HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Ügynökvita, szabad asszociációval

2009.08.06. 09:41 Utcamacska

Ez a post egy bevezetés a "kis magyar ügynök határozóhoz", melyet holnaptól fogok kezdeni, itt a Tárgyalástechnikai blogon. Bár nem konkrétan tartozik a tárgyhoz, kétségtelen, hogy a legtöbb üzletkötő, ügynök, szélszes ember számára napi rutin a tárgyalás. (És persze még az élet számos területén).

Viszont szeretném világossá tenni, hogy nem csupán szatyros ügynökök és telefonos "zaklatók" léteznek. Van egyéb területe is az értékesítésnek.

Holnaptól, egy-egy rövid interjúval egybekötött lexikonszerű "ügynök határozót" kezdek.

Addig is arra kérek mindenkit, írja le mi a véleménye általában az ügynökről, az üzletkötőről, a sales területen dolgozókról, értékesítőkről. Örülnék, ha érkeznének "tipológiák". Ki hogyan látja az üzletkötők világát? Esetleg a James Bond szerű ügynököket? (Az MLM ügynöktől az orvoslátogatón át a gépkocsi flotta értékesítőig, bármilyen területet választhattok)

Támadjuk és védjük az ügynöki szakmát! Ide várom az elkötelezett hurrá-optimizmussal áthatott MLM gurukat, a "csak ügynökmeló van" panaszú álláskeresőket, valamint azokat, akik már megpróbálták, vagy még csak most fogják. Esetleg azt a párat, aki sikeres is ebben. Miért jó ügynöknek lenni? Miért nem az? Tényleg születni kell erre?

Mivel azt mondhatom, szerencsésen intelligens hozzászólók járnak ide, így biztos vagyok abban, hogy nem frázisok fognak puffogni. Előre is köszönöm, hiszen ezen kommenteket szeretném támpontul használni az "ügynök határozóban"- mely egyáltalán nem mellesleg már részben megvan.

75 komment

Címkék: ügynök sales üzletkötés üzletkötő ügynökhatározó

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr111292101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.08.06. 09:53:22

Itt az ideje, hogy legalább itt tisztázzuk végre ezt az ügynökkérdést :-)

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.08.06. 10:03:45

@csurtus: nekem is ez jutott eszembe: lesz akkor teljes ügynöklista? :-)

Fraser 2009.08.06. 10:06:00

Először pontos definíció kellene.
Mert rengeteg ügynöki munkát végző mindenféle titulusokat aggat magára (pl: személyi bankár, pénzügyi tervező, vezető tanácsadó, stb.)

Cook kapitány 2009.08.06. 10:15:23

@Fraser: +1
Nekem is rögtön ez ugrott be, pontosan ki az ügynök James Bondon kívül?
Ügynök-e az a kislány, aki telefonon hív fel és a bank csodálatos ajánlatát próbálja rámtukmálni. Ugyanígy ügynök-e egy piaci kofa vagy egy hentes? Mi a különbség (ha van) a kereskedő és az ügynök között?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.06. 10:23:22

@Cook kapitány:

Hm, jogos kérdés(ek).

Talán tegyünk kísérletet a szükséges feltételek megfogalmazására:

1.) Közvetlen anyagi érdeke fűződik az általa kínált áru vagy szolgáltatás eladásához (prémium, royalty, közvetlen részesedés, stb.);

2.) Nem a maga áruját (szolgáltatását) kínálja, hanem bérmunkát végez (ez alatt azt értem, hogy ha egy pék az általa készített kiflit akarja rádtukmálni, attól még nem ügynök);

3.) Házal (vagyis nem te mész hozzá, hanem ő jön hozzád, gyakran kéretlenül).

További tippek?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 10:24:50

@Cook kapitány: szerinted? Elmondanád?

Definiálom: Bárki lehet üzletkötő, aki valamilyen üzletet megköt, ügynök, aki üzleti szempontból képvisel egy ügyet. (értékesítés és az azt követő rész is) egyébként a köznyelvi értelemben azokat a kereskedőket nevezik így, akik termékkel, szolgáltatással keresik fel a célpiac szereplőit, és nem feltéten van boltjuk, ahol a pult mögött árulják a terméket.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 10:28:57

@Fraser: én inkább azt kérdezném- MIÉRT? Miért van szükség az ügynöknek fedőnevekre?? (Ne menj James Bondig! Kedves gurunk, Thomas Lieven is használt párat - korábban ajánlottam itt a "Nem kell mindig kaviár" című alapművet!)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.06. 10:32:30

@Utcamacska:

Sorge doktor például a saját nevét használta végig, mégis ő volt a történelem egyik legeredményesebb ügynöke. Izé: hírszerzője :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 10:39:02

(@tiboru: Ságvári Endréről úttörő korom óta tudom, hogy több neve volt, mint foga ;) viszont ebben a témában csak figyelni érdemes rád, hozzád szólni nemigen, ebben ugyanis űbermencs vagy :) )

Térjünk vissza, ha lehet a mezei, réti, valamint a különleges (de nem egészen különleges) kereskedelmi ügynökökhöz.

Cook kapitány 2009.08.06. 10:48:45

@tiboru: Ezek elég jó kritériumok, de másodikat kivenném. Ügynök lehet egy saleses alkalmazott is, aki a "saját", pontosabban a cég által termelt árut adja el. Szerintem ha a pék a kiflit nem a boltjában árulja, hanem becsönget a házamba a saját kiflijével akkor már szerintem ő is ügynök.
Ebből úgy tűnik, hogy a harmadik ponton van a hangsúly (ő keres meg engem, nem én őt), és ez lehet a különbség az ügynök és a kereskedő között.

