HTML

Tárgyalástechnika minden napra

Egy kutyabarát Utcamacska - időnként kölykét nevelgetve - át-átvág a hatsávos autópályán, hogy megigyon egy pofa aludttejet a haverokkal. Az élet szép, sikeres és kicsit persze különc is. Semmi széplelkű nyávogás! Csak a valóság. Az is eléggé hasonlít egy körhintához. Mert minden helyzet egy tárgyalás. Valódi körhinta, csak kicsit másmilyen. (Tárgyalástechnika, üzletkötés, biznisz, becsület és betyárbecsület.) KÜLDJ - vicces, bosszantó, elgondolkodtató, vagy tanulságos sztorikat tárgyalásokról, üzletkötésről, technikákról, veszett helyzetekről, amikből JÓL jöttél ki. utcamacska(kukac)freemail.hu (És gyűjtjük a legidiótább céges tárgyalószoba elnevezéseket!)

Friss topikok

Címkék

agresszív (2) agy (2) agytréning (1) ajánlat (1) akadály (1) alkalmasság (2) alku (1) álláshirdetés (1) állásinterjú (5) állás interjú (1) artúr király (1) asszertivitás (1) átpozícionálás (1) baszod béla (1) béke (1) béketeremtő (1) belső erő (1) beszélgetés (1) beszólás (1) bkv (1) bkv ellenőr (1) bólogató jános (1) bugyi (1) cél (1) célkitűzés (1) cici (1) címke (1) divat (3) divatbaki (1) duplafenekű tranzakció (1) édesanya (1) eladás (3) energia (2) értékesítés (5) értékesítő (2) értekezlet (1) ezotéria (1) fáradtság (1) fehér asztal (1) felelősség (1) felkészülés (4) felvételi beszélgetés (1) figyelem (2) ghandi (1) gömb (1) hanghordozás (1) homokozó (1) illem (3) indiszkréció (1) jedi (1) karácsony (1) kávé (1) kényszervállalkozó (1) kerekasztal (2) kerekasztal beszélgetés (1) kerek asztal lovagjai (1) kocka (1) kommunikáció (3) konfliktus (1) konfliktuskezelés (1) kutyakaki (1) lelkierő (2) macska (1) manipuláció (1) manipulatív (3) megbeszélés (9) megértés (1) meggyőzés (3) megoldás (5) mello (1) míting (1) mlm (1) módszer (3) motiváció (2) nagymama (1) napoleon hill (1) nlp (1) női vezető (1) nyertes nyertes (1) nyer nyer (1) öltözködés (1) orosz katona (1) padawan (1) passzív (1) pénz (1) proaktív (1) protokoll (2) sales (8) siker (2) sms (1) stratégia (1) stressz (3) stresszoldás (2) suttyó (1) szárnysegéd (1) szerepeltolás (1) szeretet (2) szex (1) szólista (1) szomszéd (1) sztereotípia (1) tárgyalás (35) tárgyalástechnika (30) tárgyaló (1) tárgyalónevek (1) tárgyalószoba (2) telefon (1) telefonos üzletkötő (3) telemarketing (2) telesales (3) testbeszéd (3) thomas lieven (1) tükrözés (1) túsztárgyalás (1) ügyfél (6) ügynök (5) ügynökhatározó (3) üzlet (6) üzleti divat (1) üzletkötés (14) üzletkötő (7) vita (1) vizualizáció (1) win win (1) win win szituáció (1) zsiványbecsület (1) Címkefelhő

Linkblog

Zabszem se fér a fenekedbe?

2009.08.05. 12:17 Utcamacska

Ugye így írja le a népnyelv azt, ha valaki görcsösen fél valamitől? Szörnyű dolog ez. Izmaink árulkodnak erről, megfeszül a vállöv, "karót nyelt" tartást veszünk fel, a záróizmok is megfeszülnek, "zabszemse fér"  ...

Hányszor vagy így egy fontos megbeszélés előt? Valamilyen megmérettetés előtt? Egy vizsga, egy előadás, vagy éppen egy fontos állás interjú előtt? A félelem áthat, és "hüllő agyad" kiadja az ősi parancsot: Üss, vagy fuss! A szocializált elméd azonban ezt nem engedi. A tested befeszül, és az ösztönök belső csatába kezdenek a tanult funkciókal, te pedig kiszolgáltatva rettegsz. Ha nem tudod, mit csinálj, akkor ezt a posztot mentsd le. Ez éppen az a tudás, amit már akkor meg kellett volna tanulnod, amikor az első kiselőadást tartottad a suliban, vagy amikor első vizsgádra készültél, első állásinterjúdra mentél.

Ha azon kapod magad, hogy nem fér egy zabszem sem a fenekedbe, akkor vedd elő és csináld végig ezt a listát:

  1. Célkitűzés. Mit akarsz elérni az egész végére? Ehhez mi az első (mai) lépés? Mi a cél a mai napra? A cél megfogalmazása mindig segíti az agyunkat, hogy a helyes úton maradjon. Írjuk le- készítsünk egy tervet célokkal és részcélokkal.
     
