HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Rábeszélőgép, cigány paplanárus módra

2009.07.21. 23:17 Utcamacska

MOST kikötöm - minden olyan kommentet, ami pusztán cigányozós, kitörlök. Ebben a posztban ugyanis nem cigányozás következik, hanem egy sajátosan sikeres rábeszélő technika, melyet legtöbbször a cigány paplanárusok (zokniárusok, konyharuha és egyéb kurrens cikk üzérek) körében figyelhetünk meg, működés és hatás közben.

(Egyszer, két parkoló kocsi közül elém lépett a láncfűrészes gyilkos, narancssárga rózsás rakottszoknyában és piros fejkendőben. Felém lengette méterszer negyvencentis berregő szerszámát, a kocsim után loholt, az átkozott lámpa meg pirosat adott. Azt hittem, vége szegény utcamacskai életemnek, de kiderült: a gyilkosnak látszó tárgy csupán az eladásra kínált termék. Ijedtemben majdnem vettem egyet. Aztán szerencsére zöldre váltott a lámpa és kijózanodtam. Nem való az én kezembe ilyen gigászi fegyver... még nonverbális kárt tennék vele valakiben.)

A módszertől én személy szerint rohanóra veszem a lépteimet, ha engem vesz célba. Ám érdekes megfigyelni csendes szemlélőként egy ilyen adásvételi ügyletet tárgyalástechnikai nézőpontból. Ne vizsgáljuk most azt, hogy adómentesen tesznek szert néhányszáz Forintra, vagy hogy mennyire idegesítenek ezek az árusok bármelyikünket is. Azt mondom, az sem a mi témánk, hogy ezek a termékek mennyire olcsók/drágák, milyen az ár/érték arányuk. Vizsgájuk meg csupaszon magát azt az eladási módszert, amit követnek.

Mi kell hozzá?  (terméken kívül, pusztán a személyiség oldaláról nézve)

  • Valami elképesztő kitartás - gondold el, reggeltől estig mész, mész és mész, míg el nem adod a felmarkolt akármit. Szinte mindegy is, mi a terméked.
  • Valami szédületes fizikum! - cűgölni egy cuccot, legyen az a láncfűrészes gyilkosnak is irigylésre méltó ipari fűrész, poliésztergyapjú paplanköteg, vagy katonainak látszó messzelátó. Az árut cűgölni kell, gyaloglábon, hidegben-melegben, fáradhatatlanul. Ha nő vagy, akkor is, ha fickó, akkor is.
  • Valami hihetetlen, mély belső erő - egy termékkel kapcsolatban talán ha minden századik ember mutat érdeklődést, s az sem biztos hogy vevő lesz.

Ha mindez megvan benned - egyébként szeintem se benned, se bennem nincs meg! - akkor jöhet az alábbi technika.

Hogyan  csináld?

  1. Kiabálva kell hirdetni a terméket, annak előnyét ár nélkül. (Példa: Valódi gyapjú paplan olcsón)
  2. Ha bárki egy picit is édeklődik, azonnal utána kell szegődni. A rápillantás az árudra is érdeklődésnek számít.
  3. Azonnal mondj árat, olyat, amiből elég sokat lehet engedni.
  4. Legyél nagyon udvarias, de tapadj, mint a kullancs, ne engedd el a vevőt. Ha elindul, haladj mellette, míg csak rohanni nem kezd. Ha tétovázik, azonnal állj elé.
  5. Add a kezébe az árut valamilyen ügyes ürüggyel - például fogja meg az anyagát - de ne add ki teljesen a kezedből.
  6. Azonnal engedj az árból egy kicsit, amint megfogta termékedet az érdeklődő. Azt a stratégiai pillanatot kell választani, amikor éppen hozzáér.
  7. Találj ki hozzá valami hiteles szívhezszóló dumát. (Például: Haza akarok már menni Erdélybe! Ez az utolsó birkagyapjú, kéziszőttes, valódi bőr akármi, amit Erdélyből hoztunk. Kérem vegye meg, hogy mehessek, melegem van, odaadom olcsóbban is. Vagy Olaszországból hoztuk, mind eredeti. A sor folytatható.) 
  8. Mondj egy olyan árat, ami szemtelenül alacsony az elsőnek megnevezett árhoz képest - ha van nálad az adott termékből kettő, duplázd meg a terméket és add egyben még olcsóbban.
  9. Szólítsd fel a vevődet, hogy adja oda a pénzt és már viheti is, jól jár vele, higgye el, hiszen már X darabot eladtál.
  10.  Ha még mindig lamentál, vedd ki a kezéből a termékedet, kicsit gyorsabban, mint az udvarias lenne - ettől majd úgy érzi hogy elvettél tőle valamit ami az övé. (De ne túl gyorsan - érezni kell a ritmust!) Mondd újra a legutolsó árat, ami elhangzott - de ha úgy adódik, ennek még el kell engedned 5-10%-át!
  11. Ha a vevő pénzért kotorászik, mondd, hogy tudsz visszaadni, nem gond. (És tényleg tudsz is visszaadni!)
  12. Köszönd meg a vásárlást, kívánj hangosan nagy szerencsét, sok örömet és egészséget és gondold is komolyan.
  13. Vedd elő a következő terméket és kezdd az egyes pontról.

