HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

A kerekasztal lovagjainak tárgyalástechnikája

2009.07.12. 14:16 Utcamacska

Sokat kerestem a kerekasztal tradícióról tárgyalástechnikai anyagot, de csak arra bukkantam, melyet annó én írtam - tehát magamat plagizálom, tisztelettel. Ugyanis Artúr király és lovagjainak tanítása a ma tárgyalóasztalainál is érvényes. De vajon miért és hogyan foglaltak helyet a kerek asztal mellett? Az egyes pozícióknak fontos szerepük van.


„Egymást szolgálva szabaddá válunk”


Ez állt az asztalra írva, körben. Ez a jelmondat nem csak a széthúzó lovagi időkre volt érvényes. Ez a XXI. századi üzletember jelmondata is. A kerek asztal szerkezete és tanítása örök bölcsességet hordoz, amit mindazoknak tudni érdemes, akik valaha is kerek asztal köré ülnek.

Az ergonómusok újra felfedezik a spanyolviaszt

A kerekebb asztal-ívek, vagy maga a kerek asztal a hosszasabb, probléma feltáró, kreativitásra ösztönző beszélgetésekre alkalmasabb – tartják az ergonómiában jártas szakemberek. Ha valaki olyan légkört szeretne maga körül kialakítani, ahol a problémákat feltáró, megbeszélő és kreatív, fantáziadús hangulat van, legjobb, ha kerek asztalt tesz tárgyalójába, sőt akár saját íróasztala is lehet ívelt. (A hosszúkás, de lekerekített oldalú tárgyalóasztalok is megteszik) Artúr Király kissé megelőzte az ergonómusokat ezzel a felfedezéssel.

A tárgyalástechnika professzora – Artúr király
Artúr – valószínűleg mestere, Merlin inspirációjára – nem csupán a tárgyaló felek egyenrangúságát, hanem a profi kerek asztal tárgyalás menetét is ránk hagyta örökségül. Ha a kerek asztal lovagjaitól akarunk valóban lovagias tárgyalási menetet tanulni, akkor figyeljük meg az alábbi ábrát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy szól vajon ez egy mai tárgyalásról?

  • A Király szerepében mindig az a tárgyaló fél foglal helyet, akinek a kezében a döntés van. A döntés lehet egy projekt felett, a pénz, vagy egy fontos ügy kimenetele felett. ő van "otthon". A lényeg, hogy ő a tulajdonképpeni vezető. (mai szóval ő a főnök) A király rálát az ajtóra.  Ő van odahaza, ő vezeti a tárgyalást. Ő kezdi meg és fejezi be a beszélgetést, ha ő feláll, mindenki feláll és elköszön.
  • A bal és a jobb szárnysegéd szerepében a király szakértői vannak. A mai tárgyaláson azok a személyek foglalnak itt helyet, akik értenek az adott témához, és tudásukkal hozzásegíthetik a királyt a helyes döntéshez. A szárnysegédek tudása a király döntéseit segíti, de az ügyet szolgálja, nem a királyt, vagy az ellenfelet.
  • A konferencia lovagok szerepe a tárgyalás erőviszonyainak tisztázása. Ha a lovagok ereje nagy, akkor a konferencia nyomatékát adják meg. Ők a hírneves személyiségek a mai beszélgetés asztalánál, akikről láthatjuk, hogy ha az ügy mellé adják a nevüket, akkor az ügy sikerre vihető, vagy ők az „erőemberek” akik biztosítják, hogy ha a királynak védelemre van szüksége, ők készen állnak. Személyiségük, vagy erejük adja a nyomatékot.
  • Bólogató János – a szerep neve is megmutatja, mindig éppen annak a szereplőnek ad igazat, akinél éppen a szó van. Oldat ül, így szerepe abban merül ki, hogy erőt ad a beszélőnek ahhoz, hogy legteljesebben kibontakoztathassa mondandóját. A Bólogató János pártatlan szemlélő, aki támogatóként van jelen, mindkét fél megismerésére.
  • Szólista – A szószólók az ellenfél lovagjai, akik szót emelnek az ügy érdekében, akik feltárják, hogy milyen előnyökkel jár az amit az ellenfél képvisel, szót emelnek az ügy mellett. Ők az ötletek kiagyalói, akik újszerű megoldásokat adnak, ha arra van szükség. A szószóló, vagy szólista általában önálló.
  • Ellenfél szárnysegédei – azok a szakértők, akik az ellenfelet támogatják, akik információkkal rendelkeznek mindarról, amivel az ellenfél felkereste a királyt. Az érvek-ellenérvek felkészült tudorai.
  • Az ellenfél – nem ellenség, sőt nem is feltétlenül ellenkezik a király elgondolásával az általa képviselt dolog. Ő az, aki a problémát, a megoldásra feltett kérdést képviseli. A mai tárgyalás esetében ő az, aki érkezik, aki felkeresi a királyt, vagy aki el akar adni valamit, esetleg aki az újító szándékkal érkezik.