@Utcamacska: nem tudom, azért kérdezem. :-)) Itt fentebb is csak hangosan gondolkodom.

igaziatommaki 2009.08.06. 10:49:08

az alábbi idézet a cvonline.hu fórumáról származik, de egyetértek vele:" Egy fajta munka van, amiből túl kínálat van, onnan telefonokat is kapok, ez a biztosítási ügynök, az avon, forever life és ehhez hasonló MLM értékesítő, (szerintem inkább csak piramis játék szerbező), igaz legyek vállalkozó, tiszta jutalék, azért saját gépjárművet használják, és meglátom percek alatt milliómos leszek (legalábbis szerintük)
Persze ezek mind a világ legnagyobb cégei, és a pénz nemszámít, de azért én előlegezzem meg a költségeket (saját telefon, autó) és fizessem az adókat, tb-t, akkor is ha nincs bevétel, mint vállalkozó, ők a világ cég meg metesül minden költségtől, ha abbahagyom a már behozott vagy bepalizott ügyfeleket persze benyelik. Végül, ha eleged lett ezekből a fantasztikus állásokból, és jelentkezel a munkaügyi központban, akkor elutasítanak, mivel vállalkozó vagy. (mellesleg épp a munkaügyi központ biztat arra, hogy vállalkozó legyél, mert úgy könnyebb elhelyezkedni) Ha egyszer megszámolnák, hogy hány kényszervállalkozó van ebben az országban, aki már nem működik a vállalkozása, de ezért munkanélkülinek sem regisztráltathatja magát, akkor jelentősen emelkedne a valós munkanélküliek száma. Az Apeh pedig asszisztál a cégeknek ahhoz, hogy vállalkozóként alkalmazzanak, bejelentettség helyett."

igaziatommaki 2009.08.06. 10:55:00

Már a terroron írtam vhol kommentben, több ismerősöm dolgozott Biztosítóknál. A felvételin mindent megígértek nekik. Milliomos leszel, adunk ügyfelet...stb.Amint levizsgáztak kiderült: saját autó, teló, laptop, könyvelő, vállalkozóit váltsd ki, könyvelőt keress és fizess minden járulékot. A segítség összvissz annyi volt, h kaptak félnapra kölcsön 1 aranytelókönyvet, h kezdjék el hívogatni az ügyfeleket, embereket. Miután 2-5 hóig ott dolgoztak, bevételük nem volt, kiadások viszont temérdek, mind otthagyták. A fiókiroda 20 emberből állt, ebből 2nek nagyon ment(200-400 nettó), 2 épphogy vegetált belőle( 60-80 nettó), a többi ember fluktuálódott. Ha nincs ismerősöd sok, akit bepalizhatsz, akkor nem neked való ez az állás. Ja és utána még 10 évig van jutalékvisszaírás, ha kiléptél, erről poszt is volt a terroron. :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 10:57:33

@igaziatommaki: hú de jó lenne egy biztosítós hozzászóló ehhez ...

igaziatommaki 2009.08.06. 10:59:08

Az Avon, Oriflame: ha csak saját részre veszel, vásárolhatsz olcsóbban, de ahhoz, h nettó 500-at elérj, ahhoz ' 88ban kellett volna elsőként csatlakoznod. Már telített a piac, kevés embert tudsz magad alá építeni, ráadásul mindnek 3 hetente többszázezerért kéne rendelniük. A piramis csúcsán álló 1-2 ember jól keres, a többi nem.Vkit ismerek, aki akkor kezdte, ő most 500 nettónál tart, persze nem adózik, mert ha vállalkozóként adózna, a fele sem maradna meg neki.

igaziatommaki 2009.08.06. 10:59:50

@Utcamacska: Előadná a hattyú halálát, h ők majd segítenek, meg milliomos leszel belőle...:-)

igaziatommaki 2009.08.06. 11:05:44

Akiket viszont becsülök: "az utazók", akik pl. fehérneműket visznek a fehérneműboltba, hajfestéket a fodrászdákba- de utóbbi se úgy működik, h az utcáról beesik az Anikó Fodrászatba az ügynök és a kuncsaftok előtt lyukat beszél Anikó hasába, h a mai naptól a Loreal festék helyett térjen át a Kolestonra, hanem a fodrász neten megrendeli sz árut és lehozza neki az utazó. :-) Egész más ha én kérek vmit és hozzák, mintha nincs szükségem semmire és győzködnek, mint 1 biztosítási ügynök.

_Molly 2009.08.06. 11:06:48

@Utcamacska: Én is mobilitás szepontjából tennék különbséget.

A kereskedőnek stabil bázisa van, a vevők elmennek HOZZÁ. A kereskedő békében, zaklatás nélkül kivárja, amíg a vevőben felmerül az igény a vásárlásra. A tranzakció alatt a vevő semmilyen információt nem kap arról, hogy a kereskedőnek/eladónak mennyi a jövedelme.
Valamint a kereskedő soha nem akarja meggyőzni a vevőjét arról, hogy neki is át kéne magát képeztetnie kereskedővé!

Az ügynöknek nincs bázisa, ő az aki jön-megy, aki esetenként kéretlenül, titokzatoskodva eljön HOZZÁM, és rá akar beszélni, hogy vegyek valamit akkor is, ha ilyen igény még nem merült föl bennem.
Az agitáció részeként arra is rá akarja beszélni a potenciális vevőt, hogy - az aktuális foglalkozásától függetlenül - legyen ő maga is kereskedő. Eközben eldicsekszik saját jövedelmével, és azzal, hogy hol nyaralt legutóbb.

