HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Ghandi tárgyal

2009.08.17. 12:01 Utcamacska

Ez a poszt nem csak Ghandiról szól. A béketeremtő tárgyalásról, melyet Mahatma Ghandi életével lehet legjobban prezentálni. Csoda. Ghandi csodát tett, mert milliókra hatott a béke üzenetével. Gondold el, több, mint kétszázmillió embert, moszlimokat és hindukat vett rá arra, hogy békésen működjenek együtt! Neked is sikerülhet mindez, hiszen egy kisebb tárgyalásról van csak szó!

 

Néhány hete, kedvenc újságom vásárlásakor láttam meg a győri Árkád újságos boltjában egy filmet Ghandiról - mindössze 300 Ft-ért. Megvettem. Papírborítós, jellegtelen kis CD, benne igen rossz minőségű fordítás és narráció mellett a FILM. Ghandi éltéről szól, s aki teheti, az szerezze meg. Érdemes. Éjjel egyig DVD-ztem, s nem bántam meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Próbáltál már akár csak néhány fős kis csapaton, kollektíván, vagy éppen érdekazonosságban együttműködő vállalkozásokon belül békésen elérni egy célt? Ha igen, akkor biztosan tudod, hogy a hitrendszerek, az önzés, a "szemet szemért" elv pillanatok alatt át tudja venni az irányítást, s összecsap az addig nyugodan működő csapat. Elég, ha van a bandában egy jobbikos, meg egy zsidó, vagy ha valaki hirtelen jó ötletnek tartja, ha scientológiát tanul.

"Ha a szemet szemért elvet követjük, hamarosan mind megvakulunk!"

A harmónia, a közös és hasznos cél elréséhez és megtartásához neked magadnak kell folytonos kapcsolatban lenned azzal az energiával (nevezzük ezt bárhogy, Istennek, Felsőbbrendű Tudatnak, Végtelen Intelligenciának, stb..) amiből a bölcsességet merítheted. Azok a vezetők, akik kapcsolatban tudnak maradni - még a legvadabb, embert próbáló időszakban is - ezzel a végtelen kúttal, s meríteni tudnak belőle, képessé válhatnak arra, amire Ghandi is. Nem baj, ha nem százmillió ember követ, csak öt. S az sem garantált, hogy közben mindvégig pompásan érzed majd magad - sőt! A nehézségek bizony eleve kódoltak.

Ghandit szerették. Tiszelték, szerették, sőt egy idő után már Mahatmának szólították. Ha el tudod érni, hogy az embereid szeressenek, hogy tudásodat tiszteljék, s mindezt magad okán, akkor jó vezető lehetsz. Ha a tárgyalásokon úgy tudsz jelen lenni, hogy ez a szeretettel övezett tisztelet esz körül, úgy még akkor is nyert ügyed van, ha akkor és ott az adott boltot, ügyet elbukod.

Olyasmire gondolok, mint a videóban úgy 4. 30 -nál látható és hallható. (Sajnos németül van, angol feliratozással.)

 

Amikor erről az erőről beszélek, nem ezotériáról van szó, vallásról, vagy hitről, hanem élő tapasztalásról. A belső béke és nyugalom által nyerhető bölcsességről. Azok a vezetők, akik ennek híján vannak,soha nem lesznek képesek a harmónia szellemében együttműködni. Ők lesznek a megvehető, megvesztegethető, stresszelt, önhibáján kívül szegény/gazdag emberek, akik mindig kifelé mutogatnak. Félnek vállalni életük, munkájuk, tetteik felelősségét, s kívülről várják a megoldást. Az örök pörlekedők, akik mindig a külvilágot hibáztatják önmaguk átvilágítása helyett szintén nem meríthetnek ebből a forrásból.

Ghandi úgy tárgyal, hogy békét teremt. Mindenki - még az angolok is! - pontosan érzi, igaza van, bár hivatalból nem adhatnak neki igazat, mégis elismerik, mert amit mond az egyetemes forrásból, az örök erkölcsiség és igazság kútjából való.

Ghandi ugyanakkor szakít a formákkal. Egy szál gyolcsban is komolyan veszik - ez főleg manapság, nehéz kihívást jelent. Az ő nívóján, tettei fényében már nem a ruha, az óra teszi az embert. Az ember teszi a ruhát! (Ne feledjük, "tudós" szemüvege, gyolcs ruhája, botja, a BÖLCS ezeréves archetipikus képét vetíti elénk. Az öltözék, bár nem konvencionális, mégis ősi, tradicionális és helyes!) Fontos azonban, hogy nem egyből "bohócnak öltözve" ment be a politikai életbe - korábban a tradicionális öltönyben, később turbánban, majd a jógik és bölcsek ruházatában látjuk - a személyiség érésével és elismertté válásával egyre változik a külsőségekben is.

Ghandi mindig azonos maradt önmagával. (Hűséges olvasóim már megszokták, hogy boldogult pedagógia tanáromat idézem, szóval ő szokta mondani mindig: Vannak dolgok baba, amik állandók. Mert akármilyen a rendszer, a pina mindig ÍGY lapos! - s öreg, csontos, bölcs kezével, a levegőben megmutatta, hogyan...)A rendszer többször változott felette, de ő meg tudta tartani azokat az alapvető igazságokat, amelyek naggyá tették a nevét.

