HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Bunkó bringások!

2009.09.21. 08:00 Utcamacska

Nagyon szeretek biciklizni! Éppen ezért tudom, hogy mik a korlátaim. Egy bringás futár sokkal jobban biciklizik nálam. Nem hiszek abban, hogy a fővárosi utak többsége alkalmas hely a kerékpározásra. Ráadásul a hétvégi bringások többsége akkora durung (direkt nem bunkót írok - annak legalább feje van, s így esélye a gondolkodásra!) hogy elképesztő. Az csak egy dolog, hogy nem tudnak biciklizni! 

A kerékpározás klassz dolog. Vidéken szívesen bringázok, hiszen vannak rendes bringautak, vannak kisebb utcák, amerre menni lehet, és van kultúrája a kerékpározásnak. Érdekes módon, ott sosem találtam még életunt vesedonorokat a legfőbb utca közepén a belső sávba sorolva, azon megfontolásból, hogy majd két kilométer múlva balra lehessen kanyarodni.

A budapesti bringásokkal azonban tele van a bugyrom. Az ötéves lányomat mát röbbször sodorták az életveszély szélére egyszerűen úgy, hogy a járdán száguldanak ezerrel, s nem figyelnek a kapualjból kilépőkre. A kutyámat egyszer elütötte egy ilyen lelkes bicajos aktivista, szerencsére egyiküknek sem lett komoly baja. Szegény kutyám éppen a kutyafuttatón futott. Szegény biciklis pedig csak kikerült egy huplit a bringaúton - a kerülő már a kutyafuttató volt. Akkor kezdtem gondolkodni azon, melyik idegbajos bürokrata tette egymás mellé a kutyafuttatót és a bringautat. (Arról ne is beszéljünk, hogy minden rendes kutyafalka megkergeti a drótszamarat!)

A főváros ugyanis ehhez hasonló, remek kerékpározási opciókkal van tele. A bringautak többségét olyan lúzerek tervezték, akik életükben utoljára a triciklin ültek, szerintem azon is visszafelé.

Néhány rossz péda, messze a teljesség igénye nélkül:
Az Andrássy úti bringaút halálos, ugyanis az anyósülésről kipattanó egyszerű utas nem is számít a háta mögül érkező kerékpárosra. A kerékpáros sem számít a kinyíló ajtóra.
A Karinthy frigyes úton a bringaút használhatatlan, hiszen a mellé épített bazi magas útpadka igazi buktató. Erre a rohadt magas padkára azért volt elengedhetetlenül szükség, mert a környéki lakosoktól elvettek egy sor parkolóhelyet, és kialakítottak pár sivár kutyaszaratóvá avanzsált, eredetileg valami parkszerűségnek szánt valamit. Most a környék ronda és élhetetlen, rádásul a bringások a járdán mennek. (Vagy a villamos síneken, ami a másik életveszély)
A városban többhelyen egyszerűen felfestettek az aszfaltra egy sárga csíkot, hogy mostanól az bicikliút - ezzel elintézettnek tekintették a dolgot.

A fővárosi utak többsége azonban egyáltalán nem tartalmaz semmilyen kerékpározási opciót. Ennek ellenére a sok vakegér kirajzik az útra, és töretlen-töketlen lelkesedéssel biciklizik. Ha csak saját életét veszélyezteti, azt még megértem - az emo korában divatos dolog a könnyű öngyilkosság. Azt az "anyát" azonban, aki hosszú szoknyában, láncvédő nélkül, elöl-hátul egy-egy gyereket egyensúlyozva élménybiciklizett a kora reggeli csúcsban a Bartók Béla úton, kedvem lett volna néhány tisztességes sallerral jobb belátásra bíni. A gyerekek életét veszélyeztetni ugyanis nem ugyanaz.

Vasárnap extrém sok vasárnapi kerékpáros volt az utakon. Először a 80 éves apukámat küldték melegebb éghajlatra, mivel nem tudott kipattanni a kocsiból, s a kerékpározás bajnokának ki kellett kerülni a nyitott kocsiajtót. Aztán rá 3 percre az egyenesen és lassan sétáló kutyát ütötték el majdnem a járdán. Aztán rá félpeccel kishíján engem. Szintén a járdán, a kapualjból kilépve. Aztán a kocsiba ülve úgy vágott be elém egy negyedik szerencsétlen, hogy satura kellett fékeznem. Mindezt 300 méteren és 5 percen belül! Akkor elszakadt az agyamban a bringalánc, s tényleg melegebb éghajlatra küldtem a szerencsétlen ijedt, vasárnapi kerékpáros szőke lányt.

Kedves Rosszul Kerékpározó Emberek! Kerékpározzatok a zöldben, a külvárosban, meg mindenütt, ahol lehet! Ne veszélyeztessétek a mi életünket, épségünket, ha már a sajátotokat kiteszitek a fővárosi kerékpározásnak! Tegyétek bicajotokat hévre, autóra, s menjetek élvezni a bringázás örömeit! S hagyjátok élve a kiskutyákat, gyerekeket, anyukákat, bácsikákat és nénikéket! (A fanatikus beszólós bringabuziknak pedig üzenem: NEM RÓLATOK van szó. Ti ugyanis tudtok bringázni, vigyázni magatokra és ismeritek a megfelelő ösvényeket, ahol az autósok minimális bosszantásával, a gyalogosokat kikerülve, épen és egészségben eljuttok a célig. Ti JÓK vagytok fővárosi bringázásban!) 

Hogy ennek meg mi köze a tárgyalási technikákhoz? Csupán annyi, hogy az Utcamacskák türelme is véges!

213 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr931394938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem biciklizem Budapesten? 2009.09.21. 09:26:33

Jön az esedékes Critical Mass felvonulás. Emellett Zoli fikázta nemrég a kerékpárosokat (pontosabban a hülye kerékpárosokat, ami ugye egy részhalmaz), teljes joggal, egy Margit hídi baleset és a kerékpáros közvélemény reakciói kapcsán. Szóval a téma ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2009.09.21. 09:19:54

A Karinthy bringaútja nem ezért használhatatlan, hanem mert a kedves autós kollégáid parkolónak használják.

majke 2009.09.21. 09:23:11

hogy ebből mekkora flame lesz, atyaúristen. 300++ komment

teabore 2009.09.21. 09:23:11

Mostanság mindenki erről ír posztot?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.21. 09:25:16

A városi, sőt fővárosi közlekedés EGYETLEN lehetséges módja a tömegközlekedés mellett, a környezetkímélő egyéni közlekedés: kerékpár, elektromos és esetleg más két, három és négykerekűek. Ezek közül MINDET fejleszteni kell, a hagyományos, tehát gáz, benzin és gázolajhajtásúak ELLENÉBEN. Elemei érdeke ez a bácsiknak, néniknek, gyerekeknek, sőt még az ilyen utcamacskáknak is. Feltéve, ha élni akarnak...

Ted Striker 2009.09.21. 09:26:13

Jómagam se szívlelem a hétvégi kerekeseket, de mostmár tényleg álljon meg a menet az "életveszélyesen száguldozó" meg hasonló hangulatkeltő elemekkel: szeretnék látni egy statisztikát évente hány ember hal meg kerékpáros gázolás következtében!

peelou75 2009.09.21. 09:29:06

@teabore: Talán mert komoly aktualitása van? Nekem is csípi a szemem az egyre több suttyó bicajos. Mondom ezt úgy, hogy naponta bicajozom én is a melóba.

enba 2009.09.21. 09:29:43

tök igaza van szerintem.

porthosz 2009.09.21. 09:29:54

Vidéki biciklis... :)

Vidéki biciklisekről a kedvenc emlékeim mikor főuton lakott területen kivül este 9-kor töksötétben tekernek a sáv közepén bármiféle világitás és mellény nélkül... Kb. hetente 3 ilyen öngyilkos jelölttel találkozok a 31-es főuton...

teabore 2009.09.21. 09:30:28

A tárgyalástechnikában azt a technikát hogy hívják, amikor nemes egyszerűséggel lebuzizzák a partnert?

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2009.09.21. 09:31:39

kezdtem felhúzni magam, aztán a végére rájöttem, hogy nem rólam szól :)

és igen, igaza van a postolónak. az ilyenek miatt gyűlölnek engem is zsigerből az autósok, sőt mióta van autóm, azt veszem észre, hogy bizony én is kezdem utálni a bringásokat. nem jó ez így :(

CyberPunK 2009.09.21. 09:32:16

" (Arról ne is beszéljünk, hogy minden rendes kutyafalka megkergeti a drótszamarat!)"

Ha tudod, hogy neveletlen a blöki és képtelen vagy megtanítani a viselkedésre, akkor egyrészt feltalálták már a pórázt, másrészt nevelj virágot kutya helyett. Póráz nélkül meg menjél te a zöldbe!

Leírod, hogy hányszor mit csaptak el majdnem. Basszus, kezdjem el sorolni, hogy az autósok hányszor csapnak el majdnem. Meséljek arról, hogy a gyökér gyalogos hányszor kacsázik be a kerékpárútra? Meséljek arról, hogy hány degenerált barom ereszti el a kölkét a kutyával úgy, hogy bár a kettő összeköttetésben áll egymással egy pórázzal, de valahogy a kutya és a gyerek is a kerékpárút más-más oldalán tartózkodik? Folytassam? De legelőször is, mennyire kisebb alkotmányos vagy törvényes jog a kerékpározás, mint a kutyatartás?

ehhh 2009.09.21. 09:36:43

bocsanat egyreszt a fanatikus bringabuzik jo resze bunko, es nem tud kozlekedni, masreszt meg kerekparos leven azt tudom mondani, hogy a bicikli kozlekedesi eszkoz. Azert nem ulunk kocsiba mert kornyezetszennyezo, azert nem megyek gyalog, mert messze van, es azert nem megyek busszal, mert korulmenyes draga es budos (stb, stb).
Legyszives hozz fel egy olyan peldat, ahol halalosan gazolt a biciklis. Na jo, hozz egy olyan, hogy csak megserult a masik, karcolasnal jobban.

teabore 2009.09.21. 09:38:02

@ehhh: én már gázoltam el autót - elém kanyarodott, igaz :)))) mea culpa!

Goyo 2009.09.21. 09:38:03

/ignore Utcamacska

ZKW 2009.09.21. 09:39:04

"Azt az "anyát" azonban, aki hosszú szoknyában, láncvédő nélkül, elöl-hátul egy-egy gyereket egyensúlyozva élménybiciklizett a kora reggeli csúcsban a Bartók Béla úton, kedvem lett volna néhány tisztességes sallerral jobb belátásra bírni. A gyerekek életét veszélyeztetni ugyanis nem ugyanaz." - Nem ő veszélyezteti a gyerekek életét, hanem aki 1,5 cm-rel kerüli ki, és mivel úgy érzi a kerékpárosnak semmi helye az úttesten, ezért jól megbünteti. és leszorítja.

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.09.21. 09:41:34

Az Andrássy úton az anyósülésről miért száll ki bárki is? Mivel van egy sáv az autódtól jobbra, ezért nem állhatsz meg, következésképp, ha ekkor valaki kiszáll, az szabálytalan.

Eszedbe jutna a legbelső sávban kitenni valakit? Ha nem, akkor a középsőben miért jut eszedbe?

(Utálom a bringásokat, de ugye ha ők szabályosak lennének, nem lenne gondom. Ez az autósokra is áll.)

2s1én 2009.09.21. 09:41:47

Azt magyarázza meg valaki lécci, miért jó a bicajosnak az úttesten közlekedni, ha párhuzamosan a járdán van bicikli út! Pl. XIII. kerület Tatai út, vagy Dózsa György út. Ön- és közveszélyesek.

CyberPunK 2009.09.21. 09:43:12

Kezd iszonyatosan elegem lenni azokból az emberekből, akik egy tárgyra, egy közlekedési formára mondja azt, hogy azért nem való a városba, mert az emberek bunkón használják. Kb 6000 oldalas doksiban tudnám ecsetelni, hogy miért nem való legalább egy-két eset miatt a városba az autó, kerékpár, kördeszka, járókeret, kutya, macska, kismama, gyerek, az Ember. Dobjunk atomot Budapestre?

Pirx 2009.09.21. 09:43:20

@ehhh: Ergo, ha csak hanyattlököd a gyereket az nem gáz. Ugye?
De hogy tárgyalástechnbikáról essen szó. Mindkét fél rögtön a saját sérelmeit sorolja. Eszébe nem jutna, hogy közös nevezőt keressenek. Van így értelme? Ez inkább a minek beszélgessünk, ha verekedni is lehet tipusú "megbeszélésekre" emlékeztet.
@ZKW: Persze. Tehát anyuci nem hülye, csak tajgetosz pozitív. Erről szólna az evolúció?

porthosz 2009.09.21. 09:43:34

"Legyszives hozz fel egy olyan peldat, ahol halalosan gazolt a biciklis. "

Azért én megnéznék egy statisztikát, ahol összehasonlitják a rendszeres kerékpározók és a rendszeres autózok számát, illetőleg a megtett kilométert és igy az 1 km-re jutott balesetek számát.

Mondjuk még igy sem kapnánk reális eredményt, mert a kerékpározók által okozott balesetekről nem nagyon van hivatalos bejelentés (maximum ha elütik őket), igy statisztika sem készíthető belőle.

Egyébként meg a bringásokkal az a baj, hogy nem ismerik a kreszt, nem tudnak biciklizni és végül hogy kerékpározni bárki kerékpározhat (még jóska bácsi is tajtrészegen...). Az hogy nincs komoly baleset csak annak köszönhető hogy relativ alacsony sebeséggel mennek és hogy csak egy olyan "jármü" van a közlekedésben aminél komoly emberi sérülést tudnak okozni, az pedig a gyalogos (minden máshol ők húzzák a rövidebbet)

avus · http://avus.blog.hu 2009.09.21. 09:44:00

Kedves posztíró.

Ne haragudj, hogy mellőzöm a tiszteletkört, de munkában vagyok nincs rá idő. Szóval a poszt egy oltári hülyeség. Túl azon, hogy bunkó bringások a cím, majd felemlegeted az Andrássy-t, meg a Karinthy-t, mintha arról a bringások tehetnének, még a szokásos Bp-n veszélyes marhaságot is elsütöd.

Nagyjából 5 éve biciklizek Bp-en, az év 365 napján át. Eddigi egyetlen reálisan balesetveszélyes incidensem a Duna Plaza melletti kerékpárúton, elsőbbséges helyzetben történt. Ehhez képest minden reggel és minden délután a körút Blaha-Margit utca szakaszán tekerek keresztül munkába menet és hazafelé, és soha semmilyen balesetem nem volt, de még csak esés se. A legtöbb amit el tudok mondani, az a közelről kikerülés, de az is ritka, ugyanis aktívan védekezek ellene.

Az elmúlt évek két nagy visszhangot kapott halálos balesete (Budapestről beszélek továbbra is) pedig kerékpárút és közút találkozásánál történt...

