HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Akkor hatékony, ha áll!

2009.08.19. 10:34 Utcamacska

Ez a post NEM arról a bizonyos paripapimpiliről szól a lakodalomban, amelyről köztudott, hogy áll! A hatékony napi mítingről szól. Állótárgyalás, ahogy azt a profik csinálják!

Tegnap blog.hu találkozó volt, és egy bűbájos, igazi bloggerpólós, vérbeli vezetővel találkoztam össze. Informatikusok kis csapatát igazgatja hatékonyan. Azt hiszem, nem sejti, hogy poszt lesz a beszélgetésünkből, ha olvassa, akkor szerintem mosolyogni fog, talán hozzá is szól - direkt nem nevesítem.

A napi értekezlet hatékonyságáról már lexikonnyi irodalom született. Vannak helyek, ahol szétunja magát mindenki, mások nagyon is jól érzik magukat, és a 10 perc alatt megbeszélhető dolgokat egy órán keresztül taglalják, közben megkávéznak, reggeliznek és jól elvannak. S vannak vezetők, akik felismerik, mennyi étékes időt ér meg a dolog, s úgy állnak hozzá.

Aki eleve lustaságra hajlik, szeret szép hosszasan elmütyögni egy probléma felett, s megadni a módját a dolgoknak - mint tegnapi beszélgetőtársam - annaktényleg profi vezetői tapasztalásra, s jó önkritikára van szüksége ahhoz, hogy bevezesse az alábbi módszert:

A reggeli "állómíting" vagy "álló értekezlet" egyszerűen az a körülbelül negyedórás napi megbeszélés, ahol hatékonyságra van szükség. Ahol kiosztják, kinek mi az éppen aktuális dolga, és megtudják, ki hol áll, va-e aki elakadt a munkában, s ha igen, akkor hol, s mikét segítsenek neki.A kisebb, kb 4-8 fős csoportok esetében hatásos technika előnyeit nem sokan ismerik.

Az ácsorgás lényege nem csupán a viszérre hajlamos kollégák segítése genetikus gellereik megtapasztalásában!

Állni jó, mert:

  • nem "ülnek le a problémák", élőbb, élénkebb a problémamegoldás

  • akik problémamegoldás közben topognak, kicsit járkálnak, azok mindkét agyféltekéjüket akcióba hozzák (Gondolj a "tudósra", aki tigrisként fel-alá járkálva gondolkodik egy probléma megoldásán! A járkálás ugyanis stimulálja az agyunkat!) 

  • mivel egy idő után elfáradnak az ácsorgásban - pláne, ha ülőmunkásokról van szó - így nem fognak anekdotázgatni és méterhosszú sagákat elmesélni, hanem a témára fognak koncentrálni.

  • a nem szokványos testhelyzet (ülés helyett állás) nem szokványos megoldásokat hozhat. Ezért lehet értelme annak is, ha az ilyen megbeszélések közben kisétálunk az épületből, majd visszasétálunk, s menet közben zajlik a beszélgetés.

  • kisebb csoportokat valódi "majomszigetté" kovácsol. Ugyanis a "kör" ami óhatatlanul kialakul ezeken a beszégetéseken, szakrális és ősi. A tagok mindegyike szót kaphat, egyszerűen helyet változtathat viheti és átadhatja a szót. (Nem kell székekkel bajódni, átülni, egyszerűen csak másik két kolléga közé állsz be és kész!) 

  • Állva is lehet kávét inni, de vihetünk tollat - füzetet, hogy igazi régi szokás szerint kézírással jegyezzük fel az elhangzott fontos dolgokat.

Aki tehát a napi értekezletek, megbeszélések rapid, haladós, ugyanakkor értékes idővel eltöltött módszerét keresi, kövesse a példát!

31 komment

Címkék: értekezlet tárgyalás megbeszélés míting

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr231321478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pukker 2009.08.19. 12:43:40

2m felett vagyok 120kiló (csupa izom, csak egy érsze olyan laza, hogy nem tudom megfeszíteni). Szerinted mekkora boldogság velem állva meetingelni. Főleg ha előveszem a strici féle megmondom a tutit kő kóla geci stílussal?
persze össze is húzhatnám magam, de ekkora testhez senki nem visel kisebbségi érzést.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.19. 14:54:17

1. Miért kéne naponta mindig megbeszélni valamit? akinek baja van, majd szól.
2. Velem ugyan még nem csinálták ezt a baromságot (mindiog sejtettem, hogy a meeting eleve sznobság), de biztosan percenként megkérdezném, hogy "Miért nem ülünk le? Hozoxéket, jó?" - és már indulnék is.

