HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

5 hiba, ami ne kövess el, ha tárgyaláshoz öltözöl

2009.07.13. 09:24 Utcamacska

Nejlonbugyi, poliészter öltöny, és zokni nélkül felvett cipő - az alaphibák, amikkel hazavágod a tárgyalásodat! 

Ma ezt a szép témát terveztem - de ha a Szent Szerkesztő megengedi, akkor mindenképp visszatérek, mint a terminátor és még egy posztot fogok írni a kerekasztalokról. (... vagy ha mégsem ma, akkor holnap)

Azért ezt, mert még kezdő talpalós üzletkötő koromban megesett egy érdekes eset. Akkoriban egy pöpec fehér kispolskival jártam, szürke kagylóülések voltak benne, kulcsosan indult - meg volt kicsit berhelve a drága, egy rallista csóka építette a kiskocsit a csajának! - volt benne riasztó, ködlámpa, a sofőr oldalon volt a kis tükör a napellenző belső felén. A napellenző és a tető szürke valódi bőr volt. Kormányt már én vonattam be. Tetőablaka is volt neki - ami csak tényleg nagy eső esetén ázott be ;) - egyszóval az évezred verdája volt, 100-al tudott menni, ami egy polák esetében nem volt szokványos. Egy dolga nem volt neki: Légkondija.Próbállkoztam én a kockaladába való szivargyújtós ventillátorral, de a polák az polák. Kicsi helyek.. egyszóval nyáridőben olyan meleg volt benne, mint egy szaunában. Egyszer Szegedre mentem, egy kissé áttetsző blúzt vettem fel - végül is meleg volt. Ám a forróságban szorított a melltartó, meleg is volt. Levettem, majd el is felejtettem a melltartók létezését. Elértem Szegedre, ahol egy fuvarozó nagyvállalat vezetőjével kellett találkoznom. Sofőrök, raktárosok, rakodók mindenütt, 18 és 60 közt, csak pasasok. Leparkolok - a miniatűr fehér kiskocsi a nagy teherautók közt már feltűnést keltett. Mivel nagyon pontosan érkeztem, nem akartam késni, hát papírokat hónam alá ölelve kipattanok, keresem a főnököt. Extra nagy ováció körülöttem, a segítőkészség meghágta önnön tetőfokát, már-már kézre adva vittek a vezír elé.Eddig még az egyébként csinos ruhámnak meg amúgy magamnak tudtam be a dolgot, míg a liftben fel nem tűnt:  Ezek OTT bámunak. Húúú! A melltartó! Most már nem lehet visszamenni. Egyszóval én még ilyen gyorsan szerződést soha nem irattam alá. Tulajdonképpen elég volt behajolni egy kicsit, és máris megvolt. Izzadt a nagyvezér rendesen - egész az autóig kísért. De mégis azt mondom: ez az amit soha de soha nem csinálunk egy üzleti megbeszélésen! 

5 totális öltözködési baki, amit soha nem szabad elkövetni:

  1. Túl feltűnő cucc. Ez pasik és csajok esetében is igaz lehet. A melltartó hiánya, a túl sok ékszer, a túl feltűnő ékszer (arany Rolex, oda nem illő helyen) vagy a túlságosan erős hivalkodás, például autókulcsokkal, vagy telefonokkal. Ez kizárólag visszatetszést kelt, vagy nem az üzlthez való.Ebbe a kategóriába tartoznak a túl feltűnő illatok is. Ezt férfiak és nők is elkövetik.
  2. Divat és öltözködés tekintetében alapvető hibák. Nem kell a napi divatot követni, de vannak oyan cikis cuccok az üzleti életben, melyeket illendő nem fölvenni egy komoly tárgyaláson. A rövid ujjú ing - nők esetében a rövid ujjú kosztümfelső (!) a nyitott orrú szandál, a pucér láb, a zokni nélkül fevett cipő, és még sorolhatnám. Ha ez érdkekel, akkor inkább olvass utána. A divat része ma már a jó toll, a mobiltelefon, vagy a laptop is. Ez is legyen oda illő és stílusos.
  3. Bármi, ami túl szoros, vagy leesik rólad. Ezt a hibát követtem el (na meg az 1.est) én is a melltartómmal. Soha nem szabad semmi olyan holmit felvenni, ami túl szoros, ami kényelmetlen, ami leesik rólad. Sajnos, a 12500 Ft-ért kapható akciós poliészter öltönyök, melyekhez ing és nyakkendő ajándékba jár, soha nem érik ez azt a nívót, ami a kényelmes ruha érzetéhez kell. Ugyanez igaz a női kosztümökre.A nadrágszíj, a melltartó, a blézer, a ruha kidolgozása mindenképpen legyen nagyon kényelmes ugyanakkor elegáns.
  4. Poliészter ölöny, nejlonbugyi. A tárgyalások időnként hosszúak. Időnként iszonyú kínosak is tudnak lenni. Néha úgy megizzadsz, (a szó szoros értelmében), egy-egy megbeszélésen, hogy a röfis hónaljú reklámnéni illatos virágszál lenne melletted. Tehát üzleti tárgyalásokon kötelező a pamut alapanyagú zokni (uraknak)a természetes anyagú ing-blúz, a valódi gyapjúból, vagy lenből készült öltöny, a ter mészetes anyagú kosztümök. Mindaz, amibe nem izzadunk bele, aminek nem bök közben a csipkéje. (Én már vettem bugyit olcsón kínai piacon -az konkrétan nagyon bökött!) 
  5. Cipőt a cipőboltból! De milyet? Mert ugye kevés, ha csak elegáns. Főleg a nőket kínlódtatja meg a stílusos cipő megtalálása, mely ugyanakkor kényelmes is annyira, hogy nem kötelező diszkréten lerúgni az asztal alatt. (Nem a reklám helye, de én ráakadtam a GEOX márkára, mely képes teljesíteni a kényelmes magas sarkú cipő című látszólagos paradoxonának minden kitételét.)

