HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Az úri nagyi esete Nyikoláj századossal

2009.07.09. 16:02 Utcamacska

Az eset nem az én nagymamámmal történt, hanem egyik legjobb barátnőm legendás nagymamájával. Viszont tanulságai máig hatnak.

A nagyi igazi karakteres egyéniség volt. Falu szerte ismert, tisztelt-rettegett matróna, valódi nagyságosasszony. Amikor az oroszok bejöttek Magyarországra, azzal kezdte a renitens magatartást, hogy eleve nem ment le a pincébe, mint az elvárt volt mindenkitől, hanem a zongora mellett, legjobb ruhájában ülve várta a bevonuló csapatot. Amikor az oroszok berontottak a házba, nagymama - olyan tekintettel, amivel egy csótányt is fel lehetne tűzni és egy bogárgyűjtemény közepébe lehetne helyezni - ránézett a betoppanó katonára, kifelé mutatott az ajtón, és nemes egyszerű németséggel ennyit mondott:
- RAUSZ! (Gy.k. : Kifelé) 

A katona ijedten kihátrált, majd a matróna ott termett az ajtónál, s megtanította az egymásra torlódott és igen meglepett katonákat lábat törölni, kopogtatni, és "jónápot" köszönni. Aztán kiejlöte kvártélyukat a kisebbik szobában. Mivel Nyikoláj századosnak és katonáink valósznűleg volt egy hasonló bábuskája odahaza Jizsnyij Novgorodban, ettől a pillanattól kedzve pontosan tudták, hogy hol a helyük. Mamuska így, mamuska úgy - mondták, s hordták a döglött tyúktól a rekvirált lekvárig minden kincsüket, ami csak volt. Távozásukkor sorfalat álltak és szalutáltak neki.

Mit tudott a nagymama, amit ma megtanulhatunk?

Úrinő volt, ízig vérig, és ismerte,követte az illemet. Tudta, hogy hol a helye a világban, és hogy a többiek hol foglalnak helyet hozzá képest. Azt hiszem, az oroszok családjaiban is lehetnek erről a néniről legendák - ahogy a barátnőméknél is a családi legendárium része, hogy a nagyi megnevelte még az orosz katonákat is.

Kíváncsi vagyok, szerintetek mi volt az a titok, ami miatt nem lepuffantották, hanem haptákban állva tisztelték és félték ezt az asszonyt ... várom a kommenteket!

17 komment

Címkék: illem tárgyalás nagymama tárgyalástechnika orosz katona

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr321236602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonking 2009.07.10. 08:59:12

A bejegyzésben is megvan a válasz, minden kultúrában, már ősidőktől uralkodik valami féle, rend, ahol az asszonynak is meg van a helye, és a ház az bizony az övé, segíthette az is, hogy katonákról volt szó, kiket eleve rendre és fegyelemre tanítanak

Liquidos 2009.07.10. 11:14:43

Két dolgot talán érdemes említeni még, az egyik a külső megjelenés (ruha) és viselkedés, a másik pedig - bár csak gyanítom, hogy a RAUSZ kifejezés - az,hogy a nyelvükön lettek megszólítva, ez minden hasonló szituációban hatással van a másik félre.

No meg lehet, hogy a heylzet is kicsit vicces volt, ami, főképp háborús időkben, oldotta a feszültséget.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.10. 11:23:50

A ruszki katonához németül szólni? Hmmm .. az nem éppen a nyelvük -a néni sváb volt, az Istenadta. A ruha, a fellépés egyébként szerintem is nagyon sokat nyomott a latban - de ettől még agresszív kizavarásnak is hathatott volna a dolog. (Bár abban is van igazság, amit Moonking ír, hogy az asszony, a matróna egy megbecsült tekintély személy - de a tekintély ellen is fordulhat valaki!)
Én arra is gondolok, hogy nem vicces, éppen inkább sokkoló, nem várt, hirtelen ható volt az egész.

Liquidos 2009.07.10. 11:30:29

@Utcamacska: Jahhogy, én németben nem vagyok erős, úgy tudtam, hogy az AUS a kifelé németül...
Ebben az esetben akkor a nyelvi történet nem igaz, de egyébként azt gondolom, hogy igen. :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.10. 11:36:01

Mindkettőt a kifelé irányra használják, nem megyek bele valami nyelvi fejtegetésbe, mert én is csak konyhanyelven beszélek németül -majd jön valaki aki nyelvészeti szinten is és jól megaszondja a frankót.
Egyébként az ellenség nyelve, mint olyan (németek) is lehet jól odatéve sokkoló ...