Állófogadásokon is le szoktam ülni, ahogy lehet. Volt, hogy a földre ültem. Ettől még szoktak gondolataim lenni.

váj mí 2009.08.19. 14:58:06

Húúú, én hogy utálom a mindenféle mítingeket. Volt egy főszerkem (nőneműben), na az volt ilyen mítingbuzi, brr! Mivel (hál'istennek) nem a központi szerkesztőségben dolgoztunk a kolleganővel, hanem egy kihelyezett városiban, így a hajnal 9,30-ra időzített kötelező szerkülés alól mentesültünk, minket úgy 10 környékén hívott fel a céges (hótóccó percdíjas) telefonon, egyeztetni az aznapi oldaltervet. De valszeg baxhatta a csőrét, hogy esetleg 10-kor mi nem a városi szerkesztőségben bámuljuk a falat várva a hívását, hanem esetleg otthon vagyunk, vagy a városban mászkálunk, egy idő után bevezette, hogy mi is ott csesszük az időnket feleslegesen. Persze, vonalason hívott (drágább percdíjjal, mint a céges mobil), és nagyon kellemes volt a betévedő, apróhirdetéseket feladó "kedvesolvasók" előtt megbeszélni a másnapi oldaltervet.
Úgyhogy én minden mítinget szívből rühellek, legyen az ülő vagy álló ;).

Bambano 2009.08.19. 21:23:24

Ez a reggeli állómeeting a világ legnagyobb aljassága.
Ugyanis ez nem állómeeting, hanem létszámellenőrzés.

Amelyik informatikai vezetőnek így kell ellenőrizn a csapatát, az keressen másik állást.

Ennek eredete egyébként szintén egy amcsi pszichológiai baromság, ez csak a sokadik ok, hogy utálom.

mig8 (törölt) 2009.08.19. 21:27:15

Szerintem csak arról van szó, hogy vannak szakmák, ahol ez kell és vannak olyanok, ahol baromság még a gondolata is.

Nálunk mindenk itudja, hogy mit csinál. Ha elakad, akkor segítséget kér. A főnök meg tudja, hogy ki milyen projekten dolgozik, ki fog felszabadulni, kinek kell besegíteni. Így nin szükség mítingre. Egyébként meg nálunk a reggeli közös kávézások sokkal többet érnek.

Bambano 2009.08.19. 22:10:17

@mig8: voltam informatikai vezető. Nem szivattam azzal a beosztottat, hogy zaklassam a kérdéseimmel. Én is tudtam a root jelszót, bementem a gépbe és megnéztem, mit csinált, hol tart, megakadt-e valahol. A programokat meg megnéztem a verziózó rendszerben.

Én kizárólag akkor tartottam meetinget, ha valami szakmai dolgot mindenkinek meg kellett tudnia, ilyenkor leültünk és megbeszéltük.

Főnöki dicsfény polírozása érdekében pettingelni ősi román szokás:)

Bambano 2009.08.19. 23:04:27

miért nem látom a hszem?

Marr 2009.08.20. 01:04:20

@Bambano: Mert a bloghu fos, csak most ez a menő.

Az eddigi leghatékonyabb főnök-csapat viszonyban a környékemen mindig véletlenszerű időpontban hívott minket össze a főnök naponta egyszer 10 percre.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.20. 01:50:11

@Marr: És miért kellett minden áldott nap összejönnötök?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.20. 07:28:20

@Strici: szerintem van ahol igényli a helyzet a napi megbeszélést, van ahol nem. Feladata, cége válogatja. Én sem vagyok oda az értekezletekért, de néha bizony meg kell beszélni dolgokat. Pukkerrel viszont nem volna jó állóértekezleten részt venni, annyi szent. Én tökre megértem, hogyha valaki kockásra üli a seggét egész nap, akkor jó egy kicsit álldogálni. (Viszont Strici, állófogadáson földre ülni, ez akkora orbitális taplóság, hogy ha ilyet valaki megcsinál egy tényleg nívós rendezvényen, azt általában kikísérik...)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.20. 07:42:24

@Utcamacska: Milyen helyzet az, ami jól szervezett munka esetén MINDEN EGYES MUNKANAPON kivétel nélkül - hangsúlyozom, kivétel nélkül - igényli a napi ÁLLÓ megbeszélést? Légy szíves, egyetlen ilyet mutassál már... Hogy MINDEN EGYES NAPON? Cégnév, cím, tevékenységi kör, stb. Szeretem a konkrétumokat.

