HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Meggyőzés 6 lépésben

2009.09.16. 11:58 Utcamacska

Tárgyalj bármiről – ha ez a 6 dolog teljesül, akkor az esélyeid 6ványozottak. Ahhoz, hogy a tárgyaláson kellemes légkör legyen, s hogy a felek kölcsönösen jó egyességeket köthessenek, neked, magadnak is érvényesítened kell érdekeidet.


Ahhoz, hogy a tárgyalásunk sikeres legyen – még ha nem üzletről van is szó – képviselnünk kell saját érdekünket, s meg kell győznünk a másikat vagy arról, hogy azt fogadja el,vagy arról, hogy tartsa tiszteletben. Napoleon Hill definíciója a meggyőzésről jól fogalmazza meg azt, hogy a meggyőzés nem olyasmi, amikor letolod a másik torkán a nyers halat, akár akarja, akár nem. „A meggyőzés az a varázslatos eszköz, amely által az ember előrehalad a szakmájában, vagy az üzletben és boldog/tartós személyes kapcsolatokra tesz szert.”

Robert Cialdini – a meggyőzés szakértője, nemzetközi hírű szakíró - hatos listája szerintem is érdemes arra, hogy megfogadd! A meggyőzés folyománya ugyanis a meggyőződés – vagyis olyan élményt kapunk, melyben érzelmileg, emberileg is érintetté, elkötelezetté válunk. Az alábbi lista nem folyamatossági sorrend – egy kapcsolat során úgy alakíthatjuk, ahogy sikerül, ahogy az élet hozza, vagy ahogy szeretnénk.

  1. Rokonszenv – Én is kedves vagyok veled = te is kedves vagy velem! A rokonszenv azok közt az emberek közt alakul ki, akik kedvelik egymást. Keressük meg a másikban a rokonszenves dolgokat. Keressük meg a módját, hogy rokonszenvünkről biztosítsuk a másikat, sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy ő is rokonszenvesnek tartson bennünket.
    Vigyázat, ha azért keressük a másik embert, mert valamit akarunk tőle, ne ezzel indítsunk, ugyanis szimpla nyalizásnak fog tűnni még ha őszinte, akkor is!
  2. Következetesség – A legtöbben szeretik, ha kiszámítható vagy. Ha úgy viselkedsz, hogy látják; megbízhatnak benned. Ezt a bizalmat megszolgálva ügyes stratégia lehet, ha a tárgyaló partneredet úgy állítod magad mellé, hogy egy közös, mindkettőtök számára fontos ügyet támogattok.
    Vigyázat, mindaz, amihez a nevedet adod, legyen mindig komoly.
  3. Tekintély – A legtöbb ember hallgat a szakértőkre. Ha abban a témában, amiről meg akarsz győzni valakit, már letettél valamit az asztalra, sokkal könnyebb dolgod lesz. Ha az ügyedben sok embert akarsz meggyőzni és magad mellé állítani, akkor szakértővé kell válnod!
    Vigyázat, ha az autoritás alázattal társul, az hiteles, az arrogancia azonban mindig visszatetszést kelt.
  4. Viszonosság – Sose maradj adós! Ezt az elvet az emberek többsége követi. A meggyőzés iskolájában az egyik alapelv, hogy adj valamit, mielőtt bármit kérnél. Az ajándék nem szokott viszonzatlanul maradni.
    Vigyázat! Az ajándék tényleg ajándék legyen, ne pedig ajándéknak látszó marketingeszköz. Ha akit meggyőznénk átlát a szitán, bizony fordítva sülhet el a dolog!
  5. Együtt többre megyünk – Az elv, hogy az én ügyemet mások már magukénak vallják, sokat lendít az egészen. Ha van egy listánk, vagy ajánlólevelünk, előnyre tehetünk szert a meggyőzés során. A listán jó, ha neves személyek, befolyásos emberek vannak, az ajánlólevél pedig vagy szakértőtől vagy közéleti személytől, közszereplőtől érkezzen.
    Vigyázat! A verseny törvény tiltja, hogy egyes ilyen ajánlóleveleket üzleti céllal használjunk!
  6. Hiány – kimerül a készlet. Ez sok esetben félelmetesen hangzik. Az üzletkötésben az árakkal, az általános beszélgetésekben a „megfelelő pillanattal” érvelhetünk. Az idő ugyanolyan értékes lehet.
    Vigyázat! Soha ne mondjuk, hogy kimerült a készlet, ha utólag lebukhatunk azzal, hogy ez nincs így – akkor használjuk inkább az idő-tényezőt adu-ásznak!