A tanácsadó talán ennek a kettőnek az ötvözete. (Pl. pénzügyi-befektetési tanácsadó.) Ő jelzi, hogy van, hogy létezik és szükség esetén elvégzi számomra a megfelelő pénzügyi számításokat. Ő is házhoz jön, de megvárja, amíg feléled a vevőben az igény. (Nem is igazán tehet mást, amíg nem tudja, hogy van-e egyáltalán befektetni/félretenni való tőkém.)

Egyébként ezt a blogot most találtam:
www.salesblog.hu/node/28

E szerint az ügynök az, akit az ügyfél igénye nem érdekel, csak a saját cégéről képes beszélni.

igaziatommaki 2009.08.06. 11:12:02

Ami nem tetszik még a biztosítási ügynökökben: képzetlenek ( 1 jó jogász, közgazdász ki tudja okítani őket, h miért beszélnek marhaságot, mert a tanfolyamuk semmire se jó), érzeni rajtuk, h muszáj tukmálniuk, eladniuk, mert kell nekik a jutalék, hazudnak, h akkor is fizet a biztosító, mikor...történik, közben meg a szerződésben le van írva, h nem, de hazudnia kell, mert el akar adni!!! Telefonon és személyesen is lerázhatatlanok. 1 kurva nem ajánlkozik fel annyit, mint ezek.

igaziatommaki 2009.08.06. 11:17:25

@_Molly: Na ez az, kereskedői végzettségem is van. Ha kell 1 kék pulcsi: bemegyek a boltba és leemelem a polcról, de ha nincs szükségem aloe verára (allergiás vagyok rá, meghalnék tőle), akkor ne jöjjön a lakásomra az ügynök, h mindenre jó: fogyaszt, bélt tisztít...mert nem kell és értse meg hogy nem kell. Rögtön első szóra. a NEM Nem-et jelent!!! :-)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 11:21:59

Akkor tehát köztes összefoglalás:
Biztosítós
MLM-es
Utazós termékképviselő

és még??

És valóban, a bázisról való kimozdulás az amitől az ügynök ügynökké válik - s fordítok egyet @_Molly: elgondolásán. Az, aki nem áll a boltban és várja a csodát, hanem képes kimozdulni onnan, az valószínűleg nagyobb profitot ér el, bár "zaklatni kénytelen" az ügyfeleket.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 11:25:20

Mi idegesítő a legjobban az üzletkötőkben? (konkrétan próbáljatok írni!)

igaziatommaki 2009.08.06. 11:25:50

jó folytatom: orvoslátogató:
neki ffokú eügyi végzettsége van, tehát legalább képzett, a nagy gyógyszercégek nem szűkmarkúak: kocsit, telót kap, meg 1 csomó repicuccot, h osztogassa a doktoroknak, persze,csak ha 100 db-ot ír fel a gyógyszercég termékéből a betegnek-akkor is ha esetleg másik gyógyszercég terméke előbb gyógyítaná. Ha ennél többet ír, még külföldi jutalomutat is kap. :-)
Az a jó, ha a doki 7-11ig rendel és 9re jön a látogató és min. 1,5 órát boltolnak, a betegek meg kint sápadoznak a folyosón. (saját tapasztalat, többszörös)

mazsola84 2009.08.06. 11:26:16

Nekem attól borsódzik a hátam, amikor érezni a szerencsétlenen, hogy fingja sincs arról mit akar eladni (nem ismeri a saját termékét), fogalma sincs a vevő igényeiről (nem is érdekli), előre megírt panelokban beszél, látszik, hogy saját magától egy értelmes magyar mondatot nem tud elmondani.

Én a kereskedelemben dolgozom, de soha-soha nem szoktam egyik ügyfelemmel úgyanúgy beszélni, mint a másikkal. Mert nekem az a dolgom, hogy ne csak megvegyék a terméket, hanem a buksisimit is megkapják.

igaziatommaki 2009.08.06. 11:26:40

@Utcamacska: Én írtam: hazug, képzetlen, lerázhatatlan...nem elég??? meg nagyképű is.

_Molly 2009.08.06. 11:28:23

"Talpas ügynök:
Házaló ügynökök, akik mindenféle kacatot akarnak rásózni az emberre; továbbá akik valamilyen tisztességtelen üzleti ajánlatot az "évszázad eresztésének" feltüntetve, ezzel próbálják csőbe húzni az embert. "
(Szleng szótár)

http://www.hogymondom.hu/showslang.php?slang=talpas%20ügynök

:))))

igaziatommaki 2009.08.06. 11:28:27

A titkosügynököket hagyjuk: ők nem eladnak, ők felderítők vagy hírszerzők vagy elhárítók, de ez 1 military blog témája lenne.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 11:29:38

@igaziatommaki: jó jó, te írtad, te írtad :) (Szeretlek is érte) de én meg még-még még érdeklődöm :)

Az orvoslátogatók kezét amúgy ma már nagyon megkötötték, már nem oszthatják oly bőkezűen a dolgokat. Ez nem is baj :D

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 11:31:18

@_Molly: erről már írtam én is,a "cigány paplanárus tárgyalástechnikája" postban :)

mazsola84 2009.08.06. 11:32:10

A másik amitől kivagyok, telefonos bejelentkezésnél:
- a cég ügyvezetőjét keresem (jellemzően ballonos ásványvízzel, mert ugye ezzel mindenhol az üv foglalkozik)
- egy felelős döntéshozót keresnék a cégnél (én pl felelős vagyok azért, hogy az ilyen szarmadzagokat lerázzam, meg a beszerzésért is, de azt nekik nem kell tudni)
- ahogy meghallja, hogy egy nő veszi fel a telefont egyből a keresztnevemen szólít (anyád)
-minden mondat után beszúrja, hogy köszönöm
-rohadt vontatottan beszél, ha megemlítem neki, hogy magam is jártas vagyok a marketing és a sales területén, akkor megsértődik, hogy engem csak a lényeg érdekel

igaziatommaki 2009.08.06. 11:36:51

Az is baj, h míg régebben az ment ügynökösködni, aki ténylegesen akart, ma pont az álláslehetőségek hiánya miatt sokan kényszerként belevágnak, hátha nekik bejön..99%-nak nem jön be. :-) nem szívvel-lélekkel, termékismerettel csinálják, csak a jutalékért és ez az izzadságszag átjön.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.08.06. 11:37:38