Ezek természetesen ne győzzenek meg semmiről, hajtogasd továbbra is a Bp-n kerékpározni veszélyes című címeres baromságot.

teabore 2009.09.21. 09:44:10

@Pirx: nekd is:
kepfeltoltes.hu/view/090921/bicikli15_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Pirx 2009.09.21. 09:47:03

@teabore: Nem hinném, hogy üdvözítő megoldás lenne, de mindenképp jobb, mint nagyon sok más. :)

CyberPunK 2009.09.21. 09:47:54

@porthosz: Egyébként meg a bringásokkal az a baj, hogy nem ismerik a kreszt,

Igen, eddig többször megesett, hogy a kedves autós elkezdte magyarázni, hogy biza neki itt elsőbbsége van, mert a jobbkéz kerékpárra nem vonatkozik, meg én vagyok a hülye, mert neki van jogsija ám. Aztán hirtelen kuss lett, mikor elővettem az enyémet is és megkérdeztem, hogy hívjunk-e rendőrt. Állítom, hogy egy most megrendezett közösségi kresz vizsgán a napi vezetők legalább fele megbukna!

gonosztojás (törölt) 2009.09.21. 09:51:03

Miért kell a körutakon és a nagyforgalmú tömegközlekedési utakon biciklizni? Menjetek a párhuzamos mellékutcákon és passz.
Én is ezt teszem.
Azt sem tartom tulzottan jó ötletnek pl. hogy a 14-ben a Mogyoródi úton az egyébként autóból kiláthatatlan kereszteződéseknek biciklis elsőbbsége van.A cangás megy ezerrel,mert ki ha ő nem ha elsőbbsége van, az autó meg kidugja az orrát a bicikliútra mert másképpen nem lát ki.
Hülye főpolgármesteri hivatali illetékesek.

kertesz 2009.09.21. 09:51:04

@Benbe: Az Andrássy úton a bringaút van legbelül, aztán jön a parkolósáv és utána a két sáv a közlekedőknek. Szóval gondold át még egyszer a kommentedet :)))
........................................................
Más:
Tegnap este Rákosszentmihályról bicikliztem be, a Fogarasi út közepétől van bringaút a Városliget felé. Addig az autók között-mellett kellett mennem. Semmi balhé. Látnak, kikerülnek.

A Stefánián, a Liget közvetlen közlében három bringás sorstárs jön velem szemben. Kivilágítatlanul. Egymás mellett. Épp elférünk. Még hallom, amíg egymás között megbeszélik: " nézd azt a sisakos buzit" Gondolom rám értették, mert közel s távol csak rajtam volt sisak, és én voltam az egyetlen biciklis.... :)

Szóval, a biciklis tömeg növekedésével hígul is...
...........................................................................
2s1@: a járdán vezetett bicikliutak veszélyesek. Aki gyalogol, megy a szeme után, nem figyel a sárga csíkra. Még a rikító vörösre festett egész bringasáv sem segít. A biciklinek ugyanúgy az úttesten a helye, mint az autónak, busznak, stb. Csak védeni kell (még) amíg nem kerül többségbe...

Leon 2009.09.21. 09:51:24

Én is bringázom, autózom és motorozom is. De azt mindenki elfelejti, hogy akerékpáros nem csak úgy okozhat balesetet, hogy elüt egy gyalogost. Sokszor a kerékpáros saját magát sodorja veszélybe, mert hülyén kanyarodik, átmegy piroson. Aztán a hírekbe meg a statisztikákba az kerül, hogy a hülye autós elütötte. Így is okozhat balesetet a biciklis és szoktak is. Hátra pl egy se néz kanyarodás előtt....

Elcseszett nick 2009.09.21. 09:52:27

@2s1én: Na az a kettő pedig pont használható út, kivéve éjszaka, amikor is a Tatain vaksötét uralkodik a fák miatt, és annyira nem jó az állapota, hogy nyugodt legyen az ember, és ez lámpával igaz.
Ráadásul a Rákos-pataknál van egy jó kis trafóház, ami leszűkíti az utat, és ott csak a csattanás pillanatában derül ki, hogy jött szembe valaki.
Nem az a baj, hogy lemegy ilyenkor a bringás, hanem az, hogy nincs lámpája+láthatósági mellénye.

A kutyások meg akkor sípoljanak, ha betartják a szabályokat (póráz, szájkosár, szar összeszedés).

Egyébként sok igazság van a postban, de tényleg minden közlekedésben résztvevő félről rengeteg rosszat lehetne felsorolni, és ezt sok helyen meg is teszik.

@CyberPunK: Azért mert más hülye, még nem indok, hogy te is az legyél.

ZKW 2009.09.21. 09:52:41

@2s1én: Mert az úttesten látszik, oszt az autós legföljebb anyázza, de nem lepődik meg, ha be akar kanyarodni (Andrássy út. Szilágyi E fasor). Nem beszélve arról, hogy járdán elméletileg csak 10-zel mehetünk. Úttesten 40. Kivételek biztosan akadnak, minthogy más jármű esetében is (pl batár motoros a bringaúton, parkoló autók ugyanott, etc). A toleranciával van gond (minden oldalon), és nem a járművel.

szszg 2009.09.21. 09:52:43

@2s1én 2009.09.21. 09:41:47
Azt magyarázza meg valaki lécci, miért jó a bicajosnak az úttesten közlekedni, ha párhuzamosan a járdán van bicikli út!

Azért, mert haladni szeretne, nem városnézni-andalogni, meg akadályokat kerülgetni.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de "bicikliúton" legalább egy ötössel alacsonyabb az átlag, ami városban hatalmas különbség.

avus · http://avus.blog.hu 2009.09.21. 09:54:11

@CyberPunK: Ez akár egyedi eset is lehetne, de sajnos én is tapasztalom, hogy a jobbkézszabály szerinti elsőbbségemet 10-ből 9-szer ki kell erőszakolnom. A fennmaradó 1 eset meg az, amikor nem merem.

vargatom 2009.09.21. 09:54:20

A budai alsórakpart is a bunkó kerékpárosok birodalma az Árpád-hídtól északra. Itt mindig is tilos volt biciklizni, például mert kiépített bicikliút van ezzel párhuzamosan a Hév sínek túlsó oldalán.

Az elmúlt évben a felújítás alatt a bringások tojtak erre, nem törődve azzal hogy a Hajógyári szigeten lévő irodák és ruhanagykerek és egyebek ezalatt is jelentős autóforgalmat bonyolítanak a rakpart le nem zárt szakaszán. Még 1 héttel ezelőtt is volt olyan, hogy négy biciklis jött szembe _egymás mellett_ és a legszélső átlógott a másik sávba. De ha én, mint szabályosan közlekedő autós elütöttem volna, akkor ő lett volna ideges, az is biztos. Mint ahogy bármikor korábban ha rá mertem dudálni egy-egy ilyen szembe jövő idiótára, attól is megkaptam a beintést és pampogást.

Szerencsére most, hogy újra megnyitották a rakpartot a Margit-hídig, már csak a szokásos heti egy idióta marad, akit kerülgetni kell. Mert ugye a rakpart gyorsforgalmi út 70 km/h sebességkorlátozással, és se nem elég széles, se nem elég belátható ahhoz, hogy egy kerékpáros is elférjen rajta...

szpedro99 2009.09.21. 09:54:21

Én tegnap kerékpároztam a Római parton szépen nyugiban tudomásul véve, hogy sok ember sétálgat, vagy épen kutyát sétáltat. Egyszer csak mögöttem jött egy apuka a gyerekével kb. 25Km/h sebességgel és mindenkit lecsöngetett az útról, szegény gyermek pedig vörös fejjel alíg bírta követni, arról nem is beszélve, hogy az Északi összekötő hídra felfelé beakadt szerencsétlen a vízelvezető árokba. Sajnos nem ő volt az egyetlen hasonló mentalitással bíró egyén. Egyszóval, ha mindenki odafigyelne egy kicsit a másikra legyen az autós, gyalogos, kerékpáros, akkor mindegy, hogy hol közlekedik az ember, sokkal élhetőbb lenne ez a város legyen ez annak bármely részén.

Gumineaux 2009.09.21. 09:55:43

Előre kell bocsátanom, hogy kezdő bringás vagyok. DE: igyekszem úgy kerékpározni, hogy ezzel se a forgalmat ne akadályozzam, se a gyalogosokat/kutyákat illetve más biciklizőket ne zavarjak. Teszem mindezt úgy, hogy járdán csak akkor megyek, ha feltétlenül muszáj, lassan, akár lépésben, ha sokan vannak akkor inkább leszállok és tolom. Rettenetesen zavarnak ugyanis azok, akik délután a tökzsúfolt Múzeum körút járdáin kb 40-nel száguldoznak annak ellénére, hogy mindenhol gyalogos!
Az, hogy sok ember nem visel sisakot, az ő dolguk, nem az én fejem megy tropára. De könyörgöm, éjszaka kivilágítás nélkül ne legyen már szabad biciklizni! A fényvisszaverő mellény hiánya már csak hab a tortán… Ja és az meg hihetetlen arroganciára utal, hogy egyesek még az irányjelzésre sem képesek. Honnan a tökből tudjam, a kishölgy/fiatalúr merre óhajt menni, ha a kiskezét is lusta kitenni?

Egyszóval: ahogy vannak tuskó autósok, sajnos vannak bunkó biciklisek is (és ha már itt tartunk: sötét gyalogosok is!) Ezeken nem lehet segíteni. A városi élet viszont sokkal egyszerűbb, ha többen bicikliznek és nem ülnek autóba. Gyorsabban el lehet jutni A-ból B-be biciklivel ugyanis. Ahhoz viszont, hogy a biciklisekre ne vérben forgó szemmel nézzenek autósok és gyalogosok egyaránt, az kell, hogy aki biciklire ül, minimális önfegyelmet gyakoroljon. Vigyázzon azokra akik nála lassabbak/gyengébbek. Horribile dictu: példát kellene mutatni…

Cradle 2009.09.21. 09:56:14

@avus: mintha pont arról pofázott volna a posztíró hogy nem a rendszeres rutinos kerékpárosokkal van baja. Te pedig saját elmondásod szerint minden nap kerekezel. Te se olvasod végig amit mások írnak.

Grigorij 2009.09.21. 09:56:20

"Mostanság mindenki erről ír posztot?"

Végre! Mert eddig mindenki bunkó volt, csak a kerékpárosok nem...

Én bicajosként, erről pofázok évek óta! Hogy a nyomorult köcsög futárok, és sajnos manapság már a trendi ufóöltözetes idióták miatt ég a komplett kerékpáros társadalom!

Hogy a faszkalapok, akik szándékosan szegnek meg minden szabályt, rendezvényeken bringát emelgetnek, tiltakoznak - miközben ők a legelemibb együttélési szabályokat sem tartják be!

És most jönnek elő a balesetek, a problémák...

A járdán száguldozás sajnos napi gond! Aki nem érti, az elviszem olyan helyre, ahol majd én lököm ki a kapualjból!

flea 2009.09.21. 09:59:14

Nem értem, mi a flame.

A poszt azt mondja, hogy aki nem tud biztonságosan biciklizni, az ne tegye, hanem gyakoroljon az erdőben egy kicsit. Ebben baromira igaza van.

Ariola 2009.09.21. 09:59:19

@teabore: tiszta Yehoda Moon. Sajnos ilyet még nem láttam a napi forgalomban :-(

Elcseszett nick 2009.09.21. 09:59:38

@avus: "...ugyanis aktívan védekezek ellene."

Hogyan? Kilövöd, aki 2 méternél közelebb megy? :)
Ilyen extra nekem is kell a bringára. :)

Én is sokat közlekedem bringával városban, de már nagyon rég nem volt semmi gondom. Egyszerű a trükk: betartom a KRESZ-t, és figyelek a többiekre, és óvatos vagyok. Járdára ha felkényszerülök, akkor lépésben megyek, vagy tolom a bringát. Múltkor meg is lepődött két gyalogos, mert nem tudtam kikerülni őket, és percekig mentem mögöttük, ők meg észre sem vették, aztán egyszercsak hátranéztek.

Funkerman 2009.09.21. 10:01:27

@flea: Csak nehogy hirtelen álljon ki egy szarvas a buszöbölbôl. A nem indexelve kanyarodó vaddisznókról ne is beszéljünk. Istenem...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.09.21. 10:02:21

Nekem vasárnapi kerékpárosként eddig csak a "kedves" gyorshajtó kertépkárosokkal volt gondom, azokkal akiknek MUSZÁJ x perc alatt odaérniük (azé' mennek bicajjal mert az gyors)! Az ilyenek szoktak ezerrel elmenni a kerékpárúton a kisgyerekek mellet, ill. jönnel szembe.

Kicsijoe 2009.09.21. 10:04:16

Keresztanyám Yarisát elég rondán megzúzta egy biciklisfutár.Dugóban állás,keri első a sorban,kis ívben szeretne jobbra kanyarodni.Biciklisfutár siet,örült sebességgel gangol el a kocsik mellett a jobb oldalon,és már nem tud megállni,oldalról,B oszlopnál telibe belerepül a Yarisba...és ezt nemsokára már szabad is nekik,minden további nélkül...Ez azért kurva jó dolog,mert pár ponton üti egymást a kresz.Én kanyarodok jobbra kisívben,de egyszerr kapok zöldet azokkal a gyalogosokkal,akik ott át akarnak battyogni.Belenézek a tükörbe (aminél eleve holttér a kerós,ha egy szép nagy fehér kisteher áll mögöttem) majd megkezdem a kanyarodást,de meg kell állni,mert a gyalogos megy át a zebrán...kivi vagyok,hogy a biciklis,aki konstatálja ,miközben 30-40-nel húz el az álló kocsisor mellett,hgy hoppácska van,hogy fog megállni.És ilyenkor nem lehet mondani,hogy az autós a hibás,mert a kanyarodás megkezdésekor még híre-hamva nem volt a biciklisnek...

gonosztojás (törölt) 2009.09.21. 10:05:54

Nem rég a Műszaki Egyetem előtti 200 méteres járdaszükületben kénytele voltam vállal feltenni egy hülyegyerek sorstársat az építkezés kerítésére, mert jött szembe mint a vakróka és bal kézzel lökdöste a gyalogosokat roppan agresszíven. Hát kénytelen voltam felkenni a metróépítés kerítésére, pedig én is kerekekezek.
Taknyolt akkoprát mint az ólajtó, de mivel jó egy fejjel magasabb voltam és nagyon csúnyán szólítottam meg, becsukta a száját.És totlta onnantól. Könyörgök, addig nem lehetett volna azon a szar 200 méteren? megjegyzem 10-ből csak kb. 4 száll le, a többi cikázik a gyalogosok között.

Art Mooney 2009.09.21. 10:10:27

jo a poszt. vegre egy gondolkodo ember.

ZKW 2009.09.21. 10:11:22

@Kicsijoe: És lehetne folytatni a példákat minden oldalon. Általánosítani nem kéne szerintem. A legtöbb kerékpárosnak van jogsija (bizony). Minden autós egyszer csak gyalogos lesz. Hétvégén bringázik a gyerekkel. Lehet, hogy lámpa nélkül, és a gyerek mellett, mert nem gondolja, hogy a szembejövőnek el kéne férnie. Miközben autósként nappal a mobillal a fülén kanyarodik, meglepődik a zebránál a gyalogosokon, és bringaúton parkol. Csak a más hibáját vesszük észre, a magunkét soha... És erre jön az önbíráskodás...

MEDVE1978 2009.09.21. 10:11:56

Előrebocsátom, hogy nem vezetek és nagyon megvetem azokat az autósokat, akik agresszívan ledudálják a kerékpárost vagy a gyalogost (volt olyan eset, hogy zebrán sántikáltam át sportsérülés miatt zöldnél, amikoris a kedves kanyarodó terepjáróból édesanyámat szidták, hogy milyen lassú vagyok).

Szóval helyszín Kopaszigát. Esemény: élő Duna napja.
Az OK, hogy a helyszínre vezető gyalogúton nem lehet közlekedni, mert másodpercenként csöngetnek le a biciklisek (szokásos megoldás: út fele bicikliút, másik fele gyalogút). Ezt még megértettem, mondván, igen, ez kerékpárút, azért van kitalálva, hogy biciklizzenek rajta.
De aztán bementünk a Kopaszigáti parkba, ahol már nincs bicikliút, viszont a gyalogosok koncentrációja nagyságrendekkel nagyobb. A bejáratnál külön kialakított biciklitároló. Kb. a kerékpározók kétharmada rakhatta le a bicaját, a többieket nem érdekelte a tömeg, továbbra is nyeregben járták be a rendezvény területét (természetesen gyök kettő sebességgel, mert olyan sokan voltak, ellenben intenzíven csöngetve).