Ha még soha nem szemléted ezt az üzleti tranzakciót ilyen szemmel, akkor kapsz egy házi feladatot: alkudozz egy egészségeset egy ilyen utcai árussal, közben megfigyelve mindazt amit itt tanultál.

Várom, hogy elmeséld, mit tapasztaltál MÉG, amit megtanulhatunk? Az sem baj, ha nem tudsz ellenállni és lesz még egy nejlongyapjú takaród, vagy soha nem tudni mikor hasznos távcsöved, összecsukódós teleszkópos pecabotod, vagy bármi nem létfontosságú tárgyad. Játssz! - ennyi beleférhet.

Körkérdés - te vettél már bármit is így az utcán? Emlékszel rá? Meséld el, hogy volt!

12 komment

Címkék: illem értékesítés energia sales testbeszéd üzletkötés tárgyalástechnika értékesítő üzletkötő lelkierő manipulatív

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr271259959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.07.22. 00:11:32

talalkoztam mar tobbszor ezzel a tipussal. Szerintem nem csak a ciganyokra, hanem az MLM tipusu ertekesitesre is igaz ez. Eleg ad nauseum tipusu dolog, foleg hogy "teljes alakos". Szamomra ez igazabol mindig az ellenkezojet valtja ki annak mint amilyen celt szolgal. Mindig olyan erzesem van hogy meg ha jo is a kinalt porteka, ha ennyire kell neki a "marketing" akkor valami nem klaffol. Pedig igen gyakran de. Csak ha ugy erzem, hogy feltamad bennem a vasarlasi hajlandosag, akkor az sokkal inkabb a rahatasnak koszonheto, mintsem a szabad akaratomnak. A befolyasolasat pedig nem szeretem.

Alapszabaly ugye, hogy ne hagyjuk a delikvenst vegiggondolni a dolgokat. Alapvetoen ereztessuk vele, es igazodjunk is mindig ehhez, hogy o annak ellenere, hogy nem csinalt semmit mar konkretan olyan vasarlo, aki epp a keszpenzt szamolja a tenyerunkbe.

Masik aprosag, hogy a cigany kulturaban a kereskedes kulturaja nagy fontossaggal bir, annak muvelese is sajatsagos jellemzokkel bir. Raadasul ez a technika nem is nevezheto sikertelennek, bar az ovektol ezen a teren eltero kulturakban eleg ketseges ennek az eredmenyessege, foleg a muveltebb retegeknel,akik alapvetoen szkeptikus, vagy nevezzuk neven a gyereket, besavanyodottan tartozkodo magatartast mutanak.

igaziatommaki 2009.07.22. 10:22:42

Nekem olyan volt, h leszólítottak, h jósolni akarnak nekem..alig tudtam szabadulni. Mivel egyedül voltam 1 aluljáróban, komolyan féltem is.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.22. 10:37:20

@igaziatommaki: Ez egy másik műfaj, igazából. Én ilyenkor néha viccből visszajósolok. Akkor nagyon nagyot szoktak ám nézni! (Amit én mondok, az általában stimmel is)

moonking 2009.07.22. 10:53:57

Hogy volt-e már ilyen esetem? Hogyne!
Sőt játszottam is egy kicsit ilyenkor.
Szoktam mondani, ó látom, hát szintén szakmabeli, vagy valami hasonlót, (ha veszek is valamit, már úgy megyek oda, hogy nekem az maximum mennyit ér meg) el is hozom.

Volt már elkezdtem beszélgetni, őszinte csodálatomat kifejezve, hogy valami fantasztikus amit csinál, látom mit művel az emberekkel, ezt mások tanulják, akár éveket keresztül is.., szóval elkezdünk beszélgetni, a vége az lett, hogy adott még magától két új ruhát, vagy amit éppen árult.
Sőt egyszer komolyabban szántam rá időt és kicsit felvértezve mentem oda, hogy itt most elbeszélgetünk, az eszem a helyén legyen, hiszen a szavak csavarása egyik nagy mesterével fogok beszélgetni, ők a két lábon járó marketing (esek), és a dolog úgy esett, hogy föl akart venni maga mellé, pedig nem kerestem munkát: P 

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.22. 11:05:12

@moonking: na ezt taníccsa meg naccsád a HR szakon! :D

Kalória 2009.07.22. 13:11:32

Meg sosem vettem igy semmit. "Sajnos" hosszu ideje kepzem magam tudatos vasarlova, csak azt veszem meg, amire szuksegem is van. (Legalabbis ha nem vagyok eppen ehes vasarlaskor.) Ezert ha megkornyekeznek, igyekszem kerulni a szemkontaktust, nem lassitok, esetleg el is fordulok kisse, ha nagyon kozel van, akkor mondom, hogy nem, kosz, es haritok a kezemmel. Hat, lehet, hogy nem tunik ez eppen szep gesztusnak kivulrol, de az a helyzet, hogy ha nem igy teszek, akkor jon a folyamat, amit leirtal, es abbol nehez kimaszni.

igaziatommaki 2009.07.22. 15:55:05

@Utcamacska: Hát, miután vagy 6an körbevettek, nem mertem nyikkanni se, spuriztam el onnan...