Ezeket a technikákat mind használjuk – élő beszédben, a fórumokon, hozzászólásokban, vagy egy egyszerű bolti alkunál, vagy adásvételben. Akkor működnek igazán, hogyha nem külön-külön, hanem egyszerre alkalmazzuk őket. Ha a másik embernél tetten érjük ezeket a technikákat, mindig tartsuk észben, hogy a másik nem tudatosan alkalmazza ezeket, hanem egész ösztönösen.

15 komment

Címkék: tárgyalás meggyőzés napoleon hill

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr891385991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2009.09.16. 17:50:53

Bambanő hat pontja, hogy hogyan tűnj sikeresnek és jófejnek:
1. legyen egy listád, oszd meg mindenkivel....

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 02:16:29

Mindaz, amit ajánlasz, átlátszó hazugság. Nekem mindig az jött be - persze, nem az üzleti életben, mert az lexarom -, ha olyan dolgot ajánlottam, amit korábban senki más nem csinált. A másik oldalról köptem mindenféle referenciára, ajánlólevélre, ajándékra, stb.

MONDD MEG, MIT AKARSZ, NE SZAROZZ!

Lehet, hogy meglepő, de bejött.

Ja, és nincs időtényező. Azért találkoztunk, hogy döntsünk. Ha nem tudsz dönteni, páááá. Anyád idejével szórakozz, kufár, ne az enyémmel!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.17. 02:20:02

A ne szarozz fajtából a legszebb az volt, amikor egy kurva drága "Ki kicsoda" könyvbe akartak beszervezni. Jött a liba, mosolygott, miniszoknya, kezdte, hogy bemutatja a céget. Mondtam, ne mutasd be. és nyugodtan tegezzél, mit akarsz? Mondta, hogy ő bemutatja. Mondtam, akkor szia, és kilöktem az ajtón.

Bambano 2009.09.17. 19:04:50

@Strici: hehe, egyszer egy nagy nyugati cég emberei jöttek el okoskodni és nem lehetett őket rávenni, hogy arról beszéljenek, amit még nem tudunk, ne arról, amit már igen.

Lementem a trafikba, vettem Budapest térképet, bekarikáztam a vidámparkot meg az állatkertet és elzavartam őket, hogy itt van a további programotok :)

mig8 (törölt) 2009.09.17. 21:14:34

Elgondolkodtató, amit leírsz... Ezek a dolgok a hétköznapi életben is nagy hasznot hajtanak. De.

Találkoztam már olyan emberrel, aki már az elején eldöntötte, hogy nem vagyok neki szimpi, hogy utál, mit tudom én. Azzal bármit próbáltál, nem ment. És az volt a legkegyetlenebb, hogy együtt kellett dolgoznom vele.

mig8 (törölt) 2009.09.17. 21:16:35

Mégvmi. Állásféltés. Találkoztatok már ezzel a jelenséggel? Én igen, többször is. mint munkatársat, az ilyen embert nem lehet meggyőzni. Mit meggyőzni: megnyerni a munka sikere érdekében sem.

moonking 2009.09.18. 09:26:43

@Strici:
Hello
Szerintem neked egyszer tárgyalnod kéne Keletiekkel..:)
Azokról azt halottam, hogy ebédelnek, teniszeznek, sétálnak, akár egy két nap is eltelhet együtt, mielőtt az üzlet szóba kerül. No nem mondom, hogy magam nem vagyok türelmetlen, …

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.20. 16:01:41

@mig8: De -egyetlen módon: ha eléred, hogy ezzel jó pontot szerezhessen valahol.

Roquentin 2009.09.20. 22:38:19

Érdeklődéssel olvasgattam a blogbejegyzéseidet, azt hiszem, valóban tanulságos és informatív dolgok vannak benne.

Különösen azok a témák keltették fel az figyelmemet, amelyek a manipulációval foglalkoztak, mert úgy érzem, egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban ezek a viselkedési minták - nem csupán az üzleti életben. Megdöbbentően sokan gondolják úgy manapság, hogy mindenkori - vélt vagy valós - érdekeink érvényesítésének leghatékonyabb és legtisztességesebb módja a manipuláció; amely körülmény figyelembevétele egész sor társadalmi jelenség megértését megkönnyítheti - bizony, egyáltalán nem csak a szűken vett marketing (még csak nem is okvetlen csupán a munka) világában.

Szóval, nincsen kétségem afelől, hogy bizonyos körülmények között működőképesek ezek a technikák - mégsem hinném, hogy érdemes vagy kifizetődő volna alkalmazni ezeket. Fenntartásaim nem erkölcsi jellegűek, csupán úgy gondolom, hogy a hízelgéssel, őszintétlenséggel, elhallgatással rövidtávon elérhető előnyök eltörpülnek azokhoz a hátrányokhoz képest, amiket hosszabb távon kénytelen elviselni az az ember, aki ilyesmivel él. Nem különösebben ismerem az üzleti világot, de hát a "bizalmi tőke" fontosságát kevesen vitatják. Márpedig ilyesfajta meggyőzési technikákkal épp ennek a bizalmi tőkének jelentékeny részét kótyavetyéljük el.