  2. Bonts fel! Készítsünk egy tervet célokkal és részcélokkal. Ha a végső terv, hogy elnyerek egy üzletet, akkor az első lépés például az, hogy milyen prezentációt kell csinálnom, vagy megfelelő öltözéket kell összeállítanom. Készíts egy "időegyenest" Ez abban segít, hogy ne a végcél nagy ködét lásd, hanem kicsi, felfogható, emészthető lépéseket kapj. Ez így kevésbé frusztráló!

     
  3. Koncentrálj! Azt az időt, amit a felkészülésre szánsz, ne fecséreld el. Kapcsold ki a telefont, ne hallgass háttérben zenét, rádiót, tévét. Lehet, hogy az egész csak egy félnap, vagy akár 5 nap ... mindegy! A lényeg, hogy figyelj oda egészen!Célszerű kisebb etapokban készülni (20-40 perces blokkokban)  és közben egy kicsit pihenni, felállni, mozogni.
     
  4. Nyiss! Akárhányszor is voltál már ilyen helyzetben, játszd el azt, hogy ez az első. Ez a szexben is hosszabb és tökéletesebb élvezethez segít, hát még a tárgyaláson!Úgy készülj, mintha most hallanál erről a dologról először. Így agyad nyitottabb, újítóbb, érdeklődőbb lesz.
     
  5. Ötletcetli! Ha te is olyan vagy, hogy agyad folyton "kerülőket" gyárt,vegyél magad mellé egy "ötlet cetlit". Mindent, ami teendő, ötlet, dolog eszedbe jut, hogy "most azonnal meg kéne csinálni", írd fel erre. (A végén amúgy a fele sem lesz valóban fontos, de az illúziót megadtad!)
     
  6. Éld át! Ha már megvan a folyamat, akkor éld át, hogy benne vagy a helyzetben. Csukd magadra az ajtót,akár add elő a prezit egy képzeletbeli hallgatóságnak, vagy játsszd le fejben az interjút, magad elé helyezve a tárgyalópartner fotóját. Nagyon sokat segít, ha eljátszod az egészet, mintha egy filmen lennél, vagy szerepjáték lenne! Amúgy egy haver, kolléga is lehet a "hallgatóság" - ez a legjobb, hiszen így tényleg segítő korrigálást is kaphatsz!
     
  7. Jutalmazd meg magad! Emlékszel az Éretlenek című filmre? NYALHAT! - (kattints és nézd meg a videót!) Ez nem más, mint a jutalom közbeiktatása. Egész egyszerű dolog is lehet a jutalom. Kutyasétáltatás, vicces e-mailek megnyitása, egy falat csoki, vagy mozi és kávézás a barátokkal a felkészülés végén.
     
  8. Tárgyalástechnikai felkészülés - és itt jön az, amit én csinálok. Kihagyható, de ha nagy a tét, nem érdemes. A stressz oldása mellett a tárgyi tudás megszerzésén túl egy sor olyan lelki változóra kell figyelni, amire az ügyfeledtől számíthatsz. Egyetlen óra alatt olyan többlethez juthatsz, ami teljes magabiztosságot jelent neked a Nagy eseményen.

+1 - légy babonás! - sokan vannak, akik a fontos eseményekre, valamilyen babona-tárgyat visznek magukkal. A "szerencsetoll" betétje persze mindig legyen nálad, a "szerencsenyakkendőre" mindig vigyázz, sőt a Buddhás kulcstartódnak a pociját is simogathatod. Apró rituálé, melyből erőt meríthetsz.

Neked van ilyen? Hogy szoktál felkészülni a nagyon félelmetes helyzetekre? Legközelebb egy NLP technikát fogok megismeretni veletek, amit a felkészülés során használhattok. Addig is várom, hogy nektek mi válik be?

5 komment

Címkék: stressz állásinterjú megoldás ügyfél stresszoldás cél felkészülés célkitűzés üzletkötés tárgyalástechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://utcamacska.blog.hu/api/trackback/id/tr841290227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.05. 16:37:16

Ja, jó ötlet! Én egyszer nem vittem magammal a hálósapkémat, nem is kaptam jó melót - igaz az egész cég szar volt, csak én nem tudtam.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.05. 16:38:33

Egyébként régen engem is mindig átjárt a félelem, de mióta öreg vagyok és nincs veszteni valóm, nem is veszítek.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.08.05. 19:52:51

érettségiző tollam volt. Mivel 3 éven keresztül érettségiztem (nem buktam meg, csak 10.-ben kezdtem előrehozottakkal), ez nagy szó. Mert egy toll nálam átlag 2 hetet bír ki. Többnyire elhagyom.

Be is vált, mert mind ötös lett :D Csak sajna egyetemi vizsgázó toll már nem lett belőle, mert végül mégiscsak sikerült elhagynom. Kár érte!

Nagyon jó módszerek a felkészülésre!

Bambano 2009.08.05. 23:06:07

mifelénk ezt "behúzott a kakirelé" kifejezéssel illetik...
süti beállítások módosítása