HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Asszertivitás - az együttműködő tárgyalópartner

2009.07.09. 08:52 Utcamacska

Ma 2 bejegyzést is írni fogok, ha a szerkesztőfelület engedi. Az egyik egy tegnap esti baráti beszélgetésre ad választ, mégpedig az asszertivitásról. A témához kapcsolódó definíciókat a wikipédiából gyűjtöttem össze, egyszerűbb volt mint újrafogalmazni amit már mások megfogalmaztak. Úgy gondolom, hogy a tárgyalások során az asszertív magatartás az, amit követni érdemes, de tudatában KELL lennünk annak, hogy nem csupán ez a magatartásforma létezik.

1.    Passzív: Passzív ember viselkedésére az jellemző, hogy kerüli a problémás helyzeteket. A kommunikáció elől kitér, visszafogottan viselkedik.
2.    Asszertív: Az asszertív, vagy más szóval a éppen megfelelő határozottságú és öntudatú emberre az jellemző, hogy környezetével összhangban igyekszik elérni céljait. Van önbizalma, határozott, szemkontaktust tart, erőt nem alkalmaz, együttműködő.
3.    Agresszív: Az agresszív ember gyakran mérges, elvörösödik, felfújja magát, szuggesztív tekintetű. Általában erőteljesen gesztikulál, hangos, a véleményét tényként közli, ténynek állítja be.
4.    Manipulatív: A manipulatív ember próbálja rejteni érzelmeit, gondolatait, gyakran a környezetét utánozza, igyekszik a legsikeresebbnek tűnő társát utánozni, a többieket pedig megtéveszteni, saját sikere érdekében.

Asszertív technikák
Az asszertív viselkedés az arany középút a behódoló (szubmisszív), alárendelt magatartásforma és a fenyegető (aggresszív) magatartásforma között.
Lényeges kelléke az asszertív személyiségnek, hogy tudja, hogy mit akar elérni, és tisztában van a másik igényeivel is. Ennek alapján jogos önbizalom fogja el és magabiztos a fellépése.
A magabiztos fellépés alapja az önbecsülés, amely jótékonyan hat az önbizalmunkra, ezen keresztül a viselkedésünkre.

Viselkedésünkből a kommunikáció az, amelyen keresztül le tudjuk mérni hatékonyságunkat, azaz, hogy elérjük-e célunkat.

Szívós ellenállás esetén a monoton ismétlés technikáját használja, általában meglepően jó eredménnyel. Ezért azt mondja, amit gondol. De képes nemet mondani, visszautasítja a vállalhatatlan kéréseket. Véleménynyilvánításában konstruktív, ő maga pedig figyel mások gondolataira. A legfontosabb, hogy ha nem ért valamit, akkor kérdez – ez az információszerzés asszertív módszere, nem pedig az, hogy ez „hülyeség, ezt még soha nem hallottam stb.”
Az asszertivitás annyit jelent, mint szándékod és céljaid nyílt, őszinte megfogalmazása, egyenes, világos kifejezések alkalmazása a beszédben.

Az asszertív viselkedés a non verbális kommunikáció keretében magabiztos fellépésben nyilvánul meg, melynek elemei a következők:
•    szavaiddal összhangban lévő testbeszéd,
•    nyílt tekintet,
•    határozott és nyugodt hang,
•    egyenes tartás.

Aki asszertíven viselkedik, képes felismerni és megérteni a behódoló, az agresszív, valamint a manipulatív tárgyalópartnert is. Nagyon sokan vannak,akik a tárgyalási technikákban éppen a manipulatív technikákat keresik. Egy ilyen tréningtől azt várják, hogy akkor most jóóól megtanulják a testbeszédben azokat az - egyébként létező és működő - trükköket, ahogy ülni-mozogni, kezet fogni érdemes. NLP-s ügyességeket tanulnak, melyek szintén nagyon jól működnek. Ezekkel a technikákkal aztán tárgyalni futnak, és kilóg a lóláb, semmit nem érnek el velük, végül.  A technikák jók, fontosak, hasznosak. De csak akkor, ha belülről fakadnak és egységben vannak az egész emberrel. A technikáknak ezért előbb az önsimeret, az önmegfigyelés, a belső egység létrehozása a célja - mert akkor vezetnek összességükben végül asszertív magatartáshoz.

1 komment

Címkék: tárgyalás megbeszélés passzív agresszív nlp testbeszéd asszertivitás tárgyalástechnika manipulatív

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr261235738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonking 2009.07.10. 08:43:02

Az önismeret, melyet aztán célok követnek, kedvelem ezt a témát, de hiányolom, hogy lemaradnak azok a dolgok, hogy ez egy folyamat, mire az emberben lejátszódik, hogy változni, változtatni kéne, hisz magától senki nem kezd bele, egy ilyen fájdalmas önismereti kérdésbe, ahol bizony rádöbbenhetünk egy két dologra magunkkal kapcsolatban, (legalábbis nem sokan). Itt sok dolgot megtanulhatunk és megtanulhatjuk azokat jól használni, ilyen például a konfrontálódás. Tapasztalatom az ilyen típusú emberekhez még annyi, hogy extrovertált személyiségek, amely két személyiségjegy szerintem valahol rokonok.
süti beállítások módosítása