HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Manipulálni kell!

2009.09.22. 08:00 Utcamacska

Az üzleti életben szinte soha nincsen olyan helyzet, amikor erre rá vagy szorítva. Ám nem csak a biznisz szféra létezik ám! Van néhány különleges helyzet, amikor a manipuláció az egyetlen megoldás. S akik jól csinálják, gyakran emberéletet - sőt emberéleteKet mentenek.

A világ legnagyobb manipulátorai, a legkomolyabb tárgyalástechnikai mesterei ugyanis a túsztárgyalók. Az ő szakmájukban a sikeres, professzionális, hiteles manipuláción emberéletek múlhatnak. Néhány napja a Turulra mászott egy szerencsétlen, zavart szemű fiú. Épp ott voltam a hídon, mikor ez tötént. Utóbb olvastam, hogy valamilyen kis párt aktivistája volt, aki ezt a kétségbeesett, totálisan ostoba, és a józan ész szerint egyáltalán nem célrevezető módot találta megfelelőnek arra, hogy a Köztársasági elnökkel beszélhessen. A Köztársasági elnök azonban nem szokott bolondokat fogadni. A Szabadság hídon, a turulra pedig köztudottan a bolondok másznak. (Csak halkan, csöndben kérdezem - miért nem tették valamilyen módon lehetetlenné a felmászást most, az átépítés ideje alatt?) 

Azok az emberek, akik képesek egy tússzedővel megfelelően tárgyalni, úgy, hogy az ne oltsa ki ártatlanok életét, akik képesek egy ön- és közveszélyes embert (valakinek a fiát/lányát/apját/anyját/férjét/feleségét!) megmenteni akár attól a halálos veszélytől is, amibe önnön magát sodorta, bizony nagyon nagy tudásúak. Az ő esetükben a hiteles maipuláció nem csupán megengedett, de akár kötelező is. A manipuláció ugyanis fegyver, mely hatékonyabb és barátságosabb minden lőfegyvernél, ha az ő kezükben van.

Mások kezében azonban olyan fegyverré válik, mely éppen fordítva sül el. Bár látszólag úgy tűnhet, megvan az "áldozat", leterítették a hatékony manipulációs fegyverrel. A manipuláció képzeletbeli fegyvere azonban "visszakormoz", ha rossz célra használják. A manipulátor rövid, közepes, vagy hosszú távon lebukik szándékával.

A manipuláció ugyanis hosszabb távon mindig visszaüt. Szemben a motivációval, ami tényleg közös érdekek felé tereli az embereket. Mégis, a túsztárgyaló, a békepolitikus, vagy éppen a patthelyzetet egy huszárvágással megoldó, ügyes rendőr manipulátorok. Manipulátorok s végtelenül profik. A tudatos tárgyalás technikái ugyanis ilyen fegyverek. Hasznáhatjuk őket arra is, hogy egy jó cél érdekében haladjunk együtt, de arra is, hogy tövid távú sikereket érjünk el. (Ezzel tudatosan kockáztatva hírnevünket.)

9 komment

Címkék: motiváció manipuláció tárgyalástechnika túsztárgyalás

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr341395015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.22. 12:58:14

Azt gondolom, véletlenül nagyon is igazad van. Egy kivételével. mi van akkor, ha a turulos fickó manipulál jól, és kikényszeríti a Köztársasági Elnökből, hogy tárgyaljon vele? Például lőfegyver van nála, és azzal fenyegeti az őt lehozni akarókat, hogy ahogy a közelébe érnek, lőni fog? És inkább itt hal éhen, de amíg él, addig nem jön le, amíg a köztársasági elnök nem fogadja őt?

Gondoljatok pl. arra, amikor a vonatsínhez láncolják magukat emberek,. hogy a vonat ne tudjon továbbmenni, és a láncolók el tudják mondani a mondandójukat a nagy nyilvánosság előtt.

Különben ma az én blogom is a manipulációról szól - más szempontból.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.22. 15:54:08

A túsztárgyalók kétség kívül a legnagyobb manipulátorok közé tartoznak.

Vannak olyan manipulátorok, akik soha nem buknak le, vagy mire lebuknak, addigra már késő.

Az én mai posztomban a bejegyzésedben említett motiváció a téma ;)

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.09.23. 17:45:09

@Utcamacska,

"A manipuláció ugyanis hosszabb távon mindig visszaüt."

Ezzel vitatkoznék! ;)

Freelance71

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.09.23. 18:33:35

@Utcamacska:

OK!

De Ne Feledd az tud manipulálni aki jobban ért hozzád, mit Te magad! ;)

Te is manipulálható vagy és én is, nincs kivétel!

Freelance71

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.23. 19:53:57

@Alternatív karrier megoldások: A manipuláció és a motiváció között van egy fontos különbség: A manipuláció hosszabb távon becsapás, a motiváció hosszabb távon is kölcsönös érdekek alapján működő forma. A manipuláció, ha a manipulátor önző szándéka egyértelmű, célravezető, de vitatható, s gyakran nem működik hosszú távon, vagy az is előfordul, hogy a fagyi visszanyal.

whyorwhynot 2009.09.23. 22:36:12

Ajánlott olvasmány a témában:
George Kohlrieser - Túszok a tárgyalóasztalnál.
(Az író maga is túsztárgyaló volt. Könyvében tágabban értelmezi a túszhelyzeteket, az élet szinte minden területén túszai lehetünk akár egy gondolatnak is.)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.24. 07:44:15

@whyorwhynot: Szeretem azt a könyvet - nagyon tiszta ember a szerző, és élményből írt, ami ritkaság az "okostanácsos" könyvek között.

GOLIKTJUZHTGSBFV 2013.09.01. 13:35:28

Mindenki csinálja, csak van aki beismeri, hogy a manipuláció az élet része, és van aki maga előtt titkolja és másokra kivetíti. Az utóbbit sokkal veszélyesebbnek tartom. A volt főnököm pl. megszállottan alkalmazta a projekciót. Körülötte mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy összevissza beszél, inkompetens és terrorizál, de ő magáról a mai napig azt hiszi, hogy a legjobb főnök a világon, és rajta kívül mindenki hülye. :D Nem fogja fel, hogy ezzel a hiedelmével egyedül van. Ő ugyan nem manipulatív volt, mert ahhoz nincs elég esze, hanem erőszakos, de a projekció nagyon erősen működik nála.
Ha valaki trükközik (és valójában mindenki azon van, hogy minél jobb benyomást keltsen és elérje a célját!), akkor legalább magának ismerje be és ne próbálja nagy ítélkezések közepette másokra áthárítani.
süti beállítások módosítása