Miért kísértek volna ki? Ők a bunkók, hogy nem volt hová ülni.

Egyébként én például szerettem az értelmes gyüldéket, ha nem ilyen volt, amin lennem kellett, akkor jó hangosan megkérdeztem a mellettem ülőtől, hogy meddig kell még itt lennünk? De szerencsére olyan helyen dolgoztam, ahol nem értekezletekből állt az élet, hanem alkotó munkából.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.20. 07:50:06

@Utcamacska: Szóval, más a "néha", meg más a minden nap. Most úgy visszagondolok, hogy közel 30 éven keresztül csupán egyszer kellett értekezleten igazi lennem. Na ami ott elhangzott, része a munkaügyi peremnek.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.20. 08:03:18

Szórend-hiba: igazi értekezleten.

Bambano 2009.08.20. 17:59:15

@Marr: pl. egy olyan munkahelyen, ahol a cég kezdeményezésére írják át a munkaszerződéseket kötöttről kötetlen munkaidőre, a reggel 9-es állópetting mennyire jogszerű?

moaner · http://safetydummy.blog.hu/ 2009.08.20. 19:56:55

Ez tudomásom szerint japánoktól ered, Kaizen megbeszélésnek/meetingnek hívják, gyakran alig öt perces.

Rövid és lényegretörő, semmi felesleges gittrágás és a végén mindig születik DÖNTÉS! Magyarországon egyébként ennyi idő alatt egy névsorolvasást se nagyon tudnak elvégezni.

Bambano: Feltételezem meghatároznak ún. törzsidőt is a cégnél. Ez alatt az idő alatt köteles az illető munkát végezni, a meetinget ennek megfelelően érdemes tervezni.

Bambano 2009.08.20. 20:30:04

@moaner: két dolog: ez nem kaizen megbeszélés és a kaizen nem japán módszer:) Ja, döntés sincs.

A reggeli standupolásnak az az értelme, hogy a közösség egymás előtt adjon számot arról, hogy mit dolgozott előző nap, mit fog dolgozni aznap, és aki nem dolgozik rendesen, az érezze magát rosszul a többi kolléga előtt.

A bűntudat ébresztéssel, mint motivációs módszerrel operál ez a pettingfajta, ez a cél.

Jaja, volt törzsidő, déltől. Ez kizárólag a cég érdekeit szolgálta szerintem. Ezért érzem zűrösnek, hogy hajnali 9-kor mindenkinek jelenése van, amikor a munkaszerződése szerint meg nem köteles 9-kor bent lenni.

moaner · http://safetydummy.blog.hu/ 2009.08.21. 07:44:23

@Bambano: Igazad van, a Kaizen a Székelyektől ered: en.wikipedia.org/wiki/Kaizen
A Muda eredeti neve pedig "Pillempáty". :)

Egyébként nem módszer, hanem filozófia, számtalan módszerrel.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.21. 07:51:44

@Bambano: Két fogalmat tetszenek összekeverni. A kötetlen munkaidő - mint a neve is mutatja - azt jelenti, hogy a dolgozó akkor dolgozik, amikor munka van, tehát nincs törzsidő. Természetesen ilyenkor is kötelező betartani a heti 40 órás minimum/maximumot. A rugalmas munkaidő azt jelenti, hogy a napon elül van egy - általában négy órás - kötelező idő, ez a törzsidő, de előtte-utána a többi időben a munkavállaló határozza meg, hogy mikor dolgozik. A rugalmas munkaidőben a napi 8 óra is kötelező.

moaner · http://safetydummy.blog.hu/ 2009.08.21. 09:32:19

@Strici: Neked van igazad, az én fejemben tényleg két dolog kavarodott. Bocsi.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.21. 12:19:20

@Strici: a törzsidő nem ezt jelenti - monaer elmagyarázod Stricinek? ;)

Bambano 2009.08.21. 14:41:12

@moaner: a kaizen, a tqm meg az összes többi ilyen minőséggel kapcsolatos dolog, amit a japánoknak tulajdonítanak, amerikai. Nem a japók találták ki, hanem a vh után kaptak sok amerikai segítséget, hogy újjáépítsék az országot és akkor vették át ezt is.