Ghandi egyszerű volt. Egyszerűségében volt veszélyes, és elképesztően hatékony. Egy olyan embert, akinek egy szál gyolcs a ruhája, nem lehet megvásárolni, nem lehet megfenyegetni, mert nem félti magát, javait és szeretteit.

Ghandi szövetségeket kovácsolt. Az ellentétek kovácsolása is valószínűleg ilyen jól ment volna neki, de ő azzal a "szelíd erőszakkal" érte el célját, hogy szövetségeket kovácsolt maga körül.

S végül, ne feledd - Ghandit megölték. Ahogy Jézust, s a nagy próféták közül még sokakat megöltek, mert a kor, melyben éltek, nem értette az univerzális üzenetet. Ez azt jelzi neked, hogy egyáltalán nem veszélytelen dolog ebben a szellemben éni - viszont míg élsz, a nyugalom, a boldogság, a hitelesség és a szeretetteljes harmónia ölel körül.

A tárgyalási modorodat mindig Te választod meg. Ki lesz a mestered? 

7 komment

Címkék: divat béke szeretet tárgyalás tárgyalástechnika ghandi béketeremtő

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr551314712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marr 2009.08.17. 13:10:14

Mindig Gandhival indítok... De ha sokáig kitartok mellette, és nem jön össze a "tárgyalás", akkor jöhet G. W. Bush vagy valaki hasonló. Ciki?

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.17. 13:37:01

Én is többször hivatkoztam Gandhira és Martin Luther Kingre. Ám miközben a személyiség szerepét nem feledhetjük, Indiában a gyarmati rendszer felbomlásának egyik példáját látjuk. Kingben pedig a 68-as nemzedék egyik szerencsés pillanatát.
Szóval nem kell elájulni: a náci koncentrációs táborokban hirdethetted volna az erőszakmentességedet. Biztosan meghatódott volna Hitler, és bezárta volna Auschwitzot.

Arról nem is szólva, hogy Gandhi a személyiség feladását is hirdette.

Különben a film jó, ha nem történelmi forrásként nézzük, hanem Gandhit ürügynek tekintő mesének.

A történethez tartozik, hogy Gandhi nem a pórnépből származott, hanem a leggazdagabb kasztból, és esze ágába se jutott a kasztrendszer felszámolása.

Továbbá: a polgári engedetlenség híve volt, ami messze nem erőszakmentesség. És azt is tudjuk, hogy semmiféle megbékélést - hangsúlyozom, semmiféle megbékélést - nem ért el a hinduk és a muzulmánok között, amit ha más nem, egyetlen tény mindenképp bizonyít: Az ország két részre szakadása Indiára és Pakisztánra.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.17. 13:40:47

Ja, és sokak szerint Jézus se élt, de ha mégis, neki könnyű volt, mert az atyaúristen manipulálta.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.17. 13:47:47

Nincs örök erkölcsiség és örök igazság, jut eszembe. Utcamacska, ne izéjj má, mert kikapol.

mig8 (törölt) 2009.08.17. 21:38:10

Azért azt tegyük hozzá, hogy Gandhi Londonban tanult, ismerte az angolokat. Akiket aztán a saját fegyverükkel győzött le. Merthogy ő India felszabadításáért harcolt, nem pedig a muszlimok és a hinduk összebékítéséért.

Ismerem Gandhi fiatalabb korát is. Akkor még Dél-Afrikában élt. Ott akkoriban kezdtek eldurvulni a politikai viszonyok.

Egyébként eredetileg a küzdelme csak a sóadó eltörlésére irányult (meg sok kis apró "esélyegyenlőtlenség" ellen). Kezdetben még angol ruhában mondott beszédeket az indiaiaknak. Nemegy közülük égés volt.

Aztán a hitelesség kérdése kapcsán rájött arra, hogy ő nem képviselheti hitelesen az indiaiak érdekeit úgy, hogy közben angol módra öltözködik.

De az angol neveltetése miatt nem ismerte fel idejében azt, hogy a vallás mennyire meghatározó mind a muszlimok, mind a hindul életében. Ezért is ölte meg egy radikális hindu.

Mellesleg a miszlimok azért váltak ki, mert elnyomva érezték magukat a hinduk mellett. hozzátartozik, hogy az angol közreműködés ebben hathatós volt.

@Strici:

Néha egész normálisan is tudsz fogalmazni. Csak így tovább, nem kell mindig az "keménycsávó" álca mögé bújni. :-)

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.08.18. 01:25:06

@mig8: hja, az angoloknak csak két bűne volt: hogy egybegyúrták Indiát (könyörgök, mi köze van, mi köze volt Keralának Ladakh-hoz?) és hogy ha már egyszer egyben volt, megosztották.

Amúgy mindig azt röhögöm, hogy az összes címletű papírrúpián Gandhi képe van, szóval a hivatalnokok és effélék mindig egy durván korrupció-ellenes fazon portréit gyűrik zsebre. Mert azért ez arrafelé is egy meggyőző tárgyalástechnika.=)

OFF

Megfeledkeztem az Ilona-gyűjteményemről, amikor kiígérkeztem a Pályára. :(

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.19. 05:51:20

@Skar / kergezerge: Én kinn voltam - vártalak nagyon! :( Hát Ilona, Ilona, Ilona és Ilona :)
Legközelebb majd a Mária napra fogod??
süti beállítások módosítása