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.22. 16:17:26

@Kalória: abból nehéz kimászni? Nos azért Moonkingnek sikerült. Egyébként a tudatos váráslás témakörébe néha beleférhet néhány valóban pamut zokni, vagy jó minőségű konyharuha - ezeket is szoktak árulni. Érdemes egy játékot végigjátszani.

@igaziatommaki: az akkor nem jóslás, hanem rablási kísérlet volt ami bűntetőjog kategória. A Fengurunak van egy sztorija - majd megkérem, hogy mesélje el itt a Blogon.

2009.07.22. 20:14:45

@Utcamacska:

Mint ahogy az nem jóslás, hanem rablási kísérlet, amit a bejegyzésben szereplők csinálnak sem értékesítés, hanem primitív szélhámosság. Egyvalamit ugyanis kifelejtettél a jellemzők közül: hazudj pofátlanul a termékedről, a műszálas szart nevezd új-zélandi gyapjúnak, a gagyi román késeket solingeni acélnak stb. És akkor a beszerzési forrásokba ne menjünk bele, hogy miért is tudják fillérekért adni. Egyszóval őket pozitívként feltüntetni egy kicsit erős, és ha én értékesítő lennék, kikérném magamnak, hogy egy kalap alatt említsenek a szóban forgó emberekkel.

A beszerzési forrásról nem állom meg, hogy el ne mondjak egy aranyos viccet egy értékesítőről, remélem nem fogod kimoderálni. :)
Egy árus az aluljáróban órákkal seftel, letámad egy súlyosan gyúrtkopasz emberkét:
- Ezt nézd meg, édes tesókám, eredeti, taiwani Rolex, arany, minden amit akarsz, és csak ötezerért a tiéd lehet.
A figura nézegeti az órát, hümmög, majd hirtelen bemos egy olyat az árusnak, hogy az lefejeli a flasztert, aztán elrohan az órával.
Az árus magához tér, feltápászkodik, letörölgeti a vért, majd káromkodik egyet: - …Hát ez nem volt egy sikeres nap, ezt az órát is csak beszerzési áron tudtam eladni…

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.22. 21:24:03

@tff: Nem moderálom :)

Viszont tényleg ne menjünk bele - mert nem ez a téma. (Amúgy a Gábor cigányok pénzért vásárolják az árut a kínaiaktól, nem lopnak. Vagy hozzák Romániából, és amit viszont onnan hoznak az gyakran azért nem rossz minőség. Viszont a vevőn áll, hogy megveszi-e. A lopott árut nem így és nem ezzel a stratégiával adják el.)

Az értékesítési stratégiájuk mindenképp érdekes, nem kell senkinek velük közösséget vállalni, vagy bármi módon belefolyni. Játék, amiben dönthetsz, részt veszel, szurkolsz, vagy éppen meg sem nézed.

fenguru 2009.11.10. 15:52:11

@Utcamacska: Nem tudom erre gondoltál-e.
Azóta tudom, hogy az elvontsággal kombinált ezotéria hatékonyabb, mint a gázspré... Egy éjszakai rendezvényről mentem haza, amikor jött a rabló. Olyan fáradt voltam, hogy egyszerűen nem értettem, mit akar, viszont rákérdeztem hogy milyen jegyben született. Ettől teljesen kizökkent és egészen jól elbeszélgettünk a horoszkópjáról. Szerintem azóta se érti, hogy mi történt vele, nekem is csak utólag esett le.

milei 2011.06.01. 19:32:35

Ez az eladástechnika szinte kizárólag a Gábor cigányokra jellemző Mo-on. (ld. még wikipédia) többségük már továbblépett innen más országokba.
Nem csak paplant árulnak, hanem kés- és edénykészletet, szőnyeget és még bármit amivel jól lehet keresni. amennyiben Magyaro-on talalkozol velük, akkor a terméket helyben vették, pl. a pesti józsefvárosi piac, vagy v.melyik vidéki nagyváros piaca, hogy aztán a zöldfülű magyaroknak, vagy bármilyen útbaeső áldozatnak jókora haszonnal elsüssék. Amennyiben Romániában járva látod az út menti sokemeletes csodapalotákat amik kitűnnek a többi ház közül, az mind hasonló bizniszből megépített cigányvityillók, bár ott többségük nem a Gáboroké.
süti beállítások módosítása