Herlock Sholmes 2009.07.10. 20:44:15

A történet abban az esetben hihető, ha az orosz szakasz katonái a leningrádi szimfonikusok tagjai voltak, akik estin felvették a német-esztétika szakot is.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.12. 07:16:59

@Herlock Sholmes: Pedig ez megesett, éppen az benne az extrém, hogy tulajdonképpen tök hihetetlen lenne, ha nem EZ a néni csinálja. A kérdés épp ezért az ami: hogyan? Mi a titok?
Amúgy nem gondolom, hogy fontos hinned benne - ha mégsem hiszed, az sem baj, a helyzetjáték szempontjából egyáltalán nem lényeges elhinni bármit is. A játék lényege akkor csak és kizárólag a Te számodra, hogy ha mégis megtörtént volna, akkor ... :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.07.12. 18:47:54

"Mit tudott a nagymama, amit ma megtanulhatunk?"

A hatalmi pozicíó éreztetését egy, a valós hatalmat minden esetben elfogadó, elváró társulat előtt.

Ha fiatalabb, sokkal öregebb, nem úgy, abban a környezetben adja elő magát, akkor kiröhögik, felrúgják, megerőszakolják, és kifosztva otthagyják.

Mivel mind a hely, mind a kor, mind a ruha stimmelt a viselkedéshez, első meglepetésükben hagyták érvényesülni, késübb meg már nem bántották: elfogadták.

Mai tanítása nem sok van, hacsak annyi nem, hogy amennyiben blöffölsz, stimmeljenek hozzá a külsőségek, és nagyon hihetően add elő.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.12. 20:25:55

@Vérnűsző Barom: Amit leírtál az úgy, ahogy van tökjó - és köszönöm is, hogy épkézláb, értelmes, építő hozzászólásokat kapok. (Megtisztelő, hogy még nem kellett senkit moderálni ... már-már luxus)
A blöff szót itt egy kicsit erősnek érzem - a blöffben az én értelmezésem szerint van egy kis csúsztatás, ebben a helyzetben nem volt szerintem ilyen csúsztatós böffölési szándék. A hihető előadás szerintem nem a blöfftől, hanem éppen ettől a teljes önazonosságtól volt. A többi 100%-os.

Spirituális Kotlós 2009.07.15. 14:34:52

Szerintem a kiállás volt a lényeg. Nem blöff. Hanem valamit úgy energiával fűtve akarsz és csinálod, mondod, nem gondolkozol. Egy 20 éves is lehet félelmetes nagyasszony, ha nagy a szája:)

2009.07.19. 22:12:20

Ma is vannak ilyen bábuskák, de hogy az ilyennek mi az oka, azt nem lehet lexikálisan meghatározni szerintem, ez egyfajta kisugárzás, amit intuitíve megéreznek mások, ezt színlelni, blöffel előadni lehetetlen.
Én is tudnék több konkrét példát is említeni, pl. ismerősöm vállalkozásánál van egy takarítónő, na ha az megjelenik az irodában, a kozmócicákban és a flegma, nagypofájú harmincas jupikban még a szar is vigyázzba áll hirtelen, és rögtön megtanulnak illedelmesen viselkedni.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.07.20. 07:39:31

Csatlakozom az előttem szólókhoz:a néni kiállásában van a titok:Valószínű gyönyörű tartású lehetett,a hangját is megfelelően használta és nem csak tiszteletet követelt,hanem ő is tisztelte a másik embert.Ilyen Istennő volt az én nagymamikám-Isten nyugosztalja-elég volt csak ránéznie valakire,aki nem ismerte az illemet,azonnal pondróvá töpörödött!

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.20. 12:03:11

@Domesticdragon: Annyira jók ezek a kommentek :)
Szeretlek titeket!

fenguru 2009.07.21. 15:25:13

Ideje, hogy lelepleződjek, az én nagymamámról van szó. Pár apró kiegészítés: nem faluban történt, hanem városban. A nagyi nem sváb volt, hanem sokkal rosszabb: echte rajnai német arisztokrata. Vagyis gyerekkorától megszokta, hogy utasításokat ad, és fel se merült benne, hogy valaki ne engedelmeskedjen. Valószínűleg a parancsolásnak olyan sercegő elektromágneses tere épült fel körülötte, hogy felülírta az oroszok "nekünk pedig géppisztolyunk van" energiamezejét. Egyetlen uralkodói kézmozdulattal kizavarta az oroszokat, majd meg lett mondva, hogy bejöhetnek újra, de előtte bitte kopogni. Az ilyesmi legalábbis megtöri a megszállói lendületetet!

U.i.: kipróbáltam a technikát az APEH biztonsági őrein, amikor az egyik merészelt nem köszönni. Azóta majdhogynem tisztelegnek. :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.07.21. 16:16:14

@fenguru: Jóvanmááá bocsánatot kérek, itt sistereg az energiamező körülöttem is - bocsánat a csúsztatásért - de ez a pletyka lélektana!

igaziatommaki 2009.07.23. 10:54:16

Hasonló történetet írt le Müller Péter egyik könyvében, anyukája is hasonlóan viselkedett az oroszokkal és sosem bántották, sőt!
süti beállítások módosítása