Sajnos rengeteg bunkó biciklis van és úgy tűnik, hogy félnek a még bunkóbb és járművük miatt nyilván veszélyesebb autósoktól. Éppen ezért mostanában megfigyeltem, hogy a járdán száguldozás lett a sikk. Sokat járok a Krisztina tér környékén. Kialakított bicikliút van a Krisztina körút bal oldalán, amely egy idő útán átmegy a jobb oldalra (és ha jól tudom az Attila úton folytatódik).
Ettől függetlenül a biciklisek nagy része nem megy el az Attila út felé, hanem a járdán folytatja a Krisztinán, nagy sebességgel, csöngetve.

liksoft 2009.09.21. 10:15:01

Mivel én is ott vagyok mindkét oldalon, tudom mennyire törékeny a kerékpáros. Ugyanakkor mekkora az önbizalma, és mennyire tudja, a KRESZ szerint hol és mikor van előnye. Csak a forgalmi helyzetet felejti el. Leginkább, hogy Ő mennyire jól lát, és hall (ha nincs a fülében üvöltő dugó), míg autós kollégája ezt csak korlátozottan tudja megtenni. Ebből adódik időnként halálos gázolás is. Legveszélyesebbnek tartom, mikor járda és kerékpárút együtt fut az út mellett. Ilyenkor az autósnak jobbra kanyarodásakor elsőbbséget kell adnia a gyalogosnak és kerékpárosnak. Többször láttam már, hogy kerékpáros itt épp rágyorsított, hogy az utolsó gyalogos után (amire várt az autós) még elsuhanjon a kereszteződésben. Csúnya csikorgás az eredmény. Miért? Mert a gyalogosok között a száguldozó kerékpáros kiszámíthatatlan, így az autós nem számít rá. Nem is látja, de a kerékpáros igen! Ennek ellenére elsőbbsége tudatában óriási mellénnyel megy. (Erről a klasszikus vicc jut az eszembe: Nem vak ez a ló, hanem bátor....) Ennek orvoslására volt egy ötletem. A kerékpárosnak NE legyen elsőbbsége, hiába halad egyenesen tovább. Szálljon le, vagy tegye le a lábát, menjen gyalogos sebességével, tolja a drótszamarát, és elsőbbséget kap. De ne száguldozhasson keresztül a kereszteződésen, mert egy ilyen alkalmával esetleg teherautó hátsó kereke alatt találja magát. Volt már hasonló! És ez NEM CSAK a kerékpárosnak rossz!

Elismerem, igaz, hogy a kerékpár egyre fontosabb közlekedési eszköz. Viszont a törékenysége miatt a többi jármű között le kéne tudni mondani időnként az elsőbbségről! Sokkal hosszabb életben reménykedhet az ilyen kerékpáros. Igaz, egy-egy út alkalmával 4-5 percet is veszíthet, de biztonságot nyer vele, ráadásul az autós kollégák nem fogják a legközelebbi édes felmenőjét szidni.

Kicsijoe 2009.09.21. 10:16:21

ÉS ha már a biciklisek által okozott balseteknél tartunk : számtalan olyan baleset van,ahol a jómadár nem szerepel a statisztikában.Pl lámpával nem védett zebrán a jómadár átteker körülnézés nélkül,mert neki az jár,az érkező kocsi satuzik,mögötte jövő seggberúgja,ahogy kell,biciklis elteker vidáman,és máris nincs benne a statisztikában,a betétlapot az adja,aki megóvta a környezettudatos tyúkszaros életét.

De az új rendeletet,hogy a kerós csalinkázhat a jobboldalon nagyon egyszerűen lehet bojkottálni : én évek óta kínosan jobbratartva vezetek,hogy ne tudjanak elémkampalyogni a piros lámpánál.Mellettem aztán senki nem fog elmenni jobbról.És semmi rosszat nem teszek,csak tartom,amit a kresz elvár: a jobbratartást :D

ZKW 2009.09.21. 10:19:35

@liksoft: "Ennek orvoslására volt egy ötletem. A kerékpárosnak NE legyen elsőbbsége, hiába halad egyenesen tovább. Szálljon le, vagy tegye le a lábát, menjen gyalogos sebességével, tolja a drótszamarát, és elsőbbséget kap" - Bravó! Így biztosan sokan átszoknak majd a kerékpárra, és csökken a dugó Bp-en. Látom a szemem előtt, ahogy békés polgárok tolják a biciklijüket a munkahelyre, persze vannak, akik megátalkodott gyalogosok maradnak. Ők nem tolnak semmit. Persze a dugók is megszűnnek.

aachi2 2009.09.21. 10:20:28

@Kóser Malac: "Az ilyenek szoktak ezerrel elmenni a kerékpárúton a kisgyerekek mellet, ill. jönnel szembe."

ez a kedvencem, amikor a kerékpárúton kóvályognak a gyalogosok. :)

ZKW 2009.09.21. 10:21:54

@Kicsijoe: "De az új rendeletet,hogy a kerós csalinkázhat a jobboldalon nagyon egyszerűen lehet bojkottálni : én évek óta kínosan jobbratartva vezetek,hogy ne tudjanak elémkampalyogni a piros lámpánál.Mellettem aztán senki nem fog elmenni jobbról." Ennél nagyobbat sose élvezzél.

Masni 2009.09.21. 10:23:02

@2s1én: azért, amiért most a Margit hídon rendőrök vigyáznak, hogy ne kerekezzenek ott a biciklisek. Elég abszurd, hogy egy-egy helyen kötelező a járdát használni, máshol meg tilos? A gyalogos teljesen kiszámíthatatlan (nagyon helyesen, nehogy már korlátoznia kelljen magát egy tök normális hétköznapi tevékenysége során), így a járda+bringaút együtt teljesen használhatatlan (Magyarországon, mert Amsterdamban tök megszokott).

A cikk amúgy tele van hangulatkeltő elemekkel, és nehezen hiszem, hogy az írója valaha szeretettkedvelt/elviselt/objektívan szemlélet bármilyen olyan csoportot, ami nem PONT olyan, mint a sajátja. Ez teljesen normális és érthető - volt, néhány száz évvel ezelőttig. A csoport tagjai megkülönböztették magukat egy másik csoport tagjaitól, akiket borzalmasnak, csúfnak, más istenekben hívőnek, ellenségnek tituláltak. Szerintem 2009-ben ez már nem létfeltétel, mint ahogy nem járunk esőtáncot sem, hogy az istenek bőkezűen mérjék a csapadékot.

Amúgy pedig:
1. először volt a gyalogos
2. lovas,
3, szekér,
4. kerékpár
5. motorizáció.

Természetesen az autó a legerősebb. De ezzel az erőfölényével nem lenne szabad visszaélnie.Erősebb segíti gyengébbet. Nekem soha nem esik nehezemre kikerülni egy biciklist, lefékezni a zebránál. Mindig tudatában vagyok annak, hogy a kerülésnél nekem csak a szervót kell használnom, a zebránál pedig a féket. Mindkettőt sokkal kisebb erőfeszítéssel működtetem, mint mondjuk a pedált. Ráadásul mindkét cselekedetnél 2 percet vesztek összesen a 30-40 perces menetidőből. Ugyanígy nem kapok dudálógörcsöt egy-egy ügyetlenebbül parkoló autóstól. Az is igaz, hogy igyekszem jól beosztani az időmet és elegendő időt számítok egy-egy úthoz.

Kicsijoe 2009.09.21. 10:25:03

@liksoft: Eleve a biciklis a feketebárány.Nem életszerű a szabályozás.Azon mindenki hőbörög,ha a járdára engedik őket.Ugyanakkor senki nem veszi tudomásul,hogy ha meg az úttestre,akkor az ugyanolyan,mintha a járdára engedték volna,csak az úttesten "ő a gyalogos".Tanulóvezető koromból van erről egy jó sztorim.Piciny városunkban van egy jó meredek szerpentines kaptató,1,5-2 km hosszú,két keskeny sáv,oldalt nincs padka,csak árok,egy le,egy fel,záróvonal végig.Mentünk a tanulóautóval felfelé,és a szerpentin elején kikanyarodott elém egy nénike egy Camping tipusú klasszikus kiskosaras biciklivel.Sportos volt a mami,ment vagy 4 km/h-vel,ami őszintén szólva tényleg nagy teljesítmény egy 8%-os emelkedőn az ő korában.Ugyebár tankocsiban be kell tartani a kreszt : biciklist úgy előzünk,hogy fél kocsinyi helyet meghagyunk.Igenám,csak ugye az embernek drágább rongy élete,és nemszívesen hagy ki ennyi helyet egy szerpentinen,ahol jöhet szembe a távolsági busz is.Nekem ráadásul bigott,öreg oktatóm volt,mikor kérdeztem tőle,mi legyen,közölte,hogy mi lenne?Meg tudjuk előzni biztonságosan?NEM.Akkor követjük.20 perc alatt tettük meg a két kilométert,én így még életemben nem izzadtam,a lábam görcsöt kapott a kuplungon,mire felértünk,és egyhuzamban attól rettegtem,hogy a mögöttem dudáló 20-30 autós valamelyikénél elszakad a cérna,kipattan a kocsiból,kitép,és agyonver ("jogos" lett volna).Na,erre mit mondanak a biciklisek?Ilyenkor mi a jó megoldás?

Wendriner Tódor Emánuel 2009.09.21. 10:25:16

melysegesen egyetertek, en is bringazom, de en videken, kulfoldon turazom. annyival azert kiegeszitenem, hogy a futarok sem valok a varosba, emberek, autok koze, amig atmennek a piroson, hol a jardan, hol a zebran, hol az uton tekernek, bevagnal gyalogos es auto ele egyarant. a varosi bringas futarnak leteleme a pofatlan, szabalyszego, veszelyes kozlekedes es mint ilyet, oket is jol szajon kene vagni. bringa _nem_ valo varosba, kesz.

dw1 · http://bpcity.hu 2009.09.21. 10:25:40

pont arról szól a holnapi critical mass, hogy azok is tegyenek végre a kerékpározásért, akiknek hatalmában áll.

- hiába vigyáznak a bringások
- hiába vigyáznak a buszsofőrök
- hiába vigyáznak az autósok
- hiába vigyáznak a gyalogosok

egymásra, ha sok-sok esetben a konfliktus bele van kódolva a napi közlekedésbe azáltal, hogy nincs megfelelő infrastruktúra.

a megfelelő infrastruktúra nem egy sárga csík egy lehetetlen járdán, ahol minden kereszteződésnél elüthetnek, hanem az, ami a biciklist az útra, az autók mellé (tehát nem elé meg mögé) helyezi, hanem mellé.

a bringának nem a bringajárdán (járdára helyezett biciklisáv) a helye, hanem az úton, hiszen az autók és a kerékpár között kisebb a sebességkülönbség mint a gyalogos és a kerékpáros között.

ezt nem értik meg és nem fogják fel pógármesterék.

amióta a CM létezik rengeteg, talán több száz kilométer utat újítottak fel a fővárosban.

amióta a CM igazán nagy tömegeket mozgat meg, azóta is több nagyobb utat újítottak fel és szinte sehol sem gondoltak a biciklistákra (kivétel mondjuk az Alkotmány utca vagy a Gogol (?) Újlipótban).

kifejezetten szégyen amit a rakparttal művelnek.

amelyik főút mellé nem kerül bringaút a felújításakor (kiskörút, hello, veled mi lesz végül?) oda a következő felújításig nem is fog, vagy csak belegányolják újabb veszélyes pontokat teremtve.

a rakpart többmint fél éve húzódó kálváriájának eredménye, hogy sokan inkább a főutcát és a bem rakpartot választják a döbrentei tér és a batyi között, mert ott lehet menni, aszfalton lehet menni és nincs offroad élménye az embernek.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.09.21. 10:25:57

@aachi2: Ja bocs, nem voltam világos. A kisgyerek is bicajjal van, hétvégéről írtam...

Bit Rot 2009.09.21. 10:26:29

"Néhány rossz péda, messze a teljesség igénye nélkül:
Az Andrássy úti bringaút halálos, ugyanis az anyósülésről kipattanó egyszerű utas nem is számít a háta mögül érkező kerékpárosra. A kerékpáros sem számít a kinyíló ajtóra."

Ez pontosan így van! Bár az okosabb kerékpáros gyanakszik, és óvatos.
De ez vicc: ha az Andrássyn a kerékpáros a járdán megy, akkor bunkó, és takarodjon. Ha a saját sávjában, akkor az életét kockáztatja. Ha az autók között, akkor halálfélelemben szintén kockáztatja az életét.

Hát akkor már inkább legyek bunkó! Egyszer mentem eddig ott, akkor a kerékpársávban, de szerintem hanyagolni fogom.

Funkerman 2009.09.21. 10:27:40

Egyébként nem tudom mi értelme volt ennek a posztnak.
Ezeket a dolgokat már 25 blogon, oda-vissza kitárgyalták, megfröcsögtették, stb.
Sokkal célravezetôbb lenne, ha mindenki saját magával lenne elfoglalva ilyen szinten, mint ahogy itt fröcsögnek egyesek.

pelinkovac 2009.09.21. 10:29:27

Én a kutyatartást nem támogatom. Ha már arról van szó, hogy ki mit nem szeret/ellenez a belvárosban...

Masni 2009.09.21. 10:33:16

@Kicsijoe:
Szerinted tényleg ez a vezető baleseti ok? Nem a zebrán gyalogost elütő, szabálytalanul előző, elsőbbséget a másiknak (nem csak a kerékpárosnak, gyalogosnak, hanem a másik autósnak) meg nem adó? És ha csak az utóbbi 4-5 évben vannak kerékpárosok nagy számban, akkor 5 évvel ezelőttig Statisztika 2002-ből (tudom-tudom, a KSH is a gyalogosok és a bringások pártján áll):
Az elmúlt évben 19 686 személysérüléses baleset történt. A súlyos sérüléses
balesetek száma 4,6%-kal, a könnyű sérüléseseké 6,9%-kal nőtt az azt megelőző

évhez viszonyítva.

A balesetek száma a 2001. év adataihoz viszonyítva – kivéve Nyugat-
Dunántúlt, ahol közel azonos – minden régióban emelkedő.

A balesetek több mint 69%-a lakott területen belül történt. A közúti forgalomban a haladó járművek 10 180 alkalommal ütköztek, ebből 64 alkalommal vasúti
járművel. 2002. évben 3933 olyan baleset következett be, amikor gyalogost ütöt
tek el, ebből 352 esetben halálos volt a gázolás.

A balesetek 78,9%-át személyszállító járművek okozták, a gyalogosok 10,2%ban voltak okozók. A járművezetők okozta balesetek elsősorban a sebesség nem
megfelelő alkalmazásából (29,1%) adódtak. Leggyakrabban nem az útviszonyoknak megfelelően választották meg a sebességet.

100 balesetből 12,4 ittassággal függött össze. A balesetek számának növekedésénél nagyobb arányban, 14,1%-kal nőtt az alkoholos befolyásoltság miatt bekö vetkezett balesetek száma a 2001. évhez képest. Az alkohollal összefüggő balesetek 7,1%-a halálos kimenetelű volt, míg ez az arány az összes balesetnél 6,4%, ami önmagában is riasztó. Területi bontásban vizsgálva az adatokat, az ittasan
okozott balesetek Békés megyében voltak a legsúlyosabbak, ahol az ilyen balesetek közel 13%-a volt halálos kimenetelű.

forrás:portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,116232&_dad=portal&_schema=PORTAL

Masni 2009.09.21. 10:34:35

@Masni: wow, valahogy kiszedtem egy saját mondatomat. :)
"És ha csak az utóbbi 4-5 évben vannak kerékpárosok nagy számban, akkor 5 évvel ezelőtt miért nem volt sokkal kevesebb a baleset?
Statisztika 2002-ből (tudom-tudom, a KSH is a gyalogosok és a bringások pártján áll):"

kispista2 2009.09.21. 10:35:16

@Kicsijoe:
"zebrán a jómadár átteker körülnézés nélkül,mert neki az jár,az érkező kocsi satuzik,mögötte jövő seggberúgja,"

Követési távolság? Az ilyen idióta akkor is beleszállna a másikba, ha egy gyalogos miatt fékezik az első autó, mit az a valóságban gyakran meg is történik. Zebra előtt főleg számítani lehet az előtted haladó hirtelen fékezésére! Kerékpárossal még nem láttam ilyen esetet, de gyalogosként már történt velem ilyen, elöl megállt egy külföldi (miután 10-en fékezés nélkül átmentek előttem), majd kb. a 4. kocsiba belecsúszott valaki! A külföldi nem fékezett hirtelen, lassan állt meg.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 10:37:13

Érdekes ez a magyar nyelv!