Bambano 2009.08.21. 14:43:04

@Strici: rendben, igazad van. DE az én felvetésem nem arról szól, hogy mi a törzsidő, hanem arról, hogyha rugalmas munkaidő van, akkor a törzsidőtől jelentősen eltérő időpontban *RENDSZERES* meetinget szervezni szerintem nem törvényes, merthogy onnan kezdve nem a dolgozó osztja be a munkaidejét, hanem a meeting szervező.

Ha nekem 12-16 óra között van a törzsidőm, akkor a hajnali 9 órási pettingre minimum azt mondom, hogy tahóság.

Marr 2009.08.22. 16:03:42

@Strici: Napi határidők voltak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.22. 16:44:08

@Marr: értem. Tehát annyira nem volt terve a cégnek, hogy mindent aznap talált ki. Kora reggel. Mert akkor még friss az agy. Melyik volt ez a remek üzleti tervvel nem rendelkező vállalkozás?

nyíregyházi betti 2009.08.23. 04:38:31

@Strici: Mi reggelente a munkaidő előtti -nem fizetett-állóösszeröffenésen tudjuk meg az előző napi bevételi adatokat, s az aznapi tervet. Azt is ilyenkor mondják meg, hogy mikor, melyik magas vezető fogja várhatóan tiszteletét tenni áruházunkban. 2007 decembere óta úgy tudjuk, enélkül nem is működhetne az áruház. Azelőtt nyolc éven át reggeli megbeszélés nélkül is nyereségesen működtünk.

váj mí 2009.08.23. 19:17:47

@Strici:
Mondjuk, egy napilapnál kell a napi egyeztetés, hogy mi kerül be végül is a másnapi számba, illetve, ha mégsem 1 oldalt kell hozni, hanem másfelet, vagy csak felet, mert befutott valami marketing cucc.
De ennek külön mítinget szervezni (állót vagy ülőt), kötelező időponttal, faszkorbács kategória.

Marr 2009.08.23. 22:09:11

@Strici: Helló, a kora reggeles hozzászóló nem én voltam. Tervezhetőbb volt a tartalom, mint egy napilapnál -- de mégsem alfától omegáig fix --, ezért nem volt rendszeres. De ez inkább váj mínek szól, aki veled ellentétben tényleg érti.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.26. 14:40:22

@Utcamacska:
Egyetértek, tényleg van olyan hely, ahol szükség van a meetingre.
E téren is lehet túlzásba esni, de az se jobb, ahol szükség volna megbeszélésekre, viszont nem tartanak ;)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.26. 22:44:21

@Marr: Vájmi is azt mondja, hogy ehhez nem kell külön társulati ülés. Én tényleg nem tudom elképzelni, hogy üzemszerűen műkdni tudjon egy bármi is úgy, hogy mindenkit minden nap álló kuncsorgásra kelljen összetoborozni. Ez önmagában diktatúra, vezetői alkalmatlanság.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.08.29. 09:25:22

A nagy almás multinál írországban mindíg ilyen álló, 10-20 perces izét tartottak. És mindig váratlan időben, nem periodikusan ugyanakkor. Én utáltam!Jobban szeretek ülve gondolkodni. Állítólag, hogy ne lustuljon el a gondolat, azért volt ez. Még csak nem is egy irodában tartották a metttinget, hanem a konyhában, a kávégép mellett (ez volt a jó oldala)Mondjuk akkora iroda, ahová befértünk volna 15-en, nem is volt, tárgyaló sem. Direkt. Sztem az almánál ez teljesen szándékos lazaság volt, bár néha erőltetett. Én pl. szeretm az ing-nyakkendő viseletet (jóvanna, van aki szereti) de oda be nem lehetett menni nyakkendőbe, mert a lazacsávó/lazacég imidzs volt a követendő. Nálunk valóban szükség volt ezekre a megbeszélésekre, csak értelmes dolgfok, hangzottak el, csak a lényeg, és elég gyorsan. Talán mert ácsorogni kellett...
süti beállítások módosítása