Valaki írta tegnap odaát medwénél, (hadd ne keressem most meg), hogy ha jó napja van eladja a vaknak a színesceruzát. Na ez szerintem tökéletes összefoglaló. Vonakodó vevőnek szükségtelen terméket sikeresen a nyakába varrni.

Komolyan: szerintem is ott van a választóvonal, hogy az eladó egy meglévő igényedet akarja kielégíteni, az ügynöknek elsőször fel kell keltenie ezt az igényt, hogy kielégíthesse.

igaziatommaki 2009.08.06. 11:42:58

Még akiktől kiráz a hideg, bár nem ügynökök: az aluljáró kuncsorgók (nem a paplanosok). csak 100 Ft-ot a pandák megmentéséért, a rákos gyerekeknek, a leukémiásoknak, a szájjal-lábbal festőknek, a jehovásoknak, a buddhásoknak, mert vak vagyok, kutyakajára kell, haza kell utaznom Erdélybe...Hát basszus, eccer megszámoltam a mhelyemtől hazáig elfogyna 10ezer Ft is...

_Molly 2009.08.06. 11:45:47

@mazsola84: Igen, a megsértődés! Ez is egy jó nagy különbség. És a keresztnéven szólítás. Ilyesmit csak a "házalók" csinálnak:

- Szeretném Önt tájékoztatni az XY cég legújabb...
- Köszönöm, nem érdekel.
- Dehát még sem hagyta mondani!

- Mi az elmúlt évben a teljes családdal 1 hónapig Korzikán nyaraltunk, és eközben átépettük az egész házat. Én tudok neked segíteni abban, hogy te is ilyen sikeres és gazdag legyél.
- Kösz, de nem.
- Hát én azt hittem Rozália (Emese, Lukrécia, Mária stb.) hogy te egy okos lány vagy! (10 perce ismertük egymást... Majdnem elküldtem az anyjába.)

_Molly 2009.08.06. 11:48:23

* Dehát még sem hagyta mondani!
--> Dehát még végig sem hagyta mondani!

igaziatommaki 2009.08.06. 11:51:06

Az Fm parfümösök meg egyenesen hazudnak: hogy amit árulnak az eredeti, csak a csomagolásuk miatt olcsóbb. Hát nem: utánzat sajnos. Talán még maguk is elhiszik, h igazi.

mazsola84 2009.08.06. 12:01:39

Mai termés:
Csókolom XY vagyok és beteg gyerekeknek gyűjtünk, a Mikroszkóp színpad előadására KELLENE jegyet venni, 10ezer darabja. Hány jegyet foglalhatok?
Mondom, hogy egyet se, illedelmes voltam, de világosan közöltem, hogy nem kérek a Mikroszkóp Színpadból.

Erre jött egy cca. 10 perces kivesézése a gyerekek betegségeiről, gyakorlatilag csak a vérvételük eredményét nem mondta el.

Elkezdett a nő rinyálni (attól féltem elbőgi magát, asszem azzal nem tudtam volna mit kezdeni): Egyet se? Biztos?

Még egyszer illedelmes voltam, aztán szépen elbúcsúztunk.

Az ilyenekben azt utálom, hogy próbálnak neked lelkiismeretfurdalást okozni, hogy érezd magad szarul, mekkora geci vagy már, hogy miattad nem gyógyulnak a leukémiások.

_Molly 2009.08.06. 12:05:47

Csak még az ügynök-kereskedő meghatározásokkal kapcsolatban:

"Az ügynök olyan közvetítő kereskedő, aki nem válik árutulajdonossá, csak összehozza a gyártót és a fogyasztót"

Szerintem még az ún. házaló ügynök kategóriát is ketté kellene bontanni:

- Az egyiket a gyártó a forgalom növelése érdekében alkalmazza (Avon stb.);

- a másikat azért, mert a gyártó/szolgáltató földrajzilag távol van a vevőktől, és számára nem gazdaságos, hogy megalapítsa a saját helyi boltját. (Pl. amikor a fehérnemű árusok járják a vidéket.)

Az utóbbira szerintem nagy szükség van!

_Molly 2009.08.06. 12:08:56

@mazsola84: jaj, ne is mondd, ugyanez van a hülye körlevelekkel is: "...ha van szíves, akkor küldd el ez az e-mail minél több ismerősödnek, mert akkor levelenként 32 Ft-ot kap egy leukémiás kislány (??!!)

Mondjuk itt nem pénzszerzésről van szó, de ugyanilyen képmutató érzelgős a szöveg...

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 12:11:09

Újra gyűjtök - szaktudás hiánya, képmutatás, hit nélkül, csak a profitért "izzadtságszagúan" dolgozni. Szociális érzékenységre hava lejmolni, termékkel kapcsolatban (akár jóhiszeműen is) hazduni, vagy csúsztatni ..

igaziatommaki 2009.08.06. 12:15:51

@Utcamacska: :-))) Nagyon bírlak Macsek!!!