Már a megszólítás is:

"Bunkó brigások"

1. Minden bringás bunkó
2. A bringások bunkó részéről van szó, léteznek nem bunkó bringások is.

Ezekből mégis botrány lenne, pedig a 2. pont itt is igaz:

Bunkó szlovákok,
bunkó magyarok,
bunkó zsidók!

foodlfg 2009.09.21. 10:38:05

Nem tartozik a bejegyzéshez annyira, de pont pénteken tekertem az Árpád híd felé matricáért a Szegedi út (asszem az, de nem szoktam nézni) melletti kerékpárúton és velem szemben jött (neki az út baloldalán) egy babakocsis anyuka a kisgyerekével. :DD
Azért azon így felröhögtem, mint Malcolm Reynolds, amikor meglátja Summer Glau pucér testét a hűtőkonténerben. xD
(Firefly hasonlat)

Jó, nem volt probléma, mert nagyon faszántos biciklis vagyok és az út is teljesen egyenes, de azért úgy próbáltam belegondolni a csaj logikájába, hogy miért éppen azt az utat és miért éppen a bal oldalt választotta. Az úgy poénos volt. :DD

Azért ott elég nagy sebességgel mennek a biciklisek, mert faszántos az út, ezért én nem is mernék a helyében gyalog felmenni rá. De ő tudja... :D

videkicsavo 2009.09.21. 10:39:19

Kedves utcamacska

ha akarom ertem amit irsz de ha akarom vegtelenul felhaborit...a budapesti kozlekedessel a legfobb problema szerintem hogy senki nem figyel senkire.
szemkontaktus udvariassag szabalyok alapszintu betartas es szemkontaktus szerintem elegendo.

nem anyazni a masikra hanem megprobalni megerteni.

udv

ave 2009.09.21. 10:39:54

Kivancsi vagyok a Del-Francia kisfalvakban ahol egybol az uttestre nyilik a kapualj, szoval ott is hasonloan ovatlanul lepne ki emberunk?
Mindenki vigyazzon magara is, szerintem, ne varj ezt csak masoktol.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.21. 10:40:45

@kispista2: Jellemző. Mindenki más hibás, csak a biciklis szent és sérthetetlen.
Járdán áttekerni AKKOR IS TILOS, ha valaki más valamilyen más szabályt megszeg.

A sötétzöldeknek pedig üzenem, hogy nem az a baj, hogy az autók benzinnel mennek, ha elektromosak lennének, vagy pedállal kéne azokat is tekerni, ugyanúgy gond lenne kerülgetni az autók közt bénázó autista bicikliseket.

Aki szerint meg az a környezetvédelem, hogy egy sávban feltartunk 10-15 kocsit 15-el pöfögésre kényszerítve őket, azt tudom sajnálni.

Kentetsu 2009.09.21. 10:40:52

Látom népszerű téma a fővárosi közlekedés és a kerékpárosok vannak éppen terítéken.Sajnos tényleg van egy szűk réteg akik a kerékpározást mint előnyt élnek meg.Ők úgy gondolják nekik mindent szabad,mert bringára ültek.Az autós vigyázzon rá,a gyalogos meg magára,ő meg száguldozik össze - vissza!
Mi "normális" bringások,meg miattuk szívunk mindenhol.Bevallom én is előzöm a dugót jobbról és beállok az elejére,buszsávban tekerek,ha nincsen bringaút,de mindig elengedem a buszt és igyekszem nem feltartani és fékezésre kényszeríteni az autósokat ( én is vezetek néha ).Az anyukának szive joga gyermekét bringával vinni.Legalább megszokja a gyermek és ő is mint közlekedési eszközként fog gondolni a bicóra.Nem pedig egyedül a kocsiban vergődő városlakó lesz,aki a fél életét a dugóban tölti.
A fővárosi közlekedés egyetlen megoldása az lenne,ha minden olyan autós aki elhagyja a külső gyűrűket és egyedül ül az autóban,az fizessen..
Amerikában külön sávban haladhatnak azok,akok többen ülnek az autóban.
Ha nincs annyi soloban kocsikázó,drasztikusan csökkenne az autók száma a városban.Én igyekszem hazafuvarozni a velem lévő társaságot ( ha kocsival vagyok ),mert utálom,ha egyedül pöfögtetem agyon a várost....
Ennyi lenne a megoldás a főváros közlekedésére:
-Felveszlek titeket az " Osztyapenkónál" és bemegyünk együtt,az úgyis csak 4buszmegálló nektek,aztán holnap meg te jössz kocsival.Ok? ...

Kevesebb károsanyag,kevesebb egyéni költség,csak sajnos össze kellene hozzá fogni.Arra meg képtelen a magyar....
Marad az életveszélyes ,extrém sport...a városi kerékpározás....

Verzoo 2009.09.21. 10:42:42

@CyberPunK: Én meg állitom, hogy a bringások háromnegyede bukna a kreszvizsgán ha nem több....
Egy másik probléma: Mutasson nekem valaki egy olyan biciklist akinek van kötelező biztositása....
Kb 2 hónapja állok a dugóba egyszer csak elszáguld mellettem egy bringás és azzal a lendülettel el is vitte a tükrömet... Persze megállni valahogy elfelejtett....

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2009.09.21. 10:46:42

Miert gondolod, hogy ha tele van az orszag hulye autosokkal, akkor nincsen tele hulye kerekparosokkal is?!?
En kerekezek, de mas kerekparosok sokkal veszelyesebbek ram neha mint az autosok. Az autosoknal latok egyfajta fejlodest, tolerancia teren, de ez a kerekeseknel forditottan aranyos...

firefly 2009.09.21. 10:47:37

Üdv! Autózom, és kerékpározom is. Azt hiszem nem vagyok elfogult egyik oldal irányában sem. De... Autóban ülve naponta több ízben találkozom azzala helyzettel, amikor a kerékpárút keresztezi az autóutat, és a kerékpárúton ott a bazi nagy "macisajt", s ennek ellenére szétnézés, lassítás nélkül áthajtanak rajra. Ezt napi gyakorisággal látom, és már számítok erre, csak ezért nem rosszab a halálozási statisztika. És ami megdöbbentő, nem fiatal bringabetyárok, középkorú urak, hölgyek, olykor gyerekkel. Na ez az, ami autósként felháborít.

Mon3 2009.09.21. 10:49:42

@vargatom: Látszik, hogy mindig az autóban mereszted a segged. 1. Menjél végig a kiépített bringa úton. A Fő téren van pár méter kockakő, utána sima közútra van terelve a kerékpáros (nagy kiépítettség!!!!)
Mivel a rakpart sokáig le volt zárva, ezért az általad említett részen minimális volt a forgalom. Gyakorlatilag csak a szigetre lehetett rajta eljutni. Nagyon ügyes vezető lehetsz, ha zavar néhány kerékpáros (nem tekintve a tényleg balfék bringásokat), vagy olthatatlan gyűlöletet érzel a kerekesekkel szemben, amit kezelni kéne, vagy mivel tudod, hogy szívinfarktust kapnál, ha kerékpárra pattannál, egyszerűen irigykedsz.

Nick Leeson 2009.09.21. 10:55:44

Az a legnagyobb baj, hogy a biciklis nem fogja fel, egy autó holtereiben egy fél critical mass elfér. Ő csak megy mint a vaklégy, de arról meggyőződni, hogy az elsőbséget megadták-e az már nem fontos.
Mióta a biciklis lett kikiáltva a a város "megmentőjének" (környezetszennyezés), azóta azt hiszik bárhol bármit megtehetnek. Találkoztam már 1+1 sávos (nem egyirányú) úton az út közepén (felezővonalon) bicikliző emberrel is. Ha meg nézeteltérés támad velük, akkor olyan állat agrasszívak lesznek, hogy az hihetetlen! Bebeszélik magunknak, hogy mindenki más szar szemét, mert szennyezi a környezetet ezért ők az istenek.

Szerintem az autós társadalom lassan javuló félben van. Most évek kellenek ahhoz, hogy a biciklisek meg legyenek regulázva.

Egyébként szerintem egy épeszű ember, attól teszi függővé a közlekedési eszközt, hogy hova és milyen útvonalon akar odajutni... A "márpedig én mindenhova biciklivel járok" egyáltalán nem célra vezető...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.21. 10:59:04

a tényleg létező barmokról annyit, hogy ha engem megint majdnem elsodor egy legalább 20-szal tépő kölyök, aki nem akárhol, hanem a művész mozi előtti tömegben száguldott át, akkor én lazén utána fogok nyúlni nyakmagasságban a kampós végű esernyőmmel... aztán majd meglátjuk.

avus · http://avus.blog.hu 2009.09.21. 11:07:13

@Cradle: Én meg mintha azt próbáltam volna fejtegetni, hogy nem igaz, hogy Bp-n veszélyes biciklizni...

rez 2009.09.21. 11:09:06

@ehhh: "Legyszives hozz fel egy olyan peldat, ahol halalosan gazolt a biciklis. Na jo, hozz egy olyan, hogy csak megserult a masik, karcolasnal jobban."

1997. augusztus 13. - Tóth Pál MSZP-s országgyűlési képviselőt Miskolcon, zebrán áthaladás közben elütötte egy kerékpáros. Súlyos fejsérüléssel vitték kórházba, ahol 1997. augusztus 18-án belehalt sérülésébe.

Spirituális Kotlós 2009.09.21. 11:14:09

Kis sziveim, intelligens netkommunikáció azzzarrrróóószóóóólll, hogy trágárkodás nélkül is el tudod magyarázni a másiknak, hogy miért nincs igaza, szerinted, vagy miért van, szerinted. Ez volna a TÁRGYALÁS TECHNIKA lényege.
Engem csapott már el bringás III. kerületben buszmegállóban a járdán. nekiestem a megálló oszlopának, könnyebb zúzódások, lightos karma.

Nem akartam lerángatni a bicajról és agyonpumpálni a kis fejét, de jól esett volna, egy bocsaneharagudjelnézést.

Fickó, idézem: "Álljáarrébbmitképzelllssz?"
Na ez kérem egyéni morál.
KRESZ ismerete, undsoweiter....

tehát először ismerni kell a terepet és a bringás közelkedés alapjait
utána meg betartani ezt
vélhetőleg a fickó zsigerbunkó volt így is úgyis, gyalog is kocsiban is. más kérdés, hogy egy városban bent, gyorsforgalmú helyeken nagyon nehéz a bicajosnak sokfeé figyelnie, nem biztos, hogy minden terep alkalmas erre.
Ahogy Hármashatár-hegyen is,a hol a zöld terepen bringáznak sokan, 200-al göröngyökön le, láttam már többször ahoyg aképességeit rosszul felmérő srác elsüvítette az erdőjáró gyalogost. Túlélte, de nem volt vidám.

fda 2009.09.21. 11:14:43

Nem olyan rossz lenne ez az írás, de megint kicsit egyoldalú.
Szítja egymás ellen az autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat, ahelyett hogy azt mondá, hogy kultúráltan kell közlekedni, bármit vezetsz éppen.
Sok buta száguldó kerékpáros van, ez tény. Én azonban emellett láttam már legalább annyi buta száguldó autóst, és buta száguldó motorost is, sőt még olyan embert is, aki bután (=nem megfelelő helyen) sétáltatta a kutyáját.

papamaci1 2009.09.21. 11:15:05

A Karinthy F. úton, a Bartók Béla úton, a Móricz Zs. kőrtér és a Kosztolányi Dezső tér , Gellért tér vidékén ÉLETVESZÉLYES GYALOGOSNAK LENNI. Nem csak a kerékpárok, de a motorok, robogók miatt is. Ezek is a járdán közlekednek. Hogy a kerékpárokon nincsen semmilyen lámoa ? Az csak természetes .Hogy röhögnek a KRESZ-en ? Naná....
Ime a liberalizmus hozadéka....mindent szabad.
eggondolom , hogy egy -a végén piros rongyot fixál-. bottal, seprűnyéllel, doronggal, vasvillával közleledjek...

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.09.21. 11:15:57

ehhh 2009.09.21. 09:36:43
Legyszives hozz fel egy olyan peldat, ahol halalosan gazolt a biciklis."
gúgli a te barátod is!

"Kerékpáros gázolt a Duna-hídon
2008. július 6. 16:30 Noszlopy
BAJA | Gyalogost gázolt el egy 11 éves kerékpáros fiú ma (vasárnap) délben a bajai Duna-hídon."

Kerékpáros gázolt autót(!!!)
2009-08-26 09:34:07 - Baranyanet

Gyalogost gázolt a kerékpáros Kiskunfélegyházán
2008. április 29. 20:40 Noszlopy

Kerékpáros gázolt teherautót!
Kemenesmihályfán egy kerékpározó férfi belerohant a szabályosan várakozó tehergépkocsiba (hirado.hu)

folytassam ti ártatlankák...

gúgli >> "kerékpáros gázolt" lehet szemezgetni!

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.09.21. 11:16:35

szóval van itt elég, lusta voltam addig olvasni míg van benne halál...

fda 2009.09.21. 11:16:43

@rez: csak zárójelben: láttad, hogy a példád elmúlt 12 éves? Ezalatt történt néhány autós és motoros baleset...
Az is igaz, hogyha a kerékpárok 1 tonnásak lennének, a sokak által használt járdán száguldó tank-stílusban azok is sokször ölnének.

papamaci1 2009.09.21. 11:17:15

@vargatom:

Az egész budai dunapart a bunkó kerékpárosok birodalma.... :-(

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.09.21. 11:18:01

jaja de mégis! kb 10 link...
szinte pont 1 éve!

Kerékpáros gázolt halálra egy nőt Minajnál

2008-09-22 20:30:35

Halálos sérülést szenvedett egy asszony, amikor egy kerékpáros fellökte őt az ungvári járási Minaj és Ketergény között.
www.karpatinfo.net/article75564.html

flea 2009.09.21. 11:18:26

@Funkerman: az "erdőben" nyilván nem szó szerint értendő. Én pl. a Balatonnál tanultam meg nyaranta biciklizni, kezdetben egy olyan földúton, amin még a mentő is tízzel ment (viccen kívül), később aszfalton, még később közúton, de rendkívül kicsi forgalom mellett.

Budapesten nyilván nehezebb a dolog, de aki a forgalomban akar megtanulni biciklizni, annak nem fog sikerülni. És áldott szerencséje, ha nem azért nem, mert előbb halálra gázolják, vagy éppen ajtózzák.

papamaci1 2009.09.21. 11:19:46

@ehhh:

Nos miután a kerékpáros tömege jóval kisebb és a sebessége is alacsonyabb, szerencsére kevesebb a baleset. De azért egy tipegő kisgyereknek, egy babakocsinak az is elég...

b.juha 2009.09.21. 11:20:53

rutinos bringásként nem érzem magam megszólítva, szóval röviden - aki a járdán a száguldozik, azt nyugodtan le lehet rángatni a bringáról.

Minimális utánanézéssel kiderül, hogy a CM nem csak a jobb bringás infrastruktúráért küzd, hanem ugyanúgy promotálja, hogy mindenkin legyen lámpa, ne járdázzon, vagy csak nagyon lassan, stb.