Mivel nem vagyok egy divatguru - van elég divatblog, olvass ott ilyesmit! - ígérem, nem fogok sokszor erről a témáról írni. Ám úgy gondoltam, hogy a tárgyalástechnikai sikerünk első lépése, ha legalább öltözékünk alkalmassá tesz bennünket arra, hogy a tárgyalásra koncentráljunk.

Várom a kommentekbe a tárgyalási sztorikat, öltözködéssel, alul-és túlöltözöttséggel, kínos, vicces, vagy stílustalan élményekkel kapcsolatban. Egyúttal köszönöm a hozzászólóknak, hogy kizárólag értelmes, a témákkal kapcsolódó, valódi véleményeket írtak, és a moderálandó szemeteléstől megkíméltek.

8 komment

Címkék: divat tárgyalás öltözködés tárgyalástechnika divatbaki üzleti divat

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr191242951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.07.20. 14:43:40

Már jó pár éve beszélni kell a videokamerás értekezletekről is. Elsősorban amerikaiak által kedvelt e csodálatos társadalmi megmozdulás. Nekik showműsor, láttam integető és táncoló amcsikat is, az indiai kollégáknak kb. olyasmi, mint nekünk az úttörőfelvonulás volt a 80-as években. A magyarok sokszor ALSZANAK ásítanak - kerülendő a több mint 5-8 főnél nagyobb létszámú helyszínenként az ilyen megbeszélés.

Sajnos még mindig előfordulnak a technikai malőrök az elején, javaslom aki ilyet szeretne képezze ki magát vagy keressen specialistát - sok komoly ember válhat mosoly vagy rosszabb tárgyává ilyenkor... De ekkor is a legjobb picivel korábban "összelőni" a rendszert.

Ha valami különös kényszer miatt otthonról kell ezt eszközölni gondoskodj zárt szobáról, adj a kutyának enni, kapcsold ki a csengődet/mobilodat és ha csak egy inget vettél föl az istenért, ne állj fel a székből :)

pogacem 2009.07.21. 17:28:03

Fura kérdés: időnként megyek állásinterjúra. Mivel tavasztól őszig motorral járok, ezért az interjúra is azzal szoktam érkezni (BKV, autó nem játszik). Ennek megfelelő öltözetben. Azaz bőrnadrág és bőrdzseki vagy protektoros felső. Alatta természetesen megfelelő cucc van, mondjuk ing, szolid smukk, szolid smink. Nyilván nem kifezetten business-look, de viszont a mindennapokban is így járok, tehát legalább őszinte... Mennyire gáz ez?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.21. 22:16:40

@pogacem: Állástól függ - szerintem nem gáz. Főleg, ha van hol megigazgatni az alatta esetleg összegyűrődött cuccokat, sminkeket. Nálunk a kolléganőm Pomáz - Parlament viszonylatban bringával járt minden nap. Aztán beérve tusolt, átvette a gúnyáját amiben dolgozott, este visszavedlett bringa szerkóba és hazament. Nekünk belefért.
Én sokszor rollerrel járok. Ha látsz egy nőt kiskutyával, bizniszcuccban körömcipőben laptoptatyival a hátán rollerezni, az elég jó esély, hogy én vagyok!

pogacem 2009.07.22. 10:07:24

@Utcamacska: Ezt a rolleres dolgot elképzeltem, nem rossz! Lehet, hogy nem én vagyok a legfurább szerzet Budapesten? ;)
Mindenesetre köszi a megnyugtatást, kellett, volt már, ahol szimplán csak furán néztek rám (megjegyzést nem tettek a szokásos 'és nem veszélyes'-en kívül).

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.22. 10:35:43

Azoknak akik olyanok, mint Te,vagyis a lételemük a "biztonságos veszély" és nem sokat adnak a procc küllemre, viszont nagyon jó és szívós emberek, szinte sosem betegek és a teljesítményt mindenek fölé helyezik, ez már önmagában hozama a kitűnésnek.

pogacem 2009.08.04. 17:09:07

@Utcamacska: Nahát, ebből a szempontból még nem is néztem a dolgot, de a fenti jellemzés valóban meglehetősen találó... Akkor lehet, hogy ezért szoktam fázni az olyanoktól, akik pont az ellenkezői ennek?! Köszi Macs, ma megláttam a dolgokat egy kicsit másik oldalról!

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.05. 11:44:27

@pogacem: hát igen - ezért tudok jól felkészíteni egy ügyfélre mindenkit - azon agyaltam, szinte mindenkiről tudnék egy féloldalt írni, akik itt hozzászólnak relative gyakran. (Sosem láttam egyiküket sem)

tammasibela 2009.08.08. 21:59:00

A polieszter inget én is beszívtam egyszer... Senkinek nem kívánom:D


-------------------------
medkit.hu > kedvezményes viagra, cialis potencianövelő!
süti beállítások módosítása