Mária 2009.08.06. 12:19:22

A marketing és az üzletkötés egymástól egy hangyányit távol álló dolgok. A két világ határán állnak a hirdetésszervezők, akik sem az egyik, sem a másik világhoz nem tartoznak igazán.

A webes ügynököknek pedig, akik hülye ajánlatokkal verik át az embereket, ne adj isten, úgynevezett "értékesítési honlapokon", amit a kilométeres hosszúsága miatt "kutyanyelv" honlapnak is hívnak, inkább egy bizonyos, számomra igen ellenszenves iskolához van közük, nem pedig a marketinghez, mint szakmához.

A marketing, ha értik és jól használják, előkészíti a terepet az eladók, értékesítők (nem az ügynökök!!!) számára. De ha valaki jó marketinget csinál mondjuk egy bolthálózat számára, attól még nem veheti magának a bátorságot, hogy kinyilatkoztatásokat közöljön az áruházlánc eladóinak (értékesítőinek, ügynökeinek) képzésével, tréningezésével, eladási kultúrájával kapcsolatban, mert az egy másik szakma. Legfeljebb állást foglalhat abban, hogy a rossz értékesítői munka mennyiben nullázta le a marketing által elért korábbi eredményeket.

A marketing is egy szakma, az eladás is egy szakma és nem baj, ha az emberek fejében nem keveredik össze a kettő.

igaziatommaki 2009.08.06. 12:21:03

@Utcamacska: :-))))))))) Köszi!
még eszembe jutott vmi! A TV shopok!! jaj de unom és utálom-lyukat beszélnek belém és félóránként megy uaz-mindennap!igaz, ki tudom kapcsolni.

Cook kapitány 2009.08.06. 12:22:11

Most tettem le a telefont :-)) egy nyelviskola (megbízásából valaki) hívott fel, hogy szeretne nekem tanfolyamokat ajánlani, kedvezményesen. Nagyon korrekt volt, mert az első mondat után megkérdezte, hogy érdekel-e, elmondhatja-e. Mondtam, hogy kösz, nem, visszhall. :-)

Engem alapvetően idegesít az ügynöki nyomulás, olyat akarnak eladni, ami nekem nem kell. A szememben ez erősen hasonlít a piros lámpánál kéregető hajléktalanra. Az ügynök is kéreget, ugyanúgy próbál rávenni valamire, amit magamtól nem tennék (pénzt adni vs. venni valamit) és egy idő után ugyanannyira dühítő/fárasztó mindkettő.

paranoid T.R. marcipan 2009.08.06. 12:23:47

szerintem az értelmetlen tukmáláson van a fő hangsúly.
volt barátnőm, aki az oriflamet csinálta. inkább csak azért, mert szerette a dolgaikat, és ha volt vmi akció, szólt nekünk, vagy megrendelte a saját olcsóbb keretére. nem építetett hálózatot mondjuk, csak a baráti kört ellátta szempillaspirállal:) persze nem lett milliomos.
ugyanakkor a pannon áldásos adatbáziskereskedelmének köszönhetően, pár éve állandóan vmi fatasztikus hitelt akart rámsózni egy nő. néhány alkalommal udvariasan elmagyaráztam, h diák vagyok, mire nincs rá szükségem. azzal próbált meggyőzni, h mennyivel jobb, ha az uv díjaimat ebből fizetem. akkor hagyta csak abba, amikor már vállalhatatlan stílusban küldtem el az édesanyukájába.
bár az is tény, h a tukmálás normál kereskedelemben is létezik. mondjuk ha ruhavásárláskor akar meggyőzni az eladó, h bombázó vagyok a cuccban - holott annál rosszabbul nem is festhetnék. csak ezt ki lehet védeni: nem megyek oda többet.
na, nem lett túl logikus, majd javul ez még:)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 12:27:16

@Mária: Szivélyes köszönet, nagyon vártam rád.
(Máriát én hívtam meg, és kértem a válaszra, ugyanis ő azt hiszem, jogosan és hitelesen nyilatkozik a webes ügynökök és az üzletkötők, valamint a tulajdonképp határmezsgye marketing és üzletkötés indokolatlan összemosásáról)

Ugyanis az ügynök határozóban az általad is emlegettt webes altípust is szerepeltetni szeretném :D

Cook kapitány 2009.08.06. 12:27:51

@Mária: A marketing nem közvetlenül eladni akar, hanem felkelteni a vágyat, hogy venni akarjak. Az ügynök azonnal eladni akar. Óriási különbség, sikeres marketing esetén a saját magam által kívánt terméket veszem meg, egy ügynöki eladásnál meggyőznek, rábeszélnek, hogy olyat megvegyek, amire esetleg nem is vágyom. Utóbbi esetben szerintem sokkal nagyobb az esélye, hogy később megbánja az ember, ez hosszú távon pedig az eladónak sem jó.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 12:29:40

@Cook kapitány: Ezért kértem meg Máriát, hogy foglalja össze - ugyanis számos alkalommal marketingnek és PR-nak hívják az értékesítést, sőt amitől sikítok, ha a franchise -t összekeverik az MLM-el.

Cook kapitány 2009.08.06. 12:30:30

@Cook kapitány: Röviden, szerintem:
marketing = a vásárlás saját döntés
ügynöki meggyőzés = hagyom, hogy döntsenek helyettem

igaziatommaki 2009.08.06. 12:32:36

@Utcamacska: Utóbbitól én is!!! :-) Franchise rendszerben én is dolgoznék. :-) Mlm-ben nem.

mazsola84 2009.08.06. 12:33:07

Mária tök igazad van, de egy marketingtervben benne van, hogy ügynökökön keresztül nyomulósan adjuk el a termékeinket vagy másmódon. Szóval szerintem a marketingnek ilyen szinten van köze hozzá.