Fel kéne már fogni, hogy aki bunkó, az bunkó is marad, függetlenül attól, hogy gyalog, bringával, robogóval, motorral, autóval, vagy épp busszal jön.

múlt pl egy BKV busz szorított először a belső sávba - gondoltam nem lát, úgyhogy balra húzódtam és előre, így már biztos látott, de azért csak áttolt a szembe sávba, ahol persze épp zöld volt... szerencsére normális autós jött szembe, és hagyott helyet.

vagy pl épp múlt hétvégén jöttünk ki a hősök teréről biciklivel - hölgy kiteszi utasát, majd továbbra is a járda felé tekintve és integetve visszasorol a forgalomba, úgy, hogy közben balról - jól láthatóan - jöttünk bringával.

szerencsére, hála a CM-nek és az egyre több bringásnak, az autósok is egyre jobban odafigyelnek - ezt kéne erősíteni, nem az ellentéteket szítani. valahol mindenki elkezdte, inkább segíteni kéne nekik, hogy mielőbb beilleszkedjenek a forgalomba. (csak az idealizmus!:) )

Pepe135 2009.09.21. 11:21:17

Minden járműre jogosítványt és rendszámot!!!!

És igeis fizessen adót az utakért a biciklis is, ha közutat használ!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.21. 11:21:59

@avus: tényleg kevés időd volt, pl. el sem olvastad, amire "írtál" :) (vagy inkább fröcsögtél)

ajánlom boylepke 2009.09.21. 09:31:39 kolléga példáját!

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:22:56

"""Bunkó bringások!
2009.09.21. 08:00 Utcamacska"""
vs.
"""akkora durung (direkt nem bunkót írok - annak legalább feje van, s így esélye a gondolkodásra!)"""

hö, hö-hö...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:24:01

@Jobb híján MDF-es:

és legfőképp: bunkó bunkózók!
:-P :-D

Man in love · http://csajoknakmondom.blog.hu 2009.09.21. 11:25:24

@Ted Striker: Volt bizony már halálos gázolás bringával nem is egy. Néhány éve pl. egy vidéki országgyűlési képviselőt ütöttek el, aki meghalt. Nem találom sajnos a linket.

Ettől még érdekes a post, s még érdekesebbek a hozzászólások. Sokat lehet belőle tanulni, hozzászólni már nem szeretnék. Bringázom 4 éve a városban, van jogsim is. Sokszor ütöttel el majdnem, s egyszer ütöttek el tényleg az Andrássy bicikliúton, rajtam múlt hogy élek, vagy nem sérültem súlyosan, s nem a szabálytalan autóson, aki szemből, záróvonalon át balra fordult (azóta erre is figylek ott). Szerintem is az a legveszélyesebb Bp-i bringaút, de nem az egyetlen életveszélyes sajnos. Én ott bizony a kocsik közt megyek, havi két anyázást megér az életem.

Csak annyit tennék hozzá, hogy vigyázzatok magatokra is, meg egymásra is (meg rám is, én is vigyázok). S akkor jobb lehet minden. A fröcsögés, meg az anyázás nem segít, s attól még ugyanúgy meghalhatsz, vegy megölhetsz valakit. Megéri?

Egyébként tényleg sokmindent lehet ilyenekből tanulni, ha odafigyeltek, s jól szűrtök.

blah 2009.09.21. 11:25:34

Azt kéne látni, hogy Magyarországon úgy általába véve gond van a közlekedési kultúrával. Nem egymást segítjük a közlekedésben hanem mindenki rohan, szarik a másikra, mindig a másik a hibás. Ez a gyalogosoktól az autósokig mindenkire igaz. De ezt a véleményt el lehetne sütni a közélet sok más területén is. Ilyenek vagyunk, egy nagy seggfej nép.

sanyix 2009.09.21. 11:26:21

Akik a bicikliúton szédelegnek, és elcsapja a bringás, az jól is van. Mi a faszt keres a gyalogos a bicikliúton ha nekik mindenfelé van hely ahol mehetnek?

Ha meg a biciklis járdán megy, addig ne pofázzon egy köcsög se amíg nincs mindenhol bicikliút is (jaa nekem mindent a biciklis meg repüljön?).

Egyébként gyalog mi a faszért nem lehet egyenesen, nem szédelegve, nem egymás mellett sétálgatva teljes járdát elfoglalva menni? Ugyanis még gyalogossal szemben is akadályozza a haladást.

Az autósok közt sokkal több a büdös bunkó faszparaszt, ezt tapasztalom amikor én autózom, akkor is mikor bkvzom, és mikor biciklivel, vagy gyalog megyek, ők meg főleg kussoljanak(márpedig ők pofáznak a legnagyobb arccal).

rez 2009.09.21. 11:26:41

@fdavid: ehhh kérése nem az időpontra vonatkozott, hanem tényt kért, s nem egyéb járműről...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:27:57

"""A fanatikus beszólós bringabuziknak pedig üzenem: NEM RÓLATOK van szó."""

tenksz. :-)
a lámák egyébként nálam is kib*sszák a biztosítékot, legyen szó gyalogosról, bringásról, autósról...
de akkor miért úgy kezd a cikk, hogy "bunkó bringások!"? miért nem úgy, hogy "bunkó f*szul közlekedők!"?? :-P

nahát-nahát 2009.09.21. 11:28:05

Nem értek egyet! Ha minden kerékpáros szabálytisztelő (ismerő!), udvarias és jól képzett lenne... ha az autósok szintén szabálytisztelők, udvariasak, a nagyvárosi kerékpározást elfogadók lennének, akkor sem alkalmas Budapest nagyszámú kerékpáros befogadására, és semmiképen nem lehet megszervezni a kétmillió fővárosi és az egymillió rendszeresen ügyet intéző, dolgozó vidéki közlekedését.

Mitől környezetkímélő a kerékpár, ha egy-két bringás miatt több ezer gépjármű több időt tölt a forgalomban?

A bosszantó számomra az, hogy lassan szeretnék egyre többet bringázni a felnövő gyerekeimmel hétvégenként kirándulva, vagy a közeli boltba eltekerve, de érdekes módon az senki sem érdekel, hogy egy kertvárosban növeljék a biztonságot, hogy a városon kívül kulturáltan lehessen haladni... arra nem marad pénz, nem marad figyelem.

Ott, ahol manapság a nagy bringa élet folyik, ott 10km/h-nál gyorsabban nem lenne szabad haladni.

sanyix 2009.09.21. 11:28:42

@Pepe135: hülye.

Egyrészt fizet, mivel mindenki fizeti a paraszt autósoknak épített utakért, az adójából.
Másrészt egy bicikli nem 1+ tonna, és nem bassza szét a betont, na meg nem kell több méteres út sem nekik...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:30:28

@sanyix: """Ha meg a biciklis járdán megy, addig ne pofázzon egy köcsög se amíg nincs mindenhol bicikliút is (jaa nekem mindent a biciklis meg repüljön?)."""
ez azért k*rvára nem így van. ha nincs bicikliút, tessék az úttestet használni. de ha már a járdán megy (nagyon ritka, kivételes esetben erre is szükség van), akkor inkább a bringás ne pofázzon, húzza meg magát nagyon kicsire, és úgy haladjon, hogy azzal senkit ne zavarjon, és főleg senkit ne veszélyeztessen...

uff, én beszéltem.

georg 48 2009.09.21. 11:32:09

Ezek a bringások állandóan a fejlett nyugatra hivatkoznak.
Azt elfelejtik, hogy ott nem olyan rohadékok, mint itt.
Holnap ismét lezárják a fél várost a mocskok miatt.
A következőt kéne csinálni.
Ha mentő kell a rohadéknak, vagy szül a baszott felesége, közölni vele, hogy majd megy érte egy kerékpáros mentős! Csak győzze kivárni.
Csak nekik csatasorba állítani bringás tűzoltót, bringás gázszerelőt, cajglis kőművest. Ezt kapjátok ki.
Utálom őket, mint a szart!

Ralesk 2009.09.21. 11:34:01

@kertesz: Járdás bicikliúttal kapcsolatban: érdekes, Németországban működik.

rg68 · http://www.avarositanya.hu/site/ 2009.09.21. 11:34:32

Hogyan kerékpározzunk a városban?
Első pillanatra ijesztő, félelmetes és különös élmény a városi kerékpáros
közlekedés. A biciklis mindenképpen nagyobb veszélynek van kitéve, mint
az, aki az autóban ül, éppen ezért fontos az előrelátó óvatosság.
• Az első és legfontosabb szabály, hogy a forgalommal együtt kell haladni,
nem azzal szemben. Mindig légy tudatában, hogy a kerékpárral nagyobbat
eshetsz, jobban sérülhetsz, mint az autós, tehát gondolkodj előre,
ne kockáztass. A kerékpárosoknak ugyanúgy be kell tartaniuk a KReSz
(Közlekedés Rendészeti Szabályzat) szabályait, mint az autósoknak. Sokaknak
a biciklizés azt jelenti, amit nyaraláskor, a balatoni túrák alkalmával,
úgy érzik, a városban ugyanúgy lehet hajtani, ahogy a túrázás során,
a nyaralóövezetekben − pedig nem így van. A kerékpáros járművet vezet,
tegye azt felelősséggel!
• A második szabály, hogy soha ne légy könnyelmű. A biciklizés néha olyan
közlekedési magatartásra csábít, amelyet sem gyalogosként, sem autósként
nem tennél meg. Mindig légy tudatában, hogy a forgalom egyenrangú
résztvevője vagy, ne légy felelőtlen, ne szegd meg a szabályokat.
• A harmadik szabály, hogy mielőtt elkezdesz aktívan részt venni a kerékpáros
közlekedésben, alaposan tanulmányozd át a KReSz-t, főleg annak
a biciklizéssel kapcsolatos részeit. Ahogy az autósokra, úgy rád is vonatkoznak
szabályok, légy velük tisztában. Ne a biciklis futárok közlekedési
stílusát utánozd, a biztonságot tartsd szem előtt, ne a sebességet.
• Negyedik szabály: mindig légy látható. Lámpákkal, fényvisszaverő csíkokkal,
láthatósági mellénnyel tegyél meg mindent, hogy bármikor észrevegyenek.
• Ötödik szabály: legyen biztonságos, jól karbantartott a kerékpárod.

www.avarositanya.hu/site/

flea 2009.09.21. 11:34:33

@sanyix: @georg 48: ha ti ketten kölcsönösen szétvernétek egymás fejét, jobb lenne a világ. ;o)))

Nagykócsag 2009.09.21. 11:35:57

A járdázásban igazad van.
Az általánosításban nincs (pl. a bicikli nem a városba való) Dehogynem, jobban mint az autó!

Itt viszont akkorát buksz mint egy ház:
"Először a 80 éves apukámat küldték melegebb éghajlatra, mivel nem tudott kipattanni a kocsiból, s a kerékpározás bajnokának ki kellett kerülni a nyitott kocsiajtót."
Apukád nem szállhat ki az autóból mielőtt a vezető tükörbe nem nézett és nem jön senki. Ezt nemcsak a kresz, hanem a józan értelem is előírja!

sanyix 2009.09.21. 11:36:46

@Bono: Aha persze mindig a biciklisnek legyen a legrosszabb mi? Gyalogosnak meg autósnak nehogy. Nyugodtan basszák el az autósok a biciklist az úttesten, hát persze, mert megteszik, bármilyen úton.
Egy biciklis aki nem hullarészeg nem veszélyeztet gyalogost, mert egyenesen tud menni, és kikerülni a gyalogost. Akkor van gond, amikor a gyalogos összevissza kacsázik a járdán, és teljesen kiszámíthatatlan merre fog elmozdulni, akkor a gyalogos a hülye, akkor is ha én is gyalog megyek. Nem egyszer szóltam már le a metróban is ilyen hülyéket akik sétálgatnak összevissza, kiszámíthatatlan mozdulatokat tesznek, és feltartanak, és semmilyen szabályszerű közlekedést nem képesek követni.

Gumineaux 2009.09.21. 11:38:02

Georg 48
„Ha mentő kell a rohadéknak, vagy szül a baszott felesége”

Építő jellegű, intelligens hozzászólás volt, gratulálok.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:38:04

@RosszQtya: tudsz olvasni?
HALÁLOSAN!

"""Kerékpáros gázolt a Duna-hídon"""
"""Az idős nőt kartöréssel szállították a bajai kórházba a mentők."""
a kartörés tudtommal nem halálos...

"""Kerékpáros gázolt autót(!!!)"""
ennek már utána se nézek. gondolod, hogy az autó belehalt sérüléseibe, szegény?

"""Gyalogost gázolt a kerékpáros Kiskunfélegyházán
2008. április 29. 20:40 Noszlopy"""
w3.baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/gyalogost-gazolt-a-kerekparos-kiskunfelegyhazan-140906
"""A balesetben a 39 éves kerékpáros asszony sérült meg súlyosan: a rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint térdtöréssel szállították kórházba."""
hülye volt, megérdemelte. NEM HALT MEG.
"""az úttestről fellépő 76 éves nőnek ütközött. A gyalogos szerencsére csak könnyebben sérült"""
nem volt hülye, nem érdemelte meg, KÖNNYEBBEN SÉRÜLT, NEM HALT MEG!!!

"""Kerékpáros gázolt teherautót!"""
ez ugye csak vicc? R.I.P szegény teherautó...

"""folytassam ti ártatlankák..."""

folytasd, de légyszives, értelmesen, mert f*szságokat bemásolni, na annak nincs értelme...

Sandokohn, a maláji jiddis. (törölt) 2009.09.21. 11:39:14

Kedves kerékpárosok

Itt, nyilvánosan igérem, hogy ha még egyszer engem (a gyalogost) vagy a kutyámat (a négylábú, jólnevelt, nem kacsázó gyalogost) vagy a velem közlekedő másik embert még egyszer elütitek, megijesztitek vagy bármit tesztek, ami veszélyezteti a testi épségünket, akkor a következő általam szabadon választott dolgokat fogom tenni:
-Rátekerem a nyakatokra a vázatokat
-a kereketeket
-a láncotokat
-a lakatotokat
-egyszerűen pofánbaszlak
etc.
Elegem van belőletek, és igen, a margit sziget sem kerékpársziget.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:41:04

@sanyix: 6 év, 20000 km. nem engem kell meggyőznöd, kinek a legrosszabb, vagy hol/hogyan kell kerékpározni a városban. :-P :-)
persze, utálom én is a kacsázókat, de most mit tudsz csinálni? a járdán semmi keresnivalód. ha bringaúton kacsázik, ott le lehet üvölteni. mert ott meg neki nincs semmi keresnivalója. ennyi.

liksoft 2009.09.21. 11:41:11

@ZKW: OK. Akkor előre teljes lendülettel kerékpárral, és az összes autós legyen olyan szíves lassítson az Ő tempójukhoz, valamint az egyesével váltakozó kerékpárosoknak mindegyik adja meg az elsőbbséget. Igazad van.

Na ekkora város méretű dugót még nem látott a világ. Igaz ebben az esetben tényleg mindenki inkább kerékpárral menne, mert az mehet. Ekkor viszont tessék kimondani, nincs áru és betegszállítás, stb..., csak kerékpár mehet be Budapestre.

