németországban nem tartozott a feladatkörömbe, hogy kávétfőzzek, vizet, tejet, cukrot szolgáljak fel, szennyes edény mosogassak.
A főnököm döbbenten terelt ki a konyhából amikor meglátta mit csinálok. Közölte hogy erre megvan az ember, engem nem ezért vett fel.
Csodálkozott hogy Magyarországon ezt is elvárják az asszisztensektől. Megkérdezte, hogy akkor mégis mikor végzik a magyar asszisztensek a munkát? Mondtam neki túlórában, meg ebéd helyett. Azt hitte viccelek.

2009.08.14. 21:00:55

Az biztos, hogy ha én megyek valahova megbeszélésre biztos, hogy nem kérek semmit. Miattam ne ugráltasson a vezetőség senkit. Tegye az asszisztens a dolgát ne engem szolgáljon. Ellátom én magam.

Annál rosszabb nincs amikor benne van az ember egy munkában - pl. egy pályázat - iszonyú fontos, hogy minden meglegyen, telefon, aláírások, adatok beszerzése és mindezt félbe kell hagyni egy nyomoronc kávé, vagy tea felszolgálás miatt.

Amúgy Magyarországon sincs benne a munkaköri leírásban (általában) a catering divatos szóval élve. A szóbeli elvárások között van. Pedig ez egy gesztus, egy szívesség. Nem pedig természetes dolog. Csak nálunk annyira a természetes fogalmába tartozik, hogy nem is kell belevenni a mk.leírásba.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.14. 21:55:10

@vágtázó halottkém: Rossz hírem van. 21 éves koromban Németországban dolgoztam asszisztensként egy kultúrklubban, ahol a főnök telefonjainak kapkodása, a hotelfoglalások mellett a kávé és egyéb vendéglátás is az én dolgom volt. Megcsináltam.
Viszont minden cégnél mások a szokások, a KKV a multi szintén másként áll hozzá. Sajnálom, nincs igazad. Van ahol erre jut külön ember, van ahol nem. De tőled még akkor sem fogadnám el a kávét, ha hoznád, mert beleköpsz a végén :) Ugye a vendégeket odahaza is leküldöd a presszóba? Szerintem ...

2009.08.14. 22:10:38

@Utcamacska:

Így van minden cégnél mások a szokások, ez még nem azt jelenti, hogy nincs igazam. Egyszerűen szánalmasnak találom, hogy ennyire kicsinyes legyen egy cég, hogy a főnök asszisztensét ugráltatják ilyen marhaságok miatt. Asszisztens nem= csicska. Jobb helyeken. De neked hiába magyarázom. Kultúrklub mi...Pink Ladies -féle mi?

Ha már reprezentálunk azt tegyük nívós színvonalon.
Ha meg csak el akarjuk játszani mennyire nívósak vagyunk az nagyon átlátszó és mindenképp visszatetszést kelt. Jobb környéken.

Az elméletben neked felszolgált kávéval kapcsolatban: Én a helyedben örülnék, hogy csak beleköptem.

Az otthonomba általam meghívott vendégek kiszolgálása nem = az üzleti életben tapasztalt általános asszisztens csicskáztatással. Még akkor sem ha te ezt így akarod beállítani, mert véletlenül nem értek veled egyet.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.20. 10:36:13

@Utcamacska: De miért kell hazudni? Miért nem vállalod önmagadat mindig? Gyáva vagy?

GOLIKTJUZHTGSBFV 2013.09.01. 17:58:53

A jellemzésekkel kapcsolatban:
érdekes, én hamar lehajtom a kávét, nem teszek bele cukrot vagy tejet, mert mindkettő egészségtelen, és a jó kávé teljesen élvezhető nélkülük is. Nem dohányzom és kifejezetten odavagyok az élvezetekért, éppen csak nem az olyanokért, amelyek miatt 40 éves koromra minden bajom lesz. Viszont nagyon átgondoltan hozok döntéseket, elég sokat vacakolok 1-1 döntés előtt, hogy a legjobbat válasszam. Sokak szerint túl sokat is. Viszont én legalább nem nyavalygok utólag, hogy jajj, hibás döntést hoztam, hanem még előtte letudom az összes elemzést.

Szóval a gyorsan kávézóknak pont ellentéte vagyok. Szimplán csak nem értem, mit tudnak egyesek félóráig nyammogni egy kis csésze kávé fölött

GOLIKTJUZHTGSBFV 2013.09.01. 17:59:48

Viszont amikor magamnak készítek itthon kávét, teszek bele vajat vagy tejszínt és kókusz- MCT olajat, tehát nem csak úgy magában iszom. Erre munkában vagy kávézóban nincs lehetőség.
süti beállítások módosítása