Melyik egy bizonyos iskolát utálod?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 12:33:57

@igaziatommaki: off - van egy eladó frencsájzcégem ;) )

igaziatommaki 2009.08.06. 12:36:28

@Utcamacska: Nem csak a metódust lehet eladni? pl Yves Rocher, ha nyitni akarok, akkor beszállok a franchise-be, meghatározzák milyen legyen a bolt berendezése, uazok a termékek, árak...stb.
Vagy mondjuk a Meki...A tied mivel foglakozik és miért akarod eladni?

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 12:38:34

@igaziatommaki: ezt nem publikban - de a történet röviden: válság miatt az épp működésbe lendülő rendszert nem tudjuk tovább finanszírozni - viszont az üzlet jó. - írj priv. üz :)

_Molly 2009.08.06. 12:39:22

@paranoid marcipan: A tukmálás, meg a hálózati beszervezés! Ez a kettő az, ami tutira nincs meg ilyen agresszív formában a "normál" kereskedelemben.

Ha a kereskedő dícséri is a ruhádat, bár az nem nem áll jól neked, ezt az orflémes csaj is megteheti: (ezzel a szemspirállal 10 évvel fiatalabbnak látszol!)

De mondom, az utazó ügynök más: a bugyikereskedő nem fogja Mari nénit rábeszélni, hogy ő is legyen ügynök. Csak megmutatja az áruját, oszt' annyi. Általában a falu műv házában csinál egy kis kirakodóvásárt.

paranoid T.R. marcipan 2009.08.06. 12:48:07

@_Molly: csak példa volt mindkettő arra, h az ügynök-eladó mentalitásán, agymosottságán múlik sokszor, és nem önmagában a rendszeren.
azzal egyet értek, h vmennyire más az utazó ügynök. lehet, h az is idegesítő a bolt tulajdonosának, de ilyen helyzetben nem voltam.

igaziatommaki 2009.08.06. 12:51:03

@Utcamacska: Nincs rá pénzem úgyse :-DDDDDD
Még kajára, meg a csekkekre sem ....

_Molly 2009.08.06. 13:17:35

Utcamacska, aláltam egy nagyon jó anyagot, nem tudom, ismered-e?
elindulok.hu/marketing/mlm.htm

Kiemelem, ami nekem legjobban tetszik:

1. A MLM rendszerben a forgalmazott termék, vagy szolgáltatás csupán ürügy, a fő cél a hálózat felépítése, ezzel egy sajátos piacszerzés, amely csak másodsorban irányul a termék, vagy szolgáltatás eladására.

A nagyobb és biztosabb bevétel a hálózatba belépés és bennmaradás díjaiból (beiratkozási díj, kezdőcsomag, képzés, továbbképzés, stb.) származik.

A termék és a hozzá kapcsolódó járulékos szolgáltatások (oktatófüzetek, kazetták, bemutató előadások) elsődleges fogyasztói éppen a hálózat tagjai, vagyis a megtermelt jövedelem a hálózaton belül keletkezik.

2. A MLM termékforgalmazók a piaci valóságtól kissé elrugaszkodott, agymosás jellegű álképzéseken és továbbképzéseken vesznek részt, amelyek során a konkrét, számadatokon alapuló elemzések és értékelések helyett csalóka álmok kergetésével, mézesmadzag trükkökkel és a nagy gazdagság lehetőségének megcsillantásával quasi ingyenmunkára fogják őket.

3. Az ezredfordulónak az emberi hiszékenységre, butaságra, és kielégítetlen igényekre épített, zseniális pszichológiai érzékkel konstruált, maximálisan kizsákmányoló kereskedelmi rendszere, amely teljesítményét tekintve a gazdasági életben nem játszik komoly szerepet, de néhány ember számára a kirívó jólét, másoknak pedig a felemelkedés lehetőségét nyújtja.

4. A multi-level marketing 1941-ben, az USA-ban született, amikor a vitaminokkal kereskedő és utazó üzletkötőket foglalkoztató William Casselberry és Lee Mytinger kidolgozta az első olyan marketingtervet, amely 3% jutalékot biztosított a cég ügynökeinek az általuk beszervezett üzletkötők munkája után.

A sikeresebb munkatársak rájöttek arra, hogy nagyobb jövedelemre tehetnek szert újabb munkatársak beszervezésével, kiképzésével és ösztönzésével, mint amennyit maguk az értékesítésből megkereshetnek. Nekik köszönhetően a hálózat 10 év alatt akkorára nőtt, hogy bizonytalanná vált a megélhetésük, ugyanis az általuk forgalmazott vitaminokat meglehetősen szűk körben vásárolták.

1959-ben Rich De Vos és Jay Van Andel hálózata kivált a cégől, és Amway néven háztartási tisztítószerekkel kezdett foglalkozni. Hogy az ötlet életképes volt, az bizonyítja, hogy a 90-es évekre Rich De Vos bekerült a világ 10 leggazdagabb embere közé, a brunei szultán, az angol királynő és Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa társaságába.

5. az AMWAY taglétszáma jelenleg 60.000 fő

- ebből aktív 8.000 fő
- havi 20.000 Ft-ot meghaladó forgalmat bonyolít: 1.600 fő
- a kilépettek száma (szigorúan titkolt adat) 600.000 fő
- belépők száma hetente (AMWAY adat) 2.000 fő
- belépők száma hetente (saját adat) 50-200 fő*

* a határon túli magyarlakta területekről toborzott tagokkal együtt!