Abban is egészen biztos vagyok, hogy aki az általad javasoltakhoz hasonló tárgyalási technikákkal próbál élni magánéletében, az nagyon sok fájdalomnak, csalódásnak teszi ki magát. Sajnos, mindez roppant népszerű mostanában - alighanem éppen ezért általános a - már-már paranoiába hajló - gyanakvás légköre társadalmunkban; éppen ezért képesek egyre kevesebben reális önismeretre, emberismeretre szert tenni: éppen ezért jelent sokaknak egyre nagyobb nehézséget tanulni másoktól, vagy akárcsak megérteni, mit is akar mondani a másik. Ez nyilván, hosszabb távon senkinek sem áll érdekében, természetesen azoknak sem, akik mindenkori - vélt vagy valós - céljaik érdekében rendszeresen manipulációhoz folyamodnak.

Tehát hasznos ez a blog, valóban: érdemes és tanulságos megismerni ezeket a módszereket - hogy még véletlenül se kövessünk el soha ilyesmit.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:18:34

@Roquentin: Holnap írok neked egyet a manipulációról ;) oké?
Ebben a posztban pedig épp az ösztönösen használt - vagyis nem manipulatív - technikákról írtam. Magad is ezt használtad, amikor nem akartál megbántani, mert megdicsérted a blogomat, mégis kritizálsz, mert eltér a véleményed. ez tökre okés így.
A technikák ugyanis akkor is hatnak, ha nem tudatosan alkalmazod őket.

Roquentin 2009.09.21. 17:11:04

Kedves Utcamacska,

kíváncsian várom a manipulációról szóló írásodat.

De azt azért ugye nem gondolod teljesen komolyan, hogy ha valaki történetesen megdicsér téged, az illető csak és kizárólag azért teheti ezt, mert éppen tudattalanul manipulálni próbál...?

Valóban érdekesnek és informatívnak találtam némely írásodat, így hát ezért írtam azt, hogy "érdekesnek és informatívnak találtam némely írásodat" - nem pedig azért, mert valami tudattalan bűvészmutatvánnyal álnokul így akartalak volna fogékonyabbá tenni a kritikámra... Nem tudom van-e gyereked (vagy akárcsak olyan ismerősöd, akit különösen kedvelsz), de hát azért csak nem az van, hogy mindig, valahányszor szemtől-szembe dicséred őt - mindannnyiszor kivétel nélkül hízelegsz és manipulálsz...?

Szóval, tényleg érdekel az írásod - és becs'szóra nincs ebben semmi hátsó szándék. Egyszerűen kíváncsi ember vagyok, tudod.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 18:53:50

@Roquentin: na látod, hogy nalátod :)

A kommunikáció már csak ilyen. Nem minden technika tudatos, vagy manipulatív. Ezeket egyszerűen használjuk, mert használjuk.

mig8 (törölt) 2009.09.25. 20:54:10

@Utcamacska:

No igen, azzal talán.

Egy biztos, hogy az én taktikám nem vált be. Én ilyenkor mindig kimért leszek és óvatos - megfontolom, hogy mit mondok neki. De úgy láttam eddig, hogy ez nem használ.

S ha véletlenül lazábban vettem és megkértem valamire, akkor az olaj volt a tűzre.

Bizalom2011 2011.03.29. 13:49:21

Kedves Utcamacska! A blogod írásait olvasva azt kell hogy mondjam, egyetértek Roquentin bejegyzésével.

” nincsen kétségem afelől, hogy bizonyos körülmények között működőképesek ezek a technikák - mégsem hinném, hogy érdemes vagy kifizetődő volna alkalmazni ezeket. Fenntartásaim nem erkölcsi jellegűek, csupán úgy gondolom, hogy a hízelgéssel, őszintétlenséggel, elhallgatással rövidtávon elérhető előnyök eltörpülnek azokhoz a hátrányokhoz képest, amiket hosszabb távon kénytelen elviselni az az ember, aki ilyesmivel él. Nem különösebben ismerem az üzleti világot, de hát a "bizalmi tőke" fontosságát kevesen vitatják..”

Eszembe jutott hogy nemrég rátaláltam Nógrádi Bence blogjára, aki az egyik legismertebb üzleti író ma Magyarországon. Kommunikáció és tárgyalástechnika, üzletkötés témában talán hasznos lehet mindenkinek, ha itt körülnéz, no és ne feledjük a bizalomépítés témakört, hozzáállás kérdését, pozitív gondolkodást stb.stb.… :) www.nogradibence.hu, www.milliomos.hu.
süti beállítások módosítása