Tudom, sarkítottam, de az adottságokat (város, láthatóság, sebességkülönbség, sérülékenység, stb...) figyelembe véve kéne használni a közlekedési eszközöket, és a szabályokat megalkotni. Valamint tudomásul venni, hogy a másik valamiért másik járművel van (lehet szórakozásból, kényszerből, stb...), mindegy miért, és tolerálni, nem keresztbe tenni Neki. És ez igaz négykerekű és négykerekű között is!

b.juha 2009.09.21. 11:41:49

@georg 48: nem arról van szó, hogy egyáltalán nincs szükség autókra, buszokra. hanem arról, hogy aki 1 metrómegállót lemegy kocsival, presztizsből, az gondolkodjon el rajta, tényleg szükséges e neki arra a 3 percre kocsiba ülni?

azért azt ne mondja már senki, hogy az összes városban közlekedő autósnak _muszáj_ autóba ülnie... tudom, tudom, Csepelről megy a gyerek Rózsadombra úszni, a másik gyerek meg Gazdagrétre oviba, és még a zongorát is el kell vinni Rákoskeresztúrra a nagyszülőknek ;)

nahát-nahát 2009.09.21. 11:42:47

@Sandokohn, a maláji jiddis.: "margit sziget sem kerékpársziget. "

Egyet értek! Egy pillanatra nem merem elengedni a gyerekeim kezét, mert fejük magasságában pörögnek a pedálok!!!

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 11:46:36

@RosszQtya: találtál egyet. egyetlen egyet. egy évvel ezelőttről. ahhoz, hogy halálos autós gázolást találj, mennyit kell visszamenni az időben? fél napot?
imho rossz úton jár, aki a városi kerékpárosokat gyilkos ámokfutóknak próbálja meg beállítani... bolha -> elefánt? :-P

sanyix 2009.09.21. 11:48:35

@Bono: "a járdán semmi keresnivalód."

Ez majd akkor fogadom el, ha párhuzamosan mindenhol van bringaút. (egyébként a bringaúton is kivétel nélkül mindig lassítgatnom kell, és kerülgetni a GYALOGOSOKAT, mert ők leszarják hogy bringaút és hogy ott a járda 2m-re)

Énis tapasztalt vagyok, több tízezer km van bringával mögöttem, egyszer sem ütöttem el gyalogost, viszont ők sokszor felidegesítettek, hirtelen fékezésre kényszerítettek (meg persze autósok elsőbbség leszarása, leszorítás, stb.).

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 11:49:30

Hú - ez kemény egy poszt lett. Mivel én rolleres vagyok, Bp-en nem bringázom, csak vidkéi nagyvárosokban (két helyen szoktam huzamosabb időt tölteni, ott sokat megyek bringán), azért fel tudom mérni, hogy mekkora béndzsák ezek az alkalmi városi bringások.
A Karinthy-n én már több olyan bringást láttam, aki megpróbált a bringaúton menni, leszorították valahogy és a pedál beleakadt a padkába, mert iszonyú magas. Az egy halálút.
Autóval akkor megyek, ha túl nehezet kell cipelnem, amit máshogy nem lehet, ha valamiért más alternatíva nem lesz a hazajutásra (pl. éjjeli meló), vagy ha vidékre megyek. A városban autózók szerintem még nagyobb hülyék, mint a városi kocabringások. A főváros jelen pillanatban közlekedésre totálisan alkalmatlan. A BKV mocskos, büdös és aránytalanul drága. A bringa életveszélyes, az autó meg totális ostobaság, mert nem lehet vele sehová eljutni.
Én a roller mellett maradtam - az nem megy olyan gyorsan, könnyű összehajtani, felszállni vele tömegközlekedésre, alkalomadtán, elég gyors, és nem izzadod széjjel magad rajta egy tárgyalásra menet. Ja - lábbal hajtós, rendes kis roller. Nem elektromos :) Ha járdán használom, csak akkor, ha nincs tömeg. tömegben összecsukom és viszem. Mondjuk arról is tudnék mesélni, mennyire ócskák a járdák, és milyen jó rollerezni a divatos térkövön...

Bübükutya védelmében: Ő nagyon jól nevelt. Nem bántja a kerékpárosokat. Szereti, ha békén hagyják.

Ralesk 2009.09.21. 11:51:09

@Kicsijoe: Ez nem a kresz, ez sajnos a magyar (pesti?) lámpaszervezés. Érdekes módon Németországban ez is működik.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.21. 11:51:39

Hajrá, járjon mindenki autóval, majd csak belefulladunk a dugókba...

liksoft 2009.09.21. 11:54:11

@Kicsijoe: Ilyent szoktak a munkagépesek is csinálni. Ha nem biztonságos, akkor nem megy el az ember. A többiek meg ha nagyon akarnak, menjenek. Ilyen esetben szoktam lemaradni, hogy legyen előttem hely. Ez két okból is jó. Látják miért megyek lassan, valamint a cérnások egyenként tudnak előzni. Csak annyit teszek hozzá, engem több gyerek vár otthon, így inkább a biztosabbat választom. Akinek viszont nincs gyereke... na az látható. :)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 11:56:28

@Daily Shark: ez már megtörtént. A főváros egy komplex dugó, éjjel és nappal. De ha elegánsan öltözve mész valahová a sok büdös izzadt ember között, akkor nem ülhetsz bringára, mert kinéznek a szagod miatt (öltönyben bringázni Bp-en melegben?? Édesjézus!!) ha BKV-val mész összekened magad 2 méteren belül. Bizniszelni autóval megy a köznép - és ennek is megvan a maga értelme. Én még messzebb megyek - több távmunkahelyet, több online konferenciát, kevesebb irodaházat - emberileg, erkölcsileg is jobb lenne.

A bringa nem az üdvözítő megoldás. Egy a sok közül. Viszont ha már ráülsz, akkor tanuld meg hogy bánj vele!

MrFülig 2009.09.21. 11:56:51

Ez mennyire béna elképzelés már. Küzdjél kedves Blogoló a megfelelő, szeparált bicikliutakért, ha azok meg lesznek oldva, az sokat segít, akkor talán lesz értelme csendőrködni is a kerékpárosokkal. Ilyen erővel, akár írhattad volna ezt is:
Kedves Rosszul Vezető Emberek! Vezessetek autót a zöldben, a külvárosban, meg mindenütt, ahol lehet! Ne veszélyeztessétek a mi életünket, épségünket, ha már a sajátotokat kiteszitek a fővárosi gépkocsihasználatnak.
Nem egy olyan nyomi van, aki azt sem érzi, hogy mekkora az autója, bestresszel ha ki kell kerülni valamit. Ennél lehet, hogy a legbénább kerékpáros is ügyesebb, na és persze nem egy tonna.

beszélő 2009.09.21. 11:57:02

Ma a fővárosban általában nincs biztosítva a kerékpározás feltétele.A szűk forgalmi sávokba kimerészkedő kerékpáros közvetlenül veszélyezteti a saját maga és a közlekedés biztonságát.
Néhány vidéki városban - helyenként ahol a járda szélessége ezt lehetővé teszi, ott alakítottak ki a biciklisek számára forgalmi sávot. Ez a jó megoldás.

teabore 2009.09.21. 11:57:43

@Sandokohn, a maláji jiddis.:
Ezútön kérem azokat a balf***-okat, akik szembe jönnek velem a kerékpárúton és látnak, de elfoglalják az egészet és a nagy ívben tesznek rám, szarjanak sünt. Köszönöm.

teabore 2009.09.21. 11:58:50

@Utcamacska: basszus, milyen nagy szemeket meresztettek rám, amikor öltönyben bicikliztem - és nem bírták megszokni több hónap után sem a közlekedők :)))

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:02:01

@teabore: megértem - kosztümben rollerozó nő sem sok van (magassarkúban!!) - ez is feltűnést kelt. ;)

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.09.21. 12:02:29

Én nem szeretnék se pro se kontra érveket felhozni, csak kérdeznék:

A kisutcákon (ld. Haller u., Mester u. Ferenc krt., Üllői négyzög) miért gondolják a kerékpárosok, hogy az egyirányú út tábla rájuk nem vonatkozik?

Múltkor majdnem elcsaptam autóval egy csajt, aki jobbról bevágott elém. Az út a másik irányba egyirányú volt...

Azon a részen halál rendszeresen kell szembejövő kerékpárosokat kerülgetnem egyirányú utakon... (elég keskenyek az utcák a parkoló autók miatt)

Köszönöm a válaszokat...

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:08:04

ZKW:

"Nem ő veszélyezteti a gyerekek életét, hanem aki 1,5 cm-rel kerüli ki, és mivel úgy érzi a kerékpárosnak semmi helye az úttesten, ezért jól megbünteti. és leszorítja."

8 éve kerékpározom rendszeresen Budapesten. Kezdetben igen gyakori volt a hozzászóló által leírt esemény, de az utóbbi években nem is emlékszem ilyesmire. Mostanában az autósok már nem feltétlenül akarnak megölni. Van fejlődés!

b.juha 2009.09.21. 12:09:50

@Utcamacska: "De ha elegánsan öltözve mész valahová a sok büdös izzadt ember között, akkor nem ülhetsz bringára, mert kinéznek a szagod miatt (öltönyben bringázni Bp-en melegben?? Édesjézus!!) ha BKV-val mész összekened magad 2 méteren belül." - mindkettő csak sztereotípia, a gyakorlatban egyik sem igaz:)

janper 2009.09.21. 12:10:08

@Sandokohn, a maláji jiddis.: ezek azok a nethuszarok, akik eloben sunyitva rohannak el barmilyen konfliktus elol. Hany ilyet olvasni naponta a postokban... szerencsere a valosagban egy sem fordul elo.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:11:24

@pollypudlipötty2: nézzétek - aki láncvédő nélkül, hosszú szoknyában, csúcsban, inogva bringázik gyerekekkel, arról nincs jó véleményem. Pont.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:12:20

@b.juha: hát de az. Biciklizem, BKV-zok, tárgyalok ...

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:13:05

2s1én:

"Azt magyarázza meg valaki lécci, miért jó a bicajosnak az úttesten közlekedni, ha párhuzamosan a járdán van bicikli út! Pl. XIII. kerület Tatai út, vagy Dózsa György út. Ön- és közveszélyesek."

Amig nem bicikliztem , én sem értettem, miért megy a bunkó biciklista a Szentendrei, stb. úton, pedig hát ott van mellette a bicikliút! A hülye bunkója!

Tessék egyszer kipróbálni ezeket a "bicikliuatakat"! Zömükben alkalmatlanok a kerékpáros közlekedésre:
-Gyalogosok között megy a járdán; szegény gyalog nem is tudja, milyen veszélyekre kell figyelnie (a felfestés már rég elkopott)
-Katasztrófális állapotban van: gödrös, macskaköves burkolatú, gyökérdudoros, szemetes, áfgak lógnak be, stb. Ki találta ki, hogy a viacolor a bicikliút jó alapanyaga?!
-Nem vezetnek sehonnan sehová. rengeteg az olyan rövid bicikliút-szakasz, ami csak járdána, vagy úttesten közelíthető meg. Nem csatlakozik semmihez.
-Satöbbi.

Ralesk 2009.09.21. 12:14:38

@Kentetsu: OFF. Bocs, hogy beszólok, de úgy látom a közöket kizárólag oda teszed ahova nem kell, és viszont. Javasolnám egy nyomtatott szöveg megtekintését :) (zárójelen belül nem kell, kívüle igen; központozás után teszünk; innen-onnan szalajtott kötőjel köré nem teszünk -- csak gondolatjel köré). /OFF.

> Ha nincs annyi soloban kocsikázó,drasztikusan csökkenne az autók száma a városban.

Ebben viszont teljesen igazad van, és az én szememet is piszkálja, ha batárnagy autóban egyedül ülnek. (és akkor a sávból kilógó Hummerekről és egyéb, városba nem való eszközökről szó sincs)

belekotty 2009.09.21. 12:14:54

Ilyenre nekem is van példám. A 3as6árh1ről a Virágos nyeregről az Erdőalja útra a makadám úton sok barom biciklis jön le ezerrel, veszélyeztetve a sétálókat, kutya sétáltatókat. Erre vasárnap valaki telerakta kövekkel az utat, ami az arrajáró autósoknak is nagyon kellemetlen, de még a normális tempóban közlekedő kerékpárosokra is veszélyes.
Pár barom és egy rájuk haragvó önkényeskedő miatt mindenki szív.

MrFülig 2009.09.21. 12:16:18

@Szürkemedve: Egyrészt, mert hülyék. Másrészt, mert volt egy időszak amikor a kresz ezt számukra lehetővé tette, egyébként reális elgondolás, csak számíson rá az autós, ugye. Harmadrészt mert újra be akarják vezetni.

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:17:30

@CyberPunK:

"Kezd iszonyatosan elegem lenni azokból az emberekből, akik egy tárgyra, egy közlekedési formára mondja azt, hogy azért nem való a városba, mert az emberek bunkón használják."

Aki bunkó biciklivel, az valószínűleg bunkó az autóban meg gyalog is. Terhelve azzal, hogy a biciklizés erősen kötődik az életkorhoz - a nagymamáknak csak kisebb része kerekezik, a kisgyerekeket meg nem engedik el egyedül - ebben a közösségben felülreprezentáltak a fiatal nyikhajok, akik ugyan már eléggé önállóak, de még tapasztalatlanok saját korlátaik megítéléséhez.

Verzoo 2009.09.21. 12:21:45

@pollypudlipötty2: Ezzel akkor azt akarod mondani, hogy ha szar az uttest menjek fel a járdára kocsival???

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:23:38

@Verzoo1:

"Ezzel akkor azt akarod mondani, hogy ha szar az uttest menjek fel a járdára kocsival??? "

Nem, tudniillik az úton alapból szabad biciklizni, hacsak azt nem tiltják; a járdán viszont alapból tilos autóval közlekedni - hacsak azt külön meg nem engedik!

Kuruttya 2009.09.21. 12:24:25

"Vidéken szívesen bringázok, hiszen vannak rendes bringautak, vannak kisebb utcák, amerre menni lehet, és van kultúrája a kerékpározásnak."

Vicc^3

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.21. 12:25:53

@Utcamacska:
Érdekes, Koppenhágában például megoldották valahogy. Képzeld, bringáznak öltönyben is.
Még ilyet...

Tizenéves koromtól kezdve rendszeresen bringával jártam suliba, míg leérettségiztem. Ettől függetlenül bárkit érhet baleset, függetlenül attól, mennyire gyakorlott vagy kezdő.
Egyszerűen azért, mert nagyon rosszak a feltételek a biztonságos biciklizésre Budapesten.

Verzoo 2009.09.21. 12:26:43

@pollypudlipötty2: Remélem számodra is kiérződik ebből, hogy a bringásoknak túl sok mindent szabad amit nem kellene....

Mike36 2009.09.21. 12:30:04

Andrássy út - de bizony hogy számítasz a kinyitott ajtóra. Jó tudni azonban, hogy aki nyitja az ajtót, az a felelős.

Én a girbegurba kerékpárutakat szeretem bozóttal, meg a 90 fokos 1 méteres sugarú, beláthatatlan kanyarokat.

Pofozkodni nem kell, mégha népnevelői és énmajdmegmondommithogykellcsinálni késztetés tolul is fel benned.

Annyit azért hozzáfűznék, valahol el kell kezdeni, senki sem születik városi bringásnak, mindenki követ el hülyeségeket, és ami talán a legfontosabb: KÖLCSÖNESEN FIGYELNI kellene egymásra.
De olyan csürhétől, mint ami kiteszi a gyaloglók zömét, lásd pl. piroson való legnagyobb nyugalmban történő bambulva átslattyogás, dudálni merészelő autósok felé ökölrázás - túl sok jót nem lehet elvárni.

ZKW 2009.09.21. 12:31:49

@pollypudlipötty2: Ez így van, attól függetlenül amit írtam, az igaz. Nem azt mondtam, hogy minden autós ilyen.