Összefoglalva:
A MLM hasznos kezdeményezés egyes termékek olcsó piaci bevezetésére, személyiségfejlesztő és üzleti tréningprogramok hatékony értékesítésére, az üzleti élet új generációjának kinevelésére, de az emberi butaságra, a majdani mesés jövedelmekbe vetett hitre építve emberek ezreit használja ki és dolgoztatja fillérekért.

Mária 2009.08.06. 13:21:14

@Cook kapitány:

Ha a marketing és a face to face eladás jól kiegészítik egymást, akkor a marketing felkelti az érdeklődést, a hajlandóságot a vásárlásra, a hús-vér eladó pedig válaszol pl a termék jellemzőivel kapcsolatos részletkérdésekre.

Felesleges cuccok megvásárlására az in-store marketing is TÖKÉLETES hatékonysággal rá tudja az embereket venni :)

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.08.06. 13:28:04

@Mária: De ahhoz is az kell, hogy te mint vevő is legyél in-store, azaz akarj venni, de legalább megnézni magadnak valamit. Az ügynöknek még ezt is el kell érnie, és ő csak utána kezdhet "marketingtevékenységbe". :-)

Fraser 2009.08.06. 14:08:39

@igaziatommaki: ez igaz. de ennek mélyebb a gyökere. kezdjük ott, hogy hány ember akar igazából dolgozni, meg mindek annyi diploma? amikor szakemberekből meg hiány van, (pedig egy jó mestert megfizetnek) mert kereslet az van csak sokaknak a munka büdös.
Nem gondolom, hogy van olyan helyzet, ahol a kiút a vállalkozó-ügynökké válás az egyetlen lehetőség.
De látom borzasztóan utálod őket.

Mária 2009.08.06. 16:12:04

@Fraser:

"mindek annyi diploma, amikor szakemberekből meg hiány van, (pedig egy jó mestert megfizetnek) mert kereslet az van csak sokaknak a munka büdös."

Urban legend. Azt is mondhatnám, hogy nettó demagógia,a mit írtál.

Jó szakemberből csak abban az esetben van hiány, ha az a szakember egyben jó vállalkozó is és a saját vállalkozásában szakemberkedik.

Alkalmazottként viszont, nézz meg bármilyen statisztikát, a munkaképes korú lakosság adott csoportjára vetítve minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nehezebben talál magának állást.

Míg a diplomásoknak kb 3-4 %-a van munka nélkül, addig a szakmunkások kb 10-15%-a, a képzettség nélküliek közül meg szinte mindenki.

A fenti számokban most biztosan tévedtem, mert nem akarom emiatt a netet túrni, de az arányok ilyenek nagyjából.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.08.06. 20:07:48

Képzeljétek. Én meghibbantam. Most éppen keresek MLM-es lehetőséget! :D

Na jó, igazából a dolog em ilyen egyszerű, de elkezdtem érdeklődni a vitaminok forgalmazása iránt. Fitnesz témában van az én saját vállalkozásom (nem akarok reklámozni, a linkem odafenn :)) ), és gondoltam kiegészítem eggyel-mással. Sportszer webáruház, és valamilyen táplálékkiegészítő. Semmi beszervezgetés, semmi tukmálós, még csak nem is ebből akarok meggazdagodni (hanem abból amit én találtam ki) de mégiscsak MLM formátumban lenne a legegyszerűbb behozni a vitaminokat a vállalkozásomba.

Na szóval ennek örömére az elmúlt 1-2 hónapban minden vitaminos megkeresésre igent mondtam. Hogy én miket meg nem hallgattam ez alatt!

A ledarált sablondumák unalmasan vonszolt zagyvaléka még egy dolog. Laposakat pislog, és bólogat, hogy persze, ebben 100x annyi "vitálanyag' van, mint a másikban.

De az volt a csúcs, hogy ma (nevetés nélkül!!!) végighallgattam a következőt: a mikroalgák körbeveszik a rákos sejteket, és nem engedik terjeszkedni....

Ezt komolyan elhiszik? Hogy a mikroalgák, túljutva az emésztési folyamatokon segítenek gyakorlatilag MINDENEN?

Rákos betegek meggyógyulnak, bénák járnak, vakok látnak, szívproblémák helyrejönnek, ráadásul ugyanattól a tablettától fogyni is fogsz, plusz öt évet élni, és remekül aludni éjszakánként.

Ezt így egy lélegzettel felsorolták!

És mindezt majdnem havi 20.000-ért.

Aú.

Amúgy eszembe jutott a paplanos poszt, és kivételesen elgondolkoztam a lehetőségen, hogy elkezdjek tárgyalástechnikát, vagy vitatechnikát gyakorolni, de lusta voltam, és inkább eljöttem 20 perc után.

Sorry.

Legközelebb ígérem, nem hagyom ki, és majd megírom, mi lett belőle :D

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 20:45:12

Képzeld én most kaptam egy MLM anyagot az anionok (!) működéséről. A következőket tudtam meg róla: Az anionok
- Rendbeteszik az idengrendszer állapotát, ha a szervezet folyamatos stressz alatt ál.

- Segítik az ideggócok zavartalan működését
- javítják a vérképet
- Megsemmisítik a káros mikroorganizmusokat:
Olyan elektronokat produkálnak , amelyek megtalálják és magukhoz vonzzák a rossz baktériumokat. Ennél a folyamatnál elektromosság keletkezik , amely megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezzel sterilizálják a környezetet, így segítenek elkerülni a gyulladások kialakulását.
mindezt egy intim betét tudja, melyből 10 darab közel öt euróba kerül. - 145 Ft/darab és ezt naponta kéne használni, hogy normális csodanő lehess. Naa? Akarod, Tiszta MLM hálózat,konkurencia mentes - már csak az a kérdés, hogy kikkel akarsz a punciragtapaszukról beszélgetni :)

Mária - te meg jöhetsz ízekre szedni az ajánlatot ;)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.06. 20:48:50

@Csodanő: www. naturvitamin. hu megtaláltam a weblapot, amit mondtam neked - ez nem MLM hálózat, de biztosan jó!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.06. 22:32:11

@Utcamacska:

145 forint?! De hát az egy doboz sör ára!