A kreatív tárgyalás kimenetele – szó szerint
A kerek asztalt rejtő szobából látszólag két ajtó vezetett ki. De csak az egyiken, a szív felőli, bal ajtón lehetett valóban távozni. Ez azt jelképezi, hogy aki nem tiszta szívvel állt fel az asztaltól, az nem hagyhatta el a termet. A tárgyalás így szigorú, de végtelenül igazságos, és mindenféle korrupciótól és erőszaktól mentessé tehető. Ha megőrizzük a kerek asztal beszélgetések korabeli rendjét, akkor ugyanilyen tárgyalásokat folytathatunk, akár a király, akár az ellenfél, akár az asztal egyéb résztvevőinek szerepében ülünk le.

Ez a bejegyzés inkább hiánypótlás, erről szinte nem is olvashatsz másütt a weben - legalább is magyarul. Ha van véleményed, azért ne tartsd magadban. Ha pedig ölteted van, amiről örömmel olvasnál, amiről írjak, akkor írj nekem az utcamacska@freemail.hu címre.

5 komment

Címkék: tárgyalás szólista kerekasztal tárgyalástechnika kerek asztal lovagjai artúr király szárnysegéd bólogató jános kerekasztal beszélgetés

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr911241787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.07.12. 18:34:14

hát a szólista, az ellenfél lovagja, és az ellenfél nagyon egybefolyik. ezt lehetne még részletezni, hogy miért nem 5 egyforma szólista ül ott? mi a három között a különbség?

a bólogató jánosra pedig kellene egy gyakorlati példa, mert én még életemben nem láttam olyat, hogy felvonul az ellenfél a királyhoz, és az asztal körül van valaki, aki nem tartozik ide vagy oda.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.07.12. 23:09:52

Jóóó :)))

Szerintem a középkor két szempontból is hálás téma ez ügyben: tele volt jelképekkel, és nagyon szigorú erkölcsi morálra épült... Szóval jó megközelítés, mert ma kevesebb a kapaszkodó, de ugyanúgy igényeljük...

Amire nagyon kíváncsi lennék: Magáról a "tárgyalásokról" egy-egy esettanulmány? Biztos vagyok benne, hogy vannak ennek megfelelő szövegek, és azért Arthur királyt úgy ismerjük, mint aki jól kezelte az embereket, hűséges "üzleti partnereket"=alattvalókat, lovagokat termelt ki magának.... :))

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.13. 08:36:26

Mindkettőtök számára (is és csodanő) délután vagy legkésőbb reggel egy új posttal jelentkezem, melyben a kérdéseitekre válaszolok - ehhez azonban jobban utána kell olvasnom a témának. Az eredetijét egy évtizedekkel ezelőtti tárgyalástechnikai tréning kézzel írt jegyzetében találtam meg. Nem túl hiteles forrás, de akár érdekes is lehet, és analógialánc szinteken stimmelni látszik.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.07.13. 11:41:50

Részemről kíváncsian várom! ;)
süti beállítások módosítása