HGM 2009.09.21. 12:31:52

Tisztelt Kerékpáros és Autós Kommentelők!
El kell mondjam, hogy a hasonló eszmefuttatásokat már nagyon unom. Hülyeségnek tartom az összes hasonló postot, mert rendre csak a szokványos autós vs. biciklis vitát váltják ki. Én imádok kerékpározni és szeretek autót is vezetni. Volt (és van is) alkalmam megtapasztalni a leírt jelenségeket mindkét oldalról. Elgondolkodott itt már valaki azon, hogy pl. külföldön is vannak kerékpárosok és autósok is és ott nincsenek (vagy legalábbis nem ilyen súlyban) hasonló problémák? Gondolt már arra valaki, hogy ez mitől lehet? Megsúgom, hogy nem a KRESZ tudástól vagy a jól kiépített kerékpárutaktól. A fő ok a KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA, amiből sajnos kis hazánkban annyi van, mint sündisznóban a dauer. Kint az emberek (autós, kerékpáros, gyalogos, ...) PARTNERNEK és nem vetélytársnak tekintik egymást a közlekedésben. Szóval véleményem szerint az általános iskolában nem csak hogy KRESZ-t kellene oktatni itthon, hanem a közlekedési kultúrát is, amit a szülők (mivel ők se ismerik ezt a fogalmat) nem tudnak otthon megtanítani. Akkor majd pár generáció után esetleg történik változás. Esetleg tanulmányutakat lehetne szervezni autósoknak és kerékpárosoknak külföldre. Én így látom a dolgokat a kormány (kerékpár és autó) innenső oldaláról. Nem egymást kell szidni, hanem megtalálni magunkban a hibát (önkritika ugyebár) és tenni ellene, hogy ez minél kevesebb legyen. TESSÉK VÉGRE MEGTANULNI KULTÚRÁLTAN KÖZLEKEDNI!

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:33:23

@Verzoo:

"Remélem számodra is kiérződik ebből, hogy a bringásoknak túl sok mindent szabad amit nem kellene....
"

Nem! Mit nem kéne a bringásoknak?

Mert hogy takarodjanak a járdáról (holott a KRESZ szerint bizonyos feltételekkel szabad ott is menni), azt mostanában naponta halljuk a rádióból/TV-ből. Szerinted meg takarodjanak az úttestről is? Az összefüggéstelen budapesti bicikliút-hálózat különböző pontjai között közlekedjenek gyalog, és vigyék csomagként a biciklijüket?

babhun 2009.09.21. 12:34:23

Megfigyelésem szerint a kerékpárosok és a robogósok közlekedési morálja a büntethetetlenség miatt sokkal alacsonyabb, mint a járművezetőké.

Aki bunkó biciklivel, az valószínűleg azért kevésbé bunkó az autóban, mert ott nagyobb eséllyel büntetik meg és egy hibás manőver estén már oda fényezés, ami pedig sokba kerül.

Mike36 2009.09.21. 12:34:59

mennyi MENŐ környezettudatos ember van! :o
én szimplán azért járok biciklivel mert szeretek kerékpározni, meg rühellem a BKV-t,
meg éjjel olcsóbb, mint a taxi

igazi lúzer mentalítás

Bambano 2009.09.21. 12:36:04

Azt hinni, hogy a fanatikus bringabuzik tudnak bringázni, a legnagyobb tévedés, amit eddig ezen a blogon olvastam.

Mike36 2009.09.21. 12:37:09

@pollypudlipötty2: az új kreszben már jogod lesz a járdán menni, ha veszélyesnek tartod az úttestet
most elvileg nem lehet, gyakorlatilag meg igen
én sem megyek le sem a csuklósbuszok, sem a kamionok közé, szeretnék még élni egy kicsit
cserében nem állatkodok a járdán

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:40:17

@Bambano: A kollégáim, szűk haveri köröm berkeiben többen vannak. Nézd: ők tudnak biciklizni! Én fenn maradok a bringán, tudom tekerni a pedált, le is tekertem már pár kilométert életemben, de úgy mint ők, nos úgy én nem tudok.

Mike36 2009.09.21. 12:42:26

@pollypudlipötty2: egyetértek
mondjuk a 20-25 évvel korábbi viszonyokhoz képest jelentős változások történtek, pozitiv irányban! az autósok részéről. régen pl. elképzelhetetlen volt, hogy megadják az elsőbbségedet

Masni 2009.09.21. 12:44:39

@Devil: köszönöm! Nagyon érdekes! Úgy tűnik, hogy még a gyalogosok is lényegesen több balesetet okoznak, mint a kerékpárosok.

Auto/kerékpár/gyalogos: 221/22/33

Hoppaaa! Mos látom, hogy nagyon lokálpatrióta vagyok! Csak Budapestet néztem. Ez országosan már nem érvényes.
Országosan az arányok (balesetek okozói):

szgk/kerékpár/gyalogos: 1141/199/96

Ha összesítam a motorizált, nem motorizált szerint, akkor:

motorizált: 1476/199/96
százalékban: 83%/11%/0,5%

Az adatok augusztusiak (olyankor nyilván több a bringás, mint mondjuk februárban).

Ha feltesszük, hogy baromi sok biciklis és gyalogos menekül el a színhelyről, hááát, még akkor is, szóval, nagyon fanatikusnak kell lenni ahhoz, hogy ezek a számok ne legyenek árulkodóak.

pollypudlipötty2 2009.09.21. 12:44:50

@Mike36:

"cserében nem állatkodok a járdán "

Én is ezt próbálom követni. Biciklisként is el kell ismerni azonban, hogy nagyon sokakra nem jellemző ez a mentalitás.

Mike36 2009.09.21. 12:45:18

@Utcamacska: akik azt hiszik tudnak biciklizni, sokkal nagyobb veszélyben vannak, mert ugye próbálgatják a határaikat. míg egy bizonytalan inkább jobban vigyáz
ha már a sztereotipiáknál tartunk

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 12:47:30

@Mike36: Bizony - ebbe körbe tartozik a vasárnapi kerékpáros :) azt hiszi, hogy tud biciklizni!

Mike36 2009.09.21. 12:50:54

@Szürkemedve: jó kérdés, mert ugye ezt is lehetne ésszel csinálni, kerékpáros részről. elsőnek pl. kereszteződésnél le lehetne lassítani, körbenézni
no meg ha már szemben megyek szabálytalanul, akkor úgy, hogy ne zavarjam a a normálisan közlekedőket. ne kelljen fékezniük, kerülniük
ez szerintem alap
az a baj, hogy sok kerékpáros, gyalogos életében nem vezetett autó, vagy ha már azt nem, nem ült sokat az anyósülésen sem. pedig akkor tudnák a helyezteket autós szemmel is nézni, kitalálni mit fog az autós tenni, mire kell figyelni.

porthosz 2009.09.21. 12:52:03

@Masni:
"Ha feltesszük, hogy baromi sok biciklis és gyalogos menekül el a színhelyről, hááát, még akkor is, szóval, nagyon fanatikusnak kell lenni ahhoz, hogy ezek a számok ne legyenek árulkodóak."

Kérnék tőled egy statisztikát is, miszerint mennyi autós közlekedik budapesten és mennyi kerékpáros, illetve a megtett kilométerek alapján is.

Mert ugye pl:
szgk/kerékpár/gyalogos: 1141/199/96

a gyalogost ne vegyük bele, mert ő kb. szinte csak úgy tud balesetet okozni ha elütetti magát szándékosan.

marad a 1141/199. Na most ez azt jeletni hogy az autosok kb. 6x annyi balesetet okoznak mint a kerékpárosok.
Természetesen csak abban az esetben ha ugyanannyian közlekednek budapesten kerékpárral mint autóval. Ha már mondjuk csak hatod annyian, akkor pont ugyannyi balesetet okoznak (még igy is százezres nagyságrendü biciklisről beszélünk), ha meg még kevesebben vannak, akkor arányában többet... Ugye milyen fura dolog ez a statisztika?

Verzoo 2009.09.21. 12:52:32

@pollypudlipötty2:
Nem arra gondoltam, hogy takarodjanak az úttestről, felőlem ott, akkor és annyian bringáznak ahányan csak akarnak de addig ne legyünk már annyira oda a jogaikért amig boldog-boldogtalan, minimális kresztudás nélkül felülhet a biciklire és usgyi be a forgalomba! Nagyon sokan úgy bringáznak mintha sérthetetlenek lennének és nem történhetne velük semmi. Én például ha jobbkezes utcánál megyek és nekem van elsőbbségem akkor is lelassitok mert nem szeretnék balesetet. A bringások 70%-a ha tudja, hogy neki van elsőbbsége, lassitás és körülnézés nélkul hajt tovább pedig ők sokkal gyosabbak mint egy gyalogos.

2009.09.21. 12:52:41

Gyertek le Csajágaröcsögére lakni. Itt nincs akkora stresszes pörgés. :-)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.09.21. 12:55:33

...sajnos ha különbséget teszünk jó és rossz biciklis között (ami önmagában szükséges), nem lesz olyan ember, aki magára venné, hogy ő rossz biciklis. mindenki azt gondolja, hogy a bunkók, azok mások, nem én, én nem stb. és innentől kezdve megfordul a hatása az írásnak: ahelyett, hogy önkritika gyakorlására bírna, feloldoz azzal, hogy a jó oldalra sorolhatom magamat.
senki sem szereti elismerni, amikor bunkón viselkedik, mert automatikusan besorolódik a bunkó kategóriába, és senki sem vállalja magára, hogy ő bunkó (még ha nem is az, csak bunkón viselkedik.)
fentiek miatt nem értek egyet az írás "akinek nem inge..." disclaimer-ével, igenis vegyük mind magunkra, és tegyünk mi magunk ellene, jó példával. én magam nem vagyok bunkó, és időnként bunkón viselkedem, és nem is mindig kérek bocsánatot - magamra veszem a felhívást, és törekedni fogok rá, hogy ne viselkedjek bunkón. nem lesz könnyű.
olyan pedig nincs, hogy vasárnapi bringás.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.21. 13:00:52

@Utcamacska:
Amikor kinn voltam két hónapja, éppen olyan 30+ fokos hőség volt, mint nálunk. Kimondottan döglesztő meleg.

Mike36 2009.09.21. 13:01:59

@Verzoo: én mindig lassítok
főleg ha van a kereszteződésben valaki
mert ugye mi van akkor ha nem adja meg az elsőbbségemet - akkor ugye cumi
(multkor meg emiatt baszott le valaki, jobb kezes volt, megálltam neki, megáll integet, visszaintegetek, hogy neki van elsőbbsége, de mérges volt :)

ezek szerint a 30%-ban vagyok, dejó! :D

pollypudlipötty2 2009.09.21. 13:07:19

@Verzoo:

"Nagyon sokan úgy bringáznak mintha sérthetetlenek lennének és nem történhetne velük semmi."

Igazad van. Az autósok oktatásában mindig hangsúlyozzák a "defenzív vezetés" fontosságát. (Sajnos nem alkalmazzák elegen.) A biciklistáknál sajnos tényleg gyakori az "offenzív" vezetés. Ezeket neveztem én korábban "nyikhajok"-nak; a többiek általában a "bunkó" kifejezést alkalmazták.

tőzegmalac 2009.09.21. 13:07:48

A gyalogoknak meg kéne már tanulni zárt, rendezett sorokban közlekedni és nem faltól falig téblábolni. A kutyát meg vigye el falura, városba kutya nem való.

Verzoo 2009.09.21. 13:10:57

@Mike36:
Jó lenne ha minden bringás igy gondolná mert ők azért egy kicsit könnyebben halnak...

Én is örülök annak, hogy megismertem egy olyan bringást aki benne van a 30%-ba :D

veny 2009.09.21. 13:15:27

Abban a pillanatban, hogy eltűnik az utakról az összes autós/motoros/robogós rosszul vezető "vasárnapi sofőr", újra elővesszük a benyögést további elemzés céljából... :)

feledékeny 2009.09.21. 13:18:15

Húsz éve nem láttam rendőröket Budapesten kerékpárossal, vagy gyalogossal szemben intézkedni. Mindenki azt csinál, amit akar. Át lehet kelni a 2x4 sávos úton keresztbe, az aluljárót kikerülve és egyirányú utcában az út közepén szembe kerékpározni. Jut eszembe, rendőrt se láttam vagy fél éve közelről, csak autóban elsuhanva...

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.09.21. 13:23:39

@feledékeny: velem szemben intézkedett egyrendőr a Moszkva téren, mikor gyalog átkeltem a zebrán pirosban, ahol a kikanyarodó buszokon kívül semmi se jár és épp nem jött busz, meg akart büntetni, elnézést kértem, ennyivel megúsztam - viszont ilyen egyenruhás bohóc hogy nincs fontosabb dolga, talán tanulna más szakmát!

feledékeny 2009.09.21. 13:32:20

@manókomment:

Hát, éppen ezt sem láttam, de örömmel olvastam:)

mement 2009.09.21. 13:34:17

Nekem tokom ki van az ilyen altalanositasal, az emebrek tobsege egy hatalmas paraszt kozlekedes kozben, ez a dolog nem jarmufuggo, de mostanaban nagyon megy a bringasok fikazasa, mikozben tulajdonkeppen orulhetnetek is hogy a bringasparaszt bringaval jar, nem autoval vagy motoral, mert ha azzal sodor el akkor nagyeselyel ott is maradsz vagy megnyomorodsz.

Vajon azert miert nem sir senki szaja hogy hetente olnek meg valakit az utakon, szabalytalanul kozlekedo honfitarsaink? Ez nem 3 4 eve kezdodott,vagy 20 eve ugy hullunkaz utakon mint a legyek, megis nehany vasarnapi bringason duhong lassan mindenki.

feledékeny 2009.09.21. 13:38:34

@mement:

A dolog arról szól, hogy vannak szabályok, amit mindenkinek be kell tartania, vagy ha nem megy, akkor be kell tartatni velük. Egyformán.Ez utóbbit hiányoltam csupán.És akkor elférnének a mazsolák is, meg a hétvégi kerékpárosok is, mert az autósok is 50-el mennének, meg 30-al pl itt nálunk, mert van ilyen nagy kerek piros szegélyes tábla, amibe ez a szám van festve az utca elején.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.09.21. 13:45:11

@feledékeny: ..ésha lenne áramszedőm, én lennék a trolibusz? ;)
sajnos mi emberek folyton rendetlenkedünk, ezt még a Jóistennek/totális diktatúrának semsikerült hosszabb távon megoldania.
az pedig tény, hogy a bringásparasztmajmok kevesebb maradandó kárt okoznak, bár manapság sok szó esik csipcsup bosszantó esetei(n)kről.

mement 2009.09.21. 13:46:17

@feledékeny: akkor talan azert kene nagyhangon oklotrazni, hogy legyen szigoru rendori jelenletet, es kenyszer a szabalyok betartatasara, nem pedig egy specifikus csoportnak neki menni, raadasul annak amelyik a legkisebb kockazati tenyezot jelenti.

Ha lesznek rendorok az utcan, ha lesznek komolyanveheto buntetesi tetelek, es mogotte aparatus amelyik gyorsan ki is szabja, akkor lesz ujra normalis moral ebben a varosban, es ennek folyamatos tobb oldalrol erkezo szamonkerese celravezetobb, mint a trendi modon bringast szidni.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.09.21. 13:48:52

@mement: legyen bringásrendőr a belvárosban! évek óta gondolom így - pedig amúgy nagyon nem komálom a jardot... így jól jönnének viszont, még szerintem is.

yanchi345 2009.09.21. 13:57:43

@b.juha: "aki a járdán a száguldozik, azt nyugodtan le lehet rángatni a bringáról."
Tegyük hozzá, hogy azt is le kellett volna, aki majdnem letörte a tükrömet a Blahán, mert neki feltétlenül át kellett furakodni a kocsik között, hogy bemehessen a piroson át a zsúfolt gyalogátkelőhelyre, ahol alig tudtak előle elugrálni a gyalogok...
Én is bringázom Pesten rendszeresen, de ha nem lány lett volna az a béna, aki nem tudott mellettem elmenni tükörnek esés nélkül, és még elnézést sem kért, szívesen hátbavertem volna.
És akkor csodálkozunk mi, a kerékpárosok, hogy az autósoknak tele van a tökük. Pedig öt bringásból öt furakodott nem csak a sor elejére, de át a zsúfolt zebrán...
(megjegyzem, nem rendszám kellene rájuk, hanem intézkedő rendőr, aki leszállítja a bicikliről és felírja)

SzDaniel 2009.09.21. 14:02:56

Alapjaban veve egyetertek.
Azt tennem hozza, hogy az emberek ugy ahogy vannak figyelmetlenek.