Mellesleg olyan, vízibivaly bőréből készült korbáccsal kéne ezeknek a csupasz hátát verni, amíg a hátgerincük ki nem látszik, amelyik szálai közé szögesdrótot is fontak az ügyeskezű mesterek...

Rossz baktériumokat vonzó elektronok, amelyeket jóságos anionok produkálnak, és amelyek vonulása során a szervezetből az elektromos áram eltávolítja a mikroorganizmusokat, miközben javítják a vérképet, s mindezt egy szárnyas betét anyagába dolgozva, 145 Ft/darab áron.

Nem azért, de bepipultam: tényleg mindent lehet ebben a kurva országban?

Mária 2009.08.06. 22:53:05

@Utcamacska:

Punciragtapasz? Mik vannak... :)

Ez annak a csodamicsodának a továbbfejlesztett változata lehet, amit talpra ragasztható tapaszként árultak korábban és éjszaka, alvás közben szívta ki a használójából a káros anyagokat a talpán keresztül :)

Kíváncsian várom, hogy a 3G tapaszukat hová kell majd felragasztani :)

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.08.06. 23:02:11

Ááááááá!!! Sikíít!!! Zseniális, komolyan mondom, imádom!!!

Ami a fájdalmas, hogy még csak nem is paródiaként hangzik ez el, hanem akadt már valaki, aki ezt elhiszi, és mondja!

Értelmet nyert számomra a kémia óra. Lehet, hogyha kissé bambább tekintettel ülök ott, most ugyanilyen bambán bólogatnék, hogy "jaaa mer az anion olyan bigyusz ami ott elektromosságot termel. Olyan bioelektromosságot. És az elektormosság gyógyít, mer vannak ilyen MR kamrák, és azt az orvosok szokták használni, ha rákosak vagyunk."

Ó befogom inkább :D

zseniális ez a terület.

Amúgy ki kéne gyűjteni egy "varázsszó-listát"... Van, ami mindig elhangzik. Például mindig van egy God. English névvel, és nagy sztorival. Miért alapította, kije volt názás, miért hagyta ott, és miért váltja most mégis meg a világot. Pénzügyben, vagy biztosításban persze ennél finomabb sztori kell, de valami összeesküvés-elmélet ott is van, az biztos.

Alapszó a "piaci lehetőség/részesedés".
"nincs konkurencia"
"passzív jövedelem"
"....
jajj. Elfogytam. Pedig vannak még :)

A másik, hogy egy olyan oldalon találtak meg, ahol épp "szakértek", fitnesz ügyben. És ezért tudták, hogy van honlapom, és hogy kb képben vagyok. Leültünk, összesúgtak, hogy ki is vagyok. "Tudod, ő az a marketinges". Na azért kicsit kihúztam magam! :))

Ezek után elhangzott, hogy ez egy zseniális lehetőség, mert 70 milliós a piac, mert persze mienk lesz Románia, horvátország, Spanyolország, Szlovákia, és még néhány, és majd mindenhol a magyarok osztják az észt. oké, ez még elmegy.

Majd elhangzott egy olyan mondat, hogy "ha ebből a 70 millióból csak 10 százalék csatlakozik, az már 7 milliós piac".

Na most azrt aki kicsit is marketinges, az tudja, hogy a 10% az jó eredmény egy pengeélesen pozícionált szűk piacon. Alapnak ott is inkább az 1-2%-ot veszik egy kampánynál. Ez tényleg piacfüggő, de hogy a 70 millió emberből nem fog 7millió becsatlakozni, de még 70 ezer se nagyon...

A nagyon csúnya tekintetemet látva le is vitték 5%-ra, majd 1%-ra... :)

oké, azt hiszem kiírtam magamból mindent, ami ki akart jönni. :D

Ez a mai azért betett. A rekeszizmaimnak is. köszi, hogy elmesélhettem! Tökéletes időzítés! :)

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.08.06. 23:06:57

@Utcamacska: Igen, megnéztem az oldalt, köszönöm! Nagyjából ilyesmire gondoltam a vitaminok címszó alatt. Korrekt, normális termékek, árban is rendben van... Tetszik, és mindenképpen felveszem a kapcsolatot! :)

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.08.07. 08:50:04

@Mária: A "punciragtapasz" szót barátaink 3 éves lányának köszönhetjük, mellyel megmagyarázta 5 éves bátyjának, mit rejt a csomag :)

Na megyek ügynök határozót írni :)

Lyyyyr 2009.10.04. 01:39:26

Na.Nem korrekt a szatyros-porszívós-tukmálós népséggel egy kalap alá venni az üzletkötőket.
Az üzletkötő ,jobb esetben, egy tanult , intelligens ember. Aki ismeri az etikettet, a protokollt,jól kommunikál és érvel, hiteles (mert tényleg jónak tartja amit ajánl) és FELELŐSSÉGTELJES.
Az üzletkötő az ügyféllel egyenrangú tárgyalópartner. Jó esetben. De semmiképp ne vegyük egy szintre a többi tesze-toszasággal!

Lyyyyr 2009.10.04. 01:40:13

(Az üzletkötő nem egyenlő ügynökkel. Az már megint más "szakma".)
süti beállítások módosítása