HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

A bazi nagy pöttyösbugyis bizniszhomokozó

2009.06.26. 10:00 Utcamacska

Ha tárgyalásról van szó, Sokan kérdeznek tőlem, vagy kérnek tanácsot. Főleg a gyakorlatlanabb tárgyalók. Rettegnek. Kérdik: mit és hogyan csináljanak?

A rettegés olyan, mintha egy eleve vesztes jegyet vennének, amin az előadásnak háttal lehet csak ülni egy oszlop mögött a hátsó sorban, jobbodon és balodon két szotyolafaló 150 kilós focidrukkerrel. Ha az előadást így élvezni tudod, akkor te egy sztár vagy, egy világcsoda. Én úgy szeretem élvezni az előadásokat, ha minimum az első sorok közepén ülök, de örömmel részt is veszek bennük. Nem baj, ha a cirkuszban az én fejemre borul a vödrönyi víz, ha közben megsimogattam az elefántot, kezet fogtam a világ leghíresebb bohócával, és megnevettettem ötezer gyereket a néztőtéren. A ruha megszárad - az élmény pedig örökké megmarad. Erről fogok majd mesélni kacagva az unokáknak. Persze felfoghatod úgy is, hogy pojácát csináltak belőled - csak akkor elvesztetted az élményt, nem jöttél ki egy pillanatra sem saját önző világodból.

  • Hogyan lehet egy komoly téttel bíró tárgyaláson megőrizni a derűt?
  • Hogyan teheted élménnyé?
  • Hogy maradj könnyed?
  • Hogy érd el, hogy tudj nevetni, emberként és nem a meglelevenedett üzleti ajánlatként jelen lenni?


Nem könnyű, de bele lehet jönni. Egyszer ültem egy tárgyalóban. Nagyon sokmillióról volt szó. Grósz Szaktárs, akit én mutattam be, el akart adni valamit a Multinak. Mindenkin a szürke-sütétkék- fehér business trend. Jól fésült hajak. Tökéletes táncrendben elkortyolt kávék, tökéletes pillanatban átadott ajánlatok. Mindenki komoly, mint egy vakbélgyulladás. Én is. Eztán kritkius pillanat - vagy kifutok a világból, elég a stresszből, vagy valamit csinálok magammal. Így ez rettenetes. (Az arcokon látszik, kínlódik ám a többi is rendesen, folyik a víz még a seggük partján is!) Egyszer csak bevillant egy kép -azóta ezt tanítom azoknak, akik félnek a tárgyalás előtt! Na figyelj!

Amikor egy pillanatra hátradőltem, ezzel kivonva magam egy kicsit a körből. A képzeletemben hirtelen megváltozott a helyszín, a ruhák, az évszak. Egy jókora strandhomokozóban ültünk mind, nyári, pöttyös bugyogókban. Hirtelen élesen láttam, hogy ki építette fel a homokvárat, ki akarja lerombolni, ki akar bekerülni a saját vödrével- lapátjával az építő csapatba és ki az, aki mások fejét üti a lapáttal, közben úgy téve, mintha ő maga is homokozna. Menj ki egy igazi homokozóhoz! Nézd meg ott a szerepeket, és tisztán látni fogod, hogy azokon a tárgyalásokon, amelyeken részt veszel, ugyanezek a szerepek vannak. Mindegy, mekkora a tét. Az egész  csupán egy bazi nagy bizniszhomokozó, amiben pöttyös bugyi heyett a szürke a kívánatos öltözék. A többi nem változott meg.

Az egész néhány pillanat volt, a többiek (magukkal lévén elfoglalva) semmit nem vettek észre. Én viszont nyugodt lettem, és olyan belső derűvel ültem végig az egész beszélgetést, mintha nem is lett volna tét.

Vizualizáció - így hívják ezt a fajta gyakorlatot. Sokan használják, sokféleképpen. A tanárok azt szokták tanácsolni, hogy ha a diák felel, és erős benne a vizsgadrukk, képzelje azt, hogy káposztaföldön a káposztafejeknek beszél. Ugye hallottad már Te is ezt a "tippet"? Ezzel többnyire az a baj, hogy a valóságban még soha a büdöséletben senki nem beszélt káposztáknak. (Kivétel, ha egy nyúl az illető..) Ha vizualizálsz, olyan helyzetet teremts, amiben már volt részed, vagy amit képes vagy pillanatok alatt elképzelni, s ami lehúzza a helyzet komolyságát, feloldja benned a stresszt.

Néhány további tipp, ami segít a drukk, vagy az agresszor szemléletű tárgyalópartnerrel való kötelező szeánsz feloldásában:

  • Ül veled szemben? Képzeld azt, hogy a budin ül, és épp a dolgát végzi! Uganolyan büdös az övé is, mint bárki másé!
  • Képzeld el, hogy egy baziménkűhatalmasnagy rózsaszín kalap van a fején, lila tollbokrétával és halványezüst rózsákkal díszítve.
  • Gondolj arra, hogy a másik pucér. Ha egy nagymellű szőke nővel, vagy az Univerzum legdögösebb pacákjával találkozol, és nem a vibrátorok gyakorlati használatát prezentáljátok, akkor bizony ez nem célravazető - de átlagembereknél, akik nem indítják be a hormonjaid háborúját, igen.


Soha ne tedd: Ne igyál meg egy felest! - a következő posztban egy rendkívül jó nyugalom megőrzési módszerről fogok írni, amit én magam is használok, nem csak erre a célra. De erre IS! Úgyhogy tedd a kedvencekbe a blogot, vagy iratkozz az RSS csatornára, hogy ne maradj le a következőről.

Ha van saját tipped olyan vizualizációs, vagy egyéb játékra, ami oldhatja a feszült hangulatot, segíthet a kezdeti izgalom feloldásában, akkor írj kommentet, vagy küldj e-mailt az utcamacska@freemail.hu címre.

1 komment

Címkék: üzlet stressz megoldás bugyi tárgyalás homokozó megbeszélés vizualizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr381209430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilcsák Bea (törölt) 2009.07.20. 10:44:42

öhm, életemben először (és utoljára) beszéltem 400 ember előtt, nem vagyok igulós, de azért megizzasztott...valaki egyszer azt tanácsolta, képzeljem el, hogy meztelenek.
na, én elképzeltem.
alig tudtam megszólalni a röhögéstől.
:)
süti beállítások módosítása