1, ha keroval vagy es bejonnek a hetvegi bringasok
2, ha gyerekkel vagy es gyalog kozlekedsz a varosban (a gyalogosok is basznak eszrevenni a gyereket es atgazolnak rajta)
3, ha kocsival vagy akkor is basznak rad. irrital az osszes dudabajnok.
4, a szulok is figyelmetlenek, tomegrendezvenyen mobil wc sor elott elmegy a 4 eves gyerekkel ugy hogy a gyerek van a kicsattano ajto fele. Szolok neki, hogy figyeljen ra, epp akkor csattan egy ajto kicsit arebb...
5, metro ki - beszallas.. kulfoldiekkel az elen. Vmiert keleteuropai nagy tuleloversenynek tekintik a pesti metrot, aztan meg csodalkozik ha lepattan a vallamrol.

stb.

Szarik itt mindenki mindenkire!

M. Péter 2009.09.21. 14:18:34

A bunko autosokrol mert nincs poszt? Nezem az ujsagban a mai termest, nem az utviszonyoknak megfelelo sebesseggel vezetett, 2 halott, 3 sebesult, eddig ismeretlen okbol belement egy uzlet kirakataba, 4 sebesult. Kerekparos altal okozott serules 0.

Elcseszett nick 2009.09.21. 14:18:44

@sanyix: A KRESZ szerint nem szabad járdán bringázni. Így a gyalogosnak nem kötelessége számítani arra, hogy jön mögötte 20Km/h-val egy idióta. És ha a gyalogos hirtelen meglát valamit egy kirakatban, és megtorpan, odamegy? És ha nagy a forgalom, és a bringás nem tudja kikerülni? Akkor meg ja bocsi?
Nana. Mert bringád van, még vonatkozik rád a KRESZ, nomeg a mások iránti tekintettel levés. :)

Ha meg egy gyalogkakkuk téved bringaútra, én satuféket nyomok a háta mögött két centivel megállva. Csikorgástól ugrik a paraszt.

b.juha 2009.09.21. 14:22:39

@feledékeny: pedig tavaly ősszel volt rá példa, viszonylag sokszor.

feledékeny 2009.09.21. 14:23:40

@mement:
Nem hinném, hogy nagy hangon öklöt ráztam, pusztán jeleztem, hogy az érintett csoportok ( gyalogos, kerékpáros) szabálytalankodásai fölött folyamatos a hatósági semmittevés. Passz. És az, hogy a keréspárosok általában csak maguknak okoznak halálos balesetet, még nem ok arra, hogy statisztikákra hivatkozva kihuzzák magukat és azt gondolják, hogy überfaszán közlekednek. A szabályok mindenkire vonatkoznak, arra is, aki a járművével csak kutyát tud kinyírni, meg arra is, aki gyereket.

EG0 2009.09.21. 14:25:21

Szóval én pesti vagyok, főleg belvárosban közlekedem, 95% autóval, 5% biciklivel (hamarosan motorral). Az arány jónéhány éve még fordított volt. Így kb. 1-1 évtizednyi tapasztalatom van mindkettőből.
Van pár baromság.. pl. nagy forgalmú utakról, főleg ha még szűk is, mint a nagykörút, KITILTANÁM a bicikliseket.
Igenis borzasztó nehéz és balesetveszélyes biciklist előzni, akármennyire próbál is lehúzodni. Ha pedig nem előződ, akkor az autóforgalom áteresztő képességét lefelezed pl. a körúton, hadd ne mondjam, mekkora gond.
Én épp ezért nagyon ritkán megyek le autóútra biciklivel, ha nincs bicikiút, akkor megyek a járdán,. Lássuk be, elég kevés ma már a gyalogos a járdákon, leginkább egyik BKV járműről a másikra szállnak csak át, simán lehet biztonságosan menni közöttük. Szűk, tömött autóutakon, minimum 60-as átlagtempó mellett viszont nagyon veszélyes.
(Akiket kifogás nélkül azonnali hatállyal büntetnék, azok a város közepén szélső sávban vészvillogóval parkolók, illetve akiket meg lehetNE előzni jobbról, mert a belső sávban felejtették magukat gyök kettővel menve.)

frans hals 2009.09.21. 14:28:27

Ha valaki már járt pl. Amsterdamban és véletlenül figyelmetlenségből vagy tudatlanságból rácsámborgott a bicigliútra az megtapasztalhatta azt, hogy mit kap ott az ilyen. Ha túléli. Nálunk a városi kerékpároshoz nem szocializálódott a közlekegők többsége. Sem autós, sem gyalogos,
A minap próbáltam a Moszkván a Fény utcai piac előtt a felfestett bicglisávban hajtani, türelmesen, óvatosan de még ők kurvaanyáztak. Érthetetlen hogy mért veszik zokon ha az ember még időben rájuk pinget a csengővel,- ettől teljesen bevadulnak- ha szólök azt meg nem akarják hallani. Mint biciglis én úgy érzem, hogy nem tekintenek közlekedési tényezőnek, nincsenek respektálandó jogaim. Ránk lehet nyitni a bicigliútra parkoló autók ajtaját, gyalogjárónak lehet használni a kerékpár sávot, ránk lehet rántani a kormányt stb. Kígyó béka.

Elcseszett nick 2009.09.21. 14:32:59

@EG0: Ha nincs bedugulva a nagykörút. Mert ha igen, akkor nyugodtan besorolhat a bringás, mivel nem tartja fel a forgalmat.
Azért akad elég gyalogos, és kiszámíthatatlan tényezők. Megáll hirtelen rágyújtani, kirakatot nézni, eszébe jut, hogy otthon felejtette a kulcsát, kikerül egy szembejövő gyalogost, akit a bringás adott esetben nem lát, stb.
Szerintem is lehet menni járdá, ha muszáj, de akkor csak lassan, és minden esetben a gyalogosnak elsőbséget adva.

sanyix 2009.09.21. 14:38:51

@EG0: fordítsuk meg. Tiltsuk ki az autósokat az egész belvárosból, és csak megfelelő okokkal lehessen bemenni (árufuvarozás, kiszállítás, nehezebb eszközök cipelése, mozgáskorlátozottság.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 14:38:52

@EG0:

Szerintem a motorosok gyökerebbek, mint a bringások (autós szempontból).

A bringásokkal nekem is akkor van bajom, ha nagyon szűk az út és nehéz megelőzni őket, az olyan szűk, de forgalmas utakról tényleg ki kellene tiltani őket. (Nekik sem lehet nagy élmény.)

Több, jobban szeparált bringa utat = kevesebb probléma.

EG0 2009.09.21. 14:45:28

"Több, jobban szeparált bringa utat = kevesebb probléma."
Így van. Pl. parkoló autós kevésbé nyitja rá veszélyesen az ajtót gyalogosokra, mint biciklisre. Akkor nem praktikusabb azt egymás mellé tenni?

"Tiltsuk ki az autósokat az egész belvárosból"
Működhetne, ha a BKV egy fényévvel előrébb járna. De amíg autóval: kényelmesebb, légkondisabb, nem lassabb, OLCSÓBB, addig ..

egyébként én is szednék behajtási díjat a belvárosba, mert a "csak megfelelő okokkal lehessen bemenni" 1 percig sem működne a rokkantkártyások fővárosában. Ellenben a pénz az mindenkinek pénz, áruszállítónak is, kényelmesnek is meg luxusautósnak is.

A motoros miért gyökér? Én meg se motorral, se biciklivel, se gyalogossal nem ütköztem, akármilyen (!) közlekedési eszközt is használtam.

Mon3 2009.09.21. 14:47:22

@Sandokohn, a maláji jiddis.: Kedves Gyalogos! Ha mégegyszer a hülye póráz és szájkosár nélküli kutyád a kerékpéros útra csalinkázik elém, a kutyát megsimogatom, a kezedben lévő pórázt meg a nyakad köré tekerem...

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.21. 14:51:24

@Benbe: Te hülye vagy :D
Vagy vidéki és még nem jártál Bp-n.Az Andrássy-n a parkoló az út szélén van.Ugye!?Ugye..
A bringa út a parkoló és a járda között.Ugye!?Ugye..
Akkor most kinyitja a figyelmetlen,bringást leszaró az anyósülés oldali ajtót parkoláskor?Ugye!?Ugye...
Ülj le egyes!!!

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.21. 15:10:13

@RosszQtya: 11 éves fiú gázolt Baján!?Mit?Embert és meghalt?
Hormonokon nőtt fel az a 11 éves gyerek ? :D

sanyix 2009.09.21. 15:34:54

@Elcseszett nick: ez a baj, hogy így viselkedik a gyalogos. Ez gyalog is rendkívül idegesítő, főleg a metroban amikor meglátják a metroújság osztót, és hirtelen keresztbefordulnak, és majdnem átesek rajtuk. Ilyenkor a gyalogos a hülye, és a biciklis esetnél is. Igenis nézzen körül.

Egyébként a következő kreszmódosításban már lehet biciklizni a jártdán is ha úton veszélyes.

Amúgy elvileg most nem lehet gyalogosnak bicikliúton menni, de mindig mennek, ráadásul nem ám libasorban, ugyanúgy ahogy a járdán egymás mellett sétálgatva hülyegyerek elöl összevissza rohangálva, és még ők pampognak amikor direkt csikorgósat fékezek mögöttük hogy észrevegyék magukat.

sanyix 2009.09.21. 15:36:38

@sanyix: -> tehát akkor én erre alapozva én miért nem mehetnék járdán biciklivel?

Elcseszett nick 2009.09.21. 15:39:04

@sanyix: Mert nem jogosít fel más hülyesége, hogy te is hülye legyél. :)
@Elcseszett nick: A második bekezdést ajánlom figyelmedbe. :)

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:23:33

@sanyix: Te sem gondolod, komolyan, hogy MINDENHOL legyen kerékpárút? :-D
mit szeretnél, kerékpáros menyországot?
ébredj fel... :-)
ez olyan, mintha az autósok mindenhova autópályát álmodnának (minden falu közé, sőt!, legyen minden utca mellett autópálya is!)... :-P :-)

a bringaúton kalamoló gyalogosokat teljes joggal szidod, de ezt már asszem kifejtettem. :-)

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:26:57

@sanyix: mozgáskorlátozott? te normális vagy? így is az autósok legalább kétharmada mozgáskorlátozott (de legalábbis rokikártyával parkol)!! szerintem Budapesten él a legnagyobb mozgáskorlátozott közösség az egész világon. egy négyzetméterre 12 mozgáskorlátozott jut... :-P :-D
(vagy inkább :-( )

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:28:02

@EG0: tévedsz, a luxusautósnak nem pénz...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:30:29

@frans hals: igen, én is azt hallottam, hogy kultúráltabb helyeken sokkal jobban tisztelik a kerékpárutakat... dehát, a magyar az egy ilyen nép. bunkó.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:37:42

@mement: ja, vajon miért van az, hogy minden amerikai filmben, amikor valaki megáll az út szélén, 2 percen belül ott van az alacsonydagattfeka rendőrnő, és írja fel az adatait (főhös persze lecharme-olja, de gondolom ez csak a filmekben van így... :-P :-))?
nálunk meg... folyamatosan állnak a parasztok az út szélén, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. parkolnak rá járdára, kerékpárútra, állnak meg második sorban, stb. stb. lásd parkolási szégyenfal.
azért, mert gyakorlatilag nincs rendőri jelenlét. :-(
vagy ha látsz is rendőrt, csukott szemmel megy el az ilyenek mellett (valszeg, mert ő is ugyanígy parkol. :-P ehh, balkán...).

bonobonohu · http://bono.hu 2009.09.21. 18:42:12

@Verzoo: inkább az a szomorú, hogy gyakorlatilag boldog-boldogtalan kresz tudás nélkül ülhet AUTÓBA.
már 8 általános se kell hozzá manapság... :-(

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.09.21. 18:48:51

@Nagykócsag: Édes picim - hát belenéztünk, nem jött semmi. Apukám 80 éves, tehát nem pattog már mint a nikkelbolha. A mellékutcából, forgalommal szemben kihajtó két kerékpárost már akkor konstatáltuk mikor én is kiszálltam, hogy segítsek neki. Egyébként csúcsforgalomban kiszállnia nem lenne könnyű - de az autóknak akkor is meg kéne állnia, hogy kiengedjék.

@Bono: nem védem az autóst - de mi van, ha már abszolút nincs hely sehol? Mert a fővárosban ez lazán előfordulhat.

A gyalogos szerintem abszolút védelmet élvez. Egy idő után felfogják majd, hogy a bringaút az bringaút, de a kisgyerekek akkor is odafuthatnak véletlenül, vagy a kissé dülöngélő nénikék-bácsikák esetleg figyelmen kívül hagyhatják. Akkor sem szabad ezerrel menni olyan helyen, ahol ennek esélye fennáll.

Bit Rot 2009.09.22. 09:59:45

@georg 48:
"Holnap ismét lezárják a fél várost a mocskok miatt. "

Te valamit keversz. A buzik miatt zárták le a fél várost, nem a biciklisek miatt!

Bit Rot 2009.09.22. 10:00:37

@Utcamacska:
"a kisgyerekek akkor is odafuthatnak véletlenül, vagy a kissé dülöngélő nénikék-bácsikák esetleg figyelmen kívül hagyhatják."

A kisgyerekek vagy a bácsikák azt is figyelmen kívül hagyhatják, hogy az autóúton a városban 50-el "száguldoznak" az autók.
Csak nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert meghalnak.

Bit Rot 2009.09.22. 10:01:46

@Bono:
"azért, mert gyakorlatilag nincs rendőri jelenlét. :-(
vagy ha látsz is rendőrt, csukott szemmel megy el az ilyenek mellett (valszeg, mert ő is ugyanígy parkol. :-P ehh, balkán...)."

A legnagyobb vicc, hogy a rendőrautó megy a buszsávban (ő jogosan), előtte-mögötte 2-3 normál autó, de a rendőr b*szik bármit is tenni!

Na, ezért nincs törvénytisztelet itthon!

Ha már a rendőrt se érdekli?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.09.22. 10:59:18

@Bit Rot: Hát ez azért nem ugyanaz. Ha a bicikliutak is hasonló módon el lennének választva a járdától, mint az úttest (szintbeli eltérés, sok esetben növénysor, korlát, parkoló autók sora) akkor igazad lenne. A gond az, hogy rengeteg bicikliút úgy keletkezett, hogy a meglévó járdára festettek egy vonalat.

Egy gyereknek sokkal egyszerűbb azt elmagyarázni, hogy ne menjen az úttestre, mint azt, hogy azon a járdán, amin két utcával arrébb (mert ott nem közös a bicikliúttal) simán kóricálhat, azon itt libasorban kell mennie.

Ezzel nem akarom azt mondani, hogy a szülő nem felelős (nagyon is az!), de azt igencsak piszok hozzáállásnak vélem, hogy a kerékpáros úgy gondolja, simán elhúzhat 20-al a gyalogosok mellett 20-30 centire, és letudhatja azzal, hogy vigyázzon magára a gyalogos.

Az ilyenek majd ismételgessék ezt az érvet akkor is, amikor elhúz 20-30 centire mellettük egy autó 70-el...

Liquidos 2009.09.22. 16:39:15

@porthosz: Minden állásfoglalás nélkül, szerintem ez a statisztika nem rossz, ha figyelembe veszem az utakon lévő autós, biciklis, gyalogos arányt. Sőt lehet, hogy ebben az esetben a biciklis arányaiban magasabb is, de legalábbis nem kevesebb...
süti beállítások módosítása